Hardware Update
Hardware Update

Nieuwe AMD-processor voor laptops is sneller dan Intel

De belangrijkste hardwarenieuwtjes van de afgelopen week

Geschreven door Roel Stortelder op
Dat AMD hard terug is gekomen op de desktop-markt weten we ondertussen allemaal, maar sinds afgelopen weekend is ook de laptop-markt niet meer veilig voor Intel. Daarnaast maken hackers misbruik van de vraag naar informatie over COVID-19 en zijn er slides gelekt van Intel's reactie op AMD's aanval.

AMD deelt ook in laptop-segment harde klappen uit

Bij de komst van de AMD Ryzen-serie werd het al voorspeld en nu de Ryzen 3000-processors op de markt zijn is het duidelijk dat Intel niet meer alleen aan de top staat. Sterker nog, AMD lijkt de concurrentiestrijd op het moment te winnen. Dat bleek ook uit onze analyse voor gamers, een segment waar Intel een lange tijd onverslaanbaar leek. Alleen in de laptop-markt leek Intel nog een duidelijke voorsprong te hebben, maar ook daar heeft AMD nu in één klap een einde aan gemaakt. De nieuwe AMD Ryzen 9 4900HS is een chip die niemand aan zag komen, maar mogelijk ook één van de belangrijkste lanceringen voor AMD van de afgelopen jaren.

AMD Ryzen 4900HS slide

De 4900HS is een processor met 8 kernen, 16 threads en een boostfrequentie van 4.3 GHz. Dat lijken geen bijzondere specificaties naast de topmodellen van Intel, maar schijn bedriegt. Vergeleken met de Intel Core i9-9980HK is de nieuwe processor van AMD niet alleen sneller in vrijwel alle benchmarks, hij doet dat ook nog eens met een veel lager stroomverbruik. Helaas hebben we de processor zelf nog niet kunnen testen, maar uit berichten van andere media blijkt dat de AMD Ryzen 9 4900HS een stuk efficiënter is dan de beste chips die Intel te bieden heeft.

De grote voorsprong van AMD wordt mogelijk veroorzaakt door het gebruik van kleinere transistors. Als we de laatste berichten van Intel mogen geloven, komen zij later dit jaar ook met nieuwe chips die gebruik maken van nóg kleinere transistors. Het lijkt er op dat de twee partijen eindelijk weer aan het strijden zijn om de toppositie vast te houden. Lang leven de concurrentie!

Gelekte slides tonen nieuwe Intel-processors

Morgen (2 april) komt Intel volgens HD Tecnologia met nieuwe Comet Lake-H-processors. Dit zijn Intel's high-end mobiele processors bedoeld voor gaming-laptops en workstations. Het gaat hiernietom de nieuwe chips die gebruik maken van kleinere transistors die ik in het vorige nieuwsbericht benoemde, maar een verbeterde variant van de 'grote' transistors. De kracht van de tiende generatie Intel Core i9 moet daarom komen van een verhoogde kloksnelheid met een boostfrequentie tot maar liefst 5.3 GHz!

Intel-10th-Gen-Core-Comet-Lake-H-Specs

Naast de hoge klokfrequentie heeft Intel ook de ondersteuning voor geheugen verbeterd. Zonder overclock is het nu mogelijk om DDR4-geheugen op 2933 MHz te gebruiken. Voor professioneel gebruik is er daarnaast ondersteuning toegevoegd voor Intel Optane geheugen. Of dat allemaal genoeg is om AMD's nieuwe processor te verslaan moet nog maar blijken. De prestaties klimmen mogelijk net voorbij de Ryzen 9 4900HS, maar door de relatief grote transistors zal het stroomverbruik hoogstwaarschijnlijk tegen vallen.

Hackers misbruiken COVID-19

Met de enorme vraag naar informatie rondom COVID-19 was het misschien te verwachten, maar hackers slaan massaal toe bij onoplettende gebruikers. Zo wordt bijvoorbeeld in slecht beveiligde routers de DNS-instellingen zodanig aangepast dat mensen worden omgeleid naar malafide websites die er legitiem uit zien. Denk dan bijvoorbeeld aan websites met de populaire wereldkaarten of andere statistieken. Dat meldt Liviu Arsene in een blog van het research-team bij Bitdefender. Met name Linksys routers in de Verenigde Staten lijken populair te zijn onder de hackers, maar het relatief kleine Nederland staat op plek vier.

COVID-19 virus prompt

Tegen de hack zelf is helaas niet heel veel te doen naast het up-to-date houden van de firmware van je routers, met name als je een model van Linksys gebruikt. Verder is het belangrijk om nooit zomaar programma's te downloaden, zelfs niet als het lijkt alsof deze van een legitieme website komen. Check daarom altijd eerst de bron voordat je op het 'download'-knopje klikt.

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuwe Ducktales-game mogelijk onthuld 1 aprilgrap geeft alle Overwatch-personages 'googly eyes'
1

Reacties op: Nieuwe AMD-processor voor laptops is sneller dan Intel

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 004

    • 1 april 2020 17:39
    Ja hoor? De cpu is bijna gelijk aan een AMD Ryzen 3700x of zie ik dat verkeerd?

    Als de 35W TDP is dan zal dat in vergelijking met Intel zijn processoren ook tot veel lagere temperaturen leiden wat meestal een probleem is bij hele krachtige laptops die op vliegtuigen lijken als ze proberen te koelen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.