Hardware Update
Tweezijdige afbeelding van een NVIDIA-laptop, welke aantoont hoe gamelaptops tegenwoordig steeds dunner en strakker kunnen worden.

Nvidia wil RTX 3000-laptops uitrusten met AMD Ryzen 5000-processoren

En ander interessant hardware-nieuws van de afgelopen week

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Ook een week na de lancering van AMD’s Radeon RX 6000-videokaarten blijken de hardware-schappen nog angstvallig leeg. Maar dat hoeft de pret van onze Hardware Update natuurlijk niet te drukken. Schaarste voor nieuwe GPU’s en CPU’s daargelaten; de markt staat niet stil. Deze week praten we bij over Nvidia’s toekomstplannen voor laptop-hardware, de aanstormende GeForce RTX 3060 Ti en lekken rondom AMD’s nieuwe GPU-middensegment.

Nvidia’s roadmap voor laptops lekt uit

De grootste klapper is pas net binnen. Gisteravond lekte WccfTech een reeks presentatiepagina’s van Nvidia, waarop te zien is hoe de videokaartfabrikant hun huidige generatie GPU’s hoopt te mobiliseren. Laptopvarianten van Nvidia’s RTX 3080, RTX 3070 en een nader te onthullen RTX 3060 staan op de planning voor de eerste helft van 2021, met een wel erg opmerkelijke (potentiële) partner op de centrale processoren.

Uitgelekte presentatieslide van NVIDIA over hun roadmap rondom laptops voor de RTX 3000-generatie aan grafische processoren.

Mobiele versies van de RTX 3000-chips mogen komend jaar ook uitwijken naar AMD’s aanstormende Ryzen 5000-processoren, zodra die ook voor laptops uitgerold worden. In Nvidia’s vorige generatie, de RTX 2000-serie, was die samenwerking nog uit den boze. Nvidia deed AMD’s 4000G-processoren (ookwel ‘Renoir’ genoemd) in de ban wegens een bottleneck op de hoeveelheid PCIe-banen — AMD bood er slechts 8, tegenover de door Nvidia geprefereerde 16.

Uitgelekte presentatieslide van NVIDIA over de aangeraden specificaties die de fabrikant verwacht rondom hun laptopvarianten voor de RTX 3000-generatie aan grafische processoren.

De drie eerstvolgende laptopvarianten van Nvidia’s Ampere-videokaarten kunnen nog altijd gepaard worden met Intel-processoren, maar voor laptop-gamers groeit volgend jaar dus wel de keuze in CPU. Na jarenlange verbroedering tussen Nvidia en Intel op die markt, mag concurrent AMD met hun aanstormende laptoprocessoren (de ‘Cezanne-H’ reeks) ook weer meespelen.

Nvidia verwacht de eerste mobiele versies van de RTX 3080 en RTX 3070 al in januari 2021 aan te kunnen leveren. De ietwat omlaag geschaalde RTX 3060 moet ergens in de eerste helft van het komende jaar volgen.

GeForce RTX 3060 Ti allesbehalve officieel onthuld

Nvidia heeft grondige gaten te dichten. Vorige week lekten al officiële benchmarks, gevolgd door een bevestigde lanceringsdatum van 2 december. En ja, ook deze week is het weer raak voor de GeForce RTX 3060 Ti. Dit kleinere broertje van Nvidia’s huidige instapmodel zag recentelijk niet alleen legio specificaties en beeldmateriaal loskomen, ook een rits nieuwe benchmarks met de videokaart lekte vervroegd uit.

Onder meer de Geekbench-database bood concrete details, welke deze week ook weer bevestigd werden door Nvidia’s partnerfabrikanten en -verkopers. Op hun én Nvidia’s eigen beurt lekten ook partnerontwerpen, verpakkingsdozen en foto’s van de Founder’s Edition van de nieuwe videokaart uit.

Uitgelekte foto van NVIDIA's eigen Founder's Edition van de GeForce RTX 3060 Ti-videokaart.

Uit resultaten van Geekbench blijkt dat de RTX 3060 Ti gebruikmaakt van een deels gedeactiveerde GA104-chipset (welke ook de RTX 3070 aanvuurt), met ditmaal 4864 CUDA-kernen en 8GB GDDR6-geheugen op 14GB/s. Qua videogeheugen is de nieuwe kaart daarmee haast identiek aan de RTX 3070, met tevens eenzelfde 256-bit geheugenbus.

