Eerste gamelaptop met Radeon RX 6000-gpu gespot

Eerste gamelaptop met Radeon RX 6000-gpu gespot

Nvidia’s monopolie op gpu’s voor high-end gamelaptops lijkt ten einde te komen, nu concurrent AMD de mobilisering van hun Radeon RX 6000-serie voorbereidt. Laptopfabrikant Asus lijkt sinds kort al volop te experimenteren met een geheel ‘rode laptop’ voor gamers. Daarnaast werd de hardware-week getekend door een opvallende blunder van Intel én het oprollen van crypto-smokkelwaar in Azië. We praten je in één klap bij, met onze wekelijkse Hardware Update.

Asus lekt ROG Strix G15-laptop met high-end AMD cpu én gpu

Nadat chipfabrikant AMD sinds dit jaar Intel van de gamelaptop weert, wordt het nu ook heet onder de voeten van Nvidia. Twee weken terug lekte al het een en ander uit over AMD’s aanstaande mobiele vlaggenschip, de Radeon RX 6800M — inmiddels lijkt Asus al volop te experimenteren met die draagbare gpu. 

Op CPU-Z Validator werd een Asus ROG Strix G15 aangetroffen met een Ryzen 9 5900HX-processor én een Radeon RX 6800M, met maar liefst 12GB aan videogeheugen. Officieel gezien, bestaat die uitvoering van de laptopreeks uiteraard nog niet.

De resultatenpagina werd aanvankelijk aangetroffen en verspreid door hardware-Twitteraar @TUM_APISAK. De inbegrepen BIOS-informatie onderstreept daarbij dat het om een prototype gaat; de backend van het systeem werd pas op 19 maart geschreven. Echt officieel is de ‘lek’ daarmee nog niet geworden, maar het mag menig hardware-liefhebber alvast opwarmen.

Volgens eerdere geruchten zou AMD’s krachtigste grafische kaart voor laptops draaien op de volledige Navi 22-chipset (bekend van de AMD Radeon RX 6700 XT-desktopkaart), met 10GB of 12GB aan GDDR6-geheugen. In het geval van Asus’ nieuwe Strix-laptop betreft dat dus de ruime 12GB — een stevige middenweg die concurrent Nvidia (nog) niet aanbiedt.

Promotionele render van twee ASUS ROG Strix G15 gamelaptops. Zowel de achter- als voorzijde zijn zij-aan-zij te zien.

De ROG Strix G15-laptops kregen eerder dit jaar al een heruitgave, kort na CES 2021. Die eerder verschenen G15’s maakten ook gebruik van nieuwe Ryzen 5000-cpu’s, maar lieten de gpu over aan de gevestigde orde. Onder Nvidia is de laptop vandaag de dag uit te rusten met een GeForce RTX 3060 (6GB GDDR6, tot 130 watt) of een GeForce RTX 3070 (8GB GDDR6, tot 130 watt). 

Graphics-drivers voor Rocket Lake cpu’s waren dagenlang zoek

Vorige week lanceerde Intels elfde generatie cpu’s, de zogenaamde Rocket Lake-serie, tegenover gematigd enthousiasme. Voor veel critici en gamers bleken de nieuwe processoren overwegend ‘net niet’ aan te voelen, waar afgelopen week nog een bizarre schep bovenop kwam. Gedurende enkele dagen ná de officiële verschijning, bleken de grafische drivers voor de cpu’s nergens te bekennen. Niet bij Intel zelf, laat staan op de support-pagina’s van moederbordfabrikanten.

Intels eigen Graphics Scoftware Engineering Director Lisa Pearce werd er publiekelijk op aangesproken, waarna ze toegaf dat de essentiële stukjes software inderdaad vertraagd waren. Vrijdag zei ze toe dat de drivers maandag — vijf dagen na de lancering — alsnog zouden verschijnen. 

Inmiddels zijn de Intel Graphics Drivers geüpdatet en wel, met volledige ondersteuning voor de Rocket Lake-processoren. Verscheidene hardware-testers hebben de openbare drivers uitgeprobeerd en rapporteren dat de prestaties en stabiliteit grofweg overeenkomen met die van de exclusieve drivers voor de pers.

Niet iedere gamer heeft een direct nut voor grafische drivers van Intel, maar het stukje software is en blijft essentieel voor anderen. Early adopters van Rocket Lake-producten kampten enkele dagen met crashes, alsmede het gebrek aan video-uitvoer over het moederbord. Gerectificeerd of niet; Rocket Lake gaat de boeken in als een tamelijk ongemakkelijke lancering voor Intel. 

Douane in Hongkong onderschept 300 gesmokkelde CMP 30HX-kaarten

Het voelt misschien niet bepaald 'Pablo Escobar-esque', maar inmiddels gaan autoriteiten er wél zo mee om: crypto-kaarten als smokkelwaar. Deze week werd in Hongkong een voorraad van circa driehonderd nog onbekende crypto-miningkaarten onderschept. Volgens de berichtgeving op het Chinese MyDrivers.com zou het gaan om Nvidia’s lichtste smaakje aan crypto-kaart, de CMP 30HX, van een vooralsnog niet achterhaalde partnerfabrikant.

Foto van een gigantische hoeveelheid crypto-miningkaarten, die in Hongkong gesmokkeld werden.

Sowieso zijn Nvidia’s eerste reeks kaarten specifiek voor crypto-delving in mysterie gehuld. Eerder gaf de chipfabrikant aan dat er "met tal van fabrikanten samengewerkt zou worden" om deze zo snel mogelijk op de markt te krijgen, maar sindsdien horen we maar weinig concreets over de CMP-kaarten in hun geheel. Zowel Nvidia als de partnerfabrikanten houden de lippen stijf, zo lijkt het.

Volgens sommige crypto-kenners worden deze kaarten — net als sommige GeForce-modellen — en masse vanuit fabrieken opgekocht. Naar verluidt zou dat gebeuren voordat de kaarten überhaupt officieel onthuld of aangekondigd zijn. In het geval van deze driehonderd relatief onbekende kaarten lijkt precies dat gebeurd te zijn.

Dat ‘smokkelen’ van hardware klinkt plots zo gek nog niet. Tel daarbij op dat bepaalde regio’s in China een regelrechte verbanning van de crypto-boerderijen in het leven hebben geroepen, omdat men daar gretig gebruik zou maken van goedkope stroomlevering. Tegen lage tarieven trekken miners ‘een dorp aan energie’ uit het stroomnet, om de kracht vervolgens om te zetten in het zware hashen van Ethereum, Bitcoin en andere momenteel waardevolle crypto-valuta. 

Overzicht van de vier eerste CMP-videokaarten van Nvidia, uit de HX-serie. De kaarten moeten in het eerste halfjaar van 2021 verschijnen en zijn specifiek bedoeld om cryptovaluta mee te delven.

Op Chinese nieuwsfora werd door meerdere kenners toegevoegd dat zeker de CMP 30HX-kaarten eigenlijk geen sterk rendement voor veel crypto-delving hebben. De richtprijs voor deze kaarten staat nergens concreet vast, maar puur kijkende naar de ratio hashrate-op-wattage, staan veel gaming-kaarten er alsnog beter voor.  

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou