Hardware Update
Render van de AMD Radeon RX 6000 videokaart.

Alles over de AMD Radeon RX 6000-onthulling

Dit is wat je moeten weten over AMD’s reveal van gisteravond

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Het heeft even mogen duren, maar AMD heeft sinds gisteren een definitief antwoord op Nvidia’s Ampere-hype. Per videoconferentie werden de langverwachte RDNA2-videokaarten uit de doeken gedaan, voorzien van de next-gen architectuur waar ook de PlayStation 5 en Xbox Series X/S mee te koop lopen. In deze Hardware Update praten we je bij over alles wat AMD binnenkort van plan is in pc-gaming met de Radeon RX 6000-kaarten.

Drie smaken Radeon RX 6000

AMD trapt hun RDNA2-architectuur voor pc’s af met drie verschillende Radeon RX 6000-kaarten. Het vlaggenschip (RX 6800 XT) en diens kleinere broertje (RX 6800) lanceren 18 november al, gevolgd door een nog rijkelijker uitgeruste variatie (RX 6900 XT) op 8 december.

Alle drie de kaarten bieden elk grafische processoren op verbeterde 7nm RDNA-architectuur, welke tot 54% efficiëntere performance-per-watt kennen. De drie smaken variëren daarbij vooral in afstelling en snelheid — uiteraard tegenover verschillende, competitieve prijspunten.

AMD Radeon RX 6800 XT
De RX 6800 XT is AMD’s voornaamste paradepaardje, het ‘Big Navi’-antwoord op Nvidia’s veelgevraagde RTX 3080. De kaart wordt aangedreven door Navi 21 XT-chip, welke onder meer beschikt over 72 CU’s, een kloksnelheid van 2015/2250Mhz (Game/Boost) en de unieke Infinity Cache-technologie. Daarmee hoopt het Nvidia's hoogvlieger van de troon te stoten, aan de hand van efficiëntere RDNA2-performance en een richtprijs à 649 dollar.

Die 128MB grotere Infinity Cache (en bijbehorende 16GB aan GDDR6-geheugen) van Big Navi worden overigens gespiegeld in de twee broertjes van de RX 6800 XT. Alle RDNA2-kaarten maken gebruik van deze geoptimaliseerde datastreaming, welke de GPU verrijkt met een soort razendsnelle L3-cache, zoals AMD dat eerder al flikte met hun Ryzen-lijn CPU’s.

Met behulp van de Infinity Cache moeten 512 GB/s bandbreedtes bereikt kunnen worden op een 256-bits geheugenbus, voor élke momenteel aangekondigde Radeon RX 6000-kaart dus.

Benchmarks van de AMD Radeon RX 6800 XT tegenover de RTX 3080 van NVIDIA, in verschillende games op 1440p-resolutie.

Hoe presteert de RX 6800 XT met al die mooie beloftes in verhouding tot de RTX 3080? Niet verkeerd, als we AMD’s benchmarks mogen geloven. Big Navi trekt een handvol meer frames dan de RTX 3080 doet op zowel 4K als 1440p, met iets efficiënter stroomrendement bovendien (maximaal 300 Watt, tegenover 320 Watt). Recente lekken over het verbruik voorspelden al soortgelijke verhoudingen.

De AMD Radeon RX 6800 XT lanceert op 18 november, met een richtprijs van 649 dollar.

AMD Radeon RX 6800
Het kleine broertje van Big Navi is de ietwat minder luxe RX 6800, voorzien van de Navi 21 XL-chip. Voor zeventig dollar minder schaalt AMD de CU’s terug tot 60, klokt de processor 1815/2105MHz (Game/Boost) en levert het ietwat in op bijvoorbeeld stream-kernen en ray-tracing acceleratoren. Wel blijft de Infinity Cache onaangepast, alsmede dat ruime 16GB GDDR6-geheugen.

Gezien de RX 6800 aftopt op een stroomgebruik van 250 Watt, heeft AMD besloten de kaart tegenover Nvidia’s GeForce RTX 2080 Ti te leggen, welke eenzelfde Total Board Power (TBP) trekt. Opmerkelijk genoeg kiest AMD ervoor niet de RTX 3070 daarbij te betrekken, die toevallig vandaag staat te lanceren.

