Hardware Update
Hardware Update

1 April-grap wordt werkelijkheid en snellere RTX-videokaarten

De belangrijkste hardwarenieuwtjes van de afgelopen week

Geschreven door Roel Stortelder op
Een 1 april-grap van Razer was zo populair dat het toch in productie gaat: de Razer Toaster gaat van internet-meme naar werkelijkheid. Verder blijkt de Valve Index VR headset ontzettend populair en krijgen de Nvidia RTX 2070 en RTX 2080 een gratis upgrade.

Twaalf tattoos en 45000 Facebook volgers maken Razer Toaster werkelijkheid

1 April is niet alleen goed voor flauwe grapjes op school of op het kantoor, maar ook bedrijven pakken vaak groots uit. Zo krijgt Google Maps elk jaar traditiegetrouw een makeover en brengt Razer een onmogelijk product uit. Eén van die producten was een Razer Toaster. Het begon allemaal met een onschuldige Tweet in 2013 naar Min-Lian Tan, de CEO van Razer, waarom het merk eigenlijk geen toaster maakt. Als reactie daarop maakte Mark Withers een Facebook pagina aan en viel hij dagelijks de CEO aan met de vraag: waar blijft de Razer Toaster? Uiteindelijk gaf Tan toe en beloofde hij de Razer Toaster in productie te nemen als de Facebook pagina 1 miljoen likes zou krijgen.

Drie jaar later gingen ook werknemers van Razer aan de haal met de ondertussen populaire internet meme: op 1 april kondigde het bedrijf Project Breadwinner aan. De Facebook pagina kwam echter nog lang niet in de buurt van de 1 miljoen likes en Mark Withers wist een nieuwe deal te sluiten met Tan: elke tattoo van de Razer Toaster was goed voor 100.000 likes. De Razer-CEO had de community duidelijk onderschat, want niet veel later was het dan zo ver: twaalf personen hebben voor de rest van hun leven een plaatje van de Razer Toaster op hun lichaam.

Razer Toaster Min-Liang Tan

Valve Index VR-bundel in slecht 30 minuten uitverkocht

Hoewel virtual reality nog altijd niet zo populair is als men een paar jaar geleden misschien had verwacht, is er duidelijk nog veel interesse. De duizend dollar kostende Valve Index VR-bundel is in de Verenigde Staten volledig uitverkocht binnen luttele minuten. Volgens UploadVR was de hele voorraad in een half uur verkocht.

Valve Index TF2

Het is onbekend om hoeveel exemplaren het gaat, maar dat dergelijke dure hardware zo snel is uitverkocht is een goed teken voor de VR-markt. Mocht je er nu nog eentje willen kopen dan kost de set in Nederland 1079 euro en wordt deze op 31 augustus verstuurd. Het gaat hierbij wel om een reservering, dus je betaalt nog niks en krijgt een email wanneer er een set voor je beschikbaar is.

Goedkopere varianten Nvidia RTX 2070 en 2080 krijgen een upgrade

Hoewel de meeste mensen begrijpen dat een RTX 2080 sneller is dan een RTX 2070, is het niet altijd duidelijk dat er van beide kaarten 'snelle' en 'langzame' varianten zijn. Nvidia zoekt namelijk de snelste RTX 2070- en RTX 2080-chips uit en geeft deze een net iets andere code: de zogenaamde A-varianten. De klasse zonder A in de chipcode zijn net iets minder krachtig en wat goedkoper, maar dat is in de winkel vaak niet helemaal duidelijk. De TU106-400-A1 is dus langzamer dan de TU106-400A-A1 en het zelfde geldt voor de TU104-400-A1 en TU104-400A-A1 (zoek de verschillen).

Nvidia TU106-400A-A1

Vanaf nu komt daar echter verandering in. Nvidia heeft het productieproces blijkbaar zo goed kunnen verbeteren dat alle chips nu kunnen voldoen aan de classificaties van de A-varianten. De nieuwe chips krijgen de codes TU104-410 (RTX 2080) en TU106-410 (RTX 2070) zullen te koop zijn voor de prijzen van de non-A varianten, maar met de snelheid van de varianten met A. In de nabije toekomst is het zelfs waarschijnlijk dat Nvidia met een prijsverlaging komt voor al hun videokaarten.

Intel's gaming-GPU krijgt hardware voor Ray Tracing

Intel creëert al jaren een hype rondom hun videokaart die ergens in 2020 uit zou moeten komen. Echter, tot de dag van vandaag weten we nog bijzonder weinig van de specificaties van de gaming-GPU. Vorige week heeft Intel gelukkig hun roadmap voor de Intel Xe-architectuur bekend gemaakt. Hoewel deze roadmap is bedoeld voor hun hardware voor datacenters, is de verwachting dat dezelfde technologie ook wordt gebruikt in de opkomende gaming-GPU.

kunstmatige intelligentie

Tijdens de presentatie liet Jim Jeffers, directeur van Intel's advanced rendering en visualization team, weten dat de Intel Xe-architectuur hardware krijgt specifiek voor ray tracing. Dit zou dus vergelijkbaar zijn met Nvidia's RT-cores en is een apart deel van de chip. Hoe groot de impact van deze hardwarematige ray tracing is op de prestaties is nog volledig onbekend, net als de rest van de specificaties van de architectuur. Gezien het niet heel lang meer duurt voor Intel haar videokaart wil uitbrengen, is de verwachting dat we snel meer informatie zullen krijgen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Microsoft vraagt patent aan voor Braille-accessoire op Xbox-controller EA: 'Oude manier van games uitbrengen werkt niet meer'
3

Reacties op: 1 April-grap wordt werkelijkheid en snellere RTX-videokaarten

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  CroniC

  • 8 mei 2019 19:29
  Vaak niet helemaal duidelijk welke versie 2070 of 2080 je koopt?
  Tuurlijkwel. De betere chips werden gebruikt door de fabrikanten voor de OC kaarten. De karten zonder OC kregen de standaard chips.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  RoelStortelder

  • 8 mei 2019 22:23
  @CroniC dat klopt, maar voor de leek is het heel onduidelijk. Er zijn zelfs kaarten van bijvoorbeeld Galax waarbij je niet aan de naam kan zien om welke chip het gaat (dezelfde naam wordt gebruikt voor A en non-A). Dat Nvidia het nu makkelijker maakt is voor de consument alleen maar goed.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 9 mei 2019 01:29
  Echt supernice dat Intel de high-end GPU markt wat gaat opstoken, dan komt daar wat beweging in.
  AMD concurreert nagenoeg alléén met midrange kaarten, hoewel de VII opzich niet heel veel onderdoet voor de RTX 2080 of 1080 Ti en in een aantal gevallen ook beter presteert.
  Toch lijkt er een ietwat groot monopolie voor NVIDIA te zijn.
  Dat moet echt gaan veranderen, anders wordt het een vervelende situatie voor gamers.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.