Hardware Update
Afbeelding van een Turing-chipset van Nvidia, vast gesoldeerd aan een grotere printplaat.

Oude en nieuwe gpu’s knokken tegen tekorten door crypto-mining

Dit is hoe hardware-fabrikanten de gpu-vraag beantwoorden

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Inmiddels is het al jaar en dag hét probleem voor de hardware-sector: de groeiende populariteit van crypto-valuta. Doordat het digitale geld gedolven wordt met grafische rekenkracht, komen gamers maar moeilijk aan broodnodige chipsets voor spelprestaties. Deze week praten we je in de Hardware Update bij over hoe Nvidia en partnerfabrikant Palit die toenemende vraag willen beantwoorden. Maar daar blijft het niet bij: ook een ‘derde speler’ in de videokaarten verschijnt aan de horizon.

Nvidia’s mining-kaarten draaien grotendeels op oudere chips

Twee weken terug kondigde Nvidia hun verlossing voor het crypto-probleem aan. Aan de hand van een nieuwe 'Cryptocurrency Mining Processor'-serie (CMP) wil Nvidia specifieke videokaarten maken om crypto-boeren op hun wenken te bedienen. Mocht je dan denken dat deze kaarten alsnog ‘onze’ chipsets wegsnoepen, dan blijkt Nvidia je nu een half stapje voor.

Overzicht van de vier eerste CMP-videokaarten van Nvidia, uit de HX-serie. De kaarten moeten in het eerste halfjaar van 2021 verschijnen en zijn specifiek bedoeld om cryptovaluta mee te delven.

Geheel officieel is het nog niet, maar alles lijkt er nu op te wijzen dat de eerste vier CMP-kaarten grotendeels gebruikmaakt van oudere grafische chipsets. Bronnen van VideoCardz.com verzekeren dat drie van de nieuwe HX-modellen draaien op de Turing-architectuur, bekend van vorige GeForce-generatie. 

Enkel het eerste topmodel, de CMP 90HX-kaart, deelt een chipset met een moderne gaming-kaart. Dat zwaarste model zou volgens de bronnen op een GA102-100 gpu draaien, die we ook terugvinden in de GeForce RTX 3080.

Het gerucht werd later aangesterkt door Twitter-ingewijde @kopite7kimi, die naar het schijnt van alle vier modellen de interne gpu achterhaald heeft. Ook hij kaart aan: drie van deze componenten draaien op een oudere chip. 

De Turing-architectuur is gebouwd op een ander procedé dan het huidige Ampere, waarmee de twee niet direct in elkaars voorraad zouden snijden. De oudere processoren zijn aanzienlijk zwakker, maar dienen met de juiste optimalisatie alsnog flink crypto’s te kunnen harken. Zo zou de CMP 50HX, beschikkende over een TU102-100 gpu (bekend van de RTX 2080 Ti), een Ethereum-hashrate van 45 MH/s kennen op 250 watt.

Door te besparen op videogeheugen, de snelheid daarvan en display-poorten drukken Nvidia en diens partners de kaarten richting crypto-boeren. Hoe lang de voorraad CMP-kaarten strekt en voor hoeveel de vier modellen respectievelijk over de toonbank mogen, is nog niet bekend. 

Palit reanimeert een dozijn Pascal-kaarten voor crypto-mining

Partnerfabrikant Palit lijkt dat principe nóg verder door te willen trekken. Op de website van de Euraziatische Economische Commissie (EEC) lijkt de hardware-boer licenties aangevraagd te hebben voor maar liefst twaalf ‘nieuwe’ videokaarten, met klaarblijkelijk chipsets uit de Pascal-generatie.  Anno 2017 rolde Nvidia al stilletjes wat gemodificeerde chipsets voor miners uit, welke Palit ver na het afsterven van de lijn lijkt te herintroduceren.

Overzicht van EEC-licenties die hardware-fabrikant Palit aangevraagd heeft. Gemarkeerd zijn twaalf noemers met 'P106' in de titel, duidend op mogelijk gereanimeerde mining-videokaarten.

Dit specifieke dozijn videokaarten draagt een P106-noemer, wat mogelijk refereert naar de chips die Nvidia rond de vorige crypto-golf introduceerde. Met de P106-100 en P106-90 gpu’s stak Nvidia de prestaties van hun GTX 1060 (6GB/3GB GDDR5) in een mining-jasje. Onduidelijk is nog welke specifieke versies Palit nu in handen heeft, maar een herintroductie van de reeks lijkt binnen bereik.

Mocht Palit plots over een voorraad P106-100-chips beschikken, dan biedt dat immers geen verkeerde uitkomst voor miners. De architectuur ligt alweer twee generaties achter ons, maar een P106-kaart als deze delft bijvoorbeeld Ethereum met hashrates à 24.5 MH/s. Ter vergelijking: de aanstaande instap-kaart voor Nvidia’s mining-lijn, de CMP 30HX, behaalt hashrates van 26 MH/s op 125 Watt.

