Hardware Update
Hardware Update

AMD processors steeds populairder en Intel roadmap tot 2029

De belangrijkste hardwarenieuwtjes van de afgelopen week

Geschreven door Roel Stortelder op
Dat AMD bezig was met een comeback op de CPU-markt wisten we al, maar in deze Hardware Update lees je hoe snel ze Intel inhalen. Daarnaast heeft Intel hun roadmap tot 2029 laten zien en komt AOC met twee nieuwe 1440p 21:9-schermen.

Marktaandeel AMD ruim 20 procent volgens Steam hardware survey

Na een lange tijd te zijn ondergesneeuwd door marktleider Intel, is AMD nu al enkele jaren bezig met een flinke comeback. Waar twee jaar geleden Intel nog goed was voor 92% van alle processors in de survey, heeft AMD nu een marktaandeel van 20.5. Een ruime verdubbeling van het marktaandeel in slechts twee jaar is een gigantische sprong die niemand een paar jaar geleden aan had kunnen zien komen.

AMD Ryzen 3000-serie

Op het gebied van videokaarten is het voor AMD helaas een ander verhaal. Daar heeft AMD enorm veel marktaandeel verloren van 25% twee jaar geleden naar 15% nu. Hoewel dit deels wordt veroorzaakt doordat nu ook gegevens van Chinese gebruikers worden meegenomen, heeft hun afwezigheid in de high-end en mobiele segmenten er uiteraard ook mee te maken. Nvidia domineert die markten al enkele jaren en dat zie je goed terug in de survey. De enige AMD-GPU in de top 20 is de zeer voordelig geprijsde Radeon RX 580.

Intel toont processorplannen tot 2029

Bij een gesloten bespreking op het IEEE International Electron Devices Meeting in San Francisco heeft Intel de plannen getoond voor de komende tien jaar. In slides die Anandtech in handen heeft gekregen, laten ze zien dat ze elke twee jaar met een nieuwe technologie-node willen komen met jaarlijkse updates van de voorgaande nodes. Hoewel Intel in eerste instantie cryptische codes in de slides gebruikte voor de toekomstige nodes, heeft ASML de slides ge-update met transistormaten.

Intel Roadmap 2019 2029

In de slide zien we dat we in 2021 de eerste processors op Intel's 7nm-technologie mogen verwachten. Over tien jaar, in 2029, verwacht Intel zelfs al met producten op 1.4nm te komen. Dat betekent dat Intel en ASML tegen die tijd verwachten transistorstructuren te kunnen maken op een schaal van enkele atomen.

Deze roadmap geeft de indruk dat Intel weer klaar is om Moore's Law te volgen - een voorspelling van Gordon Moore dat de snelheid van processors elk jaar verdubbelt. Die voorspelling leek de laatste jaren niet meer te kloppen doordat betrokken bedrijven zoals Intel, AMD en ASML moeite hadden om de transistors steeds kleiner te maken.

AOC komt met twee nieuwe 1440p 21:9 monitoren

AOC heeft twee nieuwe G2-monitoren aangekondigd met een diagonaal van 34-inch. Zowel de CU34G2 als de CU34G2X krijgt een gebogen VA-paneel met een resolutie van 3440 bij 1440 pixels. Daarnaast zijn beide monitoren uitgerust met twee HDMI 2.0-poorten en DisplayPort 1.2. Het grootste verschil tussen de twee modellen is de verversingsfrequentie.

De CU34G2 is uitgerust met een 100Hz VA-paneel met FreeSync. De maximale helderheid ligt bij dit paneel op 300 cd/m2 met een contrast van 3000:1.

AOC CU34G2

De duurdere CU34G2X krijgt een upgrade in de verversingsfrequentie, maar wel met een minder contrast als gevolg. Door de verversingsfrequentie te verhogen naar 144Hz wordt het contrast gelimiteerd tot 1000:1.

Zowel het 100Hz-model als het 144Hz-model is beschikbaar in januari met adviesprijzen van 469 euro voor de CU34G2 en 579 euro voor de CU34G2X.