Benchmarks van de AMD Radeon RX 6800 tegenover de RTX 2080 Ti van NVIDIA, in verschillende games op 4K-resolutie.

Tegenover die concurrentie van een generatie terug steekt AMD competitief in wat betreft de ratio prijs op performance. De RX 6800 presteert op 4K beter dan Nvidia’s vorige paradepaardje, die ook nu nog vaak voor hogere bedragen op de kop gaat.

De AMD Radeon RX 6800 lanceert op 18 november aanstaande, met een richtprijs van 579 dollar.

AMD Radeon 6900 XT
Voor de meest veeleisende gamers volgt 8 december de RX 6900 XT: Big Navi’s grotere broer die ooit aan de steroïden verslingerd is geraakt. Vooralsnog lijkt het erop dat AMD deze printplaat 'voor zichzelf' houdt en niet door zal spelen naar partnerfabrikanten.

Op deze allerdikste RDNA2-kaart vinden we de Navi 21 XTX-chip, voorzien van dezelfde 2015/2250MHz kloksnelheden (Game/Boost), identieke Infinity Cache en 16GB GDDR6-geheugen als Big Navi, maar met nog meer game-gerichte kernen op die 26,8 miljard transistoren. Ook houdt deze luxere kaart hetzelfde 300 Watt stroomplafond (en vrijwel identieke 2-slots form factor) aan als de RX 6800 XT.

Benchmarks van de AMD Radeon RX 6900 XT tegenover de RTX 3090 van NVIDIA, in verschillende games op 4K-resolutie.

De RX 6900 XT houdt Nvidia’s RTX 3090 in het vizier en werpt zichzelf op de markt als 'de ultieme 4K-performancekaart'. En inderdaad verrijkt met wat exclusieve Radeon-foefjes, doet AMD’s duurste kaart op 4K niet onder aan Nvidia’s recente krachtpatser.

In de benchmarks zijn de verschillen tussen de groene en rode titanen niet gigantisch, maar het vijfhonderd dollar lagere prijspunt van RX 6900 XT voel je mogelijk wel in je portemonnee.

De AMD Radeon RX 6900 XT lanceert op 8 december aanstaande, met een richtprijs van 999 dollar.

Bredere ondersteuning voor DirectX 12 Ultimate

Waar het doorgaans Nvidia is die het hoogst van de torens blaast met unieke features voor hun videokaarten, lijkt AMD deze nieuwe generatie voor de verandering niet onderbewapend. Nee, AMD introduceert deze ronde geen geheel eigen Ray-Tracing of DLSS-achtige upscaling (aan dat laatste wordt wel gewerkt), maar laat RDNA2 simpelweg beter samenwerken met DirectX 12 Ultimate-technieken.

Via DirectX 12 Ultimate kunnen de Navi 2X-processoren hardware-gedreven ray-tracing inschakelen, maar bieden ze bijvoorbeeld ook nieuwe foefjes als Variable Rate Shading, waarbij rekenkracht bespaard wordt op minder belangrijke regionen van het beeld.

Daarnaast werkt AMD in nauw verband met Microsoft om ook hun DirectStorage-protocolnative te ondersteunen op de videokaarten. Middels deze API kunnen de Infinity Cache en het werkgeheugen in games profiteren van snelle (NVMe)SSD’s — precies zoals RDNA2 dat binnenkort al zal doen op PlayStation 5 en Xbox Series X.

Synergie tussen Ryzen 5000 en Radeon RX 6000

AMD’s meest exclusieve technieken liggen nog wel bij de gisteravond aangekondigde Rage Mode en Smart Access Memory. De een is als een betrouwbare, ingebakken overclock-modus, de ander tracht het videogeheugen nog efficiënter te kunnen benutten. Voor beide features is echter wel een Ryzen 5000-serie CPU van AMD vereist, zodat deze in nauwer verband samen kan werken met de GPU.

