Hardware Update
Officiële render van een AMD Radeon-videokaart.

Jaarlijkse strijd tussen AMD en Nvidia is al begonnen

En ander belangrijk hardwarenieuws van de afgelopen week…

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Een nieuwe week, een nieuwe lading aan informatie over de komende videokaartoorlog. AMD en Nvidia hebben grootse plannen voor hun nieuwe grafische processoren, die hoogstwaarschijnlijk later dit jaar nog lanceren. Nieuwe benchmarks schetsen zo een beter plaatje van Nvidia's aankomende Ampere-generatie, terwijl geroezemoes rondom AMD eerste specificaties oplevert.

Nieuwe geruchten geven AMD ‘Big Navi’-videokaarten vorm

Er galmden eerder al vele geluiden over AMD’s volgende videokaarten, de Navi 2X-generatie, en nu duiken ook interessante specificaties op. Op het Chinese hardwareforum Chiphell lekte gebruiker Wjm47196 (die eerder veel voorspelde rondom voorgaande Navi 10-kaarten) onder meer informatie uit over het VRAM-gebruik van AMD’s nieuwe vlaggenschip. Die zou 16 GB aan volume over een 512 bit bus-interface moeten draaien, wat weer zou betekenen dat ook AMD voor GDDR6-geheugen kiest, in plaats van de ‘eigen’ HBM2-technologie van AMD en Samsung.

Ook op GDDR6 kunnen tegenwoordig bizarre geheugensnelheden geklokt worden. De vorige Navi-generatie topte qua VRAM af op 14 GB/s, terwijl tegenwoordig 18 GB/s ook niet ondenkbaar meer is. Kan AMD die snelheden over de 512 bit bus duwen, dan mogen we spreken over bandbreedtes die de 1TB/s makkelijk zouden overschrijden.

3D-render van een RDNA2-chip op een denkbeeldige AMD-videokaart.

Daarbovenop kwamen vervolgens meer geruchten over AMD’s vlaggenschip (Navi 21) in die lijn, met de codenaam ‘Sienna Chichlid’. Volgens Twitter-lekker Komachi Ensaka beschikt deze over maar liefst 80 computing units (CU's), grofweg om te rekenen naar 5120 stream-processoren. Mocht AMD die op minimaal 1700 MHz kunnen draaien, dan bestaat de kans dat deze videokaart maar liefst 17,5 teraflops trekt — dik anderhalf keer zo krachtig als de Xbox Series X.

Een handvol van de reeds gelekte specificaties werd door Twitter-gebruiker _rogame overzichtelijk gemaakt. Vooralsnog is niks officieel bekendgemaakt door AMD of diens partners, maar het lijkt erop dat AMD inderdaad grote sprongen wil maken om op ooghoogte te komen met concurrent Nvidia.

AMD's roadmap voor het stroomrendement van hun RDNA-videokaarten over verloop van tijd.

Ook deze week spraken insiders over AMD’s plannen om hun 'grafische comeback' aanstaande november te lanceren. AMD sprak daarbij zelf over een hevig verbeterd stroomrendement en een ‘disruptie’ op het gebied van 4K-prestaties, zoals de Ryzen-processoren ooit Intel van de troon stootte onder gamers. Voor Nvidia verwacht men nog altijd een septemberlancering van de nieuwe Ampere-kaarten.

‘NVIDIA GeForce RTX 3080 tot 35 procent sneller dan RTX 2080 Ti’

Over de Ampere-generatie gesproken, ook daarover staken deze week nieuwe geruchten de kop op. Vaste Twitter-lekker kopite7kimi droeg eerder bij aan specificaties over Nvidia’s nieuwe GeForce RTX 3080 met vermoedelijke benchmark-resultaten uit 3DMark’s Time Spy Extreme-test. Daar zou de nieuwe RTX 3080 een score van ‘bijna 8600’ behaald hebben —circa 35 procent sneller dan de RTX 2080 Ti.

De verwachte RTX 3080 Ti (mogelijk RTX 3090 genaamd) zou volgens dezelfde persoon een score van 10.000 behalen — een prestatietoename van ‘slechts’ 16 procent voor het vlaggenschipmodel. Diezelfde sprong bedroeg vorige generatie 25 procent in Time Spy, al bleek het in games vaak om circa 20 procent te gaan.

