Hardware Update
Computerafbeelding van een Ampere-gpu, te vinden in de RTX 30-videokaarten van Nvidia.

Nvidia start uitrol RTX 30-gpu’s met crypto-limiet deze maand

En ander interessant hardware-nieuws van de afgelopen week

Geschreven door Tom Kauwenberg op
De heruitgave van reeds verschenen Ampere-chipsets staat voor de deur. Fabrikant Nvidia gaf in februari al aan een scheiding tussen gaming- en mining-kaarten te willen generen, die nu verder verzilverd moet worden. Ondertussen dagen ook twee nieuwe GeForce-kaarten te verschijnen én komt de geruchtenstroom over AMD’s volgende processorgeneratie(s) op gang. We praten je over dat alles bij in onze wekelijkse Hardware Update.

Eerste golf RTX 30-gpu's met mining-limiet is onderweg

De mining-blokkade die geïntroduceerd werd op de GeForce RTX 3060 komt nu ook retrospectief richting reeds verschenen RTX 30-kaarten. Nvidia zou richting partners toegezegd hebben dat de vernieuwde gpu’s nog in mei verscheept zullen worden, zo berichtte VideoCardz afgelopen week.

Hierbij gaat het niet om volledig nieuwe GeForce-kaarten, maar een heruitgave van bestaande chipsets. De zogenaamde xx2-varianten van deze gpu’s zijn, net als GeForce RTX 3060, voorzien van een slimme trechter die het delven van vooral Ethereum tegenhoudt. 

Nvidia zou de chips intern als “Lite Hash Rate” bestempelen, vernoemd naar de sterk verminderde hash-resultaten met cryptomining. 

Overzicht van de mogelijke gpu-vernieuwingen die Nvidia over hun Ampere-lijn wil doorvoeren. Aan de rechterzijde zijn de 'nieuwe' gpu's afgebeeld, die voorzien zijn van een ingebakken cryptomining-limiet.

De bedoeling is om de gaming georiënteerde videokaarten minder aantrekkelijk te maken voor crypto-boeren, die de hardware anders en masse opkopen. Volgens VideoCardz’ bronnen heeft Nvidia expliciet aangegeven de ‘heruitgave’ zo stil mogelijk uit te rollen — en om deze kaarten ook niet anders te markeren. Enkel via hardware-monitors zou de PCI-code te achterhalen zijn, die kan verklappen of de kaart op een xx2-gpu draait of niet.

Afgezien van het mining-limiet kunnen de vernieuwde gpu’s ook nog voorzien worden van ondersteuning voor Resizable BAR. Bestaande Ampere-kaarten kunnen al langer gebruikmaken van deze slimmere geheugendoorstroming, al dienen gamers daar wel de vBIOS voor bij te werken. Met de uitrol van de “Lite Hash Rates” kan Nvidia die optimalisatie evenals meteen inbakken.

Zoals te verwachten, blijft het onduidelijk wanneer de gpu’s precies richting (partner)fabrikanten verscheept worden. “Midden mei” zou volgens VideoCardz genoemd zijn, maar uiteindelijk zou de doelstelling zijn om in het tweede kwartaal alle Ampere-kaarten van nieuwe gpu’s te voorzien.

Nvidia stelt onthulling van RTX 3080 Ti (én RTX 3070 Ti) toch uit

Vorige week spraken de lekken nog over een onthulling op 18 mei, maar de planning is vermoedelijk opgeschoven. Bronnen van het Franse Overclocking.com spreken over 31 mei als mogelijke onthullingsdatum voor de Nvidia GeForce RTX 3080 Ti. 

Het verval van de review-embargo’s zou nu op 2 juni staan, maar de daadwerkelijk lancering van de gpu is momenteel even van de kaart. Een week geleden werd daarvoor nog 26 mei geopperd, maar dat lijkt nu minder aannemelijk.

Tegelijkertijd met de onthulling van de RTX 3080 Ti zou Nvidia ook een RTX 3070 Ti uit de doeken willen, zo vulde VideoCardz aan. De review-embargo’s voor die refresh vervallen vermoedelijk op 9 juni, evenals met een nog onbekende verschijning in de schappen.

Voor beide kaarten wordt nu verwacht dat ze kort na hun review-ronde verschijnen (zoals inmiddels de norm is), maar concrete data blijft uit. In bepaalde tech-kringen schijnen RTX 3080 Ti's al de ronde te doen voor tests en reviews.  

Inmiddels is vrijwel zeker dat de RTX 3080 Ti uitgerust zal worden met 12 GB aan GDDR6-geheugen — niet de eerder voorspelde 20 GB. De vernieuwde kaart draait op de GA102-225 gpu (~10240 CUDA-kernen), die op veel specificaties maar net iets lager zou moeten presteren dan de RTX 3090. In geheugenbandbreedte wint de kaart mogelijk rond de 160 GB/s, ten opzichte van het originele RTX 3080-model.

