Hardware Update
Close-up 3D-render van een AMD Radeon-videokaart.

AMD richt 'Big Navi' videokaart-comeback op eind 2020

En ander belangrijk hardware-nieuws van de afgelopen week...

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Geroezemoes en geruchten alom, maar geen van de grote hardware-partijen bracht recentelijk het harde nieuws waar gamers naar smachten. NVIDIA blijkt toch niet helemaal klaar met de Turing-familie videokaarten, Intel rolt nóg meer processoren uit in hun huidige generatie en AMD lijkt ondertussen te azen op een grafische comeback, maar wel pas eind dit jaar...

‘NVIDIA GeForce RTX 3080 is 20% sneller dan RTX 2080 Ti’

In de categorie ‘met een korreltje zout’: een anonieme Twitter-gebruiker lekte de prestatiesprong die NVIDIA zal maken van de GeForce RTX 2080 Ti naar de GeForce RTX 3080 — dus niet het dikkere Ti-model. De RTX 3080 zou volgens vermeende insider KatCorgi maar liefst 20% sneller zijn dan het paradepaardje uit de voorgaande Turing-generatie.

Over die volgende “Ampere”-generatie doet NVIDIA maar weinig officieels uit de doeken, maar mocht de lek waarheidsgetrouw zijn, dan kunnen we daar wel wat interessante details uit extrapoleren. Mochten ook eerdere geruchten over specificaties en benchmarks kloppen, dan zou de percentuele sprong van 20% hier betekenen dat de RTX 3080 Ti grofweg 30-50% sneller is dan de RTX 2080 Ti.

Mock-up beeld van het vermeende ontwerp voor NVIDIA's nieuwe GeForce RTX 30-generatie aan videokaarten.

Die vermoedelijke toenames in prestaties klinken misschien niet al te groot, maar zouden historisch gezien in lijn zijn met de groeiende sprongen tussen de vorige paar generaties.

Daarbovenop wordt verwacht dat NVIDIA die nieuwe lijn videokaarten dan eens niet exorbitant hoog in wil zetten qua prijs — mogelijk om de marktpositie in te dekken tegen AMD’s veelbelovende “Big Navi” comeback in de videokaarten. Dat gaat vooralsnog puur om aannames van hardware-liefhebbers, maar die zijn er niet zonder reden...

AMD’s Big Navi-videokaarten lanceren mogelijk al in november

Over AMD’s terugkeer op grafisch gebied gesproken: die Big Navi-lancering is mogelijk al dichterbij dan voorheen gedacht. Hardware-journalist Tom van Moore’s Law Is Dead vermeldt dat AMD zelf op een release in november (Thanksgiving, als het even meezit) mikt, aldus zijn bronnen bij de chipfabrikant.

Ook binnen AMD wordt Big Navi schijnbaar neergezet als “de NVIDIA killer”-generatie. Het vlaggenschip in AMD’s RDNA 2-architectuur zou 40-50% sneller moeten zijn dan NVIDIA’s GeForce RTX 2080 Ti, waar AMD anders steevast het onderspit delft op het gebied van grafische kaarten.

RDNA 2 belooft echter een verdubbeling te zijn op de voorgaande RDNA 1-generatie (vandaar ook de terugkerende 'Navi 2X' geuzennaam), wat AMD dus in één klap weer op ooghoogte zou moeten brengen met NVIDIA.

AMD's roadmap voor de aanzienbare tijd, waarin uit wordt gestippeld hoe hun RDNA-architectuur tussen 2019 en 2022 door zou moeten groeien.

Mochten zowel die beloftes als Toms interne bronnen hun gelijk krijgen, dan zou AMD een bijzonder fraai einde van het jaar tegemoet gaan. De bejubelde Zen 2-serie aan processoren krijgt dan tóch een vervolg (waarvan de zekerheid deze week weer werd benadrukt) met de toekomstige Ryzen 4000-lijn, maar ook in de videokaarten zoekt AMD dus de schijnwerpers op.

Allereerst slaat AMD later dit jaar een slag op naamsbekendheid door de implementatie van custom RDNA 2-kaarten in zowel de Xbox Series X als PlayStation 5. Daarbovenop lanceren dan wellicht dus ook de losse, high-end broertjes daarvan, bedoeld voor veeleisende pc-gamers.

Budgetkaarten in GeForce GTX 16-reeks krijgen derde revisie

Waar NVIDIA bijzonder stil blijft over hun komende plannen, lekten deze week wel wat opmerkelijke foto’s uit. Terwijl NVIDIA vermoedelijk high-end grafische chips van de productieband plukt, lijkt de fabrikant nu ruimte te maken voor toch nóg een revisie van het budgetmodel uit de huidige videokaartgeneratie: de GeForce GTX 1650.

