Nieuws
Foto van de nieuwe PCIe 5.0-stroomkabel en bijbehorende 12-pins connector.

12-pins stroomkabel blijkt toch de nieuwe PCIe 5.0-standaard

De eerste voedingen zijn er al klaar voor, nu videokaarten nog

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Volgens Asus is de recent opgedoken 12-pins stroomconnector de nieuwe PCIe 5.0-standaard. De kabel werd alvast inbegrepen en compatibel gemaakt met Asus' nieuwste netvoeding, ook al bestaan er nog geen componenten die de nieuwe kabel gebruiken.

Blauwdrukken van de 12-pins PCIe-kabel doken vorige maand op bij hardware-journalist Igor Wallosek. De Duitse ingewijde sprak destijds over een unieke kabel die (bijvoorbeeld) een mogelijke RTX 3090 Ti-videokaart zou gebruiken, zoals eerder gebeurde bij Nvidia's eigen RTX 3080. Inmiddels lijkt Asus die verwachting tegen te spreken.

eTeknix ging aan de slag met Asus' nieuwste Thor-voeding van 1600 watt, die alvast compatibiliteit voor de 12-pins connector meeneemt. Toen Asus gevraagd werd waar de kabel precies voor zou dienen, verzekerde Asus dat het wel degelijk om "de PCIe Gen 5.0-standaard" zou gaan.

Asus heeft aan de kant van de voeding nog geen unieke poort voor de 12-pins connector ingeruimd. Aan de 'andere kant' van de kabel prijken twee standaard 8-pins connectoren, zo liet eTeknix zien.

Foto van de huidige standaard PCIe-stroomconnector naast de zogenaamde 12-pins Gen 5-stroomkabel..

Wallosek had eerder achterhaald dat de kabel 9,2 ampere op 12 volt ondersteunt, wat op papier goed zou moeten zijn voor 662 watt aan stroomtoevoer. Volgens Asus en de PCIe-specificaties pompt de kabel echter "tot 600 watt" naar componenten. Samen met de stroomtoevoer vanaf het moederbord zou dat neerkomen op 675 watt in totaal.

Ter referentie: de zwaarste videokaarten van nu maken gebruik van maximaal drie 8-pins connectoren; inclusief moederbordtoevoer zijn die goed voor circa 525 watt. Momenteel bestaan er nog geen consumentenkaarten die meer wattage vergen.

Naar al het schijnt heeft Nvidia straks wel 'de primeur' van de nieuwe stroomstandaard. De voorspelde revisie van de RTX 3090-videokaart zou al gebruikmaken van een eigen soortement 12-pins connector, die naar al schijnt ook voldoet aan de PCIe 5.0-standaard. 

Nvidia's vermoedelijk eigen kabelvariant werd daarentegen wel gespot met vier extra "signaalpinnen", waarvan het nut nog niet helemaal helder is. De nieuwe videokaart is vooralsnog niet officieel onthuld of aangekondigd, maar duikt tegenwoordig relatief vaak op in geruchten over nieuwe Nvidia-gpu's.

Bron: eTeknix

Dit artikel delen:

Lees meer

'Nintendo produceert 20 procent minder Switch-consoles vanwege chiptekort' PS4-controller kapot? Zo fix je een driftende DualShock 4
2

Reacties op: 12-pins stroomkabel blijkt toch de nieuwe PCIe 5.0-standaard

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Aerofox81

  • 2 november 2021 13:21
  Als dat zo doorgaat kan ik een extra groep gaan aanleggen voor een game-pc. :-D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Floks

  • 2 november 2021 16:06
  @Aerofox81 Mijn bouwtekening ligt al klaar, moet alleen nog de spullen kopen en aanleggen. Aangezien ik volgend jaar mijn gamekamer ga veranderen. (lees uitbreiden)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.