Hardware Update
Hardware Update

292-inch 8K Samsung microled-televisie en automatische overklok van Intel

De belangrijkste hardwarenieuwtjes van de afgelopen week

Geschreven door Roel Stortelder op
Als een 77-inch OLED-televisie niet goed genoeg voor je is, dan komt Samsung binnenkort met de verlossing: gigantische 'The Wall' televisies. Daarnaast heeft Intel een automatische overklok-tool gelanceerd en heeft Dell bevestigd dat de 55-inch OLED gaming-monitor daadwerkelijk op de markt gaat komen.

Intel komt met automatische overklok-tool voor negende generatie processors

Als je de maximale prestaties uit een processor wilt halen, kun je de chip met behulp van je moederbord opvoeren. Hiermee verhoog je de frequenties en mogelijk ook de voltages, ten koste van het verbruik en de levensduur. Dit is niet zonder risico, want zonder kennis van zaken is het mogelijk om de processor trager of zelfs helemaal kapot te maken. Om zonder enige elektronica-skills toch het onderste uit de kan te halen, heeft Intel een programma gelanceerd genaamd Intel Performance Maximizer. Dit programma werkt met alle negende generatie K- en KF-chips zoals de i9-9900KF en i9-9900K.

Intel negende generatie

Softwarematige overklok-tools zijn niet nieuw, maar Intels versie is anders. De, volgens Intel, hyper intelligente tool kan automatisch je processor overklokken gebaseerd op jouw specifieke chip. Gezien elke chip van het zelfde model net iets anders is, werkt niet elke overklok op elke processor. Met de Intel Performance Maximizer wordt uitgezocht wat jouw processor aan kan en of de processor met die instellingen stabiel kan draaien. Hiermee lijkt het programma een beetje op Nvidia’s GPU-boost. De tool is helemaal gratis, maar je kunt optioneel een 20 euro garantie aanschaffen die niet vervalt als je de processor overklokt.

Samsung The Wall 8K televisie van 292-inch binnenkort in de winkels

Dat de bijzondere Samsung The Wall-televisies er aan zaten te komen was al een tijdje bekend, maar nu heeft Samsung bekend gemaakt wanneer ze te bestellen zijn. De high-end televisies maken allemaal gebruik van microled-technologie, wat vergeleken kan worden met OLED. Het grote voordeel van microled is echter dat de lichtopbrengst veel hoger is, waardoor de TV ook bruikbaar is in zeer lichte ruimtes. Daarnaast hebben microleds minder last van inbranding, waardoor de TV zijn kleuren beter behoudt en goed om kan gaan met statische beelden.

Samsung The Wall

Er komen meerdere varianten op de markt met formaten van 73-inch tot een bioscoopscherm van 292-inch. De kleinste modellen krijgen een 2K-resolutie, terwijl de grotere modellen mee gaan met de nieuwe 8K-hype. Elke The Wall-televisie is dunner dan 3 cm en heeft vrijwel geen bezels. Met een refreshrate van 120 Hz kan er waarschijnlijk ook aardig op gegamed worden, al laat Samsung nog niks los over de input-lag. Voor het kijken van films zijn de piekhelderheid van 2000 nits en ondersteuning van Quantum HDR in ieder geval erg welkom.

De prijzen zijn nog niet bekend en zullen voor de grote modellen ook niet weergegeven worden op de Samsung website. De prijzen daarvoor zijn enkel ‘op aanvraag’. Over een maand zijn ze te bestellen, dus als je interesse hebt is het verstandig om nu al te beginnen met de hypotheekaanvraag.

55-inch 4K OLED monitor van Alienware komt er aan

Eerder dit jaar liet Dell Alienware een prototype OLED-monitor zien met een diagonaal van 55-inch. Omdat er zoveel interesse was vanuit de lezers van PC Gamer, heeft Paul Lilly nagevraagd of de monitor ook daadwerkelijk te koop zal zijn. In een reactie van Dell werd de redacteur verteld dat de monitor “absoluut op de markt gaat komen”.

