Hardware Update
Onofficiële render van hoe verwacht wordt dat NVIDIA's Ampere-generatie videokaarten eruit zal zien.

Nvidia lanceert nieuwe generatie videokaarten in september

En ander belangrijk hardwarenieuws van de afgelopen week

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Na maandenlange barrages aan geruchten is Nvidia nu paraat om een nieuwe generatie videokaarten daadwerkelijk uit de doeken te doen. Op 1 september onthult Nvidia hun ‘Ampere’-serie, met een vermeende lancering in dezelfde maand. Concurrent AMD houdt ondertussen de lippen stijf op elkaar, al staken ook geruchten de kop op over waar ‘het rode kamp’ zoal aan werkt.

De eerste GeForce RTX 3000-kaarten worden op 1 september onthuld

Geruchtenstorm of niet: begin volgende maand maakt Nvidia ons los met de echte details omtrent de Ampere-generatie. Middels een Ultimate Countdown-evenement telt Nvidia af naar 18:00 uur (Nederlandse tijd) op 1 september, wanneer de chipfabrikant haar nieuwe generatie hardware onthult per digitale conferentie. De aftelklok telde oorspronkelijk 21 dagen, voor Nvidia’s geruime 21 jaar ervaring in gaming-apparatuur.

Vooralsnog blijft onduidelijk hoe de nieuwe kaarten precies zullen heten, laat staan wat de exacte details daarvoor zullen zijn. Voor nu lijkt het erop dat Nvidia in ieder geval drie verschillende printplaten uit wil rollen, verspreid over vier afzonderlijke ‘Ampere’-producten. Daarbij zouden we uit kunnen gaan van de volgende videokaarten, zij het mogelijk anders genaamd:

• NVIDIA RTX 3080 Ti

• NVIDIA RTX 3080

• NVIDIA RTX 3070

• NVIDIA RTX 3060

De vlaggenschepen in de nieuwe generatie draaien vermoedelijk op Nvidia's PG132-printplaat, die Nvidia met bizarre specificaties uit zou kunnen rusten. Een bron van Wccftechmeldt dat het absolute topmodel (een mogelijke RTX 3090 of RTX Titan) uitgerust zou kunnen worden met 24GB aan VRAM, met respectievelijk 20GB en 10GB voor de twee meer gangbare opties — de RTX 3080 Ti en RTX 3080.

Eerdere geruchten zouden daaraan toevoegen dat het geheugen van ‘GDDR6X’-standaard zou kunnen worden, met tot 21GB/s aan bandbreedte en een geheugenbus van dik 320 bit. Het bestaan van dat kaliber geheugen is echter nooit bevestigd, waarmee wat gezonde scepsis op zijn plaats lijkt.

Vanaf 1 september hebben we daar meer duidelijkheid over, met hoogstwaarschijnlijk ook releasedata, richtprijzen én variaties op de referentiekaarten van Nvidia’s partners, aldus bronnen van TweakTown. De gehele maand zal rijk zijn aan ander hardwarenieuws, gezien ook concurrent AMD in de weken daarop hun ‘Big Navi’-comebackwil uitrollen als respons.

AMD werkt al aan Navi 31- en Navi 41-videokaart

Hoewel AMD dus allereerst hun veelbelovende Navi 2x-generatie uit de doeken zou moeten doen, blijkt het bedrijf nu al druk bezig met wat daarna komt. Recentelijk dook de vermeende ingewijde Komachi op, die plots allerlei interne informatie van AMD op Twitter slingerde. Daaronder valt AMD’s inzet voor niet alleen de volgende Navi 31-kaart, maar ook het bestaan van een Navi 41-kaart.

De details daarachter zijn schaars, maar geroezemoes op Chinese pc-fora doen vermoeden dat AMD aast op een ‘revolutionair’ nieuw chipontwerp. De bejubelde Ryzen-processoren van de fabrikant maken al gebruik van een gesplitst chiplet-design, iets wat AMD mogelijk nu ook naar hun grafische processoren wil brengen.

Op hun eigen roadmap gaf AMD al aan om Navi 3x te voorzien van een ‘Advanced Node’, iets wat nu mogelijk op precies die ontwerpkeuze zou slaan. Daarbij wordt dan ook verwacht dat de gevestigde 7nm-architectuur in stand blijft voor de komende generatie GPU’s, zij het dan mogelijk uitgebreid met meerdere en/of gesplitste chips.

