Hardware Update
Promotionele afbeelding van de Nvidia GeForce RTX 3060, verlicht en afgebeeld in een gamecomputer.

Nvidia start scheiding van gpu’s voor gaming en crypto-mining

En ander interessant hardware-nieuws van de afgelopen week

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Na maandenlange klachtenzang over tekorten in videokaarten en toenemende crypto-gekte trok chipfabrikant Nvidia afgelopen week aan de alarmbel. Vanaf heden moet het GeForce-merk weer voor ‘gaming’ staan, terwijl een geheel nieuwe productlijn op wordt gezet specifiek om digitale valuta te delven. Aan de hand van deze Hardware Update ben je in één klap helemaal bij over die gang van zaken, alsmede ander relevant nieuws uit de wereld van computercomponenten.

Gehalveerde hashrate van RTX 3060 moet crypto-boeren afschrikken

Waren we in recente Hardware Update-artikelen nog volop aan het schoppen tegen de gierigheid van crypto-boeren, lijkt Nvidia daar nu een stokje voor te willen steken. Per officiële blogpost gaf de groene chipfabrikant aan dat GeForce voor ‘gaming’ moet staan en dat crypto-miners beter terecht kunnen bij de nieuwe ‘Cryptocurrency Mining Processor’-producten (CMP).

De CMP-kaarten zijn momenteel nog niet verkrijgbaar, maar Nvidia hoopt op korte termijn wel de druk op de GeForce-reeks te verlichten. Zo kondigde de fabrikant aan dat de GeForce RTX 3060-videokaarten, die morgen officieel staan te verschijnen, vanuit hun BIOS-instellingen hevig gelimiteerd zullen zijn in hun hashrate. In andere woorden: prijstechnisch gezien zou dit model door de mand vallen voor een groot deel crypto-boeren.

Render van een Ampere-generatie chip van Nvidia, specifiek bedoeld om cryptovaluta mee te delven.

Reeds verschenen GeForce-videokaarten zijn in die zin wel ‘verloren’. Nvidia gaf aan de hash-limieten op meer toekomstige productiekaarten te willen installeren, maar wat nu al goed delft, zal dat hoogswaarschijnlijk blijven doen. De omgebouwde internetcafés en Chinese kelders vol mooie gaming-apparatuur blijven dus volop crypto’s harken, maar de annexatie van de GeForce-markt wordt langzaamaan wel een halt toegeroepen.

Mocht je die gehalveerde hashrate in actie willen zien; dat kan ook pre-release al. De Russische YouTuber CryptoLeo kocht een Zotac GeForce RTX 3060 van een embargo-brekende retailer. In de video is te te zien hoe de videokaart, ook zonder nieuwe drivers, flink gelimiteerd lijkt te zijn in mining-prestaties. 

De RTX 3060 start aanvankelijk met een hashrate van 41.5 MH/s, maar kort daarna storten die prestaties in tot circa 26 MH/s — vermoedelijk nadat de BIOS lucht van de activiteit krijgt. CryptoLeo toont daarbij dat het overclocken van de kaart zelf weinig uithaalt. Ook op hogere klokfrequenties komt de kaart niet snel boven die 26 MH/s, waarmee de kaart stof bijt tegenover de secundaire videokaart in zijn systeem: een GeForce GTX 1080 Ti.

De eerste CMP-producten moeten over verloop van dit halfjaar nog uitgerold worden. In totaal telt de reeks aanvankelijk vier ‘HX’-kaarten, elk met crypto-delving als primair doel. Minder beeldconnectoren verhogen bijvoorbeeld de koelefficiëntie, maar ook in werkgeheugen besparen deze modellen op volumes en bussnelheden, gezien die voor mining minder belangrijk zijn dan voor spelprestaties.

Overzicht van de vier eerste CMP-videokaarten van Nvidia, uit de HX-serie. De kaarten moeten in het eerste halfjaar van 2021 verschijnen en zijn specifiek bedoeld om cryptovaluta mee te delven.

Deze serie HX-kaarten is vooralsnog niet van adviesprijzen voorzien, maar daar komt zeer binnenkort ongetwijfeld verandering in. Bovendien springen Nvidia’s partnerfabrikanten (waaronder ASUS, Gigabyte, MSI en vele andere) bij om de uitrol van de mining-lijn te versnellen. 

