Hardware Update
Render van een NVIDIA grafische chip in een groter systeem

Prijzen, details en grootte van GeForce RTX 3000-serie uitgelekt

En ander belangrijk hardware-nieuws van de afgelopen week...

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Een nieuwe Hardware Update breekt aan en Nvidia heeft hun nieuwe Ampere-generatie al officieel uit de doeken gedaan.Ook deze week stond weer bol van gelekte details over de GeForce’s RTX 3000-generatie. Onder meer de prijsklassen van meer modellen lekten uit, alsmede een preciezere grootte van het vlaggenschip en enkele plannen van partnerfabrikanten. Ondertussen kon ook concurrent AMD niet ontkomen aan nieuwe lekken, al betrof dat hoofdzakelijk de roadmap voor aanstormende CPU’s en APU’s.

‘GeForce RTX 3000-serie start vanaf 399 dollar’

Langzaam maar zeker beginnen vrijwel álle onthullingen van Nvidia’s #UltimateCountdown-evenement door te sijpelen. Op 1 september doet de chipfabrikant de aanstormende Ampere-generatie uit de doeken, waarover we alsmaar minder in het duister hoeven te tasten. Hoorden we eerder al hardnekkige geruchten over de flinke richtprijs van het vlaggenschip, klinken er nu ook veel geluiden over de andere kaarten in het beoogde aanbod.

Je ‘doorsnee’ RTX 3090 — hoogstwaarschijnlijk toch niet RTX 3080 Ti genaamd — zou op de kop moeten voor 1.399 dollar. De exclusievere Founder’s Edition daarvan zou dan 1.499 dollar betreffen. Wordt dat te veel Ampere voor je, dan laat de serie zich schijnbaar flink omlaag schalen. De RTX 3080 zou al geprijsd moeten zijn op 799 dollar, gevolgd door de RTX 3070 voor 599 dollar.

Last but not least is de RTX 3060, vooralsnog het Ampere-instapmodel, geprijsd op 399 dollar. Nvidia lijkt hun nieuwe lijn videokaarten per direct te willen spreiden, waar de voorgaande Turing-generatie bijna een half jaar ontbrak aan een meer budget-gerichte optie. Informatie daarover kwam pas maanden na de onthulling van de overkoepelende serie kaarten.

Onofficiële render van hoe verwacht wordt dat NVIDIA's Ampere-generatie videokaarten eruit zal zien.

De vermoedelijke prijsklassen zijn afkomstig van Twitter-gebruiker @GarnetSunset, die zijn lek vooraf liet gaan met twee nieuwe foto’s van (een prototype van) de RTX 3090. Een korrel zout is nog altijd op zijn plek, maar de beste man lijkt in ieder geval geloofwaardige connecties te hebben.

Of alle vier de genoemde kaarten ook daadwerkelijk op 1 september onthuld moeten worden, blijft nog even afwachten. Het digitale onthullingsevenement vindt plaats op Nvidia’s officiële kanalen, vanaf 18:00 uur (Nederlandse tijd).

Nvidia’s nieuwe vlaggenschip groeit mogelijk je behuizing uit

Grootse beloftes over groeiende prestatiesprongen en flink wat GDDR6X-geheugen of niet; de RTX 3090 lijkt een lompe videokaart te worden. Op eerdergenoemde foto’s van @GarnetSunset is de Founder’s Edition (proef)kaart opnieuw gefotografeerd, nu met de verduidelijking van drie slots dikte én vergelijking met de bekende GeForce RTX 2080. Wat blijkt? Nvidia’s nieuwe paradepaardje is er eentje die een deel van het internet als een ‘chonker’ zou beschrijven. Lees: dikker dan de norm.

Vergelijking van de vermeende RTX 3090 tegenover de RTX 2080, van bovenaf gezien.

In de oorspronkelijke compilatiefoto’s lijkt de RTX 3090 buitenproportioneel groot — iets té groot zelfs. Echter, ook wanneer de PCIe-pinnen of I/O-platen naar behoren geschaald zijn (zoals op bovenstaande afbeelding), is duidelijk te zien hoe dit zeker niet de minste kaart is in omvang.

Combineer dat plaatje met eerdere geruchten over een flinke toename in stroomgebruik, en misschien is er méér voor nodig dan enkel een flinke buidel geld om Nvidia’s nieuwe vlaggenschip compatibel te krijgen met je systeem. Denk aan potentiële nieuwe kabels, voedingen en misschien wel een ruimere behuizing, als het even tegenzit.

