Hands-on
quantum league

Quantum League is de meest unieke online shooter ooit

Spelen met jezelf is leuker dan je denkt

Geschreven door Ron Vorstermans op
Quantum League is de meest unieke online shooter die ik ooit gespeeld heb - en ik heb er veel gespeeld. In deze competitieve arenagame zijn je teamgenoten oude klonen van jezelf en neem je het op tegen de nieuwe en oude klonen van je tegenstanders, terwijl beide teams de wetten van tijd proberen te doorbreken. Het is briljant. Het is óók onmogelijk uit te leggen.

Eigenlijk moet ik het niet eens proberen. Ik bedoel, ik ga het wel proberen, maar de kans dat je het niet begrijpt is aanzienlijk. Maar ik ga het proberen. Je moet het altijd proberen - dat is juist wat Quantum League zijn spelers continu probeert mee te geven. Doodgaan betekent in Quantum League niets anders dan een tweede kans. Ook al leg je het loodje, dan kun je daarna alsnog in een nieuwe ronde belangrijk zijn. Enfin, de game.

*haalt adem*

Quantum League speel je een versus een of twee versus twee. Je moet twee potjes winnen om de hele match te winnen. Een potje duurt drie rondes, een ronde duurt vijftien seconden. In het midden van de arena bevindt zich een cirkel. Het team met de meeste personen in die cirkel aan het einde van de drie rondes (cycles) wint de game. Staat er niemand, dan begint het potje weer bij ronde één.

Zo makkelijk kan het zijn: twee potjes winnen en je bent de winnaar, maar een potje winnen doe je pas door na drie rondes als enige in de cirkel te staan.

quantum league

Onbegrijpelijk

Oké. Zo’n ronde heet dus een cycle, en een cycle duurt maar vijftien seconden. Dat lijkt weinig, maar dat is het niet. Waarom niet? Omdat de tijd na die vijftien seconden wordt teruggespoeld, maar de oude versies van jezelf blijven rondlopen in de arena - tot twee keer toe dus. In de derde ronde loop je met twee andere versies van jezelf rond. Nieuwere versies van jezelf kunnen oudere versies van de tegenstanders doodschieten. Als dat gebeurt, heb je dus een oudere versie van jezelf van de dood gered.

Volg je het nog? Wat goed! Als je het niet meer volgt: gewoon blijven doorlezen!

Als je in deze game wordt doodgeschoten, staar je vervolgens niet naar een spectator-scherm. Nee, je scherm wordt grijs, maar je kunt wel gewoon blijven doorspelen en blijven schieten. Op je tegenstander schieten heeft geen nut als je hem dood wilt maken, want je bent zelf dood, dus je kogels brengen geen schade toe. Maar stel nou dat je een ronde later de persoon doodschiet die jou zojuist doodschoot. Dan ben je dus gered, en daarom moet je dus door blijven spelen nadat je doodgaat. Dan doen je kogels namelijk wél pijn.

Laat me dit proces even haarfijn uitleggen. Je start een potje. Ronde een begint. Je kiest een van de vijf wapens, waarvan de granaatwerper en lasergun redelijk nutteloos zijn, en de shotgun, sniper en smg voor veel spelers de favoriete wapens zullen zijn. Stel je knalt de eerste tegenstander af en gaat op de cirkel in het midden van de arena staan. Lekker bezig! Je hebt de eerste cycle keurig afgesloten. Maar dat wil helaas nog niets zeggen. De timer tikt enkel vijftien seconden aan, alles wordt teruggespoeld, en ronde twee begint.

Quantum League is niet ingewikkeld - alleen moet het kwartje vallen. En als dat kwartje valt, dan gaat er een wereld van tactische mogelijkheden open die in andere shooters ontbreekt.

Welnu, de nieuwe cycle begint, maar je bent niet meer in je eentje. Je wordt vergezeld door jezelf, uit de vorige ronde. De oude versie van jezelf loopt uiteraard de route die jij de ronde hiervoor liep. Ditmaal wordt deze oude versie van jezelf omgelegd door de nieuwe versie van je tegenstander. Je vecht nu immers tegen twee versies van de tegenstander: de oude versie, die naar het midden van de cirkel is gelopen, en de nieuwe versie. En helaas, de nieuwe versie schiet jouw nieuwste versie dood. Hij rent vervolgens ook naar het midden van de cirkel. Vijftien seconden afgelopen. Ronde drie begint.

Dat is de laatste ronde. De tegenstander staat nu in principe voor – in de jongste versie van deze tijdsprong leggen zijn twee versies jouw versies beide om. Om deze game nog te winnen moet jij dus drie mensen doodschieten. Maar er is nog een andere optie. Je kunt oude versies van jezelf van de dood redden, waarna ze mogelijk nog van nut blijken.

