Hardware Update
Hardware Update

Nintendo Switch Lite heeft verbeterde joysticks

De belangrijkste hardwarenieuwtjes van de afgelopen week

Geschreven door Roel Stortelder op
Nintendo lijkt voor de nieuwe Switch Lite te hebben gewerkt aan de drift-problemen van de joysticks op de originele Switch. Daarnaast geeft Razer de Blade Pro 17 een optie voor 4K 120Hz en is de nieuwe budget AMD-GPU gelekt door HP.

iFixit: Nintendo Switch Lite heeft aangepaste joysticks

De joysticks op de Nintendo Switch leidde onlangs tot klachten over drift-problemen, zo veel zelfs dat in juli een rechtszaak is gestart. De joysticks zouden namelijk soms een signaal afgeven als de sticks niet worden aangeraakt, waardoor bijvoorbeeld je personage langzaam gaat lopen. Erg vervelend als je juist probeert stil te staan of de controller even weglegt om wat drinken te pakken.

iFixit heeft de nieuwe Switch Lite uit elkaar gehaald en aandachtig gekeken naar onder andere de joysticks. Nintendo heeft niet gekozen voor een volledig nieuw ontwerp, maar heeft in plaats daarvan enkele kleine aanpassingen doorgevoerd. Zo is de knop een beetje verdund, zijn de traceroutes aangepast en zijn de metalen sliders vergroot. De contactvlakken die volgens velen de oorzaak van de drift-problemen zouden zijn, lijken op het eerste gezicht niet aangepast. Wel zegt iFixit dat Nintendo mogelijk een sterker of dikker materiaal heeft gebruikt.

Nintendo Switch Lite joysticks

Andere aanpassingen die de website tegen kwam zijn onder andere de kleinere batterij (13.6 Wh tegenover 16 Wh) en het ontbreken van een video-uit-chip. Dat laatste betekent dat er hardwarematige wijzigingen zijn doorgevoerd waardoor de Switch Lite niet gebruikt kan worden in combinatie met een televisie. Daarmee is direct het gerucht ontkracht dat de Switch Lite met een softwaremod dezelfde functionaliteit zou hebben als de originele Switch.

Razer Blade Pro 17 krijgt optie voor 120 Hz 4K-scherm

De Razer Blade Pro 17, welke standaard is uitgerust met een 144 Hz scherm met 1080p-resolutie, gaat een optie krijgen voor een 120 Hz 4K-scherm. Razer specificeert niet het type van het paneel, maar het grote kleurbereik (100% Adobe rgb) suggereert dat het gaat om een IPS-paneel. Wel is alvast bekend dat het scherm een maximale helderheid heeft van 400 nits en ook is voorzien van een touchscreen.

Razer Blade Pro 4K

Het nieuwe model kost 3999 euro, krijgt een Intel Core i7-9750H en het scherm moet van informatie worden voorzien door een Nvidia RTX 2080. Voor die meerprijs van 500 euro krijg je naast het 4K-scherm, ook een grotere PCI-e SSD van 1 TB.

De optie voor het 120 Hz 4K-scherm is al aan te klikken in de VS en China, maar komt later pas naar Nederland. Wanneer dat precies zal zijn nog is niet bekend, maar de releasedatum voor Duitsland suggereert ergens in het vierde kwartaal van dit jaar.

AMD Radeon RX 5300 XT verschijnt in HP OEM-desktop

Het lijkt langzamerhand een trend te worden, maar HP heeft alweer een nieuwe videokaart gelekt via de specificaties van een nieuwe desktop. Dit keer gaat het om de nog onaangekondigde AMD Radeon RX 5300 XT: een budget-GPU met 4 GB GDDR5-videogeheugen. Het wordt de eerste Navi 10-videokaart die niet is uitgerust met GDDR6-geheugen.

AMD Radeon RX 5300 XT in HP Desktop

De videokaart zal waarschijnlijk de Radeon RX 550 moeten vervangen en wordt in meerdere nieuwe HP desktops genoemd. Hoe de videokaart verder is gespecificeerd is nog niet bekend. Zo weten we niet wat de geheugenbandbreedte zal zijn en of de RX 5300 XT zuinig genoeg is om geen PCI-stroomconnector nodig te hebben.

De HP desktops hebben een releasedatum in begin oktober, dus vermoedelijk zal ook rond die tijd meer informatie komen over de RX 5300 XT. Of de videokaart ooit los verkrijgbaar zal zijn, is niet bekend.

Dit artikel delen:

Lees meer

Code Vein-trailer introduceert een nieuwe vijand Live om 15:00: Fifa 20 met Tjeerd en Cody
2

Reacties op: Nintendo Switch Lite heeft verbeterde joysticks

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  warcryptic

  • 25 september 2019 14:35
  Ik kreeg al berichten te horen dat het probleem met dat joysticks die kunnen gaan driften niet verholpen is in de Lite versie (bron niet terug kunnen vinden).

  Hou dit in de gaten aangezien de joycons veranderen niet mogelijk is met de Lite versie

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MelvinChowder

  • 26 september 2019 14:24
  @warcryptic Inderdaad, heb hier ook een aantal berichten over gezien, was op reddit iemand die al na 2 dagen een driftende joycon had.

  bron: https://www.extremetech.com/gaming/298915-joy-con-drift-is-still-a-problem-on-the-nintendo-switch-lite

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.