Hoe presteert de RTX 3060 Ti dan? Voorlopig mogen we daarvoor uitwijken naar Ashes of the Singularity, waarin de videokaart ook in de benchmark-database werd aangetroffen. Op de ‘Crazy/1080p’-instellingen trekt de kaart gemiddeld 84 frames per seconde, tegenover de 93 van de RTX 3070 — uiteraard voorzien van dezelfde centrale processor.

Vroegtijdig verschenen benchmark-resultaten van de NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti in Ashes of the Singularity op Crazy-instellingen en 1080p-resolutie.

De Nvidia GeForce RTX 3060 Ti staat nog altijd 2 december te lanceren, tegenover een nader te onthullen prijspunt — men verwacht niet meer dan 399 dollar. Afgezien van dat laatste detail (en het feit dat Nvidia’s officiële kanalen nooit over de kaart gesproken hebben) lijkt nagenoeg alle informatie rondom de RTX 3060 Ti al uitgelekt of door partners van Nvidia bevestigd.

AMD Radeon RX 6700 (XT) zou 12GB aan GDDR6 gebruiken

Terwijl AMD’s voorraad van drie nieuwe Navi 21-kaarten (de Radeon RX 6000-serie) de Benelux nog moet bereiken, komt alweer meer los over de lager in te zetten Navi 22-modellen. Software-ontwerper Patrick Schur schijnt insider-kennis te hebben over onder meer de nieuwe AMD Radeon RX 6700 en RX 6700 XT, welke hij op Twitter alvast vrijgaf.

Volgens Schur moeten de eerste twee Navi 22-kaarten beide over 12GB GDDR6-geheugen beschikken, tegenover de vaste 16GB van de drie Navi 21-gebroeders. Het volume processorkernen en kloksnelheden bleef uit, maar de lek sprak wel alvast over het gemeten stroomrendement van de RX 6700 (XT).

De Radeon RX 6700 XT zou maximaal 211 Watt TGP (total graphics power) verbruiken, waar de RX 6700 wegkomt met circa 150 Watt — mogelijk lager, maar daar is Schur nog niet zeker over. Beide waardes liggen iets hoger dan wat AMD’s respectievelijke modellen uit de vorige Navi-generatie klokken.

Schur toonde daarbij geen concrete bronnen; dus neem het gerucht vooral met een korrel zout. Eerder deze maand zou Schur ook al gesproken hebben over Tesla’s interesse om AMD’s volgende Navi 23-chips in hun auto’s te bouwen, maar ook daarvan bleef bronvermelding tot dusver uit.

Tesla-auto’s maken momenteel gebruik van Intel-processoren, maar zouden met AMD’s game-gerichte architectuur uitgebreidere entertainmentmogelijkheden in het dashboard aan kunnen bieden.

AMD’s nieuwe generatie videokaarten is sinds een week officieel gelanceerd, met vooralsnog enkel de Radeon RX 6800 (579 dollar) en RX 6800 XT (649 dollar). Het topmodel, de Radeon RX 5900 XT (999 dollar), staat 8 december aanstaande te lanceren. Daarna zou de beurt zijn aan de door Schur genoemde Radeon RX x700-modellen, maar daarover heeft AMD zelf nog geen woord gerept.

Dit artikel delen:

Lees meer

Patch voor Demon's Souls maakt PS5-game stabieler De Xbox Games with Gold van december zijn bekend
4

Reacties op: Nvidia wil RTX 3000-laptops uitrusten met AMD Ryzen 5000-processoren

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  anyaka

  • 25 november 2020 17:47
  Alle hardware die de afgelopen maanden uitkwam is niet op voorrraad…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 26 november 2020 00:47
  @anyaka Ging er eigenlijk van uit dat dat inmiddels een gegeven was, die algehele schaarste. Wat hierboven wel expliciet genoemd wordt, is dat in de Nederlandse (web)winkels überhaupt geen RX 6000-kaarten worden verkocht.

  Kan het misschien ergens gemist hebben, maar heb nergens concrete pagina's voor die twee producten gezien, waar dat wel het geval is (geweest) met de RTX 3000-serie en de AMD Ryzen 5000-processoren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • PSPfreaky

  • 26 november 2020 12:32
  @TomKauw Enkele webshops in Nederland (Alternate, Megekko) verkopen een enkel model van de RX 6800 of RX 6800 XT. Vaak ligt de prijs een paar honderd euro hoger dan de adviesprijs. Maar zowel Ampere, Zen 3 als RDNA2 zijn om te janken nu.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 26 november 2020 15:42
  @PSPfreaky Ik kon gisteren nog geen RDNA2-kaarten vinden bij (in ieder geval) die twee webshops. Heb je een linkje? Ben eigenlijk wel benieuwd wat ze dan vragen voor die paar modellen die ze binnen hebben gekregen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.