Slimme upscaling en anti-lag insteek daargelaten: deze technieken maken het dat de RDNA2-kaarten een flinke duw in de rug krijgen richting prestaties. Veel van de hier getoonde RX 6000-benchmarks werden dan ook bereikt met de exclusieve Smart Access Memory en/of Rage Mode ingeschakeld.

Mocht je dus bij Intel-processoren willen blijven, dan kan het zijn dat AMD hiermee onder blijft doen aan een alternatief van Nvidia, maar die balans kunnen we pas opmeten zodra meer benchmarks van de Radeon RX 6000-kaarten opduiken.

Zodoende, je bent weer helemaal bij over AMD's onthulling van de Radeon RX 6000-videokaarten. We wachten geduldig de aftrap op 18 november af, in de hoop dat die voorspoediger gaat dan Nvidia’s bij vlagen stuntelende lancering.

Volgende week is de Hardware Update weer als ouderwets terug op de woensdag, met tegen die tijd hopelijk ook meer (onafhankelijke) bevindingen over de veelbelovende Navi-prestaties.

Bron: AMD

Dit artikel delen:

Lees meer

Gratis PS5-adapter voor PS VR kan nu worden besteld Definitieve lijst PlayStation Plus Collection onthuld
20

Reacties op: Alles over de AMD Radeon RX 6000-onthulling

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Paul_Power

  • 29 oktober 2020 09:44
  Eindelijk goede concurrentie op elk niveau op de grafische markt
  Als AMD nu niet zoveel driver problemen heeft dan zal ik er nog is over nadenken i.c.m. een 5000 processor

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GoofyZ3

  • 29 oktober 2020 10:14
  Wacht wel op de echte benchmarks. Moet zeggen dat nvidea raytracing en dlss aardig op de rit hebben. Meer performance met 1 extra click in de instellingen. Ik wil graag de vergelijking zien met een nvidea kaart met raytracing en dlss en een amd zonder, want amd heeft niks.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ichabod

  • 29 oktober 2020 10:40
  @GoofyZ3

  Rofl Nvidia en Intel hebben nachtmerries

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Derper

  • 29 oktober 2020 14:14
  @GoofyZ3 De 6000 series heeft Raytracing. AMD pompte eerste intel en nu Nvidia. als het mij vraagt heet AMD juist alles!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 29 oktober 2020 14:33
  @GoofyZ3 Het zit misschien een beetje verstopt in de tekst (en de presentatie), maar AMD belooft onder DirectX 12 Ultimate dus wél hardware-gedreven ray-tracing. Elk van de drie GPU's heeft ook een eigen hoeveelheid 'ray accelerators' aan boord.

  DLSS 2.0 is inderdaad een fraai unicum voor Nvidia. Daar heeft AMD vooralsnog geen antwoord op. Dr. Lisa Su liet gisteren wel doorschemeren dat ook aan een "soortgelijke technologie" gewerkt wordt voor Radeon-kaarten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • 004

  • 29 oktober 2020 14:47
  @TomKauw Alleen deze soortgelijke technologie zit nog niet in deze 6000 lijn van AMD.

  Op papier is het fantastisch wat AMD levert wat nog uit user benchmarks zal moeten blijken. Daarnaast is er helaas niks laten zien over de kaarten hoe deze performen met en zonder raytracing aan ten op zicht van de Nvidea RTX 3000 lijn. Ik heb zo`n idee dat Nvidea hiermee nog voor blijft lopen omdat anders AMD dat ook wel naar de voorgrond zou hebben gebracht.

  Daarnaast boekt AMD vergelijkbare resultaten op games zonder raytracing qua hun eigen benchmarks waar ik me afvraag of dit allemaal op een systeem draait met een ryzen 5000 cpu lijn die de extra memory benefits geeft of dat dit dus op een systeem is die dat niet heeft. Als deze benchmarks zijn met een ryzen 5000 cpu moeten we dus aannemen als je deze niet hebt dat je een performance drop tussen de 5-13% eraf moet halen. Begrijpelijk dat ze dit niet meedelen maar wel jammer, ik zou hier graag duidelijkheid in hebben gezien.