Maar goed, de bal ligt begin september ongetwijfeld bij AMD. Zodra NVIDIA’s Ampere-generatie in zicht is, zijn de ogen gericht op hoe AMD de eerstvolgende Navi 2x-generatie zal inwijden. Daarvan wordt nog steeds een lancering in (op zijn vroegst) november verwacht, waarbij recente lekken op Chiphell spreken over varianten met 16GB en 12GB geheugen.

ASUS maakt ’s werelds eerste HDMI 2.1b 4K/120Hz gaming-monitor

Nu de volgende generatie consoles aan de horizon lonkt, wordt het misschien ook tijd om een beter beeldscherm te overwegen. ASUS springt op die markt in en onthult een (nog naamloze) ROG-monitor met volledige ondersteuning voor HDMI 2.1b en diens 48GB/s bandbreedte. In andere woorden: dit scherm is in staat om 4K-gameplay af te beelden op een fraaie 120 Hertz-verversing.

Render van ASUS' nieuwe ROG-monitor, welke 4K-resoluties op 120 Hertz beeldverversing kan vertonen.

Het HDMI 2.1b-certificaat is in ieder geval binnen, aldus testbedrijf Allion, maar veel andere details ontbreken nog. ASUS wil dit kaliber monitoren bieden in 27-, 32- en 43-inch, maar wat dat dan mag kosten? Het zullen niet de minste bedragen zijn.

Mocht je op zoek zijn naar een 4K/120Hz-monitor als deze (en om budget niet verlegen zitten), dan kun je de nieuwe lijn ASUS ROG-monitoren rond de feestdagen verwachten. Hopelijk is dat nog enigszins op tijd om optimaal te kunnen genieten van je nieuwe Xbox Series X, PlayStation 5 of high-end videokaart.

Dit artikel delen:

Lees meer

Gelekte foto's PlayStation 5-controller tonen mogelijk accucapaciteit Fable nog in 'vroege fase', blijkt uit vacatures
7

Reacties op: Nvidia lanceert nieuwe generatie videokaarten in september

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  D4rKy28

  • 12 augustus 2020 16:31
  RTX met betere framerates dat zou mooi zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 12 augustus 2020 16:51
  @D4rKy28 Ligt er natuurlijk ook wel aan wat je precies wilt draaien op de RTX-kaarten.

  Ben daarom ook wel benieuwd hoe veel nadruk NVIDIA nu wil leggen op het hele ray-tracing gebeuren. Dat was twee jaar terug helemaal hét ding, maar uiteindelijk bleek de performance impact toch te groot om het echt helemaal overtuigend te krijgen.

  Mag toch hopen dat als je anno 2020 een high-end kaart koopt, die dan ook écht ray-tracing op hogere resoluties nog enigszins stabiel weet te draaien.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • F5544

  • 12 augustus 2020 19:01
  Laten we hope dat die beter presteren op 4k. Ik heb nu de 2080ti. Nou gemiddeld 30 a 40 fps op 4k. Heel slecht. Geluidsproductie gaat boven prestatie. De fans gaan nooit 100% maar IPV verlaagd de snelheid van de gpu. 2080ti helaas omdat er geen betere concurrentie is

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 12 augustus 2020 23:49
  @F5544 De meeste geruchten spraken over een prestatietoename ergens tussen de 20 en 35 procent — voor de respectievelijke opvolgers van de topmodellen dan. Geen verkeerde sprong, maar ik betwijfel wel of dat genoeg gaat zijn om 4K-gameplay stabiel op 60 fps te draaien, zeker met allerlei grafische toeters en bellen daaromheen.

  Zou ook prettig zijn als NVIDIA deze ronde eens niet met exorbitant hoge prijzen gooit, maar dat zal wel aardig zitten zodra AMD wat meer druk begint uit te oefenen met hun Big Navi.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • PSPfreaky

  • 13 augustus 2020 15:17
  Ik ga toch meer geloven dat het de RTX 2100 serie wordt. '21 days, 21 years', misschien voor de RTX 2100. Daarnaast telde Nvidia altijd 100 op: 600, 700, 800, 900, 1000 series. De stap naar RTX was een grote upgrade, dus gingen ze naar de RTX 2000. RTX 1100 zou anders in strijd komen met de bestaande GTX 1xx0 kaarten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Oxymorphone

  • 13 augustus 2020 17:19
  @PSPfreaky 21 is natuurlijk 3 maal 7. And everybody loves 777.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Oxymorphone

  • 13 augustus 2020 17:17
  Mooie kaarten, houd me aan bevolen :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.