Hardware Update
Mock-up beeld van het vermeende ontwerp voor NVIDIA's nieuwe GeForce RTX 30-generatie aan videokaarten.

Geruchten over GeForce RTX 30-serie nemen toe

En andere belangrijk hardware-nieuws van de afgelopen week...

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Hoewel nieuwe hardware deze periode lang op zich laat wachten, beginnen de volgende generaties steeds tastbaarder te worden. Zo lekten meer details uit over NVIDIA's nieuwe GeForce RTX-generatie, terwijl AMD juist hardnekkige geruchten ontkracht met meer duidelijkheid. Ondertussen hoopt Sennheiser de gaming-wereld te tackelen met een compleet nieuw audiomerk...

Meer (beeldende) geruchten rondom GeForce RTX 30-kaarten

De nieuwe "Ampere"-generatie van hardware-boer NVIDIA staat al langer in de planning om de GeForce RTX 20-lijn op te volgen. Recentelijk zagen we we de vermoedelijke GeForce RTX 30-serie al middels opmerkelijke foto's uitlekken, later gevolgd door vermeende benchmarks en legio andere geruchten. Afgelopen week was niet anders in die geruchtenstroom.

Uit het niets claimde Twitter-gebruiker kopite7kimi details te hebben over de vermeende RTX 3070 en RTX 3070 Ti/Super. De vermoedelijke insider voorspelde eerder al (onder andere) NVIDIA's implementatie van een ongebruikelijke printplaatvorm en eigenzinnige ontwerp, maar brengt nu meer hardware-gerichte onthullingen.

In het specifiek gaat het om de grafische chip die NVIDIA zou leveren met de middensegment RTX 3070 en RTX 3070 Ti/Super: de vernieuwde GA104 GPU. Respectievelijk zouden de kaarten daarmee 2944 en 3072 CUDA-kernen tellen.

Dat blijkt een flink wat kernen minder dan de getallen die rondom de RTX 3080-kaarten zweven, maar het is een fraai stapje opwaarts van hun "Turing"-voorgangers.

Beide kaarten zouden daarbovenop uitgerust zijn met dikkere bandbreedtes (à 512 GB/s) en 8GB aan VRAM — een spiegeling van de vorige generatie. In het geval van de RTX 3070 Ti/Super zou dat echter GDDR6X-geheugen betreffen, welke op hogere kloksnelheden zou kunnen presteren.

Over de precieze details blijft het vooruitzicht nog troebel, maar de lekkageman van dienst beweerde deze week dat dit nieuwe VRAM snelheden van 21 GB/s kan klokken, al twijfelen sceptici nog altijd over de haalbaarheid van die belofte. Van bewijs is vooralsnog geen sprake.

In een latere tweet werd wel meer uit de doeken gedaan over het vermeende stroomgebruik van beide kaarten. Daarbij zou het gaan om 220 Watt voor de RTX 3070 en 250 Watt voor de luxere RTX 3070 Ti/Super.

Een gelekt ontwerp van de nieuwe ASUS ROG Strix GeForce RTX 3080 Ti, vermoedelijk uit een interne vergadering bij de fabrikant.

Terwijl de RTX 3070-modellen zich in mysterie hullen, viel de RTX 3080 Ti wederom in de schijnwerpers. VideoCardz ontving een uitgelekte foto van ASUS ROG STRIX RTX 3080 Ti, mogelijk afkomstig uit een interne vergadering.

De presentatieslide (getiteld "de nieuwe generatie ROG STRIX") toont een potentieel nieuw ontwerp voor ASUS' nieuwe videokaart-paradepaard. De kans is groot dat het hier geen definitief design betreft, maar het idee erachter spreekt al boekdelen. De bekende drie ventilatoren keren terug, terwijl de puur plastic behuizing mogelijk voorzien wordt van meer "premium" aluminium accenten.

AMD verzekert: Zen 3 CPU's verschijnen dit jaar

Hoewel de vele geruchten deden vermoeden dat uitstel nabij was, laat AMD nu weten juist vertrouwen te hebben in de derde generatie Ryzen-processoren. De fabrikant verzekert: de Zen 3-serie zal nog altijd in 2020 verschijnen, zoals beloofd.

Per vlotte videoboodschap werd de verjaardag van de Zen 2-processoren gevierd, mét dus heugelijk nieuws voor de toekomst. Zoals verwacht lanceerde op 7/7 (precies één jaar na de introductie van AMD's 7nm technologie) een drietal nieuwe Ryzen 3000XT CPU's, gevolgd door een korte berichtgeving over wat komen gaat. Bottom line: geen uitstel.

Helaas niet onderstreept in de video, maar sinds kort ook officieel geworden, is de promotie rondom Assassin's Creed Valhalla. De veelbelovende game wordt vanaf heden gebundeld met een zestal Ryzen 7 en Ryzen 9-modellen uit de Zen 2-generatie, waaronder ook twee van de nieuwe XT-uitvoeringen.

AMD-voorzitter Dr. Lisa Su kan klaarblijkelijk weinig harde details uit de doeken doen over de toekomst het Zen-merk, maar de positieve noot is luid en duidelijk. De Zen 3-processoren doen het naar het schijnt fantastisch in de laboratoria, waardoor de originele planning nog altijd in stand gehouden kon worden.

Met een lancering anno 2020 nu weer definitief op schema, wordt het voor AMD hoog tijd om meer specificaties (en prijzen) uit de doeken te doen. Met nog maar een paar maanden op komst, zal het vast niet lang duren voordat Dr. Su en haar ontwikkelteams met meer goed nieuws op de proppen komen.

Sennheiser geeft gaminglijn een nieuw gezicht met EPOS

Vraag het je lokale audiofiel na: bij Sennheiser maken ze een prima koptelefoon. De zuiverste tonen kosten soms wat meer, maar Sennheiser levert vrijwel altijd wat het belooft.

Sinds 2016 bracht de Duitse fabrikant bijtijds ook een product specifiek gericht op de gamer, maar dat gaat vanaf heden over een andere boeg. De boeg van het net geboren, Deense audiomerk EPOS, waar men streeft "Out Of This World Gaming Audio" te leveren.

De lancering van EPOS werd verrijkt met een, op zijn zachtst gezegd, opmerkelijke reclamevideo. Het zal niet iedereen per direct wegblazen, maar met dit bizarre spotje wordt tenminste wel dat bedrijfscredo beeldend:

Hoewel EPOS lanceert zonder een nieuw product uit de doeken te doen, adopteert het bedrijf wel meteen de GSP-koptelefoons van Sennheiser, naast "115 jaar aan ervaring in geluid" uit de overkoepelende holding. Voorlopig schitteren de Sennheiser GSP 600, GSP 670 en GSP 370 in EPOS | Sennheiserbranding, terwijl het bedrijf ondertussen sleutelt aan een eerste "eigen" product.

De aankondiging van EPOS' eerste volledig eigen audioproducten staat gepland voor oktober 2020. Voor de "nieuwe speler" lijkt de focus hoofdzakelijk om een slagje te slaan op het gebied van high-end geluidsproducten voor gamers.

Dit artikel delen:

Lees meer

Test Drive Unlimited Solar Crown aangekondigd Win F1 2020 én een racedag in het officiële F1 Racing Centre in Utrecht… met ons!
1

Reacties op: Geruchten over GeForce RTX 30-serie nemen toe

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • avatar

    TommyVercetti

    • 8 juli 2020 13:57
    Nice ik ga wel voor de Ryzen 7 4700x.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.