3D-render van de nieuwe GeForce RTX 3080 Ti, gemaakt door een fan op Reddit.

Korreltje zout of niet, deze benchmarks lijken enigszins overeen te komen met eerdere geruchten over de nieuwe Ampere-kaarten. Daar sprak een andere Twitter-gebruiker over 20 procent toename van de RTX 3080 ten opzichte van de RTX 2080 Ti. Die percentuele sprong valt wel in duigen wanneer je een RTX 2080 Ti overclockt, zoals te zien is in Time Spy-score van 7209 — dan bedraagt de Ampere-toename slechts 12 procent.

Duitse retailer: ‘Radeon 5000’s vaker retour dan NVIDIA’s Turing-kaarten’

Om het ‘Nvidia versus AMD’-thema van deze week compleet te maken, kloppen we aan bij de Duitse webshop Mindfactory.de. De retailer staat al jaar en dag bekend om hun openbare spreadsheet met RMA-statistieken, welke vaak als munitie diende voor AMD-aanhangers richting Nvidia-consumenten in de discussie welke beter is.

Percentueel waren het immers vaak kapotte Nvidia-kaarten die retour gestuurd werden, waar nu blijkt dat de Radeon 5000-serie van AMD het minst betrouwbaar was — aldus Mindfactory's laatste cijfers.

Uiteraard gaat dat niet op voor alle seriemodellen, merken of verschillende chipsets, maar Mindfactory biedt daarmee een interessant referentiekader voor gamers die op zoek zijn naar een nieuwe videokaart. Zo doe je er bijvoorbeeld goed aan het PowerColor-merk te vermijden, als we bijvoorbeeld de 13 procent(!) van de teruggestuurde Red Devil Radeon 5700-gevallen mogen geloven. Van de 220 verkochte modellen, werden er dik 28 kapot teruggestuurd.

Foto van een oudere EVGA-videokaart die vlam vat in een (tot voor kort) werkende computer.

NVIDIA stond er recentelijk dus iets beter voor, maar ook die chipsets zijn niet zonder problemen. De Phoenix 2080 Ti van Gainward ging in 11 procent van de gevallen retour, grofweg net zo vaak als de Lightning Z 2080 Ti van MSI. Die laatste kun je overigens ook kennen van die overclockte Time Spy-benchmark, een paar paragrafen terug. Niet alle appels zijn rot.

Doorgaans valt wel op hoe juist het goedkopere segment betrouwbaarder lijkt. Cumulatief gezien gingen alle GeForce GTX 1660 Ti’s amper retour, met een RMA-percentage van 1,21 procent. In die zin is de AMD 5500 XT-lijn het betrouwbaarst, met het laagste percentage kapot teruggestuurde kaarten: 1,13 procent.

Dit artikel delen:

Lees meer

Pikmin 3 Deluxe voor Nintendo Switch onthuld Ninja keert terug naar Twitch
13

Reacties op: Jaarlijkse strijd tussen AMD en Nvidia is al begonnen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Paul_Power

  • 5 augustus 2020 16:27
  De meeste geruchten wijzen erop dat de big navi kaart gaat winnen. Maar geruchten zijn geruchten. De big navi kaart word gemaakt bij TSMC op 7nm en de 3000 serie bij Samsung op 8nm

  NVIDIA wilde heel graag de hoge 3080's laten maken bij TSMC maar dat was niet mogelijk omdat TSMC niet de capaciteit heeft om alle AMD kaarten plus een groot deel van de NVIDIA kaarten te maken, AMD was er nu eenmaal eerder bij dan NVIDIA

  1nm verschil kan ongeveer 3-5% verbetering betekenen aan kracht die ze eruit kunnen halen met kloksnelheden ect. Helaas heb ik tot nu toe altijd problemen gehad met AMD graphisc kaarten en zit te wachten op de 3080GTX, of nu AMD beter is of niet :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ravw

  • 5 augustus 2020 17:08
  Koop pas weer een AMD als die voor 100 euro geleverd worden maar dezelfde kracht heeft als 20 3080 TI bij elkaar .. anders niet

  ik was vroeger altijd AMD fan maar na dat ik jaren geledne weer terg ben gegaan naar Nvidea ga ik acht niet meer terug .. al is het alleen al voor die drivers van AMD

