Hardware Update
Isometrisch aanzicht van de NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti, met de twee ventilatoren bovenop afgebeeld.

‘RTX 3080 Ti wordt in mei aangekondigd en gelanceerd’

En ander interessant hardware-nieuws van de afgelopen week

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Tekorten door corona en crypto’s of niet — het lijkt het erop dat nieuwe hardware spoediger volgt dan gedacht. In deze Hardware Update praten we je bij over Nvidia’s mogelijke plannen voor de aanstormende RTX 3080 Ti-videokaart, de vooruitgang die DDR5-geheugen boekt én een wel erg bizar stukje mining-apparatuur.

Gerucht: Nvidia onthult RTX 3080 Ti op 18 mei; verschijnt 26 mei

Als we de berichtgeving van ITHome mogen geloven, staat Nvidia paraat om hun GeForce RTX 3080 Ti op 18 mei aanstaande te onthullen. Precies een week later dienen de review-embargo’s te vervallen, met een uiteindelijk lancering op 26 mei.

De data zouden afkomstig zijn van een gerenommeerde forum-bezoeker van de Chinese tech-website Expreview, waar het bericht inmiddels alweer verwijderd is. Daarmee is het gerucht enigszins via-via tot ons gekomen, maar er zit wat in. Sowieso is een korte aankondiging-tot-lanceringstijd als deze een vast verschijnsel geworden in Nvidia’s marketing.

Screengrab van een inmiddels verwijderd bericht op Expreview, waarin een ingewijde spreekt over de onthulling en lancering van de aanstaande NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti videokaart.

Volgens eerder juist gebleken geroezemoes in de indsturie, had Nvidia begin dit jaar ‘geen haast’ om de GeForce RTX 3080 Ti te onthullen. Ooit zou de grafische kaart op de planning hebben gestaan voor januari dit jaar, maar Nvidia verschoof de productie naar achter, nadat men merkte dat concurrent AMD de RTX 3080 niet bepaald uit de schijnwerpers wist te halen. Toen werd er al gesproken over een lancering ‘ergens na het Chinese Nieuwjaar’. 

Eerder geruchten en lekken voorspelden dat de GeForce RTX 3080 Ti met 20GB aan GDDR6X-geheugen geleverd zou worden. In de afgelopen periode bleek 12GB (op vermoedelijk 19 Gbps snelheid) vaker op te duiken in verscheidene lekken, wat nu aannemelijker lijkt. De RTX 3080 Ti zou daarmee een gehalveerde hoeveelheid videogeheugen hebben ten opzichte van de RTX 3090, maar nog steeds twee gigabytes meer dan het RTX 3080-vlaggenschip.

Render van de chipset op een RTX 30-serie grafische kaart

Echt glashard is het allemaal nog niet, maar momenteel gaat men ervan uit dat de RTX 3080 Ti op de GA102-225 gpu zal draaien, met 10.240 CUDA-kernen. In die zin is het meer een ietwat omlaag geschroefde RTX 3090, dan een opgevoerde RTX 3080. Wat betreft kloksnelheden, stroomverbruik en uiteraard richtprijs blijft het allemaal nog giswerk. Daarover horen we, hopelijk, richting 18 mei meer.

Eerste massa-geproduceerde DDR5-modules hebben tests doorstaan

Ook al ondersteunen moederborden en processoren het nog niet — en verwachten analisten een flinke prijstoename voor RAM — DDR5-geheugen lijkt wederom weer een stapje dichterbij de consumentenmarkt. Deze week lieten Chinese geheugenbakkers Jiahe Jinwei en Netac weten dat hun eerste massageproduceerde DDR5-modules de initiële testrondes doorstaan hebben.

De chips in kwestie komen van Micron, die kortgeleden aangaf de printplaatjes naar partnerfabrikanten te verschepen. In de komende tijd zullen veel van deze partijen de potentie van DDR5 aftasten, maar deze twee Chinese partijen zijn al aardig op weg. Beide partijen experimenteerden met 32GB-modules, op 40-40-40 timings en een voltage van 1.1 volt. Inmiddels zijn die stabiel genoeg om een besturingssysteem mee op te starten, aldus Netac. 

Vooraanzicht van een DDR5-geheugenmodule van Netac.

Asgard, het gaming-merk van Jiahe Jinwei, publiceerde al een vlotte roadmap voor de DDR5-productie. Zoals reeds beloofd, zijn de eerste twee geheugenkits (16GB/4800MHz en 32GB/4800Mhz) al in massaproductie. Grotere en vooral snellere DDR5-modules volgen in het verloop van 2021 tot 2023.