Dit artikel delen:

Lees meer

Forza Horizon 4 krijgt battle royale-modus QubicGames viert 15-jarig bestaan met 10 gratis Switch-games
8

Reacties op: AMD processors steeds populairder en Intel roadmap tot 2029

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  darkmanwls

  • 11 december 2019 16:53
  Het is voor ons als gebruikers natuurlijk goed nieuws dat Intel weer serieuze concurrantie krijgt. Dat is goed voor de prijzen van processors. En ik moet zeggen dat ik op dat gebied absoluut niet merk vast ben. Ik heb in het verleden zowel amd als intel processors gehad in mijn pc's.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Paul_Power

  • 12 december 2019 06:53
  @darkmanwls ik heb in het verleden en recent altijd veel problemen gehad met AMD, processors en video kaarten. Ik ben hierdoor helaas wel merk vast geworden. Met Intel en Nvidia heb ik nog nooit problemen gehad, al kan het zijn dat ik precies de foute/kapotte producten kreeg :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JinShepard01

  • 12 december 2019 09:44
  @Paul_Power

  Hmm geen problemen, *denkt aan de 5+ serieuze security breaches*. Je hebt problemen, maar je denkt er niet veel over na omdat je denkt het niet te merken.

  Denk ook aan de 10 jaar dat Intel niet heeft geïnnoveerd (14mn+++++++ en 4 cores) en alleen maar prijzen heeft laten stijgen voor ons.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  geeMc

  • 12 december 2019 22:16
  @JinShepard01 je bedoelt de security breaches waarvan er ook 3 voor AMD processoren gelden, waarbij je fysieke toegang moet hebben om ze uit te buiten? Die merk je als gemiddelde consument amper en al helemaal bij workloads als games.

  Je argument over innovatie gaat ook niet echt op. Innoveren gaat moeilijk als we met z'n allen op een architectuur blijven steken waar de enige mogelijke verbeteringen tegenwoordig praktisch nog extra cores of hogere kloksnelheden zijn. Zen(2) draait ook nog gewoon op x86_64. Meer cores in je processor stoppen heeft niets te maken met innovatie, maar is ook gewoon een voortborduring op hetgeen wat we al hadden. Daarnaast lijken veel AMD fanboys het schandaal van AMD vergeten te zijn met de bulldozer processoren. 8 cores mijn kont.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  RoelStortelder

  • 13 december 2019 10:53
  @geeMc Als consument kun je wel degelijk iets merken van de security breaches. Intel heeft namelijk updates moeten doorvoeren die impact hebben op de prestaties van de chips.

  Het 'schandaal' rondom bulldozer was overigens ook gewoon innovatie. Ja, AMD had wat duidelijker moeten zijn over hun definitie van een core, maar de manier waarop ze hun processors hadden opgebouwd was wel innovatief.

  Het probleem waardoor Moore's Law dood zou zijn (en daarmee innovatie binnen processors), heeft vooral te maken met de zeer lastige transitie naar kleinere transistoren. De stap naar sub-10nm brengt totaal nieuwe problemen met zich mee waar Intel en AMD (TSMC) vroeger geen last van hadden. Nu EUV eindelijk redelijk betrouwbaar werkt, krijgen we weer echt kleinere transistoren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  geeMc

  • 13 december 2019 13:13
  @RoelStortelder wat een onzin. Hooguit dat je op bepaalde benchmarks verschil ziet, maar in de praktijk ga je als consument amper tot niets merken van die patches. De impact zit 'm voornamelijk in workloads van bijvoorbeeld relationele databases. Voor games is dit vrijwel niet merkbaar. Daarnaast zijn de vulnerabilities met de grootste impact daarop ook gewoon voor AMD geweest, dus je punt ontgaat me een beetje.

  Er was niets innovatiefs aan de opbouw van de bulldozer processoren. Ze probeerden er stiekem mee te concurreren tegen Intel's hyperthreading. Het was een gewaagde keuze die niet heeft uigepakt zoals ze hadden gehoopt. Innovatie zou merkbare vernieuwing moeten brengen. Dat deed het principe erachter niet.

  Je laatste punt klopt, maar laat precies zien waarom ontwikkeling op processoren uberhaupt zo dramatisch langzaam gaat. x86 instructiesets zijn ouder dan de meeste mensen die hier komen en na zoveel nieuwe revisies wordt het eens tijd dat we overstappen op iets nieuws. We kunnen wel blijven voortborduren op deze oude architectuur, maar een nieuwere architectuur zou nog veel meer prestatiewinst opleveren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 12 december 2019 19:53
  @Paul_Power met amd processors heb ik nooit last gehad. Wel met videokaarten. Altijd gezeik mee. Desondanks heb ik vrienden die ook amd kaarten gebruiken en er ook dik tevreden over zijn.
  Ik zal dus wel net als jij iedere keer net een slechte kaart hebben.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Oxymorphone

  • 12 december 2019 19:54
  Goede hype machine man. Benchmarks tonen duidelijk aan dat voor gaming Intel nog steeds de sterkste is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.