Nieuws
Render van een AMD Ryzen-processor

'AM5-moederborden verschijnen Q2 2022; Intel Z790-chipset in Q3 2022'

Gerucht voorspelt komst van nieuwe sockets en chipsets

Geschreven door Tom Kauwenberg op
De Taiwanese Twitter-ingewijde @PJ_Lab_UH beweert releaseperiodes achterhaald te hebben voor tal van nieuwe moederborden. De tweet in kwestie is reeds verwijderd, maar de kwartaalplanningen geven een mogelijke blik op welke sockets, chipsets en processoren van Intel en AMD als eerste zouden kunnen verschijnen.

Neem het met een korrel zout, maar de tweet zou de Intel Z690-chipset (Alder Lake) in het vierde kwartaal van dit jaar plaatsen — precies in lijn met eerdere Alder Lake-geruchten. In het eerste kwartaal van 2022 wordt die generatie opgevolgd met de lager ingestoken B660- en H610-chipsets, aldus de Twitteraar.

Des te interessanter is wat daarna volgt. Volgens PJ verschijnen moederborden met de aanstaande AM5-socket — onderdeel van de Zen 4-generatie, codenaam 'Raphael' — alweer in het tweede kwartaal van 2022. Daarover lekte eind vorige maand tal van andere details uit, waaronder de vorm van de nieuwe processor-interface en een verhoging van de maximale hoeveelheid PCIe 4.0-banen.

Sfeerbeeld van Intel, waarop een hele printplaat van hun nieuwe processor-procedé te zien is.

Nog iets later staat de Intel Z790-chipset in de planning voor moederborden, onderdeel van Intels Raptor Lake-generatie. Deze zou in het derde kwartaal van 2023 moeten verschijnen, aldus de ingewijde. Zowel Raptor Lake als het eerder te verschijnen Alder Lake maken gebruik van Intels LGA1700-processorvoet, ook wel Socket-V genoemd. 

De planning van compatibele moederborden hoeft niet parallel te lopen aan de verschijning van bepaalde processoren — al schetst het wel een interessante indicatie. Mocht PJ's inmiddels opgeschorte tweet waarheidsgetrouw zijn, dan zou dat kunnen betekenen dat AMD's Zen 4-generatie eerder aftrapt dan Intels Raptor Lake. 

Ook laat de vermoedelijke planning doorschemeren dat de Alder Lake-generatie mogelijk stapsgewijs uitgerold wordt. De high-end Z690-chipset zou immers een kwartaal eerder verschijnen dan de midden- en lagere klasse B660 en H610, wat mogelijk weerspiegeld wordt in het processoraanbod. 

Bron: VideoCardz

Dit artikel delen:

Lees meer

Noctua NH-P1 is een gigantische, volledig passieve cpu-koeler Sony is op zoek naar bètatesters voor PlayStation 5-besturingssysteem
1

Reacties op: 'AM5-moederborden verschijnen Q2 2022; Intel Z790-chipset in Q3 2022'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • avatar

    TheDeeGee

    • 17 juni 2021 19:15
    Toch de goede keus gemaakt en mijn 4770K geupgrade naar een 11700 twee weken terug.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.