Hardware Update
Close-up render van het Radeon-logo op een van de nieuwe AMD Radeon RX 6000-videokaarten.

Next-gen consoles kunnen AMD een comeback in raytracing bieden

En ander interessant hardware-nieuws van de afgelopen week

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Strijken we in de Hardware Update al wekelijks neer voor nieuws over (onder andere) Nvidia, AMD en Intel, betrad deze week een wel erg aparte nieuwe speler onze sferen. Ook Apple mengt zich anno 2020 in de transistortechniek van CPU’s en GPU’s, ondanks de gigantische concurrentiedrang tussen de bestaande giganten. Ook deze woensdag praten we je weer bij over al het interessante geroezemoes in de hardware-wereld.

‘AMD mikte op 1440p-resoluties voor raytracing voor RDNA2’

Om toch even te reflecteren op de grootste berichten van vorige week: AMD deed recentelijk meer uit de doeken over hun visie voor raytracing en AI-gedreven multisamplers voor hun Radeon RX 6000-generatie. De chipfabrikant beloofde dat daar ‘binnenkort’ meer over bekend zou worden, maar in een recent interview met TheStreet sprak AMD’s eigen Computing & Graphics-baas Rick Bergman ook kort over hoe die beloftes überhaupt tot stand kwamen.

AMD schijnt wat betreft raytracing gemikt te hebben op de beste resultaten voor een 1440p-resolutie, niet per se ‘de nieuwe standaard’ van 4K. Daartegenover staat echter wel dat AMD er ook vanuit gaat dat hun RDNA2-chipsets als het ware mee kunnen liften op wat ontwikkelaars optimaliseren voor de nieuwe generatie consoles.

Raytracing-render van een scène uit Star Wars, met daarin twee Stormtroopers en Captain Phasma.

“[...] I think you'll find that we have very good ray-tracing performance overall. And the game support will be strong as we go through 2021, because again, we get that great leverage. It's just built in: You support ray tracing on Microsoft or Sony [consoles], you're supporting AMD on the PC side as well.” - Rick Bergman, AMD

Ook AMD’s eigen AI-supersampler heeft inmiddels een voorlopige naam. AMD hoopt hun FidelityFX-noemer te verbreden met ‘FidelityFX Super Resolution’, welke moet dienen als het rode antwoord op Nvidia’s slimme DLSS 2.0-unicum.

AMD wil hun platform voor zelflerende resolutieverhoging wel zo open mogelijk houden, waardoor de fabrikant (wederom) beroep doet op de meters die Microsoft wil maken in hun DirectX-omgeving. FidelityFX Super Resolution zou gebruikmaken van DirectML, een eerder aangekondigde Machine Learning-oplossing om GPU’s op allerlei Windows-systemen te ontlasten.

Of het dan om raytracing, supersampling of andere optimalisaties gaat: alles wat Windows en Xbox (alsmede PlayStation) opsteken met nieuwe spelontwikkeling, kan AMD helpen de voorsprong van Nvidia’s technieken te verkleinen. Officiële aankondigingen over de beloofde technieken moeten vooralsnog ‘binnenkort’ volgen, aldus AMD.

Render van een GeForce RTX-videokaart uit de Ampere-generatie.

GeForce RTX 3050 en RTX 3080 Ti duiken vaker op in geruchten

De korreltjes zout mogen deze week ingenomen worden bij het horen van Nvidia-geruchten. In de afgelopen dagen lekte niet alleen het bestaan van een nieuwe GeForce RTX 3050 Ti, maar ook meer details over de al langer verwachte GeForce RTX 3080 Ti.

Beide geruchten kwamen voort uit de bronnen van Twitter-gebruiker kopite7kimi, die deze generatie veel juiste voorspellingen heeft gedaan over nieuwe videokaarten. Een week terug barstte de ingewijde los met (nog) meer details over de RTX 3080 Ti Founder’s Edition, wat eergisteren gevolgd werd door de eerste geluiden over de voorheen volledig onbekende RTX 3050.

