Nieuws
Productfoto van een PCIe 4.0-ssd van Adata.

Adata kondigt eerste PCIe 5.0-ssd's aan op CES 2023

Tot 8 TB aan opslag en op 14.000 MB/s aan snelheid, nu écht

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Hardwarefabrikant Adata heeft toegezegd de eerste PCIe 5.0-ssd's aan te kondigen op CES 2023.

Adata nam dezelfde schijven ook mee naar CES 2022, precies een jaar geleden. Destijds stonden de twee ssd's nog bekend als Adata's Project Blackbird en Project Nighthawk, beide met maximale lees- en schrijfsnelheden van 14 GB/s.

Sindsdien zijn de PCIe 5.0-ssd's nooit officieel verschenen, maar op aanstaande CES-editie worden de schijven in ieder geval officieel aangekondigd. De fabrikant liet vooraf al weten dat de beloofde specificaties in het afgelopen jaar niet verlaagd zijn: nog altijd ligt het plafond bij 14.000 MB/s aan snelheid en zeker 8 TB in maximaal volume.

Op het moment van schrijven zijn PCIe 5.0-ssd's nog nauwelijks in omloop, in ieder geval voor doorsnee consumenten. Controllers en opslag op de nieuwere interface werden vaker op beurzen tentoongesteld of voorzien van teasers, maar de nieuwe generatie opslagschijven werd bij veel fabrikanten keer op keer naar achter geschoven.

Naast definitieve onthulling van de PCIe 5.0-ssd's neemt Adata ook nieuw DDR5-werkgeheugen mee naar de techbeurs in Las Vegas. De Caster DDR5-modules van dochtermerk XPG beloven datadoorvoer op 8.000 MT/s en zijn compatibel met de automatische overklok van Intel XMP 3.0. Vroege productafbeeldingen tonen dat de schijven met en zonder rgb-verlichting beschikbaar gesteld worden.

XPG's nieuwe DDR5-modules zouden ook moeten werken op de "nieuwste generatie AMD-moederborden", maar Adata noemde nog geen verzekerde compatibiliteit met AMD's Expo-overklokprofielen. Dat terwijl de Caster-modules van XPG wel op AMD's webpagina aangestipt staan als "partner"-geheugen. 

Dit artikel delen:

Lees meer

Eerste B760-moederborden lekken voor CES 2023 uit Korte gameplayclip van Amnesia: The Bunker getoond
0

Reacties op: Adata kondigt eerste PCIe 5.0-ssd's aan op CES 2023

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.