‘RTX 3070 is grofweg te vergelijken met RTX 2080 Ti’

Niet de meest baanbrekende gedachte, maar ook de ‘mindere’ RTX 30-videokaarten maken een fraaie prestatiesprong. Techjournalist Moore’s Law Is Dead ging gisteravond on the record om te bevestigen dat de RTX 3070-middenweg ongeveer gelijk zou moeten staan aan de RTX 2080 Ti — waarbij hoogstwaarschijnlijk op in-game prestaties gedoeld wordt.

Mock-up beeld van het vermeende ontwerp voor NVIDIA's nieuwe GeForce RTX 30-generatie aan videokaarten.

Volgens de bekende YouTuber ‘moeten we daarmee zelf uit kunnen rekenen hoeveel sterker de RTX 3080 en RTX 3060 relatief gezien zijn’. En inderdaad: dat zijn rekenaannames die al in veelvoud langs zijn gekomen. Zo spraken prominente lekkers van de afgelopen tijd al over een RTX 3080 die ‘tot 35 procent krachtiger’ zou zijn dan de RTX 2080 Ti — een prestatiesprong die al maandenlang in verschillende vormen de ronde doet.

Hoe de RTX 3060 in al die krachttoenames staat, is toevallig iets wat nog zelden benaderd is. Afgezien van de eerdergenoemde, vermoedelijke prijs à 399 dollar, lijken over het instapmodel tot dusver maar weinig geruchten ontstaan te zijn. Wellicht laat ook die toch nog iets langer op zich wachten dan gedacht, maar ook dát horen we ongetwijfeld op 1 september aanstaande.

MSI registreert alvast 29 verschillende Ampere-kaarten

Of ze allemaal het daglicht zien, is nog maar de vraag, maar hardwarefabrikant MSI lijkt alvast wel flink wat verschillende Ampere-videokaarten geregistreerd te hebben. Bij PC Gamer viel op hoe het Taiwanese bedrijf legio nieuwe producten had laten registreren bij de Eurasian Economic Commission (EEC) — waarvan 29 productnummers in lijn zijn met hoe de fabrikant een nieuwe generatie videokaarten zou benoemen. EEC-registraties vinden vaak plaats nét voordat de daadwerkelijke massaproductie van start kan gaan.

In het specifiek gaat het om de 602-V388, 602-V389 en 602-V390 productnummers, welke vermoedelijk (en respectievelijk) voor de RTX 3090, RTX 3080 en RTX 3070 zouden staan — plus een boel van MSI’s variaties daarop. Die conclusie werd geëxtrapoleerd vanuit de vorige GeForce-generatie, waarin de voorgangers voorzien werden van een V371, V372, V3727, V375-nummering. De EEC-codes van MSI’s videokaarten stijgen in nummering, naarmate ze lager op Nvidia’s (en AMD’s) schaal komen staan.

Hoewel de productregistratie verre van concrete informatie is, lijkt het er ook hier op dat Nvidia mogelijk hun budgetvariant — de RTX 3060 — niet gelijktijdig met de eerste drie (consumenten)modellen zal lanceren. Daarvoor lijken immers geen codes overeen te komen met MSI's standaardnummering.

Meer delen van AMD’s Zen-planning lekken uit

Om toch even te breken van al de ‘groene geruchten’ in aanloop naar Nvidia’s onthulling; een lekkage bij het rode kamp. Bij concurrent AMD bleef het toevallig stil over hun Big Navi videokaart-comeback, maar betrof het deze week een lek van ongeziene delen in de processor-roadmap. We wisten al dat de lancering van Zen 3 CPU’s (de Ryzen 4000-serie) nog altijd op de planning voor 2020 staat, maar wat komt daarná?

Via ingewijde @MebiuW (wie eerder AMD’s volgende ‘Warhol’-noemer correct lekte), kwam nieuwe informatie binnen over de Zen-roadmaps. Anno 2021 wil AMD de Warhol-generatie CPU’s uitrollen, alsmede de Van Gogh- en Cezanne-APU’s.

Die laatstgenoemde generatie draait nog op Vega 7-architectuur voor het GPU-gedeelte, terwijl Van Gogh ongeveer gelijktijdig uitpakt met Navi 2-structuur. Daarbovenop is die serie APU’s gepaard met ‘CVML’, wat volgens @MebiuW voor ‘Computer Vision & Machine Learning’ zou moeten staan.

Uitgelekt deel van een AMD-presentatie over de toekomstplannen, waar weggevallen codenamen aangevuld zijn door ingewijden

Ook de daarop volgende generatie zijn inmiddels van kunstige (en topografische) serienamen voorzien. Na de Warhol-generatie aan Ryzen-processoren volgt anno 2022 ‘Raphael’, terwijl ‘Rembrandt’ de nieuwe generatie budget-APU’s (Cezanne) moet vormen. De iets duurdere Van Gogh-APU’s worden opgevolgd door ‘Dragon Crest’, zo deed de lekker van dienst alvast uit de doeken.

