Hardware Update
Hardware Update

MicroLED televisies en onbetrouwbare HDD's

De belangrijkste hardwarenieuwtjes van de afgelopen week

Geschreven door Roel Stortelder op
De microLED technologie ontwikkelt sneller dan verwacht en zal OLED binnenkort vervangen. Asus heeft een ROG-laptop aangekondigd met een Ryzen processor en Backblaze laat weer eens zien dat een back-up erg belangrijk is.

Belangrijke ontwikkeling in microLED technologie

OLED-televisies zijn door hun perfecte contrast en uitstekende response-tijden erg populair, maar een aantal duidelijke nadelen zorgen ervoor dat 'ouderwetse' LCD-televisies nog niet zijn uitgestorven. OLED-televisies zijn bijvoorbeeld duurder en hebben nog altijd last van burn-in. Daarnaast is de helderheid beperkt waardoor de technologie minder geschikt is voor ruimtes met veel zonlicht. MicroLED is een mogelijke opvolger van OLED en lost een hoop van de problemen op, maar de ontwikkeling ging tot nu toe erg moeizaam.

Samsung MicroLED

Onderzoekers van een universiteit in Taiwan hebben de productiemethode echter dermate verbeterd dat het misschien niet zo lang meer duurt voordat microLED-televisies bereikbaar zijn voor consumenten. Door het optimaliseren van het Atomic Layer Deposition-proces (een methode om materialen via een gas op een wafer te deponeren) is het ze gelukt om dit proces een stuk betrouwbaarder te maken. Daarnaast hebben de onderzoekers een nieuwe glimmende laag aangebracht, waardoor de lichtopbrengst ook nog eens verbeterd is. Vermoedelijk duurt het niet lang tot Samsung en andere fabrikanten van televisie-panelen deze verbeteringen toepassen op hun eigen ontwikkelingen.

Het (erg technische) wetenschappelijke artikel is hier te vinden.

Asus komt met ROG Zephyrus G-laptop met Ryzen7-apu

De ROG Zephyrus-lijn is de high-end laptop-lijn van Asus met snelle processoren en videokaarten in een compacte behuizing. Nu komt Asus met een nieuwe variant onder de naam Zephyrus G GA502 met een minder krachtige processor, maar ook een betere prijs.

Asus Zephyrus G

De laptop is voorzien van een AMD Ryzen 7 3750H-apu met vier kernen en acht threads. De geïntegreerde grafische chip van de apu is redelijk krachtig, maar wordt versterkt door een GTX 1660 Ti met 6 GB videogeheugen. De meeste moderne games zullen dus geen probleem zijn voor deze laptop.

De specificaties worden verder aangevuld door 8 GB 2400MHz DDR4-geheugen (uitbreidbaar tot 32 GB) en een 256 of 512 GB NVMe-SSD. Het IPS-scherm heeft een diagonaal van 15,6-inch en een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Dit alles zit verpakt in een zwarte aluminium behuizing met een groot trackpad.

De 2 cm dikke laptop weegt slechts 2,1 kg en de adviesprijzen beginnen bij 1100 dollar. Wat de laptop in de EU gaat kosten is nog niet bekend.

Backblaze rapport toont (alweer) aan dat HDD's niet erg betrouwbaar zijn

Backblaze, een groot cloud-opslag bedrijf, houdt de betrouwbaarheid van de door hun gebruikte harde schijven al jaren bij en ook het laatste rapport laat weer zien dat het niet best is voor een aantal schijven. Opvallend genoeg is het percentage kapotte HDD's zelfs toegenomen vergeleken met vorig jaar.

Backblaze rapport

De tabel laat zien dat van alle 104.130 harde schijven maar liefst 1,56 % uit valt per jaar. De meest onbetrouwbare HDD is een 12 GB HGST-schijf met een failure rate van 2,6 %, maar het aantal geteste schijven is daarvan relatief laag. Volgens deze cijfers heeft Toshiba van alle merken de meest betrouwbare schijven, maar ook hiervan is het totale aantal geteste schijven erg laag. Seagate doet het, vergeleken met de concurrentie, just weer erg slecht.

De data van Backblaze gaat over volledig corrupte of kapotte HDD's, niet over HDD's met enkele errors. Zonder back-up is de kans op dataverlies in het echt dus groter dan wat de 1.56 % suggereert.

Dit artikel delen:

Lees meer

Gerucht: GTA 6 komt 2020 uit en is een maand exclusief op PlayStation 5 Hints in Fortnite-map suggereren Nexus-evenement
2

Reacties op: MicroLED televisies en onbetrouwbare HDD's

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  melody

  • 1 mei 2019 22:46
  Een aantal jaar geleden heb ik een vergelijkbaar artikel gelezen. Daar was WD ook in opgenomen en die presteerde net iets beter dan Seagate.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  RoelStortelder

  • 1 mei 2019 23:19
  @melody Klopt, Backblaze houdt deze gegevens al een lange tijd bij. Ik kan de bron zo snel niet terugvinden, maar vorig jaar is het bedrijf gestopt met WD. Een reden heeft Backblaze nooit gegeven (begrijpelijk voor een commercieel bedrijf), maar waarschijnlijk konden ze simpelweg geen goede deal maken met WD.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.