Hardware Update
Hardware Update

'AMD Ryzen 4000 desktop-processors uitgesteld naar 2021'

De belangrijkste hardwarenieuwtjes van de afgelopen week

Geschreven door Roel Stortelder op
De AMD Ryzen 4000 desktop-processors stonden voor eind dit jaar gepland, maar volgens de laatste berichten heeft AMD de lancering uitgesteld naar 2021. Verder is er nieuws over een AMD-processor die geen koeler nodig heeft voor Crysis en TGP-informatie van de Nvidia RTX 3090.

AMD Ryzen 4000-processors mogelijk uitgesteld naar 2021

De nieuwste generatie AMD-processors gebaseerd op de Zen 3-architectuur stonden voor later dit jaar op de planning, maar de laatste berichten suggereren iets anders. Door de zeer hoge vraag naar Ryzen 3000-processors en het gebrek van concurrentie vanuit Intel, zou AMD hebben besloten de lancering van de Ryzen 4000-processors uit te stellen. Dat geeft AMD de mogelijkheid om de kwaliteit van het fabricage-proces te verbeteren en tevens nog eventjes te profiteren van de inkomsten uit de 'oude' Ryzen 3000-serie.

AMD Roadmap

Het uitstellen van de productie tot rond de jaarwisseling biedt echter nog een potentieel voordeel. TSMC, het bedrijf dat de AMD-processors fabriceert, verwacht namelijk rond die tijd klaar te zijn voor een grootschalige productie van de 5nm-technologie. Zen 3 staat op het moment nog gepland voor 7nm, maar door een paar maanden te wachten, zou AMD direct de stap naar 5nm kunnen maken. Daardoor creëert het bedrijf een nog grotere voorsprong op Intel, met tevreden aandeelhouders en consumenten als resultaat. Het gaat hierbij echter wel nog om geruchten en speculaties, dus neem het met een flinke korrel zout.

Nieuwe AMD Ryzen laptop-processor draait Crysis zonder koeler

We weten allemaal dat AMD op het moment rake klappen uitdeelt aan Intel, maar naast de keiharde prestatie-scores, lijkt AMD ook de power-management dik in orde te hebben. Youtuber FritzchensFritz heeft dat aangetoond met een wel heel bijzondere test. Nadat hij de koeling van een Ryzen 3 4300 volledig had verwijderd, heeft hij verschillende tests uitgevoerd.

Gewapend met een warmte-camera en verschillende benchmarks, laat Fritz zien hoe effectief het power-management van een Ryzen 4000-processor wel niet is. Onder andere een Crysis-benchmark blijft draaien terwijl de chip zichzelf netjes onder de 90 graden Celsius weet te houden. De meeste processors die aan dit soort tests worden blootgesteld, schakelen zichzelf na enkele seconden uit. Door zeer goed het vermogen over de chip te verdelen afhankelijk van de temperatuur, weten Ryzen 4000-processors zichzelf koel te houden ongeacht de koeling. Uiteraard heeft dit wel significante gevolgen voor de prestaties.

Nvidia RTX 3090 wordt een stroomslurper

De Nvidia RTX 3090 (of welke naam hij ook gaat krijgen) wordt Nvidia's nieuwste topmodel met een reusachtige koeler, maar nu is ook bekend hoeveel warmte die koeler moet gaan afvoeren. Igor's Lab, een bekende bron van betrouwbare informatie, laat weten dat de videokaart maar liefst 350W uit de voeding gaat trekken. Ter vergelijking: de RTX 2080Ti moet het doen met 'maar' 260W. Dat is een enorme toename aan stroomverbruik, wat in combinatie met de nieuwe technologieën betekent dat we een gigantische sprong in prestaties kunnen verwachten.

RTX-3080-collection-of-images-scaled

De nieuwe Nvidia RTX 3000-kaarten worden naar verwachting eind september gepresenteerd met een lancering van de topmodellen aan het begin van oktober. Minder dure kaarten, zoals de RTX 3070 en RTX 3060, zullen waarschijnlijk pas aan het eind van het jaar in de winkels verschijnen. Gezien de enorme potentiële toename in prestaties ligt het helaas wel voor de hand dat de introductieprijs niet mals zal zijn.

Dit artikel delen:

Lees meer

New Pokémon Snap onthuld Pc-versie Madden NFL 21 komt naar Steam
4

Reacties op: 'AMD Ryzen 4000 desktop-processors uitgesteld naar 2021'

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  D4rKy28

  • 17 juni 2020 15:27
  Een gigantische sprong in warmte ook, ik wel benieuwt na die rtx 3090

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rohirrimdwarf

  • 17 juni 2020 17:37
  Dank voor het artikel.

  Wat is de bron van gamer.nl. Dat de RTX 3000 in september waarschijnlijk wordt aangekondigd en de lancering in oktober plaatsvind? Hoe recent is deze informatie?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  RoelStortelder

  • 17 juni 2020 18:08
  @rohirrimdwarf Hier zijn de afgelopen maanden verschillende bronnen over voorbij gekomen. Twee snelle voorbeelden:

  https://www.guru3d.com/news-story/rumor-nvidia-geforce-rtx-3070-and-3080-coming-q3-2020-specs.html

  https://www.igorslab.de/nvidias-moeglicher-fahrplan-bis-zum-launch-der-geforce-rtx-3090-und-3080-arbeitsbezeichnung-neuer-kuehler-in-mehreren-varianten-im-test/

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rohirrimdwarf

  • 20 juni 2020 14:58
  @RoelStortelder Dank je wel Roel

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.