Hardware Update
Hardware Update

Intel en AMD krijgen concurrentie uit China

De belangrijkste hardwarenieuwtjes van de afgelopen week

Geschreven door Roel Stortelder op
Het lijkt er op dat we binnenkort ook Zhaoxin mee kunnen nemen in onze reviews, want over twee jaar verwachten ze te kunnen concurreren met Intel en AMD. Daarnaast stopt binnenkort de support voor Windows 7 en verschijnt er een 280Hz Asus-monitor.

Zhaoxin wordt mogelijk serieuze concurrentie voor AMD en Intel

Het in Europa nog redelijk onbekende merk Zhaoxin werkt hard aan processors die moeten gaan concurreren met Intel en AMD. Dit jaar brachten ze al hun 8-core KaiXian KX-6000 uit op een 16nm-technologie, maar in 2021 verwachten ze mee te kunnen doen met de twee marktleiders. Ze maken namelijk binnenkort de overstap op een 7nm-proces en voegen een DirectX 12-GPU toe. Ook support voor PCIe 4.0 en DDR5 RAM komt er vanaf 2021 bij waardoor ze in ieder geval qua ondersteuning met AMD en Intel mee kunnen komen.

Zhaoxin processor timeline

Naast de consumentenchips, komt het merk ook met de KaiSheng server CPUs. Deze concurreren met AMDs Threadripper-processors met maximaal 32 kernen en 64 threads. Ook krijgen deze KH-40000-processors support voor dual-socket moederborden en DDR4 ECC-geheugen.

Het is onwaarschijnlijk dat we de KX-6000- of KH-40000-processors in Europa tegen gaan komen, maar naar alle waarschijnlijkheid wil Zhaoxin de stap naar de Europese en Amerikaanse markten zetten zodra ze met AMD en Intel kunnen concurreren.

Windows 7-gebruikers krijgen een full-screen pop-up dat de support binnenkort afloopt

Windows 7-gebruikers opgelet: halverwege januari stopt Microsoft met de support voor Windows 7. Dat betekent dat je computer vanaf dat moment kwetsbaar is voor hacks, spam en andere ongewenste software. Helemaal einde verhaal is het nog niet, want de grootste lekken en gevaren zullen nog een paar jaar gepatcht worden.

Windows 7 Einde support melding

Windows 7 gebruikers krijgen al enkele maanden kleine pop-ups die waarschuwen voor de kwetsbaarheid van het besturingssysteem na 14 januari, maar nu krijg je twee keer te maken met een full-screen melding. Uiteraard is Microsofts advies om de upgrade naar Windows 10 te maken, maar ook zij beseffen zich dat niet alle oude computers daar geschikt voor zijn. Het enige wat er dan over blijft, is een nieuwe computer kopen aldus Microsoft:

We recommend that you don’t install Windows 10 on an older device, as some Windows 7 devices are not compatible with Windows 10 or could experience reduced feature availability

Mocht je nog gebruik maken van Windows 7, kijk dan snel op microsoft.com/windows7 voor een aantal tips en advies.

Taiwanese webshop lekt Asus monitor met 280Hz-paneel

Een nog niet aangekondigde monitor van Asus verscheen op de Taiwanese website van Taobao. Het gaat om de VG279QM die, volgens de advertentie, een verversingsfrequentie heeft van maar liefst 280Hz en ondersteuning biedt voor HDR400. De overige specificaties zijn ogenschijnlijk weinig bijzonder: een resolutie van 1920x1080 pixels, een statisch contrast van 1000:1 en een reactietijd van 1ms. Gezien de specificaties ligt het redelijk voor de hand dat het gaat om een TN-paneel, maar dat werd uit de productpagina niet duidelijk.

Taobao advertentie 280Hz Asus monitor

De monitor kost op Taobao 3199 Chinese yuan, wat neer komt op ongeveer 411 euro. Of deze monitor alleen is gemaakt voor de Chinese markt is echter niet bekent. Mogelijk is het een monitor die pas in januari tijden CES bekend wordt gemaakt.

Dit artikel delen:

Lees meer

The Witcher 3 komt vandaag naar Xbox Game Pass Live om 15:00 uur: Call of Duty: Modern Warfare met Cody en Tjeerd
1

Reacties op: Intel en AMD krijgen concurrentie uit China

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • avatar

    melody

    • 19 december 2019 17:22
    Ondersteuning voor windows versies lijkt steeds maar korter te worden. Windows 7 is een aantal opzichten fijner dan 10 en in bijna alles beter dan 8…

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.