Wordt het daarmee al tijd om DDR5 mee te nemen in je volgende systeem? Misschien, maar niet per definitie. Ook al ondersteunt DDR5 als generatie grotere volumes, hogere kloksnelheden en slimmer stroomverbruik, de timings zijn vooralsnog aan de hoge kant. Een CL (CAS Latency) van 40 cycli is aanzienlijk trager dan menig “gaming memory”-module op DDR4. 

Roadmap van Asgard, betreffende de aanstaande ontwikkelingen rondom DDR5-werkgeheugen.

Zoals met elke geheugengeneratie het geval is, zal het ook even duren voordat DDR5 diens potentie volledig kan benutten. Mocht je nu dus een systeem samen aan het stellen zijn, dan hoef je die niet per se uit te stellen voor de eerste paar DDR5-schijfjes. Sowieso heb je momenteel grotere obstakels om te trotseren, zoals een verkrijgbare videokaart met een schappelijke prijs. 

Bitmain Antminer E9 harkt Ethereum harder dan 32 RTX 3080’s bij elkaar

Een op games gerichte videokaart vormt makkelijk gereedschap om crypto-valuta mee te delven, maar het kán sneller. Het Chinese merk Bitmain produceert al langer op crypto gerichte ASIC-machines, met onder meer de Antminer-lijn. ‘Binnenkort’ staat de Antminer E9 te verschijnen, die pronkt met een bizarre hashrate van 3GH/s. Ter referentie: dat staat grofweg gelijk aan de prestaties van 32 losse GeForce RTX 3080-kaarten.

Waar Bitmain vooral om gevierd dient te worden, is het uiteindelijke rendement van zo’n mining-machine. Tweeëndertig RTX 3080-kaarten zouden los circa 7.500 watt consumeren, waar de Antminer E9 dezelfde resultaten boekt op 2556 watt. Nog steeds een aardige hoeveelheid stroom, maar qua efficiënte en vooral omvang zet het de juiste stappen.  

Een precieze releasedatum is nog niet bekend, zo ook de prijs. Bitmains vorig publiekelijk beschikbare ASIC-machine, de Antminer S19j, kostte al snel 5.017 dollar — en is inmiddels volledig uitverkocht. De S19j richtte diens printplaten en algoritmes echter vooral op Bitcoin (met een hashrate à 90 TH/s), terwijl Ethereum nu meer in trek is.

De enige Ethereum-harker die enigszins dichtbij deze beloftes komt, is de Linzhi Phoenix Miner. Dat ASIC-systeem draait op circa 2.6 GH/s, maar kost al snel 13.000 dollar. Vermoedelijk stevent Bitmain ook op dat soort prijzen af. Je moet er wel wat voor overhebben om je omgebouwde internetcafé of kelderruimte vol gamelaptops te optimaliseren. 

Dit artikel delen:

Lees meer

PlayStation 5 inmiddels 7,8 miljoen keer verscheept Microsoft ziet omzet gamedivisie met vijftig procent groeien
14

Reacties op: ‘RTX 3080 Ti wordt in mei aangekondigd en gelanceerd’

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  wazp

  • 28 april 2021 09:49
  Zou fijn zijn als die kut crypto niet meer gemined kan worden met gaming kaarten. Zat net toevallig op pricewatch te kijken, maar je betaald nu dus gewoon 1300+ euro voor een 3070 gaming x trio, ronduit belachelijke prijzen. Ik kan mij herinneren dat ik ooit 350 euro heb betaald voor een nieuwe gtx 970.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 28 april 2021 13:21
  @wazp Heb dat even geskipt in de tekst, maar de verwachting voor álle nieuwe GeForce-kaarten is dat men die Ethereum-blocker erop mietert. Dat zou dus ook moeten gelden voor een RTX 3080 Ti.

  Her en der lees je al dat ook die blokkade omzeild kan worden, maar gaming-kaarten minder aanlokkelijk maken voor miners is in ieder geval een begin.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • 004

  • 28 april 2021 13:58
  @TomKauw De laatste blocker was een software update. De miners rerolden gewoon de drivers terug naar een oudere versie en konden gewoon doorminen. Er zal een hardware matige oplossing toegevoegd moeten worden denk ik en die zal nog door sommigen omzeilt worden. Dat wil niet zeggen dat het niks zal helpen. Een groot deel heeft deze kennis niet voor handen.

  Ik vraag me alleen af wat deze 3080Ti nu echt toevoegt. De bussnelheid en bandbreedte is wat hoger, 2GB meer Vram maar daar houd het bij op. En daar komt waarschijnlijk een prijskaartje van een paar honderd euro boven op waarbij de gewone 3080 dan prijs/performance wise een stuk beter uit de bus komt voor gamers zou ik denk. Op 4k is het verschil met de 3080 en 3090 al nihil met zo`n 10 tot 15 fps verschil geloof ik dus dit zal nog wat minder zijn op de 3080Ti.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 28 april 2021 14:23
  @004 Nee precies, dat bedoel ik ook. Spoken genoeg manieren rond om alsnog te kunnen minen, maar het toont in ieder geval aan dat Nvidia werkt aan een soort demotivatiecampagne. Benieuwd hoeveel dat gaat uithalen in the long run.

