Hardware Update
Render van de drie eerste GeForce RTX 30-kaarten van Nvidia

Alles over de Nvidia RTX 30-onthulling

En ander belangrijk hardware-nieuws van gisteravond

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Waar we normaliter een hele week aan technisch nieuws samenvatten in de Hardware Update, staat de editie van deze week volledig in het teken van het Nvidia RTX 30#UltimateCountdown-evenement van gisteravond. Na maandenlange speculatie, groeiende hype en bodemloze lekkage, deed Nvidia per livestream eindelijk zélf de volgende reeks GeForce-videokaarten uit de doeken. Dit is wat we sinds gisteren zeker weten over (het begin van) de RTX 30-generatie.

Dit zijn de eerste drie kaarten in Nvidia’s Ampere-generatie

Wie recente Hardware Update-artikelen meegekregen heeft, kon al een aardig plaatje schetsen van wat dinsdagavond jongstleden ons zou brengen. Onder meer de prijspunten, fysieke grootte en het globale launch window lekten vervroegd uit, waarvan het gros nu enkel officieel bevestigd is.

Nvidia’s CEO Jensen Huang deed in de livestream het eerste drietal Ampere-kaarten uit de doeken, te beginnen met het RTX 3080-vlaggenschip (vanaf 719,00 euro), de RTX 3070-middenmotor (519,00 euro) en de bizar luxe RTX 3090-krachtpatser (1549 euro) — een regelrechte doorzetting van Nvidia’s enthusiast Titan-reeks.

Wat betreft beschikbaarheid zaten de geruchten er dan ook niet ver naast. De GeForce RTX 3080 moet (ook in de Benelux) vanaf 17 september lanceren, een week later gevolgd door de RTX 3090. De RTX 3070 volgt daarna pas, ergens ‘vanaf oktober’. Van een GeForce RTX 3060 was, niet geheel verrassend, nog geen sprake. In de voorgaande Turing-generatie liet de budgetkaart van dienst ook langer op zich wachten — iets wat bij Nvidia inmiddels de standaard lijkt te worden.

Desalniettemin spitste Huangs huiselijke presentatie zich vooral toe op de sprong die gemaakt wordt vanáf de Turing-serie. De Ampere-kaarten worden hoofdzakelijk neergezet als een doorgroei ten opzichte van de eerste RTX-kaarten, met een betere implementatie van de twee jaar terug geïntroduceerde technieken.

Ampere-kaarten moeten anderhalf tot twee keer zo krachtig zijn in ray-tracing en 4K-scenario’s, mede dankzij een tweede generatie RT-kernen, derde generatie Tensor-kernen en de groeiende synergie met AI-software als DLSS 2.0. Lees: krachtiger, maar ook slimmer met die kracht, aldus Nvidia zelf.

Prijsafwegingen, stroomrendement en andere details

Nvidia’s ‘grootste generatiesprong tot dusver’ maakt het dat de RTX 30-reeks ook financieel vele malen rendabeler is ten opzichte van diens voorgangers. Zo kent de RTX 3070 eenzelfde richtprijs als die van de RTX 2070 Super (à 539 euro), maar moet deze in games net zo krachtig zijn als de RTX 2080 Ti, welke toch ruim twee keer zo veel kostte (1.259 euro). In die zin levert deze generatie meer bang for your buck, vooral met het oog op 4K-prestaties en ray-tracing.

Verdere details die sinds gisteravond zeker zijn geworden (maar eerder zonder gêne uitlekten) blijken het unieke koelingsontwerp van de RTX 3090 — met ventilator op zowel de boven- als onderzijde — en kleinere printplaat, de inclusie van 24GB en 10GB razendsnel GDDR6X-geheugen van Micron en de samenwerking met Samsung voor hun 8nm transistor-architectuur.

Dat alles maakte Nvidia’s onthullingen des te minder verrassend, al doet het weinig af aan de overtuigingsfactor van de nieuwe generatie ‘groene’ videokaarten.

Waar Huang maar weinig woorden aan vuil maakte, bleken de stroomvereisten van het topsegment. Eerder lekte een unieke 12-pins stroomconnector uit voor de GeForce RTX 3090, welke afgelopen week in een eerdere uiting van Nvidia al bevestigd werd.