Van de RTX 3080 refresh wordt verwacht dat Nvidia hoofdzakelijk de achterstand op VRAM inhaalt. AMD loopt sinds twee weken te koop met 16GB aan videogeheugen voor ál hun RDNA2-videokaarten, waar Nvidia’s vlaggenschipmodel momenteel aftopt op 10GB. De RTX 3080 Ti moet dat volume verdubbelen tot 20GB aan GDDR6X-geheugen. De hoeveelheid FP32-kernen (en algehele transistoren) zou voor deze kaart gelijk moeten staan aan het huidige topmodel, de RTX 3090.

Naast de technische details van kopite7kimi lijkt het Chinese HKEPC ook al een verwachte releasedatum aan de kaart gekoppeld te hebben. Daar wordt verwacht dat de RTX 3080 Ti de eerstvolgende verschijning in Nvidia’s line-up is, welke in januari 2021 alweer moet lanceren. De vraag is vooral in hoeverre die aanname haalbaar is, nu Nvidia al drie Ampere-kaarten gelanceerd heeft met misgelopen vraag-aanbodverhouding.

De RTX 3050 heeft in die zin minder haast. Dit momenteel allerlaagst gegrepen Ampere-model moet het opnemen tegen AMD’s nog aan te kondigen middensegment. Lees: een RTX-kaart op Samsungs nieuwe 8nm-architectuur en mét Nvidia’s nieuwste foefjes (o.a. RTX Raytracing en DLSS 2.0), maar met lagere hoeveelheeid CUDA-kernen (2304).

Verwacht wordt ook dat het GDDR6-geheugen van de instapkaart aftopt op 4GB, mogelijk het kleinste volume voor de Ampere-generatie. Dit zou zijn omdat de hier genoemde GA107-300 chipset onder de XX107-noemer valt, welke in het verleden veelal geleverd werd met een smallere, 128-bit geheugenbus.

Zowel de RTX 3050 als de RTX 3080 Ti zijn vooralsnog niet officieel aangekondigd, maar zolang kopite7kimi zijn claims niet intrekt, is de kans groot dat deze kaarten begin volgend jaar richting webshops oprukken.

Apple introduceert eigen 5nm System on a Chip voor Mac-producten

De dagen van AMD- of Intel-componenten in Mac-apparaten komen mogelijk ten einde. Gedurende het online uitgezonden Apple Event van 10 november deed Apple hun eerste eigen System on a Chip (SoC) uit de doeken: de Apple M1-chip, welke als grootste talking point van de gehele conferentie mocht optreden.

Apple’s M1 is een microchip op 5 nanometer architectuur, voorzien van allerlei doelgerichte en vooral efficiëntere deelcomponenten. De SoC bevat onder meer een octa-core CPU, 7- of 8-kerns grafische processor (tot 2.6 TFLOPS aan prestaties), Secure Enclave-beveiliging en implementatie van Apple’s eigen Neural Engine (16-kerns), welke zich toespitst op allerleimachine learning-taken.

Illustratie van de inhoud van Apple's eigen M1-chipset, met onder meer gegevens over de hoeveelheid transistoren en de verdeling in rekenkracht onder verschillende deelcomponenten.

Apple zelf sprak daarbij over een verdubbeling in prestaties (ook in games) ten opzichte van de ‘meest recente laptop-chips’, tegenover slechts een kwart van het stroomgebruik. Klinkt fraai, maar het hier geschetste plaatje voelt grotendeels incompleet.

De ‘meest recente laptop-chips’ zijn namelijk van Intels fabricaat, die in de laatste jaren juist onder vuur ligt door AMD’s sprongen in prestaties — en juist van diens laatste architectuur zijn momenteel nog geen laptopvarianten in omloop. Dan klinkt het allemaal ineens als een pienter gevalletje pick your battles.

Scheef afgemeten benchmarks (en missende data op Apple’s grafiekjes) daargelaten, wordt de Apple M1 vanaf 17 november meteen meegenomen in de nieuwste Mac-producten. Naast de nieuwe MacBook Air (vanaf 999 dollar) en MacBook Pro (vanaf 1.299 dollar) lanceert deze maand ook de nieuwe Mac Mini (vanaf 699 dollar) met de nieuwe M1-chip.