Als AMD’s plannen naar behoren verlopen, zitten we in 2022 gebakken met alweer de Ryzen 6000-serie, welke de eerste processorgeneratie op 5 nm-architectuur vormt. Dat is nog even van ons verwijderd, maar AMD zit klaarblijkelijk niet stil in hun high-end laboratoria. Later dit jaar moet daar allereerst hun 7 nm-architectuur geoptimaliseerd worden met de Ryzen 4000-serie, in de aankomende ‘Vermeer’- en ‘Renoir’-generaties van CPU’s en APU’s.

Dit artikel delen:

Lees meer

Klassieke game Turrican keert dertig jaar later terug Live om 15:00 uur: Wouter en Lucas gaan verder met Yakuza 6
10

Reacties op: Prijzen, details en grootte van GeForce RTX 3000-serie uitgelekt

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • PSPfreaky

  • 26 augustus 2020 14:44
  Videocardz heeft de volgende bevestiging ontvangen: RTX 3080 krijgt 10GB VRAM en de RTX 3090 krijgt 24GB VRAM. https://videocardz.com/newz/confirmed-nvidia-geforce-rtx-3090-has-24gb-memory-rtx-3080-gets-10gb

  Er is ook een bevestiging van die 12-pin connector

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 26 augustus 2020 16:06
  @PSPfreaky Zag deze pas toen ik al beeld aan het verzamelen was voor de Update. Jammer genoeg net te laat om het nog in totaliteit mee te nemen, dus.

  Sowieso is het een bizar drukke week geweest rondom Ampere-nieuws. Lijkt erop dat NVIDIA zelf maar weinig verrassingen (over) heeft om uit de doeken te doen op 1 september — hoogstens wat bevestigingen van eerdere geruchten/lekken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • PSPfreaky

  • 26 augustus 2020 19:40
  @TomKauw Ik hoop eigenlijk wel dat AMD snel volgt en niet maanden gaat wachten met hun videokaarten (en processoren). Het kriebelt bij mij al aardig! Het zou ook mooi zijn dat de kaarten MSFS op 60+ fps kunnen draaien op 4k. Maar dat is afwachten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 26 augustus 2020 15:35
  Misschien me 2080 ti nu verkopen hoef ik niet zoveel bij te leggen voor de 3090 straks 😅

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 26 augustus 2020 19:31
  @hulstpower tja, als de 3070 ongeveer gelijk zou zijn aan de 2080ti denk ik dat je die 2080ti niet meer kwijt kunt raken, want wie gaat er nu nog een 2ehands 2080ti kopen als de 3070 al voor 599 te koop is, dan kun je die dus alleen kwijt voor RUIM daar onder.. Denk dat je op dit moment sowieso moeite zult hebben om em te verkopen omdat veel mensen nu toch even zullen wachten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 26 augustus 2020 20:22
  @SuperDre ja maar eerst zien en geloven dat ie a zo sterk is de 3070 geloof het niet helemaal. Maar het was ook maar geintje met een 2080 ti zit ik nog wel kommende jaar jaren goed

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Heccer_NL

  • 27 augustus 2020 08:24
  @hulstpower Idd ik heb de mijne al verkocht ik ben mooi makkelijk klaar! Scheelt me een nier want die zit in de 2080TI 🤣

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  xeros

  • 26 augustus 2020 16:39
  Het begint toch weer te kriebelen om een nieuwe game PC te gaan bouwen.
  Een nieuwe Ryzen 4000 cpu en de een 3070 RTX gpu lijkt me wel wat.

  Misschien de aankoop Xbox series X uitstellen na 2021.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 26 augustus 2020 19:33
  Nou, als de 3060 dan dus de performance zou hebben van een 2080 dan wordt dat wel heel interessant. Maar dan wacht ik toch nog wel even, want die 2060super die ik nu bijna een jaar heb is nog wel voldoende.. Hoop eigenlijk dat er snel een NUC oid komt waarin dan zo'n 3060 zou zitten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Heccer_NL

  • 27 augustus 2020 08:28
  Ik hoop echt op HDMI 2.1 Dit jaar een LG65C9 gekocht dus ja kom maar op.
  We gaan zien 1 september ,ik heb 2 jaar geleden meteen bij de persconferentie een founder besteld.
  Ik wacht dit jaar even af MSI of Asus of toch een founder. Ben mij 2080Ti al kwijt voor een mooi bedrag. Dus de schade valt dit jaar mee.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.