Een unieke stroomadapter blijkt in dat geval ook netjes meegeleverd te worden, maar van een ‘nieuwe voeding’ hoeft niet per se sprake te zijn. De RTX 3090 trekt volgens Nvidia’s officiële website een vermogen van 350 Watt, terwijl de RTX 3080 en RTX 3070 het doen met respectievelijk 320 Watt en 220 Watt. Nvidia raadt daarvoor ‘slechts’ een 750 Watt-voeding aan, al zou 650 Watt ook prima voldoen voor de RTX 3070.

Nvidia Broadcast, Omniverse Machinima, G-Sync Displays en RTX IO

Minder belangrijk voor de kwart miljoen gretige Twitch-kijkers, maar desalniettemin ook noemenswaardig: Nvidia’s toespitsing op optimalisering rondom de grafische motoren. Huang maakte gedurende zijn presentatie duidelijk dat Nvidia zich ook voortdurend in wil blijven zetten om gamers en andere technologie tegemoet te komen.

Allereerst zijn daar de content creators die vanaf deze maand gratis gebruik kunnen maken van de Nvidia Broadcast-software, welke met álle RTX-kaarten moet werken. Het programma zet de slimme Tensor-kernen in om, bijvoorbeeld, je microfoonuitvoer direct van efficiënte ruisreductie te voorzien of om je webcam-beelden dynamisch op te poetsen en achtergronden te verwijderen — zonder extra benodigdheden als een dieptesensor of green screen. Bekende concepten, maar nu iets slimmer uitgevoerd door je (peperdure) videokaart.

Mocht je een liefhebber zijn van in-game storytelling, dan komt Nvidia met een nóg niche-gerichter stuk software. De Omniverse Machinima App heeft iets weg van Nvidia’s Ansel-implementatie voor screenshots, maar maakt dat principe ook toepasbaar op video. Aan de hand van eerder onderzochte AI- en ontwikkeltechnieken wordt het nu ook voor internethelden makkelijker om unieke video’s te maken, mits games de applicatie ondersteunen.

In dat geval kunnen in-game personages geanimeerd worden aan de hand van webcamopnames, worden lippen gesynchroniseerd met enkel audiobestanden en kunnen chique particles toegevoegd worden aan doorsnee game-opnames. Dat is allemaal lang even belangrijk voor iedereen, maar het onderstreept hoeveel gekkigheid tegenwoordig haalbaar is aan de hand van je videokaart. Wanneer Omniverse Machinima precies uitrolt en welke games de applicatie (naast Mount & Blade II: Bannerlord) zoal willen implementeren, is onbekend.

Voor esports-atleten zet Nvidia zich op een verlaging van latency en verhoging van framerates, aan de hand van een nieuwe generatie G-Sync Displays. Deze nieuwe beeldschermen beschikken over 360Hz IPS-panelen, Nvidia’s zogenaamde Reflex Latency Analyzer (een hardware-gedreven optimalisering van de render-pijplijn) én de mogelijkheid om je muis direct in de monitor te pluggen.

Hoe dat laatste precies werkt is nog onduidelijk, maar de doelstelling is helder: Nvidia wil invoervertraging op alle mogelijke manieren minimaliseren. In ieder geval Acer, Alienware, ASUS en MSI staan paraat om ‘deze herfst’ een dergelijke G-Sync monitor op de markt te zetten.

De optimalisering waar álle pc-gamers baat bij hebben, is te vinden in RTX IO: een nieuwe vorm van decompressie voor game-bestanden. Naarmate de vraag naar 4K-textures en in-game details groeit, zijn er alsmaar meer CPU-kernen benodigd om al die pakketjes speldata ‘uit te pakken’. Nvidia hoopt ook die pijpleiding te versoepelen, aan de hand van hun nieuwe opslagmethode. Zie het als Nvidia’s antwoord op Sony’s razendsnelle PlayStation 5-beloftes met hun unieke SSD en bijbehorende compressie.

In het geval van RTX IO worden de bestanden niet door de centrale processor uitgepakt, maar door de GPU zelf, zodat de data ook sneller op het videogeheugen gezet kan worden. Dit zou de CPU-lading met twintigvoud moeten verlichten, en werkt volgens Microsofts DirectStorage-protocol. Een regelrecht voorbeeld van hoe dit werkt of welke laadtijden met RTX IO geëlimineerd kunnen worden, bleef gisteravond helaas uit.

Okay, wat nu?

