Hardware Update
Hardware Update

Ray tracing wordt misschien eindelijk betaalbaar met Nvidia Ampere

De belangrijkste hardwarenieuwtjes van de afgelopen week

Geschreven door Roel Stortelder op
Een lek bij Nvidia suggereert dat zelfs de betaalbare nieuwe Ampere-GPU's voldoende rekenkracht gaan hebben voor ray tracing. Verder zijn de high-end AMD-processors populairder dan Intel en kunnen we straks ssd's wisselen terwijl de computer nog aan staat.

Gerucht: Nvidia Ampere maakt ray tracing veel goedkoper

Nvidia's real-time ray tracing bestaat nu bijna twee jaar en is het grafische wondertje dat zelfs Minecraft er mooi uit kan laten zien. Helaas vereist de techniek speciale hardware in de vorm van Nvidia's RT cores, en die zijn niet bepaald goedkoop. De meeste games met ray tracing vereisen op moderne resoluties namelijk minimaal een Nvidia RTX 2070 Super. Jammer, want de techniek kan een gigantisch verschil maken en zou dus eigenlijk voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Volgens het Youtube-kanaal Moore's Law Is Dead komt daar binnenkort verandering in.

ray-tracing

Volgens zijn bron worden er bij de nieuwe generatie Nvidia videokaarten veel hogere ray tracing prestaties verwacht; tot wel vier keer wat nu mogelijk is met de Turing-kaarten. Daarmee zou een RTX 3060 het zelfde of zelfs beter presteren dan de 1300 euro kostende RTX 2080 Ti. Gezien het gaat om bronnen uit Nvidia zelf kan het zijn dat de bron een beetje heeft overdreven, maar een grote stap is voor gamers enkel goed nieuws. Nu nog hopen dat de prijzen daarmee niet wéér hoger worden.

'Ryzen-processors goed voor meer dan 50 procent van de premium processor verkopen'

Het gaat goed met de CPU-afdeling van AMD, dat blijkt uit cijfers die gepresenteerd zijn door de CEO van het bedrijf, Lisa Su. Volgens statistieken van verscheidene grote winkelketens wereldwijd staat AMD al enkele maanden aan de top als het gaat om verkoopaantallen van premium consumenten-processors. In het eerste kwartaal van dit jaar wist het bedrijf een marktaandeel te behalen van net iets meer dan 50 procent.

AMD Ryzen 3000-serie

Voor het eerst in ongeveer 14 jaar deelt AMD weer serieuze klappen uit aan Intel. Op Amazon bestaat de top 10 meest verkochte processors vandaag de dag dan ook uit negen Ryzen-processors en een Intel Core i7-9700K. De reactie van Intel had oorspronkelijk al twee jaar (!) op de markt moeten zijn, maar is recentelijk voor de zoveelste keer uitgesteld. Dit keer naar het begin van 2021.

Hot-swap je NVMe ssd's met de Icy Dock ToughArmour

Icy Dock, een redelijk onbekend merk als het gaat om consumentenelektronica, heeft een PCI express-adapter aangekondigd voor NVMe ssd's. Normaal gesproken zijn die dingen niet erg bijzonder en zouden we ze hier dus niet bespreken, maar de ToughArmour MB840M2P-B heeft een extra trucje achter de hand. De adapter maakt het namelijk mogelijk om de NVMe ssd te verwijderen of vervangen terwijl de computer draait. Hierdoor zou de ssd in theorie dus gebruikt kunnen worden als een belachelijk snelle USB-stick.

Icy Dock ToughArmour

De naamkeuze is misschien een beetje vreemd, maar verder is het een product die mogelijk meer waarde heeft dan je in eerste instantie verwacht. De ToughArmour werkt namelijk met vrijwel elke NVMe ssd zolang de lengte niet boven de 110 mm uit komt. Deze plaats je in een metalen behuizing die niet alleen de ssd beschermt als deze buiten de computer is, maar ook als heatsink functioneert als hij in gebruik wordt genomen. Hierdoor heeft Icy Dock mogelijk één van de snelst mogelijke draagbare opslagsystemen ontwikkeld, ook al heb je daar speciale hardware voor nodig. Het is jammer dat het stukje hardware nog gebruik maakt van PCIe 3.0, maar een toekomstige update naar PCIe 4.0 ligt redelijk voor de hand.

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuw Sims 4-uitbreidingspakket draait om het milieu De Beste Gamedeals van de Week: Red Dead Redemption 2 en Assassin's Creed
2

Reacties op: Ray tracing wordt misschien eindelijk betaalbaar met Nvidia Ampere

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • tyberium

  • 7 mei 2020 12:40
  "Nvidia's real-time ray tracing bestaat nu bijna twee"

  Semesters? Zonnedagen? Maancycli?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  RoelStortelder

  • 7 mei 2020 13:09
  @tyberium minuten natuurlijk. Thx :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.