Hardware Update
Hardware Update

5.2 GHz Intel-processor en een bijzondere externe videokaart

De belangrijkste hardwarenieuwtjes van de afgelopen week

Geschreven door Roel Stortelder op
De afgelopen week heeft Intels beste gaming-CPU het Silicon Lottery-sausje gekregen en heeft Gigabyte een externe videokaart met waterkoeling aangekondigd. Daarnaast is er nieuws over de langverwachte tiende generatie Intel X-serie processors.

Silicon Lottery komt met een 5.2 GHz versie van Intels beste gaming CPU

Vorige week berichtte we nog over de Special Edition Intel Core i9-9900KS, een variant op de i9-9900K die door Intel is geselecteerd op snelheid. Deze processor heeft een boost-klok van 5 GHz op alle kernen en is daarmee Intels snelste gaming-processor. Silicon Lottery, een webwinkel dat zich specialiseert in het selecteren en overklokken van de beste chips, biedt nu al processors aan die gegarandeerd een overklok van 5.2 GHz kunnen halen.

Silicon Lottery webwinkel

Volgens het bedrijf is ongeveer 3% van alle 9900KS-chips snel genoeg om 5.2 GHz vol te houden met een Vcore van 1.325V en AVX Offset van 2. Iedereen met een kwalitatief goed moederbord en een grote processorkoeler kan dus de i9-9900KS van Silicon Lottery overklokken tot minimaal 5.2 GHz.

Omdat de processors zo zeldzaam zijn (drie procent is niet veel) en er veel werk nodig is om de processors te selecteren, betaal je wel een flinke duit voor deze speciale editie van de Special Edition. De 5.2 GHz-editie is met een prijs van 1200 dollar namelijk twee keer zo duur als een reguliere i9-9900KS. Heb je wat minder te besteden, dan biedt Silicon Lottery ook een 5.1 GHz-versie voor 750 dollar.

Intel Cascade Lake-X komt waarschijnlijk op 25 november

Volgens de laatste geruchten heeft Intel de lancering van de tiende generatie X-serie processors uitgesteld naar 25 november. PCDIY, een Taiwanese website die vaker vroegtijdig informatie in handen heeft, meldt dat de processors eigenlijk de komende dagen al gelanceerd hadden moeten worden, maar dat de datum is verschoven naar de laatste week van november.

De bron meldt dat de processor is uitgesteld vanwege de aankondiging van de derde generatie AMD Ryzen Threadripper-processors. De Threadripper-lineup is de grootste concurrentie voor Intels X-serie, maar er is nog weinig bekend over de prijzen en gedetailleerde specificaties.

Intel Cascade Lake-X presentatie

Intel wil dus wachten met de lancering tot AMD de prijzen heeft aangekondigd van de derde generatie Threadrippers. Het bedrijf heeft al officiële prijzen aangekondigd voor de Cascade Lake-X-lineup, dus het klinkt als een vreemde move. Toch maakt dat deze bron niet helemaal onbetrouwbaar, want Intel is de laatste tijd niet vies van prijsdalingen.

Een externe videokaart van Gigabyte met waterkoeling

Gigabyte voegt nog een externe videokaart behuizing toe aan hun collectie. Deze nieuwe doos, de Aorus RTX 2080 Ti Gaming Box, is Gigabyte's krachtigste externe videokaart tot nu toe.

De naam verklapt het natuurlijk al, maar de eGPU komt met een Nvidia GeForce RTX 2080 Ti. Dat is niks nieuws in het land van externe videokaarten, maar de uitgebreide waterkoeling is wel bijzonder. De videokaart wordt gekoeld met een 240mm radiator met twee 120mm ventilatoren, wat volgens Gigabyte ook tijdens het gamen stil én koel moet blijven.

Gigabyte Aorus RTX 2080 Ti gaming box

Gek genoeg zijn de specificaties identiek aan Nvidia's referentieontwerp. Dat betekent dat de GPU een klokfrequentie van 1545 MHz heeft en gebruik maakt van 11 GB GDDR6-geheugen op 14.000MHz, dus niet de hogere frequenties van de Founders Edition. Toch zal de waterkoeling er met behulp van Nvidia's GPU-boost er voor zorgen dat de videokaart sneller is dan de meeste andere eGPU's op de markt.

Wanneer de Aorus RTX 2080 Ti Gaming Box op de markt komt en wat hij moet gaan kosten, is nog niet bekend.

Dit artikel delen:

Lees meer

Overzichtstrailer Pokémon Sword en Shield verschenen Gerucht: Vier nieuwe helden voor Overwatch 2 in de maak
4

Reacties op: 5.2 GHz Intel-processor en een bijzondere externe videokaart

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  XtraLinkUK

  • 6 november 2019 14:03
  Ik heb er weinig verstand van. Maar ik neem aan dat het een "overclock" is van een bestaande chipset? Ik bedoel, een hogere kloksnelheid betekent per definitie toch geen betere prestaties? Een CPU zou in theorie bijvoorbeeld toch ook op 1ghz net zo kunnen presteren?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  RoelStortelder

  • 6 november 2019 15:23
  @XtraLinkUK In dit geval gaat het om een bedrijf dat bijvoorbeeld 1000 dezelfde processors koopt (i9-9900KS in dit geval) en die allemaal overklokt. De processors die 5.2 GHz halen binnen bepaalde temperatuur en voltage marges, worden dan doorverkocht met een certificaat dat hij echt op 5.2 GHz kan draaien. Ze passen dus niks aan, ze selecteren alleen de snelste chips (niet elke processor van het zelfde type is exact gelijk. Hele kleine variaties in het process kunnen er voor zorgen dat de ene chip net iets beter uit de verf komt dan de ander).

  Een andere CPU zou inderdaad in theorie sneller kunnen zijn met een lagere kloksnelheid, maar zolang je naar dezelfde CPU kijkt, is een hogere klok altijd beter.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  XtraLinkUK

  • 7 november 2019 12:01
  @RoelStortelder Ah. Bedankt voor de uitleg.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LordLuc

  • 7 november 2019 18:02
  Ik wacht nog steeds op 10 Ghz die ze in 2011 hadden beloofd:
  https://www.cnet.com/news/grove-predicts-10-ghz-chips-1/

  Belofte maakt schuld!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.