Tot dusver de hoogtepunten uit Nvidia’s #UltimateCountdown-livestream — we zijn weer helemaal bijgepraat. De Ampere-generatie is met daadkracht aangekondigd en zal de komende twee jaar ongetwijfeld uitdijen, maar het balletje ligt nu weer bij concurrent AMD. De zogenaamde videokaart-comeback van het rode kamp staat volgens de geruchten nog altijd gepland voor ‘eind 2020’ (met niet de minste geruchten rondom een novemberverschijning), maar AMD houdt de lippen vooralsnog stijf.

Hopelijk staakt die radiostilte binnenkort, zodat we ook een kijkje in de spreekwoordelijke (dan wel daadwerkelijke) keuken van Lisa Su en haar 'Big Navi'-kaarten kunnen krijgen...

Dit artikel delen:

Lees meer

Heruitgave Nier Replicant krijgt classificatie in Taiwan De herfst begint in Animal Crossing: New Horizons
36

Reacties op: Alles over de Nvidia RTX 30-onthulling

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Markus88

  • 2 september 2020 10:26
  Ik heb een i9-9900k en een 1080TI .. Als ik nou een RTX3080 zou halen, weet iemand dan of ik een dikke increase in fps zal krijgen. Voor 10 of 20 extra fps's is het niet nodig maar als ik daar ver boven uit zou komen heb ik het er wel voor over.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DonnyLegend

  • 2 september 2020 10:37
  @Markus88
  Dat kan niemand je nog vertellen tot er onafhankelijke benchmarks zijn (rond 17 september). Nvidia zelf zegt 2x de performance van de 2000 serie maar dit zal waarschijnlijk enkel op ray tracing gebaseerd zijn. Iedereen die van een 100 procent performance increase uit gaat omdat Nvidia ze dat verteld gaat van een koude kermis thuiskomen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Markus88

  • 2 september 2020 11:22
  @DonnyLegend duidelijk.. Thanks!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 2 september 2020 13:41
  @DonnyLegend Digital foundry heeft de 3080 al getest en daar had je zo 70 procent meer performance bij games met ray tracing aan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • PSPfreaky

  • 2 september 2020 14:50
  @hulstpower Klopt, maar Nvidia heeft die games voor hun uitgekozen, dus je kan het niet echt vergelijken met de oudere kaarten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 3 september 2020 07:12
  @PSPfreaky Weet niet of dat waar is maar er zijn maar een aantal games op pc met ray tracing misschien dat dat de rede is dat het die games zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  kr1z

  • 2 september 2020 12:45
  @Markus88 hier ken je videokaarten vergelijken , en je cpu in de winstberekening mee nemen: : https://www.gpucheck.com/gpu-benchmark-comparison

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  smoothy101

  • 2 september 2020 13:08
  @Markus88 Je stelt de verkeerde vraag! Een betere vraag is welke games speel je nu, op welke settings, en op welke resolutie? als je een 1080p monitor hebt met 60 hertz dan heeft een nieuwe grafische kaart amper zin aangezien de 1080ti makkelijk heel wat games nog op ultra met 60 frames kan draaien. Heb je echter 144hz monitor ook met 1080 dan haal je er zeker baat uit met veel vloeiendere beelden. Voor 1440p zal je 1080ti het nog net kunnen bij benen met een fps van 60 op hoge instellingen. Dus dan is een upgrade ook zeker geen slecht idee. 4K Ja dan is het heel slim om up te graden aangezien de RTX 3000 generatie zo goed als 4K 60FPS als standaard zet. Mocht je dan toch een lagere resolutie hebben dan ga je er bizar op vooruit. Denk er ook aan dat nieuwere games steeds hogere eisen krijgen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Markus88

  • 2 september 2020 20:09
  @smoothy101 Speel allerlei soorten games. Maar ook altijd de nieuwste, zoals Avengers en Wasteland 3. Speel op 1920x1080 op een 240hz monitor. En haal nu vaak dus 90~ fps op de high/ultra settings maar vraag me dus af hoeveel fps ik score als ik over na een 3080 zou stappen. Haal je echt 40-50 fps meer er uit (lijkt me sterk??) of 10-20?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rohirrimdwarf

  • 2 september 2020 16:25
  @Markus88 Mocht je op wqhd 60 fps spelen dan is de gtx 1080 ti nog goed genoeg voor de komende 2 jaar. Zelf heb ik de gtx 1080 en mijn wens is er wel om up te graden. Maar realistisch gezien kunnen de gtx 1080 en 1080 ti nog wel een langere tijd mee op wqhd in de hoogste settings. Het is meer willen dan moeten.

