Nieuws
Render van een Intel Arc-chipset.

A350M-gpu van Intel blijkt sneller zonder Dynamic Tuning

Dynamisch afgesteld om minder frames uit te spuwen

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Tech-kanaal BullsLab heeft de eerste benchmarks met Intels Arc A350M gedraaid, waarin onder meer blijkt dat gpu slechter presteert met Dynamic Tuning aan.

Het Zuid-Koreaanse YouTube-kanaal blijkt een van de eerste laptops met Intel Arc-gpu's te bezitten. Intels eerste reeks Arc-processoren trapte eind maart officieel af, maar bleek een week later alsnog enkel in Koreaanse regio's verkrijgbaar te zijn. Vooralsnog is BullsLab een van de weinige partijen die onafhankelijk verslag kan doen over de nieuwe laptop-gpu's.

BullsLab heeft inmiddels aardig wat tests en benchmarks van de Arc A350M gepubliceerd, met inmiddels ook enkele opmerkelijke ontdekking. Zo zouden vrijwel alle games aanzienlijk beter draaien wanneer Intels eigen 'Dynamic Tuning Technology' (DTT) uitgeschakeld wordt.

Dynamic Tuning Technology is, net als het SmartShift van AMD en Dynamic Boost van Nvidia, een samenwerkingsverband tussen gpu en cpu. Doordat de twee chipsets onderling hun stroomtoevoer efficiënt delen, kan vooral de gpu bijtijds een flinke duw in de rug krijgen. Althans, dat was het idee.

In de realiteit lijkt DTT de Arc-gpu juist te beperken. Intels stroomoptimalisatie zou momenteel aftoppen op een (gedeelde) 20 watt, waardoor de A350M bijtijds puf tekort lijkt te komen. Afhankelijk van het spel en de workload klokt de budget-gpu tot circa 40 frames minder met DTT ingeschakeld, dan wanneer de technologie uitgeschakeld wordt.

De plaatselijke en vertraagde uitrol van de Arc-gpu's lijkt in sommige gevallen een zegen te zijn voor Intel. De twee gelanceerde gpu's zouden volgens testers nog vaak stotteren in games en nu lijken ook goedbedoelde technologieën niet bepaald effectief. De eerdere aagekondigde Intel Deep Link-optimalisatie, die mogelijk DTT dient te vervangen, is evenals nog onderweg.

Wanneer de eerste Arc-laptops ook in de Benelux beschikbaar zijn, is nog altijd onduidelijk. Hopelijk weet Intel de boel bij elkaar te patchen, tegen de tijd dat de A350M en A370M beter verkrijgbaar worden. Sinds de officiële lancering heeft Intel twee driver-updates voor het Arc-platform uitgerold, met minstens 7 game-optimalisaties en 2 software-gerelateerde verbeteringen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Nintendo Switch Sports is precies wat je nodig hebt - Bonuslevel 105 Geluid van wapens in Dead Space-remake is aangepast
0

Reacties op: A350M-gpu van Intel blijkt sneller zonder Dynamic Tuning

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.