Dell Alienware 55-inch OLED monitor

De 55-inch 4K OLED monitor is specifiek gericht op gamers en is dus ook niet bedoeld om te concurreren met de OLED televisies die nu in de winkels liggen. Een extreem lage input-lag en een verversingsfrequentie van 120 Hz maken het een uitstekende monitor voor populaire Esport-titels. De grootste concurrentie zal komen van Nvidia’s BFGDs (Big Format Gaming Displays), welke over de toonbank gaan voor ruim 4000 euro. De verwachting is dan ook dat de Dell Alienware-monitor niet veel goedkoper zal zijn dan dat. Wanneer de monitor precies in de winkels komt te liggen is nog niet bekend. Wel kun je de monitor in augustus uitproberen op Gamescom.

Dit artikel delen:

Lees meer

Xbox: Focus op diensten in plaats van op consoleverkopen De beste gamedeals van de week: The Division 2 en Team Sonic Racing
7

Reacties op: 292-inch 8K Samsung microled-televisie en automatische overklok van Intel

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  CroniC

  • 20 juni 2019 12:42
  En de BFGD's zijn 65". Dat scheelt ook nog in een keuze

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Oxymorphone

  • 20 juni 2019 16:21
  Projector. Veel betaalbaarder en minder input lag.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 20 juni 2019 20:59
  VR bril in cinematic stand. Ik vind het al lang best. Achterhaald ding zo'n tv, alleen interessant in gezelschap.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sander999

  • 21 juni 2019 08:56
  @clandestine666
  Ja want die beeldkwaliteit is bijna net zo goed als een OLED 4K TV 😂

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 21 juni 2019 14:47
  @Sander999 Met de juiste set-up kan je een aardig eindje komen. Ik ben er inmiddels zo aan gewend dat alles onder 65" gewoon één grote grap is. Mooi beeld of niet. Bij de volgende generatie is dat resolutieprobleem sowieso grotendeels verholpen, heeft het ook gewoon HDR en geen screendoor meer. Kwestie van tijd. Ik blijf erbij voor games, heb het urenlang vergeleken op een peperdure knotsgrote 4k tv en in mn headset. Headset wint, niet in resolutie ofcourse maar wel in immersie en beleving. Nu jij weer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Krytuun

  • 21 juni 2019 17:33
  @clandestine666 Je laatste zin:

  "Headset wint, niet in resolutie ofcourse maar wel in immersie en beleving. Nu jij weer." zegt het toch al?

  Jij vindt die immersie belangrijker, dat is toch prima?

  Ik zelf word fysiek uitgeput van een VR headset en ervaar dingen als lag, beeldkwaliteit en screentear, als zeer negatief mbt tot mijn speelplezier.

  Ik persoonlijk zou dan ook niet overstappen van (4K)tv naar VR.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 21 juni 2019 19:31
  @ Krytuun Fysiek uitgeput? Dat klinkt wel heftig. Ik merk bij echt lange speelsessies dat mn ogen iets vermoeider zijn, dat is alles. Input lag hoort er niet, althans niet waarneembaar, te zijn op PSVR. Ik merk er dan ook helemaal niks van. Het is dezelfde ervaring, zo niet sneller als op mn tv. 18 ms als ik het goed heb, wat prima is. Screentear heb ik ook nog nooit meegemaakt.

  Gisteren voor het eerst Zelda BotW met de headset gedaan, echt magistraal. De desolate open vlaktes en belichting bij weersveranderingen komen zó veel indrukwekkender over op deze schaal. Vind het oprecht jammer dat ik het hele spel niet zo gedaan heb. Moest het ff zeggen naar aanleiding van je avatar. :) Ik ervaar zelf echt alleen de lagere resolutie als jammer, maar geenszins breaking. Zo denken we er allemaal weer anders over blijkbaar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.