  Als laatste de ragemode optie die 1-2% extra performance zal leveren voor waarschijnlijk veel extra stroomverbruik en geluid waar ik waarschijnlijk geen gebruik van zal maken. Ik vraag me af of deze optie ook aanstond bij de benchmarks en mee is genomen in de perfomance.

  Als dit allemaal zo is dan is er wel een aanzienlijk verschil tussen een een AMD kaart hebben met of zonder Ryzen 5000 CPU. En ik ben voorlopig niet van plan mijn Ryzen 3700x te gaan vervangen voor een 5000 lijn die nu ondanks super performance leveren (en de prijs waard zijn als je een nieuwe cpu nodig hebt) best prijzig zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 29 oktober 2020 16:29
  @004 Ben het helemaal eens met je kritiek. AMD staat er vooral zo sterk voor omdat zij nu volledige invloed hebben op alle benchmarks en bijbehorende parameters/componenten.

  Daarover gesproken: op de benchmarks die AMD hier vrijgaf (waarvan een aantal ook in het artikel staan) staat ook duidelijk aangegeven wanneer Rage Mode en Smart Access Memory meegenomen zijn in de resultaten.

  Ook zonder die foefjes zou de RX 6800 XT op het niveau van de RTX 3080 moeten presteren (op 4K en 1440p), maar in het geval van de RX 6800 en RX 6900 XT zijn die bonussen bijvoorbeeld wél weer steevast meegenomen in de eindstand. Grote kans dat de resultaten weer niet zo lovend zijn als je dan niet over een Ryzen 5000 beschikt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • PSPfreaky

  • 29 oktober 2020 16:29
  @004 Qua ray tracing zit AMD tussen Turing en Ampere, maar wel dichterbij Turing. Dat zijn de geruchten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ichabod

  • 29 oktober 2020 16:29
  @TomKauw

  Super resolutie noemen ze het bij amd staat in de presentatie

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 29 oktober 2020 16:38
  @Ichabod AMD's Super Resolution is inderdaad ook een soort supersampler, maar niet bepaald eentje die doet wat Nvidia flikt met DLSS 2.0.

  Nvidia laat hun Tensor-kernen los met AI-gedreven opschaling naar grotere resoluties, om die dan weer slim 'omlaag' te schalen. De visie is een scherper plaatje, maar met minimale druk op de grafische processor. Dát heeft AMD nog niet, waardoor het zich (voor nu) meer moet beroepen op pure paardenkracht om dezelfde resultaten te boeken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Heiny Reimes

  • 29 oktober 2020 11:46
  Ziet er goed uit, maar enkel die RX 6800 lijk je maar beter te kunnen vermijden gezien de RTX 3070 minstens zo goed is voor 499$(vs 569$)

  De rest 'lijkt' in prijs prestatie in de hoek van AMD te liggen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • PSPfreaky

  • 29 oktober 2020 12:07
  @Heiny Reimes De RTX 3070 heeft 'maar' 8GB VRAM. Je koop een videokaart om te gamen in de komende 3-5 (?) jaar. Is 8GB dan nog wel voldoende?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Heiny Reimes

  • 29 oktober 2020 12:58
  @PSPfreaky Goede vraag.

  Echter gezien de PS5 en XboxXserie beiden 16GB 'in totaal' hebben. Verwacht ik met de meeste PC's de naast die 8GB ook 16-32GB hebben voor niet grafische doeleinden, mag de netto 8GB puur voor gamen geen echte problemen opleveren. Maar met de huidige sprongen in ontwikkelingen kan meer ram zo'n kaart zeker langer vers houden.

