Hardware Update
Hardware Update

Intel videokaarten en rgb HDMI-kabels

De belangrijkste hardwarenieuwtjes van de afgelopen week

Geschreven door Roel Stortelder op
Na een lange tijd wachten is er deze week meer nieuws over de opkomende videokaarten van Intel. Daarnaast gooit AMD hun ray-tracing beleid overhoop op CES en krijgen we eindelijk rgb-verlichting op HDMI-kabels.

Intel geeft details vrij over opkomende Xe-videokaarten

Afgelopen weekend heeft Intel een nieuwe GPU-architectuur gepresenteerd genaamd Ponte Vecchio. Deze architectuur werd in de presentatie gericht op High Performance Computing (HPC) en Artificial Intelligence (AI), maar het valt onder dezelfde linie als Intels opkomende discrete videokaarten voor gamers.

Intel Ponte Vecchio

Ondanks dat Intel met hun processoren blijft steken op 14nm, wordt Ponte Vecchio gebouwd op een 7nm-technologie. Het is nog niet bevestigd, maar lijkt het redelijk vanzelfsprekend dat de gaming-kaarten ook gebruik zullen maken van die 7nm-technologie. Daarmee krijgt Intel direct een voorsprong op AMD en Nvidia. Want hoewel die beide al werken met de 7nm-technologie van TSMC, is de 7nm-technologie van Intel een stuk kleiner.

Ponte Vecchio voor HPC en AI wordt in het begin van 2021 gelanceerd, maar de eerste discrete videokaart moet in 2020 komen. Intel heeft helaas nog niet bekend gemaakt of deze eerste videokaart bedoeld is voor gamers of workstations.

Eindelijk! HDMI-kabels met rgb-verlichting

Vrijwel alle computerproducten van moederborden tot ssd's hebben rgb-verlichting, maar, op een halfbakken poging van Lian-Li na, kabels werden tot nu toe met rust gelaten. Vivify zag daarom een gat in de markt en komt met HDMI-kabels met rgb-verlichting. Voordat je zomaar over gaat op een aankoop moet ik je wel waarschuwen: het goedkoopste model kost een kleine 165 euro.

Vivify Arquus W73

Het zou natuurlijk van den zotte zijn als je alleen zou betalen voor rgb-verlichting, maar deze kabel heeft gelukkig nog wat meer te bieden. De HDMI 2.0b-kabel maakt namelijk geen gebruik van koper of zilver voor het verplaatsen van data, maar van optische kabels. Hierdoor kunnen ze de kabel lichter maken en zijn veel grotere lengtes mogelijk. Toch is de maximale lengte slechts 4.5m, maar gezien zelfs die al 220 euro kost, begrijp ik waarom ze geen langere kabels verkopen.

De kabel komt binnenkort uit in Europa en wordt in eerste instantie via Amazon verkocht. Mocht je op zoek zijn naar een HDMI 2.0b-kabel met vergelijkbare capaciteiten, dan heb je genoeg aan 13 euro als rgb-verlichting geen vereiste is.

Vivify rgb hdmi kabel

AMD kondigt op CES nieuwe videokaarten aan met hardwarematige ray-tracing

AMD's volgende generatie Navi GPU's voor de Radeon RX-lijn zullen voor het eerst te zien zijn tijdens CES in januari. Tenminste, als we de befaamde Chiphell gebruiker Wjm47196 mogen geloven. Wjm47196 heeft al vaker correcte informatie gelekt over AMD producten die nog niet het daglicht hadden gezien, dus er is een reële kans dat hij het hier weer bij het rechte eind heeft.

De nieuwe kaarten gaan gebouwd worden op een geoptimaliseerd 7nm+ proces en worden verkocht over het hele budget-spectrum. De videokaarten worden uiteraard weer efficiënter en gaan gebruik maken van GDDR6 of HBM2 . Daarnaast gaat ook AMD eindelijk over op hardwarematige ray-tracing. Hoewel AMD al een lange tijd claimt dat het gebruik van ruimte op de chip voor ray-tracing een grote verspilling is, voelen ook zij de druk van de populaire RTX-kaarten. Daarnaast hebben zowel Sony als Microsoft al bekend gemaakt dat hun volgende generatie consoles ondersteuning zal bieden voor real-time ray-tracing.

AMD Roadmap 2017 tot 2021

AMD wil de videokaarten met RDNA 2-architectuur ook in het high-end segment gaan verkopen.Dat betekent dat AMD eindelijk weer wil gaan concurreren met de chips van Nvidia zoals de RTX 2080 Ti. Overigens werkt Nvidia uiteraard ook aan een nieuwe generatie op 7nm en komt er volgens de laatste geruchten binnenkort een RTX 2080 Ti Super.

AMD lanceert over het algemeen hun videokaarten ongeveer vier tot zes maanden na de aankondiging. Dat betekent dat we de volgende generatie AMD Navi-kaarten rond juni in de winkels kunnen verwachten.

Dit artikel delen:

Lees meer

Toekomstige functies getoond in Google Stadia-lanceertrailer Activision Blizzard-CEO wil hun games niet als politiek platform gebruiken
3

Reacties op: Intel videokaarten en rgb HDMI-kabels

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  melody

  • 20 november 2019 17:05
  Zo duur kabeltje😁. Daar kun je 10-20 normale hdmi kabels van kopen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 21 november 2019 00:31
  Ieder z'n ding natuurlijk. Maar ik heb nooit behoefte gehad aan een kast met disco verlichting. 't gaat mij erom wat ie op m'n beeldscherm laat zien. Zo'n lichtshow op m'n bureau leid me alleen maar af.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Witty1889

  • 21 november 2019 10:37
  @darkmanwls Dit dus. Op de lijst van 'dingen die ik wil zien tijdens het gamen' zijn 'kabels' 100% afwezig. Sterker nog, die staan op de lijst van 'dingen die ik absoluut niet wil zien tijdens het gamen'. Leuk bedacht, maar ik zie de meerwaarde niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.