  Voor 4k 60 fps en wqhd 120-144 fps zou ik wel upgraden naar een rtx 3080 vanaf pascal. Het is maar net wat je zelf wilt kwa gaming. Wil je een spel kunnen spelen of ook meteen de hoogste settings halen.

  Ik schat in dat de performance met 50% minimaal zal stijgen met een rtx 3080. Mogelijk 60/70%. Dat kun je zelf uitrekenen in de benchmarks de aanstaande 2 weken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Markus88

  • 4 september 2020 11:43
  @rohirrimdwarf Duidelijk verhaal. Thanks!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • PSPfreaky

  • 2 september 2020 11:11
  Er zijn al 3090 videokaarten langsgekomen die 400W gaan slurpen. Ik ben echt benieuwd naar het antwoord van AMD. Ze kunnen nu moeilijk wachten tot een onthulling in oktober, dat zou te laat zijn. Nvidia kan nog een kaart tussen de 3070 en 3080 plaatsen, mogelijk een 3070 met 16GB GDDR6 geheugen. Ik denk ook wel dat er nog een 3080 komt met 20GB VRAM.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ragpost

  • 2 september 2020 11:24
  @PSPfreaky ben ook erg benieuwd naar AMD. Twijfel momenteel tussen een 3080 en 3070. Hopelijk weet AMD daar tussen te springen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • PSPfreaky

  • 2 september 2020 11:46
  @Ragpost AMD komt mogelijk met een kaart die presteert als de 3080. Dan komt Nvidia weer met een antwoord die nu al klaar lijkt te liggen. Lenovo rust een systeem al uit met de 3070Ti met 16GB GDDR6 geheugen.

  Maar wacht de benchmarks af en maak dan je beslissing.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 2 september 2020 13:54
  @PSPfreaky Denk dat je dan doelt op iets tussen de 3080 en 3090; een RTX 3080 Ti/Super bijvoorbeeld. Gingen eerder al geruchten rond over een alternatieve GeForce-kaart met 20GB GDDR6X — een mooie middenweg tussen de twee topmodellen die nu onderweg zijn.

  Lijkt me ook slim voor Nvidia om zoiets aan te bieden. De RTX 3080 is heel fraai als vlaggenschip, maar de sprong naar de RTX 3090 is wel een bizar grote, vooral met het oog op de prijs.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • PSPfreaky

  • 2 september 2020 14:53
  @TomKauw Klopt ja, ik noemde hier ff de 3080 met 20GB VRAM, omdat de naam nog niet bekend is. Een 3070Ti met 16GB VRAM lijkt nu wel zeker. Dan zou het de 3080Ti worden ja. Het Gerucht is dat ie 900-1200 euro wordt uit mijn hoofd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jumpman

  • 2 september 2020 11:44
  Nu game ik zelden op een pc en ben een leek op dit gebied. Maar soms zit ik wel achter met een game zoals Final fantasy 14 of just cause . Momenteel heb ik een nvidea 970 kaart. Als ik voor een 3070 ga, heb ik dan voor de gehele pc voldoende aan een 750w voeding? En werkt dit altijd met een ietwat oudere i7 processor? Of moeten daar ook nog aanpassingen in gedaan worden?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • PSPfreaky

  • 2 september 2020 12:13
  @Jumpman Een 750W voeding is voldoende voor een 3070. Ik zou eerst kijken of je processor geen bottleneck is voor je GPU.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jumpman

  • 2 september 2020 14:32
  @PSPfreaky thanks maar ben echt een leek hierin. Ik kan me voorstellen als de processor de snelheid niet bij kan houden van de videokaart dat dit is wat je bedoeld? En hoe kan ik dat nazien?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 2 september 2020 14:00
  @Jumpman De RTX 3070 zou zelf circa 220 Watt moeten trekken, dus Nvidia raadt minimaal 650 Watt voor je volledige systeem aan. Grote kans dat je zoiets ook in een oudere GTX 970-build hebt zitten — ik zat namelijk ooit in precies datzelfde schuitje qua specs.

  Een oudere Core i7 zou in theorie ook prima kunnen werken, maar het is inderdaad wat PSPfreaky zegt; zoiets kan bepaalde prestaties wel bottlenecken. Ligt enorm aan het soort games dat je wilt spelen, maar zeker niet onverstandig om ook dat soort specs en vooruitzichten nog eens even na te lopen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.