Voor de RTX 3070 Ti rukt Nvidia vermoedelijk de GA104-400 gpu uit, een van de eerste Ampere-chipsets die niet ‘snijdt’ in de specificaties. Met 6144 CUDA-kernen maakt het slechts een kleine stap opwaarts van de traditionele RTX 3070; vooral het geheugen krijgt een flinke optater. 

Het volume à 8 GB van de RTX 3070 blijft in stand, zij het nu klaarblijkelijk wél met GDDR6X-modules. De RTX 3070 Ti-kaart zou kunnen rekenen op 19 Gbps geheugensnelheid, tegenover de 14 Gbps van zijn non-Ti voorganger.

Zowel de RTX 3070 Ti als RTX 3080 Ti krijgen direct Nvidia’s crypto-blokkade ingebakken. Van beide kaarten is nog geen prijs bekend, laat staan concrete release-data. Daarover horen we eind deze maand ongetwijfeld meer. Al is nog maar de vraag hoe lang 31 mei blijft staan voor de vermoedelijke onthulling; bij Nvidia is even alles onder voorbehoud, zo lijkt het. 

‘Zen 4-architectuur van AMD verschijnt eind 2022’ 

De in begin 2020 uitgelekte roadmap van AMD’s toekomstige Zen-processoren krijgt meer context. Volgens Twitter-ingewijde @Broly_X1 staat de Zen 4-generatie nu op de planning om ergens in oktober-november van 2022 te verschijnen. AMD zou deze cpu’s, voorzien van codenaam ‘Raphael’, in de tweede helft van dat jaar recht tegenover Intels nieuwe Alder Lake-generatie zetten.

AMD gaf eerder al aan de Zen 4-lijn op een nieuwe procedé te willen bouwen. De 7nm-architectuur van chipbakker TSMC (bekend van Zen 2, Zen 3 en de RDNA2-gpu’s) moet anno 2022 wijken voor 5nm. Vermoedelijk zou ook die afkomstig zijn van het Taiwanese TSMC, maar daarover heeft AMD nog geen officiële uitspraken gedaan. Mogelijk kan het wereldwijde chiptekort de fabrikant richting andere partners sturen.

Voordat Zen 4 verschijnt, zou oorspronkelijk nog een Zen 3+-generatie op de planning staan, wederom op 7nm. Op de eerder genoemde roadmap stond die reeks als ‘Warhol’ gepland voor 2021, maar het is onduidelijk of dat plan überhaupt nog doorgaat. Door drukte bij TSMC is het niet onaannemelijk dat AMD de gehele refresh van Zen 3 verkleind of zelfs volledig geschrapt heeft.

De interne roadmap die AMD ooit aanhield voor hun Zen-processoren. De vierde generatie (codenaam 'Raphael') zou eind 2022 moeten verschijnen.

@Broly_X1 vermoedt dat AMD op aanstaande Computex 2021 (Taipei, 1 juni tot 5 juni) meer informatie over de toekomstige cpu’s zal verstrekken. Over welke generaties en codenamen dat precies zou gaan, is onduidelijk. De codenaam die hem op was gevallen, kwam in ieder geval niet overeen met Zen3+ of Warhol.

Wel weet de lekker vrij zeker dat AMD “iets heeft” om later met Intel te kunnen concurreren. Ter referentie: Intels Alder Lake-generatie staat nog steeds op de planning om in de tweede helft van dit jaar af te trappen. Daarvan wordt verwacht dat de reeks cpu’s mogelijk al (optionele) ondersteuning kent voor PCIe 5.0-interfaces en DDR5-geheugen. 

Dit artikel delen:

Lees meer

League of Legends-serie vanaf deze herfst te zien op Netflix 'Resident Evil 7 was te eng, Village is meer gebalanceerd'
15

Reacties op: Nvidia start uitrol RTX 30-gpu’s met crypto-limiet deze maand

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Krytuun

  • 5 mei 2021 10:48
  Goed nieuws! Hopelijk stabiliseert hiermee de scalp markt. Het is niet te doen om een nieuwe GPU te vinden zonder daarvoor 500-600 euro over de prijs te gaan. Ik wacht geduldig af.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • PSPfreaky

  • 5 mei 2021 11:43
  @Krytuun Als je AMD wil, dan kan je de kaarten voor een normale prijs krijgen ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Krytuun

  • 5 mei 2021 12:06
  @PSPfreaky Ja, ik heb nu tijdelijk een RX580 maar prefereer toch een Nvidia kaart. Maar ik heb geduld, wil sowieso een nieuw systeem gaan bouwen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Messtranor

  • 5 mei 2021 12:30
  @PSPfreaky Ik spreek puur over mijn eigen ervaringen nu, dus AMD mensen, niet boos worden, want ik ken ook mensen die zweren bij AMD.
  Maar ik heb altijd en eeuwig gezeik met AMD kaarten, en blijf dus liever bij Nvidia.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • PSPfreaky

  • 5 mei 2021 17:07
  @Messtranor Ik heb nu sinds een paar weken de 6900 XT en ik heb tot nu geen enkel probleem gehad met AMD. Is trouwens ook mijn eerste AMD kaart.