  Een aanvulling wel ten nadele van AMD wat ik even over het hoofd zag, zijn de resultaten wel in combinatie met een Ryzen processor. Dus je bent wel verplicht zo'n cpu erbij te nemen. Wel doet Ryzen het ERG goed en snap ik dat de meeste die er dan toch meteen bij zal hebben.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • PSPfreaky

  • 29 oktober 2020 19:00
  @Heiny Reimes Er zijn al games die meer dan 8GB VRAM vragen, als je op 4k wil spelen. De verwachting is dat dat binnen 2 jaar kan oplopen naar 11-12GB.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Heiny Reimes

  • 30 oktober 2020 07:23
  @PSPfreaky Het punt wat ik probeerde te maken is dat je de (meer dan een PC ooit in hardware) consoles niet mag vergeten. Daar verdienen de meeste devs/uitgevers hun meeste geld mee en is de console de bottleneck.

  Dus qua ram zullen de PS5/XBoxSeries ' niet snel meer dan 8 GB kunnen gebruiken van hun 16GB omdat deze gedeeld moet worden met de CPU.

  Minstens 2 van die 16 zal alleen al opgaan aan OS en hun supersnelle switchen van het ene spel naar het andere en supersnel op kunnen starten en gewone cpu tasks kunnen makkelijk de andere 6 tot meer nodig hebben.

  Dus extra ram is vooral handig om mooier dan console weergaves te krijgen dan de console versies, want anders kijk je naar de consoles alsof ze over 2 jaar al outdated zijn, maar we weten dat ze minstens 6-7 jaar na introductie doorgaan.

  Gezien de Switch met absoluut inferieure specs, weet deze zelfs nu daar nog slim mee om te gaan en zijn veel van de toppers 'op een acceptabele wijze voor de meeste gamers' alsnog daarop te spelen(Doom, Dragonball fighterZ, Mortal Kombat XI, Witcher 3).

  Dus slechts in het slechtste geval, kan de PC 'met zo'n 8 GB kaart) het zelfs makkelijker bijhouden met de nieuwe generatie en in worst case scenario net iets minder gedetailleerde textures gebruiken (waar de meeste vram aan op gaat) maar kan eigenlijk niets schelen met de consoles.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 29 oktober 2020 14:40
  @Heiny Reimes Vond het zelf ook nogal schrijnend dat AMD die kaart tegenover de RTX 2080 Ti legt en dus niet de RTX 3070. Big Navi staat er in dat opzicht veel sterker voor, tegenover een niet eens zo veel hogere prijs.

  Maar het zal inderdaad nog veel afhangen van het wel/niet beschikken over zo'n nieuwe Ryzen-processor. De resultaten hadden mij zo goed als over voor een RDNA2-kaart, maar de synergie tussen die twee componenten (en bijbehorende geheugensnelheden) geven het toch meer nuance. Als je dan over wilt stappen, moet je eigenlijk ook helemáál over op team rood.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • PSPfreaky

  • 29 oktober 2020 16:27
  @TomKauw Ik snap wel dat ze het hebben vergeleken met een 2080Ti. De RTX 3070 is vandaag verschenen en de benchmarks van Nvidia zijn vaak wat rooskleurig :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Heiny Reimes

  • 30 oktober 2020 11:19
  @PSPfreaky Zoals als Nvidea hetzelfde doet ;)(iets wat ieder bedrijf doet tenslotte). En begrijp me niet verkeerd, ik ben een console gamer en heb geen voorkeur.

  Ik zeg enkel hier wat me opvalt.

  Ik trouwens wel aan het oriënteren voor een nieuwe laptop en daarbij zijn de Ryzen's zover goedkoper en beter(minder warm, meer prestaties). Maar hij is niet om te gamen en heb zo geen baat bij welke videokaart beter is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • PSPfreaky

  • 29 oktober 2020 16:26
  Ik vind het echt goed van AMD dat ze weer echt eens kunnen concurreren met Nvidia. Ik zit op dit moment ook te kijken naar een videokaart, maar ik twijfel nog. Qua VRAM is 16GB meer futureproof vergeleken met 10GB van de RTX 3080 en mogelijk 12GB met de RTX 3080Ti. Nvidia is dan wel weer beter met ray tracing en DLSS.

  Voor mij wordt het wachten op de onafhankelijke reviews.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Doctor X

  • 30 oktober 2020 19:11
  Komt er ook wat voor paupers zoals ik die niet meer dan € 350- 400 euro voor een videokaart willen betalen?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.