RTX 3060 met 6 GB lijkt nog niet van de baan

Spraken we eind december nog over een ‘RTX 3060 in twee smaken’, lijkt dat gerucht inmiddels geheel verdwenen te zijn. In de aanloop naar de officiële verschijning sprak niemand meer over het alternatieve model met 6 GB aan videogeheugen — de stevige 12 GB leek even de enige optie. Ware het niet voor Nvidia's partnerfabrikant Palit, die gisteren ook certificering voor varianten met minder geheugen ontving.

In het specifiek betreft het een Zuid-Koreaans stralingscertificaat, wat zou gelden voor niet alleen een 'GeForce RTX 3060 Dual OC D6 12GB', maar ook versies met ‘6GB’ in de noemer. Het certificaat werd oorspronkelijk aangetroffen door de Koreaanse Twitter-ingewijde @harukaze5719.

Heel officieel is het daarmee allemaal niet geworden, maar mogelijk bereidt Palit zich alvast voor op een latere fase in Nvidia’s roadmap. Momenteel is de RTX 3060 met 12GB het absolute budgetmodel voor de huidige Ampere-generatie van Nvidia, maar mogelijk volgen later goedkopere uitvoeringen. Het halveren van geheugenvolumes is iets waar Nvidia eerder al geëxperimenteerd heeft, dus echt onwaarschijnlijk waren de geruchten nooit te noemen.

De eerste geluiden hierover kwamen van Igor’s Lab, die de RTX 3060 met 6 GB geheugen al pakkend beschreef als een “déjà vu van de GTX 1060”. De budgetkaart van twee generaties terug werd evenals met twee verschillende geheugenvolumes geleverd, destijds waren dat 6 GB en 3 GB. 

Onduidelijk is of Nvidia het door Palit (en Igor) opgepakte plan volledig van de baan heeft gehaald — of dat het simpelweg wacht tot het juiste moment om de instapprijs van de Ampere-generatie te verlagen. 

Nieuwkomer Asgard kondigt alvast DDR5-4800 geheugenkits aan

In een ietwat onverwachte zet heeft de Chinese hardware-fabrikant Asgard de eerste DDR5-4800 geheugenkits voor consumenten aangekondigd. Tal van partijen werken al langer aan de overstap naar de DDR5-interface, maar Asgard is de eerste die met een belofte over de verschijningsdatum op de proppen komt — hoe vaag die ook klinkt. Volgens deze fabrikant treden hun DDR5-4800 geheugenkits in massaproductie “zodra moederborden met Intel 600-serie chips verschijnen”.

Asgard belooft voor hun eerste DDR5-schijfjes snelheden tot 4800 MHz, met een lager voltage van 1.1V. Aanvankelijk toonde Asgard een 64 GB-schijf ter promotie, maar de Chinese fabrikant gaf ook aan variaties van 32 GB en 128 GB af te willen bakken. Speciale heatsinks of rgb-verlichting lijken vooralsnog geen prioriteit te hebben, al werkt Asgard wel aan dat soort foefjes voor hun bestaande DDR4-modules. 

Eer DDR5 de standaard van werkgeheugen wordt, moeten uiteraard centrale processoren en moederborden over op de nieuwe en verbeterde interface. Met de komst van de Alder Lake-generatie lijkt het wederom Intel die de eerste stap zet naar die nieuwe standaard. 

Promotionele afbeelding van een DDR5-geheugenkit van Asgard, die het Chinese bedrijf in massaproductie wil nemen zodra cpu's en moederborden met ondersteuning ervoor uitrollen.

Met ingang van Intels twaalfde generatie processoren volgt ook de Intel 600-serie aan moederbordchips, die met enige waarschijnlijkheid al DDR5-ondersteuning in zal wijden. Concurrent AMD zou later nog kunnen volgen met hun nieuwe generatie (moederbord)chips, welke tegen die tijd mogelijk ook gebruikmaakt van het nieuwe AM5-platform en wellicht een geheel nieuw procedé op 5nm.

Saillant aan Asgard in deze kwestie is vooral dat het nog een relatief onbekende fabrikant is. Het officiële persbericht werd aanvankelijk maar met een enkele Chinese website gedeeld, terwijl ook Asgards website en Facebook-pagina nog niet bepaald een ‘internationale klasse’ uitstralen. Toch besloot het bedrijf concurrenten als TeamGroup en SK Hynix af te troeven met de eerste, grote beloftes over DDR5-kits.