  Wat een RTX 3080 Ti precies toevoegt, Joost mag het weten. Het lijkt me dat Nvidia de line-up gewoon wat wil spekken, voordat ze doorgaan naar de volgende generatie. Het is niet alsof we nu echt iets 'missen' tussen de RTX 3080 en RTX 3090, inderdaad.

  Misschien wil Nvidia gewoon geen vlaggenschip dat minder VRAM heeft dan de complete line-up van de concurrentie? Dat zou de keuze voor 12GB GDDR6X (in plaats van de eerder genoemde 20GB) misschien kunnen verklaren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 28 april 2021 17:40
  @004 nee de vorige blokkade was niet terugrollen naar een oudere driver, maar juist naar een testdriver die deze blokkade uutgeschajeld had per ongeluk beschikbaar was. De originele blokkade zelf is nooit gekraakt geweest. En ga er maar van uit dat nvidia van die domme fout geleerd heeft, althans dat hopen we maar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 28 april 2021 17:37
  @TomKauw nou, her en der HOOPT dat die omzeild kan worden, maar er is geen zekerheid, en die onzekerheid maakt dus de kaarten minder interessant voor miners om op day-one te kopen. De vorige keer was deze ook niet gekraakt, maar puur door een domme fout van nvidia.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 28 april 2021 17:50
  @SuperDre Daar hebben we destijds ook verslag over gedaan.

  Desalniettemin schijnen er bepaalde manieren te zijn om de kaarten alsnog te foppen omtrent mine-gedrag, maar ik heb zelf de middelen (laat staan de motivatie) om dat te factchecken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  shaodow

  • 28 april 2021 16:27
  @wazp Ik heb toch wel lekker kunnen verdienen hieraan. Voor mij zal het een worst wezen wat de "gamers"hier van vinden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  wazp

  • 28 april 2021 17:11
  @shaodow lekker egocentrisch, ikke ikke ikke en de rest kan stikken. Jij bent het soort mens waar ik echt een pest hekel aan heb. En wat doe je dan op een gamer website? ga lekker op telegram rondhangen.

  Er moet gewoon een oplossing gezocht worden waar iedereen wat aan heeft, zoals in het artikel al wordt aangegeven een dedicated mining kaart bijvoorbeeld.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • PSPfreaky

  • 28 april 2021 17:32
  Na maanden hopen dat ik een RTX 3080 of RTX 3080 Ti voor een goede prijs zou kunnen krijgen heb ik het nu echt opgegeven. Sinds donderdag 15 april gaan kijken naar een AMD RX 6000 videokaart. Op vrijdag de 16e kunnen bestellen tegen MSRP en sinds donderdag de 22e zit ie in m'n PC. Waar ik vroeger op lage settings speelde op 1080p kan ik nu (bijna) alles op max zetten op 4k resolutie.

  Ik verwacht dat de RTX 3080 Ti minimaal €2350 zal gaan kosten bij webshops. Mogelijk richting de €2500.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GoofyZ3

  • 29 april 2021 02:58
  Het nieuws van tegenwoordig boeit me echt 0,0. Al zouden ze een super computer verkopen voor 5000 a 10000 euro zodat je de rest van je leven klaar bent…. je kan niks kopen, alles is binnen 1 sec uitverkocht. Vroeger was het een kwestie van geld hebben, nu is het geluk dat je er een kan kopen. Zelf je pc samen stellen vanwege reviews, lol vergeet het maar!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 29 april 2021 15:44
  @GoofyZ3 Het lijkt me dat veel mensen er nu zo over denken, maar dat maakt het nieuws niet per se minder relevant. Als er nieuwe producten aankomen (misschien juist wel van de partijen die ook met tekorten kampen), dan ben ik daar wel benieuwd naar.

  Daarom probeer ik ook nog steeds veel Nvidia/AMD-nieuws mee te nemen, maar ook vaker uit te wijken naar opmerkelijke berichten uit de crypto-wereld, zoals die bizarre Antminer E9 of de vele Chinese kelders die volstonden met gloednieuwe laptops.

  Als er andere zaken zijn die je liever in een Hardware Update terug wilt zien, laat het me dan ook vooral weten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 30 april 2021 04:22
  @GoofyZ3
  Als je geld zat hebt kan het gewoon hoor.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Battlestar28

  • 29 april 2021 11:12
  Vroeger? Dat was gewoon een jaar geleden. En over 1.5 jaar is waarschijnlijk alles weer normaal.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.