  Mijn laatste AMD kaart was volgens mij nog toen ze Ati heten :-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  D4rKy28

  • 5 augustus 2020 20:32
  @ravw amd blijft ruk kwa drivers bij mij komt er ook nooit meer een amd videokaart in bagger dingen zeg.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rpenning

  • 5 augustus 2020 19:18
  Ik dacht dat ik nog wel het een en ander wist van computers maar dit artikel zegt me werkelijk waar helemaal niks en die comments hier boven ook niet. Dammm ik ben echt een console peasant XD

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Achmed_K

  • 6 augustus 2020 12:22
  @rpenning Herkenbaar dat had ik vijf jaar terug. Van pc naar Xbox 360 en nu weer pc.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 6 augustus 2020 13:35
  @rpenning Haha, dat hoeft op zich geen probleem te zijn. Ik probeer de technische onderwerpen altijd nog een beetje behapbaar maken, maar wegens tijd/langdradigheid kunnen we natuurlijk niet álles uitleggen in het artikel zelf.

  Mocht je achteraf dan alsnog een paar termen of onderwerpen niet volledig begrijpen, kun je het altijd even aankaarten met een reactie. Grote kans dat een mede-gamer het even uit wil leggen (of een handig linkje wil delen), anders ik wel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • PSPfreaky

  • 5 augustus 2020 21:05
  Tot een jaar geleden zou ik blind voor Nvidia zijn gegaan, maar iets zegt me dat ik even moet afwachten waar AMD mee komt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 6 augustus 2020 13:30
  @PSPfreaky Denk dat veel pc-gamers hier op deze manier naar kijken. Als je dit alles maar een beetje volgt, voelt het inderdaad alsof AMD een dikke comeback kan maken. De beloftes zijn groots, maar ze lijken hun zaakjes ook goed op orde te hebben om het waar te maken.

  Tel je daarbovenop dat AMD ook ooit zo'n gigantische inhaalsprong op Intel heeft gedaan, en je snapt dat in ieder geval even afwachten absoluut geen onverstandige zet is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • PSPfreaky

  • 6 augustus 2020 19:05
  @TomKauw De ene groep zegt dat AMD Nvidia gaat verpletteren, de andere groep denkt dat ze de RTX3080 (laat staan de Ti) niet kunnen verslaan.

  Intel komt hier niet meer binnen totdat ze hun zaakjes weer goed op orde hebben. Heb je trouwens de kloksnelheden gezien van de Ryzen 9 4950X/5950X?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  wazp

  • 5 augustus 2020 22:51
  Ik hoop dat AMD de strijd dusdanig aan weet te gaan dat die belachelijk hoge prijzen eens omlaag gaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ravw

  • 6 augustus 2020 00:16
  @wazp ja dat zal wel mooi zijn
  een videokaart van high end dan mag je wel een aardig spaarvarken leeg gooien
  een pcinsteekkaart waar je videobeelden mee afkunt spelen :-( gewoon 1500 euro vragen

  mijn PC Systeem:
  Ryzen 9 3900X,,32GBVeng,Asro X570 PHANTOM GAMING 4 , M2 SSD 1 TB ,Windows 10 Pro 64bits waren bij elkaar nog geen 1200 euro …. als je daar dus een 2080 Ti wil bij prikken dan gaat je dat nog meer kosten dan de rest van de pc

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • PSPfreaky

  • 7 augustus 2020 10:15
  @wazp Als je als bedrijf kan kiezen… Een lagere prijs voor ongeveer hetzelfde product als de concurrent of bijna dezelfde prijs voor dat product? Reken er maar op dat AMD de prijzen niet echt omlaag zal gooien. De tweede optie levert meer winst op.

  Die Radeon VII was volgens mij ook niet echt goedkoop te noemen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  melody

  • 7 augustus 2020 06:43
  AMD doet het erg goed op basis van technische vooruitgang en prijs kwaliteit verhouding. Maar ik blijf bij Nvidia zolang AMD niets verbetert aan hun drivers en klantenondersteuning.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.