Nieuws

24-core Raptor Lake-cpu en Arc A770-gpu duiken op in benchmark

Nieuwe chips van Intel worden gezamenlijk getest

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Een testresultaat met een 24-core Raptor Lake-cpu en een Arc A770-videokaart van Intel is opgedoken op UserBenchmark.

De resultatenpagina werd aanvankelijk aangetroffen door hardware-ingewijde @Tum_Apisak. Naar al het schijnt betreft het een testsysteem, met klaarblijkelijk ook enkele restricties voor de nog te verschijnen chips.

Onduidelijk is nog om welke precieze processor het gaat in de dertiende Intel Core-generatie (Raptor Lake), maar de aanwezigheid van 24 kernen en 32 threads verklapt dat het waarschijnlijk een high-end model betreft. Dezelfde cpu werd waarschijnlijk al eens eerder aangetroffen in vroege benchmarks. Ditmaal draaien de kernen op 2,4 GHz, met een boost-klok van 4,6 GHz.

De gpu in kwestie is de Intel Arc A770, wat vermoedelijk het eerstvolgende premiummodel in de Arc-reeks vormt. Opvallend is wel dat de gpu hier beperkt lijkt tot slechts één gigabyte aan videogeheugen, waar eerdere geruchten volumes van 8 GB en 16 GB voorspelden. Met het beperkte VRAM zijn ook de benchmarkresultaten desastreus ingezakt — te diep om nog te vergelijken met de concurrentie.

Het systeem draait verder op een PCIe 4.0-ssd van Western Digital en 2 x 16 GB aan DDR5-geheugen van Micron. Beide componenten blijken, net als de Raptor Lake-processor, aardige resultaten te boeken, aldus UserBenchmarks relatieve data. Tegenover de Core i9-12900K, het huidige topmodel van Intel, presteert het nieuwe testsysteem op veel fronten net wat sneller.

De 'lek' rondom UserBenchmark doorbreekt Intels eigen stilte rondom de twee nieuwe componenten. Over zowel Raptor Lake-processoren als de eerste Arc-desktopkaarten is de laatste tijd weinig te doen. Ondertussen heeft Intel wel toegezegd de discrete gpu's dit kwartaal nog te lanceren (al ligt mogelijk uitstel op de loer), terwijl Raptor Lake nog voor het eind van het jaar officieel af moet trappen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Nintendo niet aanwezig op Gamescom 2022 The Quarry wordt een kat-en-muisspel met hitsige tieners
3

Reacties op: 24-core Raptor Lake-cpu en Arc A770-gpu duiken op in benchmark

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  do365nic

  • 4 juni 2022 12:51
  Het wordt wel eens tijd om die gpus te lanceren voor dat NVIDIA en amd met nieuwe dingen komen, anders gaan deze dead on arrival zijn vrees ik

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 4 juni 2022 14:55
  @do365nic Precies dit. Nvidia heeft de RTX 3090 Ti al op MSRP in omloop en inmiddels zijn ook de RX 6000 XT-refreshes alweer gelanceerd; dat was het laatste wat die twee nog wilden lanceren in deze generatie. Met een beetje geluk, hebben we eind van de zomer al wat Ada Lovelace en misschien zelfs RDNA 3 in omloop.

  Meer concurrentie is altijd welkom, maar een Intel-vlaggenschip dat op niveau RTX 3070/RX 6700 draait, gaat geen gigantische impact hebben als de druk zo hoog ligt..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  do365nic

  • 4 juni 2022 19:58
  @TomKauw uiteindelijk gaat de prijs ook een enorme rol spelen natuurlijk

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.