Dit artikel delen:

Lees meer

Vergelijking toont verschil tussen Spider-Man op PS4 en PS5 Aankomende vr-game rondom Sam and Max in actie
8

Reacties op: Next-gen consoles kunnen AMD een comeback in raytracing bieden

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • PSPfreaky

  • 11 november 2020 12:05
  Die RTX 3080 Ti zou dan echt duur moeten worden. De normale 3080 is zo'n 720-980 euro op dit moment, de 3090 is nu 1550+. Ik denk dat de 3080 Ti eerder de 3090 kan matchen dan de 3080, dus die prijs zal vast rond de 1100 euro gaan liggen. Of het zo is, zien we over een tijdje.

  Afgelopen donderdag de Ryzen 9 5900X besteld. 1 minuut na launch waren alle Zen 3 processors al uitverkocht.

  Edit: $999 voor de RTX 3080 Ti: https://www.techpowerup.com/274505/nvidia-geforce-rtx-3080-ti-landing-in-january-at-usd-999

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Heccer_NL

  • 11 november 2020 13:44
  Oke net de asus strix 3080oc van elkaar en Jan al de Ti versie. Nou gelukkig heb ik even geduld met de Ti versie even de benchmarks afwachten en waneer er genoeg zijn. De asus bevalt me wel heel goed top
  FPS 4K hdr en RTX. Doom volop 120 FPS en zeer stil.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 11 november 2020 20:27
  @Heccer_NL Hé, als iets werkt, dan werkt het. Zou er niet rouwig om zijn dat er dan alweer een beter model onderweg is; zo gaat dat nu eenmaal voortdurend met hardware.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • PSPfreaky

  • 11 november 2020 22:16
  @TomKauw Voordat je het weet wordt de RTX 4000 serie weer aangekondigd :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 11 november 2020 22:23
  @PSPfreaky Ja, zo blijf je bezig. Soms moet je gewoon (langer) genoegen nemen met wat je koopt of kortgeleden gekocht heb.

  Ik hoop ergens rond Black Friday en/of Cyber Monday wat dikke investeringen te gooien. Hopelijk staat de voorraad er dan wat beter voor, naast misschien wat leuke kortingen op SSD's, RAM en kasten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Heccer_NL

  • 11 november 2020 22:38
  @TomKauw Oh nee ben ik ook echt niet! En het moet dan wel zo grote performance boost zijn. En dan nog een keer de prijs mee gerekend. Ik zit voorlopig goed met deze kaart want het is echt een beest. En Cyperpunk draait wel stabiel(hopelijk als ie aardig bug vrij is)
  Ik ga toch eerst voor een nieuwe mobo en cpu. En ik zit echt hard te twijfelen om een keer naar een AMD CPU te doen. Maar ik zag dat de nieuwe niet veel performance winst heeft op 4k. Dus ja nog even verder onderzoeken en prijs ect , En soms loop je tegen een leuke deal aan.
  tweakers vraag aanbod bijvoorbeeld.

  En haal je de de TI dan komen de super er weer aan. Al kwam er geen TI versie van de super bij de RTX 2000.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 11 november 2020 23:09
  @Heccer_NL Toevallig, ik overweeg nu dus óók een overstap naar de rode CPU. Ben zelf drie blauw-groene builds verder, dus de tijd voelt rijp om de andere kant eens uit te proberen.

  Qua invloed op game-performance zou ik niet te zwaar leunen op hoeveel een CPU je kan brengen, zeker als je al over een fraaie GPU beschikt (welke je nu absoluut hebt, inderdaad). Ik zou het vooral doen voor de algehele vlotheid van het systeem, hoogstens de snellere render-resultaten in Adobe-programma's of andere zware applicaties.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Heccer_NL

  • 12 november 2020 21:23
  @TomKauw idd daarom nog even onderzoeken en prijs en wat er op me pad komt. Maar idd een keer het rode team testen kan nooit kwaad. Al ben ik wel heel erg van het groeneteam gpu. Ansel gebruik ik veel screenshots en rtx. Maar misschien ooit is een keer weer eens proberen je weet het nooit!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.