Bovenaanzicht van de NVIDIA P106-100 videokaart, de eerste poging om chipsets specifiek voor crypto-mining te maken.

Hoeveel van de twaalf licenties Palit ook daadwerkelijk in zal zetten, moet nog maar blijken, zoals wel vaker bij EEC-licenties het geval is. Grote voorraad of niet: zolang de P106-kaarten schappelijk geprijsd worden, zouden deze oude rakkers de druk op moderne gaming-videokaarten al kunnen verminderen.  

Specificaties van Intels gaming-videokaarten lijken gelekt

Het zal velen in alle videokaartgekte ontgaan zijn, maar ook Intel bereidt zich voor om de markt te betreden. Enkele weken terug onthulde Intel al hun eerste reeks DG1-desktopvideokaarten, die vooral bedoeld was voor productiedoeleinden. Inmiddels lijkt ook Intels gaming-gerichte aanbod dichterbij te komen, nadat Twitter-ingewijde @OneRaichu op cryptische wijze vermeende specificaties daarvan lekte.

Eenmaal vertaald en van context voorzien, zou de code staan voor een rits details over Intels aanstaande gaming-aanbod. Daarin vallen wederom een boel videokaarten met relatief ‘lichte’ afstelling, maar het topsegment kan zo maar veelbelovend lijken voor gamers. 

Mocht de vermeende lek waarheidsgetrouw zijn, dan werkt Intel aan een grafische processor met 512 execution units (4096 shader units) en tot 16 GB aan GDDR6-geheugen over een 256 bits bus. Lees: dat zou qua prestaties in lijn kunnen staan met de GeForce RTX 3080 en Radeon RX 6800 XT.

Onduidelijk is nog op welke transistor-architectuur de DG2-kaarten gebouwd zijn. Intel bakt veelal zelf de procedés voor hun cpu’s, maar heeft recentelijk een externe chipbakker aangenomen om deze grafische Xe-HPG gamingreeks te fabriceren. Eerdere geruchten spraken ook over een partnership met TSMC voor hun nieuwe 6nm-architectuur, maar tot dusver heeft geen van de fabrikanten een dergelijke samenwerking bevestigd. 

Afbeelding van een grafische processor van Intel onder het Xe-vaandel.

Intel probeert al langer een greep te krijgen op grafische processoren — de eerste discrete Intel-videokaarten werden al in 2018 geteased. Onder het Xe-vaandel valt inmiddels vooral Intel Iris Graphics Xe, die reeds geïntegreerd zit in een reeks moderne laptop-cpu’s. Ook daar is de focus vooral productief van aard, maar Intels ervaring in game-prestaties neemt hierin ook langzaam toe. 

Op diezelfde, hybride architectuur zijn de eerste DG1-desktopvideokaarten gebouwd. Voorlopig blijft het afwachten tot we meer te weten komen van de opvolgende DG2-kaarten. Vers bloed op de gaming-markt voorziet kan, vooral gezien de stijgende vraagprijzen, niet snel genoeg komen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Sony legt patent voor bananencontroller vast Microsoft toont Pokémon Go via HoloLens 2
3

Reacties op: Oude en nieuwe gpu’s knokken tegen tekorten door crypto-mining

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 004

  • 3 maart 2021 15:08
  Ik vind "onze" chipsets een vervelende keus van woorden. Alsof de chipsets aan iemand toebehoren en niet door anderen dan gamers gekocht mogen worden.

  Het probleem is dat de mensen die deze kaarten kopen om te minen ze massaal opkopen zonder er bij stil te staan wat dit voor anderen of de omgeving betekent. Hufterig gedrag

  Niet dat het ze iets interesseert natuurlijk want als je doel is om geld te verdienen met geld en dat als succes bestempelt is er al behoorlijk iets mis met je ethische/morele compas

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 3 maart 2021 16:57
  @004 Daar heb je een heel goed punt. Om die reden gooi ik ook altijd de aanhalingstekens eromheen. Het woord is ook weer niet bloedserieus bedoeld.

  For the record: ik vind "onze kaarten" ook niet helemaal netjes klinken. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt, is gewoon de regel.

  Ik neem echter aan dat men begrijpt dat dit hoofdzakelijk gaming-gerichte producten zijn, die nu voor geheel andere doeleindes in bulk opgekocht worden. Niet voor niets heeft Nvidia nu ook zelf benadrukt "GeForce is voor de gamers, CMP voor mining". Vandaar dat 'onze' met de aanhalingstekens.

  Maar goed, als dat dan alsnog stoort of verwarring creëert, kan ik het natuurlijk vervangen met andere woordkeuzes.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • 004

  • 4 maart 2021 21:16
  @TomKauw Ik zou het lekker laten staan alleen ik heb het blijkbaar verkeerd geinterpreteerd :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.