  Ik heb er wel meer mensen over gehoord. De een heeft vaak problemen met AMD, de ander heeft nooit problemen gehad.

  Ik had laatst nog problemen met een videokaart driver van Nvidia. M'n PC crashte zo'n 4x per dag :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Goodmushin

  • 5 mei 2021 14:53
  @Krytuun

  Not really de 6800xt die rond 579
  Dollar zou kosten worden verkocht voor meer dan 1000 euro.

  Hangt uiteraard samen met vraag en aanbod, maar het is werkelijk belachelijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Krytuun

  • 5 mei 2021 16:00
  @Goodmushin Ja, ik heb die RX580 voor 75 euro overgenomen rond Oktober 2019. Was wel van een vriend. Maar nu zie ik die kaart ook gebruikt rond de 500 aangeboden worden. Het is echt niet normaal hoe er gescalpt wordt. Treurig!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Goodmushin

  • 5 mei 2021 19:14
  @Krytuun

  Ja super asociaal. Je bent soms beter af met een console.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • PSPfreaky

  • 5 mei 2021 17:08
  @Goodmushin Stel je hebt geen voorkeur voor AIB merk, dan kan je altijd kijken naar de kaarten van AMD zelf. Die zijn wel gewoon voor normale prijs te krijgen (via de website van AMD).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Goodmushin

  • 5 mei 2021 19:13
  @PSPfreaky

  I need high end buddy high end hahahah

  Begrijp ik nu goed dat ik een 6800xt voor 579 dollar kan krijgen?

  Do u have a link?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jumpman

  • 5 mei 2021 11:44
  Dat zou mooi zijn. het laatste component wat ik nog nodig heb voor mijn pc :). Sinds november nu eindelijk een pc die alles aan kan maar draait nog met een oude GTX 970. Het werkt maar toch liever een 3060 kaart er in.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • PSPfreaky

  • 5 mei 2021 11:45
  Er waren geruchten dat Warhol (Zen 3+) zou worden uitgesteld, maar als Zen 4 mogelijk pas eind 2022 verschijnt, dan lijkt het me dat Warhol gewoon komt. Anders komt AMD pas na 2 jaar met iets nieuws.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 5 mei 2021 16:42
  @PSPfreaky Lijkt mij ook volgens de status quo. Maar goed, als deze Twitter-man spreekt van "iets om tegen Alder Lake te concurreren", maar het was expliciet niet Zen 3+ of Warhol, dan begin je toch weer te twijfelen.

  Zou me ook niet verbazen als Warhol uiteindelijk gewoon doorgaat, maar misschien onder een andere vorm/naam dan oorspronkelijk gepland was. Misschien wil AMD alsnog zaken omgooien, om bijvoorbeeld DDR5 of PCIe 5.0 mee te nemen — die stonden oorspronkelijk niet op de planning voor Warhol.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • PSPfreaky

  • 5 mei 2021 17:16
  @TomKauw Ik zou DDR5 en PCIe 5.0 niet meenemen voor Warhol, als die zou komen. DDR5 is nog niet te krijgen (en anders vrij duur) en aan PCIe 5.0 heb je nu nog niks. Videokaarten met PCIe 4.0 zijn net verschenen.

  Zulke features kan je toch beter meenemen met een tick in plaats van bij een tock?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 5 mei 2021 17:49
  @PSPfreaky Ik zou ook denken dat 't nog vroeg is voor die technologie, maar er lijken sowieso zaken uitgesteld te worden en Alder Lake zou vermoedelijk wél (optioneel) ondersteuning bieden voor DDR5 en PCIe 5.0, vandaar.

  Denk niet dat het echt gaat om pure logica, maar meer actie-reactie met de directe concurrentie. AMD loopt op veel dingen voor; dan willen ze niet plots een (half)jaar achterlopen op Intel, terwijl alle nieuwe interfaces langzaamaan doorbreken.

  Maar goed, allemaal pure speculatie natuurlijk. Voor hetzelfde geld gaat Warhol gewoon onveranderd door — maar hebben we er gewoon weinig over gehoord sinds begin 2020. Kan ook.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.