Hardware Update
Hardware Update

Dure Apple computers en OLED in toetsenborden

De belangrijkste hardwarenieuwtjes van de afgelopen week

Geschreven door Roel Stortelder op
Computex is weer voorbij, maar een aantal fabrikanten hebben toch nog troeven achter de hand gehouden. Zo heeft Apple nieuwe producten voor professionals aangekondigd, geeft Nvidia uitleg over het G-Sync-certificaat en komt SteelSeries met bijzondere toetsenborden.

Nieuwe Apple Mac Pro kost minimaal $6000 met een 256GB SSD

Dat Apple niet de goedkoopste producent van hardware is, dat weten we al jaren. Toch heeft Apple het deze week nog wat bonter weten te maken met de aankondiging van de nieuwe Mac Pro en de bijbehorende monitor. Tijdens het jaarlijkse WWDC evenement heeft het bedrijf een nieuwe Mac Pro gelanceerd waarmee ze weer terug gaan richting de oude tower-behuizing. Het nieuwe ontwerp biedt ruimte voor maar liefst vier Vega II GPU's, een 28-core Intel Xeon processor en 1.5 TB ECC RAM. Omdat deze hardware niet meer in een kleine cilinder hoeft te passen, is het ook eenvoudig om zelf onderhoud of upgrades uit te voeren.

Apple Mac Pro 2019

Helaas is het niet allemaal goed nieuws, want naast de hardware, heeft ook de prijs een flinke upgrade gekregen. Het basismodel met een 8-core Intel Xeon, een Radeon Pro 580X, 32 GB geheugen en een SSD van slechts 256 GB kost namelijk bijna 6000 dollar. Dat is bijna het dubbele van wat de grootste concurrent Dell vraag voor een vergelijkbaar systeem. De prijzen van de upgrades naar een 28-core processor of 1.5 TB ECC RAM zijn nog niet door Apple bekend gemaakt.

Apple Pro Display XDR

Naast een nieuwe desktop heeft Apple ook een nieuwe monitor aangekondigd. De Apple Pro Display XDR heeft een resolutie van 6016x3384 pixels (6K) en een diagonaal van 32 inch. Het lcd-scherm heeft een 10 bit paneel met volledig dci-p3-weergave en een piekhelderheid van 1600 nits. Dat zijn geweldige specificaties waar menig photo- en videobewerker enorm blij van wordt. De monitor is tevens verkrijgbaar in een glanzende en matte uitvoering. De prijs van 4999 dollar is door de uitmuntende specificaties te rechtvaardigen, maar daar krijg je geen monitorstandaard bij. De monitor heeft een door Apple ontwikkeld montagepunt en de bijbehorende voet kost 999 dollar extra. Wil je wel je eigen VESA-standaard gebruiken, dan moet je een adaptertje kopen waar het bedrijf 199 dollar voor vraagt. Dat zijn bedragen waar zelfs de presentator van ging stotteren. Als je de matte uitvoering wil, dan kost dat ook 1000 dollar extra.

De meeste monitoren zijn ongeschikt voor Nvidia's G-Sync-certificaat

Voordat Nvidia G-Sync-hardware in een monitor stopt, wordt het paneel uitvoerig getest op beeldkwaliteit en snelheid. Hiermee wil Nvidia garanderen dat alle monitoren met een G-Sync-sticker de best mogelijke ervaring bieden. Uit cijfers van Nvidia blijkt nu dat die keuring zo streng is, dat slechts 5% van de modellen die aankomen in het lab alle tests goed doorstaan. Van de ruim 500 modellen die Nvidia heeft getest, zijn er maar 28 die het officiële G-Sync-label hebben verdiend.

Nvidia G-Sync testresultaten

Tot voor kort was Nvidia erg vaag over welke eisen er precies worden gesteld aan een G-Sync monitor, maar in een blog heeft het bedrijf daar nu uitleg over gegeven. Ruim de helft van de monitoren haalt de vereiste variable refresh rate (VRR) range niet van 2.4:1 of 60 Hz tot 144 Hz. Van de monitoren die wel aan de VRR range voldoen, vielen er 202 stuks door de mand in Nvidia's strenge beeldkwaliteit-tests. Hierbij kijkt Nvidia onder andere naar kleurreproductie, flicker, en andere problemen.

Steelseries Apex Pro toetsenborden hebben een aanpasbaar schakelpunt

Voor snelle reacties in games wil je het liefst een toetsenbord met extreem gevoelige knoppen, maar diezelfde knoppen leiden snel tot typefouten bij het schrijven van een stukje tekst. SteelSeries heeft nu een toetsenbord uitgebracht die geschikt is voor zowel snel gamen als het typen van lange verslagen. De nieuwe Apex Pro en Apex Pro TKL hebben speciale OmniPoint-toetsen waarvan het schakelpunt aangepast kan worden. Met één klik kan het toetsenbord veranderd worden van een game-specialist naar een typemachine.

Steelseries Apex Pro

Het schakelpunt van de toetsen, met natuurlijk RGB-verlichting, kan ingesteld worden worden op alles tussen 0.4 mm en 3.6 mm. Dit kan voor elke toets apart geregeld worden, waardoor je bijvoorbeeld de spatie minder gevoelig kan maken dan de WASD-toetsen.

De toetsenborden krijgen ook een klein OLED-scherm waar informatie over het schakelpunt of verlichting kan worden weergegeven. Daarnaast kan er in-game informatie uit bijvoorbeeld CS:GO worden geprojecteerd of kun je notificaties ontvangen van bijvoorbeeld Discord en Mumble.

Dit artikel delen:

Lees meer

Ubisoft geeft update ontwikkeling Beyond Good and Evil 2 Gerucht: Sierd de Vos nieuwe commentator in FIFA 20
3

Reacties op: Dure Apple computers en OLED in toetsenborden

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Paul_Power

  • 5 juni 2019 22:56
  Apple is net zoals Activision en EA het wil AL je geld hebben en rekent belachelijke bedragen voor zijn spullen, wat een debielen die dit kopen werkelijke waar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Derper

  • 6 juni 2019 10:53
  @Paul_Power Mensen lijken te vergeten dat dit allemaal gepresenteerd is op een Developer conferentie. Dit is niet voor de gewone consument. Niet voor jou en mij maar voor de echte professionals en dan is het allemaal nog zo gek nog niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 6 juni 2019 08:20
  Als je de presentatie kijkt hoor je de reactie als ze de prijs noemen van die standaard. Vol ongeloof kijken ze naar de 1000$ op het scherm. Wedden dat ze het allemaal kopen en het de allerbeste standaard vinden van de hele wereld?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.