Hardware Update
Screenshot van Death Stranding op pc, met NVIDIA's DLSS 2.0-technologie geactiveerd.

Het einde van de GeForce RTX 20-serie lijkt in zicht

En ander belangrijk hardware-nieuws van de afgelopen week...

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Vaste kost voor je woensdag: Gamer.nl praat je bij over de wondere wereld der hardware. Afgelopen week bleek er wederom veel te doen rondom NVIDIA’s videokaarten; de huidige generatie lijkt langzaamaan ten einde te komen (mét een gratis Death Stranding-campagne bovendien), terwijl de opvolgende nog altijd zwemt in publieke speculatie en geruchten. Concurrent AMD zet ondertussen dubbel en dwars in op hun bejubelde, high-end CPU’s, zij dat ditmaal niet per se om de gamer te paaien...

Death Stranding gratis bij vrijwel alle GeForce RTX-videokaarten

Terwijl AMD ervandoor gaat met een Assassin’s Creed Valhalla-campagne, pakt concurrent NVIDIA uit met een passende promotie rondom Death Stranding. Zolang de voorraad strekt, kunnen gamers die een GeForce RTX-serie videokaart aanschaffen, rekenen op een digitaal kopietje van Death Stranding voor nop.

De samenwerking met Kojima Productions komt niet uit het niets: Death Stranding ondersteunt op pc namelijk ook NVIDIA’s nieuwe DLSS 2.0-technologieDeep Learning Super Sampling. Hiermee worden de Tensor Cores (momenteel een unicum voor de RTX-kaarten) ingezet om hoogwaardige textures op slimmere wijze te schalen, waardoor oppervlaktes en details beter tot hun recht komen, ongeacht resolutie of andere veeleisende instellingen.

Saillant detail: elke RTX-videokaart zou Death Stranding op 60 frames per seconde moeten kunnen draaien, aldus de benchmarks van onder meer Rock Paper Shotgun. Met behulp van de DLSS-technologie wordt het zelfs mogelijk om met een GeForce RTX 2060 (het instapmodel voor de reeks) een soepele framerate op 4K-resolutie te klokken.

Des te mooier ook dat bijna alle uitvoeringen van de GeForce RTX-serie meedoen aan de Death Stranding-promotie, waaronder ook een flinke reeks laptops met RTX-videokaarten geïntegreerd, aldus NVIDIA’s officiële campagnepagina.

De “gratis” gamecode in kwestie wordt ditmaal geleverd via Steam, waarvan een account gekoppeld moet worden aan je GeForce-account. Death Stranding is zowel op dat digitale platform van Valve verschenen als op de ietwat nieuwere Epic Games Store, maar NVIDIA lijkt zich vooralsnog het meest thuis te voelen bij de gevestigde orde van Steam.

Is NVIDIA’s high-end Turing-reeks al ten dode opgeschreven?

Hoewel geruchten over een opvolgende reeks alsmaar toenemen, lijkt het doek voor de bijna twee jaar bestaande “Turing”-generatie van NVIDIA vroeger te vallen dan verwacht. Volgens bronnen van het Chinese ITHome (vertaald door VideoCardz) zouden de high-end GeForce RTX 2070 (en Super) en GeForce RTX 2080 (Super en Ti) binnenkort al end of line moeten gaan. De Chinese lekkage zou daaraan toevoegen dat NVIDIA reeds in de weer is om die vier high-end modellen van de fabrieksbanden te plukken.

Op zichzelf is het staken van de productie absoluut geen opmerkelijke gang van zaken, ware het niet dat de volgende reeks videokaarten van NVIDIA nog niet officieel uit de doeken gedaan is. De nieuwe RTX 30-serie waant zich nog in mysterie (en hardnekkige geruchten in legio), maar tot dusver lijkt de fabrikant bijzonder weinig cadeau te doen over wat nog komen zal.

Render van de NVIDIA GeForce RTX 2080 Ti-videokaart.

En toch lijkt ITHome ook daarover meer te weten. Journalisten bij de Chinese outlet verwachten dat de GeForce RTX 30-serie (de zogenaamde “Ampere”-generatie) aanstaande 17 september al zou moeten lanceren. Mogelijk schrapt NVIDIA de paradepaardjes van nu, om stilletjes al ruimte te maken voor de volgende reeks high-end grafische kaarten.

De betrouwbaarheid van die vermeende datum is moeilijk te achterhalen, maar het zou in ieder geval wél dicht liggen op de verjaardag van de huidige generatie — die werd op 20 augustus 2018 onthuld, om op 20 september 2018 officieel te lanceren.

Mogelijk nieuwe stroompluggen voor GeForce RTX 30-kaarten

Over “Ampere”-geruchten gesproken; ook deze week staken mogelijke details over NVIDIA’s volgende generatie videokaarten de kop op. Volgens het Chinese FCPowerUp (vertaald door Wccftech) zou NVIDIA’s RTX 30-serie gebruikmaken van een nieuw soort stroomaansluiting, bestaande uit 12 aaneengesloten pins.

Volgens de Chinese lekkage werd de nieuwe plug aangetroffen bij een nieuwe PG142-printplaat, vermoedelijk onderdeel van een Ampere-videokaart in NVIDIA’s hoger gelegen segment. Deze nieuwe generatie kaarten zouden volgens eerdere geruchten stroomverbruik van 300 Watt moeten overschrijden, wat NVIDIA mogelijk wil overkomen met de introductie van een nieuw type stroomkabel.

Fan-render van Reddit-gebruiker creper9000, waarop de vermoedelijke NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti afgebeeld is. Bijgevoegd is een blauwdruk van de 12 pins PSU-connector die mogelijk benodigd is om de nieuwe kaart van stroom te voorzien.

De 12-pins plug lijkt in werkelijkheid bizar veel op twee 6-pins connectoren die aaneen gesmolten zijn, maar levert daarbovenop ook hogere stroomvolumes. Het plafond zou circa 8.5 ampère bedragen, tegenover de 6 ampère die nu gestandaardiseerd is. Rond die bestaande 6 ampère zou de nieuwe plug al circa 400 Watt aan vermogen kunnen leveren, wat (hopelijk) ruim voldoende is voor NVIDIA’s volgende generatie grafische rekenkracht.

Of de vermeende nieuwe aansluiting een definitief element is in de RTX 30-serie blijft vooralsnog onzeker. Mochten de geruchten echter waarheidsgetrouw blijken, dan weten we in ieder geval waar die “Ampere”-codenaam van NVIDIA vandaan komt...

AMD Ryzen Threadripper PRO-serie gelekt én onthuld

De benchmarks lekten iets eerder uit dan verwacht, maar zijn sinds gisternacht ook officieel uit de doeken gedaan: de nieuwe Ryzen Threadripper PRO-processoren van AMD. De professionele 3000WX-lijn levert op papier nog snellere rekenkracht, tot 64 rekenkernen en een verdubbeling aan mogelijke PCIe 4.0-banen (x128) en DDR4-slots (x8). De keerzijde? Deze beestachtige CPU’s zijn niet echt geschikt voor de consument — laat staan gericht op.

De specs an sich zullen menig pc-gamer doen watertanden, maar in de realiteit blijkt de Threadripper PRO-serie (momenteel bestaande uit vier verschillende uitvoeringen) exclusief voor partnerfabrikanten of afnemers van flinke oplagen.

Render van een AMD Threadripper PRO-processor.

Mocht je dus zelf willen beschikken over bizar veel paardenkracht in één socket, dan dien je uit te wijken naar AMD’s technische vrienden, waaronder Lenovo. Samen met de aankondiging van AMD’s Threadripper PRO-lijn deed Lenovo namelijk ook hun ThinkStation P620 uit de doeken, het eerste workstation met 64 Threadripper-kernen en bizarre expansiemogelijkheden, waaronder meerdere NVIDIA Quadro RTX-kaarten en tot 20TB aan SSD-opslag.

Naar het schijnt draait dat monsterlijke werkpaard PUBG daadwerkelijk stabiel op medium, maar stiekem is het natuurlijk niet voor ons sterflijke gamers bedoeld. Wij dienen nog even langer te wachten tot AMD hun derde generatie Ryzen-processoren officieel uit de doeken doet; welke nog altijd gepland staan voor een lancering in 2020.

Dit artikel delen:

Lees meer

Tony Hawk wil ook Pro Skater 3 en 4 gaan remasteren Microsoft legt de Velocity-architectuur van de Series X uit
2

Reacties op: Het einde van de GeForce RTX 20-serie lijkt in zicht

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  chefry

  • 15 juli 2020 15:05
  Met een videokaart die zoveel stroom gaat verbruiken mag je je energierekening wel gaan bijstellen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 15 juli 2020 15:51
  @chefry Ben ook wel benieuwd naar wat de impact op de thermals zullen zijn. Zo veel vermogen op één printplaat zal vast wel wat hitte kweken.

  Nieuw kabeltje in een PSU prikken is dan nog minimale kopzorgen. Mag toch hopen dat NVIDIA niet verwacht dat we straks massaal over gaan op een ander soort airflow/kast/koeling om maar mee te kunnen met de nieuwe generatie GeForce.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.