Hardware Update
Hardware Update

Nvidia RTX 3000 specificaties en benchmark gelekt

De belangrijkste hardwarenieuwtjes van de afgelopen week

Geschreven door Roel Stortelder op
De nieuwe generatie videokaarten komt steeds dichterbij en dat zien we terug in de hoeveelheid informatie die lekt. Vandaag hebben we informatie over de specificaties en prestaties van de high-end Nvidia modellen. Daarnaast is Red Dead Redemption 2 sneller op Linux en komt Raijintek met een videokaartkoeler.

Specificaties en benchmarkresultaten van de Nvidia RTX 3000-serie gelekt

De Nvidia 3000-serie is de videokaart-lijn waar we allemaal op wachten, maar de lancering lijkt nu eindelijk dichtbij te komen. Dat zien we ook aan de hoeveelheid informatie die de laatste weken naar buiten lekt. Twee weken geleden berichtte we nog over het koeler-ontwerp, maar nu zijn er daadwerkelijk specificaties en prestaties gelekt. Twee bekende Twitteraars, KatCorgi en Kopite7kimi, kwamen kort na elkaar met dezelfde specificaties van de Nvidia RTX 3080, 3090 en Titan.

De kleinste van de drie, de RTX 3080 zou volgens de lekken dezelfde hoeveelheid Cuda-kernen krijgen als de RTX 2080 Ti, gecombineerd met 10GB GDDR6X. Als we uit gaan van een kleine sprong in de klokfrequentie en een verbeterde IPC, zal dat betekenen dat de RTX 3080 sneller én energiezuiniger wordt dan de RTX 2080 Ti.

De RTX 3090 (of RTX 3080 Ti) krijgt ongeveer 20% meer Cuda-kernen met een totaal van 5248 stuks. Daarnaast krijgt dat model 12GB aan GDDR6X-geheugen. Rekening houdend met de hogere klokfrequentie en IPC, kunnen we flinke stappen in prestaties verwachten voor dat model.

De laatste van de drie wordt waarschijnlijk de nieuwe RTX Titan met een totaal aantal Cuda-kernen van 5376 en maar liefst 24GB GDDR6-geheugen. De in-game prestaties van de Titan zullen niet veel verschillen van de RTX 3090, maar traditiegetrouw wordt de prijs waarschijnlijk wel veel hoger. Voor gamers is dit dus niet de verstandigste keus.

Ampere Time Spy lek

Het blijft deze week echter niet bij specificaties, want er is ook een 3DMark Time Spy benchmark-score gevonden van een onbekende Nvidia GPU. De score van 18257 punten is ruim 30% hoger dan dat van een RTX 2080 Ti, waardoor we waarschijnlijk kijken naar een RTX 3080 (Ti). Dat is een flinke vooruitgang, al helemaal als we rekening houden met de lagere klokfrequenties waar de engineering samples meestal over beschikken.

Neem al deze informatie wel met een korrel zout, want ondanks dat het uit relatief betrouwbare bronnen komt, gaat het om zeer vroege informatie en is er nog niks bevestigd door Nvidia.

Raijintek komt met een universele videokaartkoeler

Heb je al een RTX 2000-serie of RX 5000-serie videokaart, maar wil je daar nog even mee doen? Dan heeft Raijintek een oplossing die de levensduur van jouw GPU nog een beetje kan oprekken. De Morpheus 8057 is een gigantische aftermarket koeler met zes heatpipes en 129 koelvinnen waarmee de koeler zijn werk zelfs (semi-)passief zou kunnen doen. Wil je echter zo lang mogelijk met de huidige generatie videokaarten doen, dan is het mogelijk om twee 120mm ventilators te bevestigen voor een indrukwekkende koelcapaciteit van 360W. Genoeg om je videokaart flink over te klokken dus.

raijintek morpheus 8057

De koeler komt met extra koelblokjes voor het geheugen en de vrm's, maar zonder ventilators. De montage-hardware is geschikt voor de moderne high-end videokaarten van zowel AMD als Nvidia.

Wat de koeler gaat kosten en wanneer hij precies op de markt komt, is nog niet bekend.

Red Dead Redemption 2 sneller op Linux dan op Windows 10

Voor gamers is de keus van het besturingssysteem al snel gemaakt: Windows. Heel veel games komen enkel voor dat OS uit en al je vrienden gebruiken het ook. Toch zijn er veel mensen die zweren bij Linux om uiteenlopende redenen. Daar is nu een reden bijgekomen, want met behulp van Wine draait Red Dead Redemption 2 beter op het open-source besturingssysteem dan op Windows!

Het testsysteem, bestaande uit een Intel Core i7 8700K en een AMD Vega 56, weet tot 14 procent meer frames per seconde te produceren in Linux, dan in Windows. Dat is opvallend, want over het algemeen is Windows het besturingssysteem dat het voortouw neemt als het gaat om gameprestaties.

Dit artikel delen:

Lees meer

Gerucht: Kojima gebruikte geld van Metal Gear Solid 5 voor project P.T. Live om 14:00 uur: PU All Stars oefenen voor Rainbow Six: Siege Predator Cup
6

Reacties op: Nvidia RTX 3000 specificaties en benchmark gelekt

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • jaquesparblue

  • 24 juni 2020 18:18
  3000 series zal wel weer met een Premium prijsverhoging komen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 24 juni 2020 19:27
  @jaquesparblue Zeker, maar ook zijn de prestaties in mijn ogen slechts marginaal beter… Heb je nu een RTX 2080 ga je er maximaal 30 % op vooruit voor waarschijnlijk 1500 euro of meer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  D4rKy28

  • 24 juni 2020 21:59
  @oropher tenzij amd met wat beters komt dan verlaagt nvidia hopeljik de prijs.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 24 juni 2020 23:05
  @D4rKy28 Ik denk wel dat AMD richting de 2080 Ti gaat komen, in dat geval wordt de prijs van de 3080 Ti waarschijnlijk gelijk aan die van de 2080 Ti

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 24 juni 2020 22:22
  mbt RDR2, die kan op linux dan mogelijk wel wat sneller zijn, maar staan daar dan ook alle instellingen wel gelijk aan, want het kan natuurlijk goed zijn dat bepaalde zaken uit staan in vergelijking met windows. Ook kan ik me best voorstellen dat ze de linux nog verder gestript hebben wat betreft backgroundprocesses ten opzichte van windows om een betere benchmarkscore te kunnen krijgen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  yuck0

  • 26 juni 2020 08:05
  @SuperDre
  De game draait op vulkan in een Windows emulator, precies dezelfde settings.

  Tof toch, vind een windows alternatief niet zo erg.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.