Asgard werd anno 2012 opgericht en kent inmiddels ruim tweehonderd medewerkers. In recente jaren heeft de Chinese makelij zich hoofdzakelijk op geheugenoplossingen toegespitst. Naast RAM-schijven maakt Asgard voornamelijk ssd’s en sinds kort ook opslagkaarten voor digitale camera’s. 

Dit artikel delen:

Lees meer

Bordspel van Stardew Valley aangekondigd Riot Games werkt aan nieuwe mmorpg in het League-universum
17

Reacties op: Nvidia start scheiding van gpu’s voor gaming en crypto-mining

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  HunterSeeker

  • 24 februari 2021 10:21
  ik zou graag mn grafische kaart willen upgraden maar wil er ook niet meer aan uitgeven dan de advies prijs, de markt drijft de prijzen nu al tot het dubbelen!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GoofyZ3

  • 24 februari 2021 11:01
  Thank God. Het is echt een ramp om spullen te krijgen, vooral een videokaart. Ik ben blij dat ze dit zo kunnen oplossen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HunterSeeker

  • 24 februari 2021 13:47
  @GoofyZ3 als het de oplossing is he, dalijk komt er weer een hacker/programmeur die zelf een minedriver schrijft voor de 3060 en volgende kaarten

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • 004

  • 24 februari 2021 17:20
  @HunterSeeker Ik heb al van iemand vernomen dat ze gewoon de drivers kunnen terugrollen waardoor ze weer gewoon kunnen minen waarvoor je niet eens een hacker/programmeur nodig hebt.

  Ik weet niet in hoeverre dit waar is alleen het zal wel kloppen. Dat houd dan in dat dit dus pas ingaat voor alle nieuwe kaarten waarbij het al in de eerste drivers zit gebakken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 24 februari 2021 19:46
  @004 Vandaar ook de video in het bericht; je ziet dat CryptoLeo de mining-test doet zónder drivers te installeren. Nieuwe kaarten krijgen het anti-mining protocol al ingebakken op de BIOS, aldus Nvidia.

  Wil niet zeggen dat het volstrekt onmogelijk te omzeilen is, maar het is in ieder geval niet een kwestie van even een driver terugdraaien en voilà, volop minen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Inforza

  • 24 februari 2021 14:45
  Er is al een groot tekort aan chips dat zelfs de autoindustrie hier last van heeft.. ik geloof daarom ook niet dat hierdoor meer kaarten op de markt komen..

  Wat je nu krijgt zijn kaarten waar je enkel voor minen kan gebruiken die op de tweede hands markt niks meer waard zijn..
  Met de cryptomunt dip van 2jaar terug konden die kaarten nog aan gamers verkocht worden zoals de gtx 1080 ti..

  Ik vind 't met een kijk op de toekomst en een groen imago dit de verkeerde stap van nvidia

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 24 februari 2021 15:26
  @Inforza De auto-industrie maakt gelukkig wel (grotendeels) gebruik van andere soorten chips. Nvidia's eigen SoC voor die industrie werkt bijvoorbeeld op TSMC's 12nm procedé, waar de gaming-kaarten nu op de 8nm plaatjes van Samsung draaien.

  Er is nog altijd een grandioos tekort aan chips in het algemeen, maar grotere nood bij auto's is niet meteen reden tot paniek 'voor ons' — of andersom.

  Maar je hebt verder helemaal gelijk: crypto-mining toejuichen kan nare gevolgen hebben. Echt milieuvriendelijk is het niet, laat staan 'nuttig' voor de maatschappij.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • 004

  • 24 februari 2021 17:26
  @Inforza De hele cryptocurrency is een grote shitzooi. Mensen die veel geld hebben leggen boerderijen aan die giga veel stroom verbruiken waardoor het net nog zwaarder belast word om basicly met niks doen geld te verdienen terwijl de de gaming sector qua grafische kaarten gijzelen en dan nog niet eens te spreken over de gevolgen op het milieu.

  Over wat voor groene toekomst heb je het man? Het is gewoon slechte bizz behalve voor een klein groepje mensen hun portemonnee.