Stel je kiest voor het laatste. Stel je redt de eerste versie van jezelf door de tweede kloon om te leggen én je knalt de huidige (derde) kloon van de tegenstander neer, dan legt de eerste kloon van jezelf de eerste versie van de tegenstander om. Die kloon gaat naar de cirkel, want dat deed jij immers tijdens die eerste cycle. Jouw eerste kloon is nu de enige persoon is de cirkel. Wie aan het einde van de drie cycles als enige in de cirkel staat wint. Ergo: jij wint.

quantum league

Begrijpen

Misschien begrijp je er niets van, en dat is begrijpelijk! Maak je geen zorgen. Quantum League is niet ingewikkeld - alleen moet het kwartje vallen. En als dat kwartje valt, dan gaat er een wereld van tactische mogelijkheden open die in andere shooters ontbreekt. Aanvankelijk dacht ik: Quantum League is gewoon Tracer uit Overwatch: The Game. Ik zat er volledig naast. Dit is een heel nieuw type competitieve shooter. Tijdens de tutorial moest ik echt even alles laten bezinken.

Mocht je alles tot nu toe wél begrijpen, dan begrijp je precies waarom Quantum League zo anders is. Omdat je door kunt spelen na je dood kun je dus zelfs - als je voortschrijdend inzicht goed genoeg is - tegenstanders doodschieten zonder ze op dat moment te zien. Dat is ons meermaals overkomen, zowel per ongeluk als expres. Je kunt samenwerken met oude versies van jezelf door goed vooruit te denken, of je oude klonen gebruiken als afleiding door zijn route goed te herinneren. In tactisch opzicht is er heel veel mogelijk.

Quantum League is er eentje van de strekking ‘moet je gespeeld hebben’. Maar dan heb ik mogelijk slecht nieuws, want de game is momenteel alleen nog beschikbaar in Early Access op Steam. Het goede nieuws is dat de game nog dit jaar gepland staat voor een release op de PlayStation 4, Xbox One en Switch. De game voelt overigens al behoorlijk af, maar het is volstrekt onduidelijk wanneer de game de overstap naar consoles of een volledige versie maakt.

quantum league

Vraagtekens

Er is nog werk aan de winkel voor ontwikkelaar Nimble Giant. De gunplay in de game voelt nog een beetje grillig, en kogels zijn niet altijd zo accuraat als je denkt of hoopt. Zeker de latency roept af en toe vraagtekens op, bijvoorbeeld wanneer je zeker weet dat je een tegenstander raakt, maar de hit niet wordt geteld door de game. De maps lijken in opzet enigszins op elkaar, maar dat is prima. Bovendien is er een playlist voor beginners, wat echt een must is om de basisprincipes van deze game te leren begrijpen.

Quantum League heeft nog een fikse route af te leggen, en de weg is bezaaid met obstakels. In 2020 moet een game heel erg goed zijn om rendabel te zijn. Gezien free-to-play-games als Valorant en Warzone uit dezelfde vijver met spelers vist, staat Quantum League voor een zware taak. Het is denkbaar dat de game niet de achterban krijgt die het nodig heeft om rendabel te zijn. Dat zou ontzettend jammer zijn.

Quantum League is getest op pc en is momenteel alleen verkrijgbaar in Early Access via Steam. De game verschijnt dit jaar ook op PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch.

Dit artikel delen:

Lees meer

Speciale edities voor PlayStation 5 bevestigd A Way Out-ontwikkelaar toont nieuwe game tijdens EA Play
4

Reacties op: Quantum League is de meest unieke online shooter ooit

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  WvA

  • 16 juni 2020 11:47
  Deze game lijkt me echt tof! Ben heel benieuwd, maar ook wel bang dat deze mechanics op een geven moment te breken zijn met een bepaalde strategie. Als iedereen nog nieuw is, waarschijnlijk super interessant, maar op een gegeven moment heb je denk ik een bepaalde meta waardoor nieuwe spelers geen kans meer maken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HunterSeeker

  • 16 juni 2020 12:03
  ik vind dat je het goed hebt uitgelegd, in het begin toen ik het artikel zag dacht ik ook dat het Tracer, The Game zou zijn. Maar er zit toch veel diepgang in die 3 "layers" van rondes.
  Weet nog niet of ik het in mn eentje ga spelen, maar zal het zeker eens voorleggen bij mn vrienden want op een lanparty lijkt me dit een goede aanrader. Weer eens iets nieuws.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Millman7

  • 17 juni 2020 02:21
  Dit klinkt heel leuk en diepgaand. Ik ga dit zeker checken!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  do365nic

  • 17 juni 2020 11:43
  spelen met jezelf is leuker dan je denkt….
  LOL

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.