Nieuws
Promotionele foto van de MinisForum CR50-minicomputer.

Afgekeurde PlayStation 5-chip vormt basis voor mini-pc's

AMD 4700S-processor is een geval apart

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Zowel AMD zelf als partnerfabrikanten gaan aan de haal met 'afgedankte' PlayStation 5-chipsets. Afgelopen zomer liet AMD al weten de apu om te bouwen tot de zogenaamde 4700S-processor, inmiddels zien we diezelfde chip ook weer terugkomen in unieke mini-pc's.

Het in Hongkong gevestigde MinisForum kondigde vandaag hun nieuwe CR50-model aan. De fabrikant specialiseert zich in compacte computertjes — vaak aangedreven door laptopchips — met ditmaal een eerste verschijning van de AMD 4700S in een pre-build systeem.

In een eerdere recensie van AMD's eigen 4700S-kit gaf de chipbakker al toe dat de basis van de cpu inderdaad afgekeurde PlayStation 5-chips betreft. AMD biedt de 4700S aan als een unieke cpu, compleet met bijbehorend moederbordje. De chip functioneert als een acht-kerns Zen 2-processor, waarvan het grafische RDNA2-gedeelte volledig uitgeschakeld is.

In de opstelling van de MinisForum CR50 kan de processor boosten tot 4,0 GHz en wordt deze aangesterkt door een op zichzelf staande Radeon RX 550-videokaart. Op de onderzijde van het moederbord prijkt 16 GB aan on-board GPDDR6-geheugen. Daarnaast lijkt de processorkoeler van eigen fabricaat, in plaats van de stock-koeler die AMD op het huiseigen 4700S-pakket meelevert.

Geëxplodeerde weergave van de MinisForum CR50-computer.

Benchmarks van Minisforum zelf tonen dat de AMD 4700S (en daarmee de CR50) krachtiger is dan menig laptopchip van vorige generatie, maar de prestaties blijven verre van vergelijkbaar met een PlayStation 5. Niet voor niets wordt de afgedankte chip nu in de verkoop gezet als (onderdeel van) een compacte kantoorcomputer.

De uit 2017 stammende Radeon RX 550 is als budgetvideokaart niet bijzonder rendabel meer in spelprestaties, terwijl het geïntegreerde moederbordje ook nog eens beperkt wordt tot tragere PCIe 2.0-interfaces. AMD's 4700S-kit ondersteunt daardoor ook maar gpu's tot de Radeon RX 590 of GeForce GTX 1060.

De CR50 is momenteel enkel verkrijgbaar in de Aziatische markt. Zonder ssd kost de minicomputer 679 dollar. Voor variaties met 256 GB of 512 GB aan SATA-opslag wordt respectievelijk 729 of 759 dollar gevraagd.

Dit artikel delen:

Lees meer

'Donkey Kong krijgt eigen animatiefilm' Dit wordt de volgende Mario-game en Bonusbaby's - Bonuslevel #69
1

Reacties op: Afgekeurde PlayStation 5-chip vormt basis voor mini-pc's

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • avatar

    SuperDre

    • 3 november 2021 13:47
    Ja, nog steeds jammer dat de Xbox Series X niet ook gewoon normale Windows 10/11 kan draaien, anders zou ik er meteen 1tje bestellen. Mooi compact computertje om VR mee te doen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.