Op Twitter plaatstemomomo_us een reeks foto’s, specificaties en andere details uit over de nieuwe soort videokaart uit. In het specifiek zou deze derde revisie van de GeForce GTX 1650 gebruikmaken van de Turing TU116 GPU, een chip die voorheen bestemd leek voor alleen de wat prijzigere GeForce GTX 16-videokaarten.

Een gelekte foto van een nieuwe variant op de NVIDIA GeForce GTX 1650 van Gigabyte. Deze beschikt voor het eerst over de TU116 GPU, die anders alleen op duurdere videokaarten gevonden werd.

In deze opstelling zou de chip uitgerust moeten zijn met 896 CUDA-kernen, 1410 MHz base clock, 1635 MHz boost clock én de door streamers geprezen NVENC-videocodering die voorheen niet in deze reeks kaarten te vinden was. Daarnaast is de kaart dan ook nog eens uitgerust met (4GB) GDDR6 VRAM, al zagen we dat kaliber geheugen ook al op de tweede revisie van de GTX 1650 (Ultra)-reeks.

Dit derde broertje in de GeForce GTX 1650-familie is vooralsnog niet officieel onthuld door NVIDIA of diens partners. De precieze details die hier dan ook lekte, zijn bovendien mogelijk nog afhankelijk van de fabrikant — hier betrof dat een nieuw instapmodel van Gigabyte.

Intel breidt Comet Lake-S uit met nóg meer processor-opties

Als het aan Intel ligt, is ‘door de bomen het bos niet meer zien’ een prima bedrijfsmandaat. Dacht je al dat de Comet Lake-S-generatie rijk was aan verschillende processoren, maak dan je borst maar nat: er zijn er nog aardig wat meer onderweg, zo berichtte onder andere VideoCardz.

Of het nu gaat om nieuwe Core i9-hoogvliegers of extreem laagdrempelige dual-core Celeron-modellen — Intel heeft expansiedrift, aldus voortdurende lekken op verschillende webshops.

Verpakking van een 'unlocked' tiende generatie Intel Core i9, de Comet Lake-S generatie.

In veel gevallen gaat het niet om directe upgrades van bestaande modellen, maar juist CPU’s die iets lager instappen op de gevestigde orde. Zo zou de nieuwe Intel Core i9-10850K nóg een unlocked 10-core vlaggenschip voor moeten stellen, zij dat dan met enkel een 100 MHz lagere kloksnelheid dan de Core i9-10900K, het huidige topmodel.

In die zin zouden er voor veel bestaande opties een tweede, nét iets goedkoper alternatief uitgerold moeten worden. Vermoedelijk doet Intel dat om tekorten op bestaande modellen te verbloemen, al is de vraag nog maar hoeveel consumenten happen op die relatief kleine (prijs)verschillen. Voor hetzelfde geld kun je immers een soortgelijke (of zelfs betere) opties vinden op de tweedehands markt of bij een uitverkoop.

Dit artikel delen:

Lees meer

Box art van Halo Infinite onthuld Vr-update Dreams nu beschikbaar
5

Reacties op: AMD richt 'Big Navi' videokaart-comeback op eind 2020

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • rohirrimdwarf

  • 22 juli 2020 21:10
  Wat wordt de verwachte prijs van big navi?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • PSPfreaky

  • 22 juli 2020 21:19
  @rohirrimdwarf Er zijn geruchten dat AMD de prijzen van Nvidia zal gaan hanteren, maar niks is zeker totdat ze het zelf bekend gaan maken.

  Ik las een gerucht dat Nvidia mogelijk rond Gamescom de nieuwe videokaarten gaat onthullen, met een lancering in september.

  Hey Tom, jij ook hier? :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 22 juli 2020 22:04
  @PSPfreaky Die geruchten had ik toevallig vorige week ook even meegenomen. Zou gaan om een reveal rondom 17 september, ongeveer twee jaar na de onthulling van de Turing-generatie (destijds op 20 september, op Gamescom). Sindsdien verder weinig nieuws over gehoord, maar de datum is er eentje om in het achterhoofd te houden — ook wat betreft de prijzen.

  En hé, Robin! Ja, ik hang tegenwoordig ook hier een beetje rond, haha.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • PSPfreaky

  • 23 juli 2020 13:06
  @TomKauw Whoops, ik bedoelde met het gerucht een mogelijke lancering direct na de onthulling, dus in augustus al. Foutje van mij :P

  Gamescom is toch altijd in augustus ipv september? :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 23 juli 2020 16:08
  @PSPfreaky Haha, ja nu haalde ik ze ook door elkaar. Reveal werd inderdaad op 17 augustus verwacht, met dan de lancering precies een maand later — grofweg gelijk aan hetzelfde een-tweetje van twee jaar terug.

  Echt, één jaartje geen Gamescom en mijn hele jaaroverzicht valt uiteen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.