  Het wordt nog erger als crypto een serieuze competitor wordt als betaalmiddel waarbij deze markt nul regulatie is. Wie denk je dat daar baat bij hebben? Grote bedrijven die nu al problemen hebben met regulatie, criminelen zullen nog ongrijpbaarder worden. Je hebt werkelijk geen idee hoe waarschijnlijk het is dat het een nog veel slechter scenario zal worden dan het al is behalve voor wederom een klein groepje mensen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Inforza

  • 25 februari 2021 13:55
  @004 ik verwacht sowieso niet dat het een algemeen betaalmiddel wordt. Daarvoor fluctueert de waarde teveel.

  Zolang onze belastingcenten betaald moeten worden in euro's zal daar niet veel verandering in komen.

  Daarnaast kan je niet zoals bij de dollar de printer aanzetten om geld bij te printen in crisistijd..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Quadpus

  • 24 februari 2021 14:56
  Even voor mijn geruststelling, blijven de bestelde kaarten (3080) wel hun specs behouden?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 24 februari 2021 15:17
  @Quadpus De specificaties van aangekondigde (of al verschenen) kaarten gaat natuurlijk niet veranderen — Nvidia kan hoogstens de BIOS van nieuwe GeForce-kaarten aanpassen om mining-prestaties te verzwakken.

  Ze willen dus ook nog te produceren Ampere-kaarten (ook bóven de RTX 3060) voorzien van die blokkade, maar in theorie zou dat niks moeten veranderen aan de specificaties, laat staan de game-prestaties.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Quadpus

  • 24 februari 2021 15:47
  @Tom, als dit nog uit te leveren kaarten betreft (3080) zal dit dan invloed hebben op gaming prestaties als de bios wordt aangepast? En mag de kaart dan nog wel als zodanig verkocht worden als je ze al in de preorder hebt staan?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 24 februari 2021 15:55
  @Quadpus Als je al iets in de pre-order hebt staan, zou ik aannemen dat het product al volledig geproduceerd en wel is. Zou voor de zekerheid even navragen bij je retailer wat zij daar nu van weten. Kan me goed voorstellen dat dat per winkelier/fabrikant verschilt, en sowieso blijft het nu nog bij een belofte van Nvidia.

  Maar nee, in theorie gaat de limitatie pas aan zodra de kaart mining-activiteiten opmerkt. Lijkt me sterk dat het zo maar je gaming-prestaties halveert — al is bewijs daarvoor nog niet echt rijkelijk beschikbaar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Darkness2K7

  • 24 februari 2021 17:20
  Dus nog meer videokaarten met hetzelfde aantal chips dus krijg je nog maar de helft aan gamevideokaarten

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 24 februari 2021 19:54
  @Darkness2K7 De redenering is niet onwaar, maar 't klinkt zo wel een beetje kort door de bocht.

  Als de crypto-farms massaal op deze kaarten springen, loopt de GeForce-telg tenminste weer een beetje los. Dan worden die kaarten niet en masse vanuit een fabriek opgekocht voordat ze überhaupt richting Europa (of waar dan ook) verscheept kunnen worden.

  Het hele tekort zal sowieso niet een-twee-drie gefikst zijn, maar door miners op een ander pad te zetten, komt er mogelijk wel meer 'voor ons' vrij.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Inforza

  • 25 februari 2021 19:24
  @TomKauw Vergeet het maar dat er meer voor ons vrij komt. Gisteren zag ik een video met technieuws op youtube. Dit nieuws over de miningcards was daar vorige week al gemeld. Nu werd er gemeld dat het enkel bij Ethereum werkt. Alle andere cryptocurrency werkt de 3060 gewoon.

  https://www.youtube.com/watch?v=HZigkcTxRo0

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 25 februari 2021 20:19
  @Inforza Misschien ben ik dan geen crypto-expert, maar ik had begrepen dat het ook vooral Ethereum is wat het snelst/meest winstgevend is voor miners. Die omgebouwde internetcafés en kelders vol Ampere-rekenkracht zijn voornamelijk opgezet om ETH te harken.

  Ben het ermee eens dat Nvidia de blokkade breder mag maken, maar vind 't niet gek dat ze 'bovenaan' beginnen.

  Overigens ís het nieuws ook alweer bijna een week oud, maar onze hardware-rubriek verschijnt nu eenmaal op de woensdagmiddag. Ik kon vorige week ook niet weten dat Nvidia een dag later met een flinke belofte aan kwam zetten. Vandaar dat ik 'm deze week (met extra context) alsnog mee wilde nemen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.