Hands-on
PGA Tour 2K23

PGA Tour 2K23 probeert een breder publiek aan te spreken

Maar lijkt daar niet in te slagen

Geschreven door Jari Klapwijk op
Twee jaar geleden werd het brede scala aan sportspellen van 2K uitgebreid met PGA Tour 2K21, een simulator die trachtte golf zo realistisch mogelijk in gamevorm te gieten. PGA Tour 2K23 moet de systemen uit die game verfijnen, heeft een meer ontspannen insteek en er is zelfs wat meer ruimte voor multiplayerplezier.

De eerste PGA Tour-game viel prima in de smaak en de golfactie is in dit nieuwe deel weer net zo straks als we gewend zijn. Bovendien biedt PGA Tour 2K23 een hoop opties om de game voor een zo breed mogelijke doelgroep aantrekkelijk te maken. De opties zijn zo uitgebreid dat de game geschikt is voor zowel leken als experts. Denk daarbij aan de moeilijkheidsgraad en timing van slagen, de invloed van de wind en verschillende andere hulpmiddelen. Het zorgt ervoor dat iedereen een balletje kan slaan.

In een uitgebreide tutorial leert je de kneepjes van het vak. Het is de bedoeling om met de muis of een analoge stick een zo soepel mogelijke zwaaibeweging te maken. Het is daarbij zaak om zo min mogelijk afwijking in de slaglijn te krijgen. Op dit gebied is er nauwelijks iets veranderd ten opzichte van het vorige deel. Daar is niets mis mee: de besturing was immers al nagenoeg perfect. 

Meer keuze

De carrièremodus is opnieuw de kern van de ervaring. Daarin moeten spelers een golfer naar de absolute top zien te brengen. Daarbij is het mogelijk om zelf te kiezen op welk punt de golfer begint - helemaal onderaan in de Korn Ferry Tour, of al iets hoger. Spelers kunnen kiezen voor een bestaande golfer, zoals Tiger Woods, Justin Thomas of Lexi Thompson, maar ook zelf een golfer aanmaken. De MyPlayer-maker is flink uitgebreid ten opzichte van het vorige deel. Er zijn nieuwe archetypes en skill trees, waardoor spelers hun golfer beter kunnen laten aansluiten op hun speelstijl. Ook zijn meer opties voor uiterlijke kenmerken en is er kleding van verschillende bestaande merken beschikbaar, waaronder Nike en Puma. 

PGA Tour 2K23

Het is in de game mogelijk om verschillende sponsoren te krijgen. Er zijn sponsoren voor ballen, clubs en kleding. Na elk evenement krijgen spelers een update van de sponsor. Het is mogelijk om zelf van sponsor te veranderen, maar het hoppen van sponsor naar sponsor kan negatieve gevolgen hebben. Het loont wel om dezelfde sponsor te nemen voor clubs en ballen, want dan krijg je een boost tijdens de wedstrijden. Het geld dat je verdient kun je weer uitgeven om betere spullen te kopen om zo nog beter te worden. Net als in 2K21 is er weer een rpg-systeem aanwezig, waardoor je golfer gaandeweg steeds een beetje beter wordt.

PGA Tour 2K23 bevat maar liefst twintig speelbare banen. Dat zijn er drie meer dan in het vorige deel. De drie nieuwe toevoegingen zijn de South Course of Wilmington Country Club, The Renaissance Club en St. George’s Golf and Country Club. Na release worden er volgens 2K Games nog meer toegevoegd. Al die parkoersen lijken daarbij sprekend op de echte varianten. De problemen die 2K21 ook al had zijn echter nog steeds aanwezig. Het publiek staat er een beetje verloren bij en oogt erg goedkoop, de animaties zijn matig en er is nauwelijks interactie. Zelfs als je een bal met volle kracht het publiek in slaat, boeit het ze weinig. De golfbanen zelf zien er tot op het laatste grassprietje piekfijn uit, maar alles wat daarop gebeurt is helaas niet net zo geperfectioneerd.

Tot slot is er meer keuze dan ooit bij het kiezen van bestaande golfers. Bij release moeten er meer dan veertien professionele spelers speelbaar zijn, waaronder Justin Thomas, Michael Jordan, Lexi Thompson, Tony Finau, Lydia Ko, Collin Morikawa, Will Zalatoris en Brooke Henderson. De vernieuwingen in de kern van de game blijven dus vooral beperkt tot nieuwe banen en golfers. 

Topgolf is niet top

De modus die wel echt vernieuwing moet bieden heet Topgolf. Dat is een vorm van golf die ook in het echt wordt beoefend en zelfs is uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen. Bij Topgolf is het de bedoeling om een golfbal in verschillende scorezones te mikken. Dat kan met vier spelers tegelijkertijd. Afhankelijk van de afstand en de plek waar de zone wordt geraakt, krijg je punten. De modus is beduidend meer ontspannen dan de reguliere golfwedstrijden, maar van een echte partymodus is geen sprake. Het gebrek aan aankleding ligt daaraan ten grondslag - de presentatie is veel te braaf. Die is namelijk net zo saai als in de reguliere wedstrijden en dat voelt in deze modus misplaatst. De potjes zijn korter en daardoor geschikter voor een avondje met vrienden op de bank, maar het suffe imago van de sport wordt nauwelijks teniet gedaan. 

Iets meer spektakel in de vorm van muziek, vuurwerkeffecten of iets in die trant zou het geheel een stuk interessanter maken. In het echt wordt Topgolf ook een stuk spectaculairder neergezet dan reguliere wedstrijden. Er is enthousiast commentaar, juichend publiek en de scores worden op een aantrekkelijkere manier in beeld gebracht. Topgolf in PGA Tour 2K23 lijkt tot dusver toch op een wat zoutloze versie van de echte variant en dat is jammer. 

Golf blijft golf

Verder ademt de game in alles de typische golfsfeer en voor liefhebbers van de sport is dat prima, maar voor het bredere publiek blijft er wat te wensen over en wordt PGA Tour 2K23 waarschijnlijk snel saai. De game wil aantrekkelijker zijn voor spelers die normaliter minder met golf hebben, maar doet daar buiten de magere Topgolfmodus niets concreets aan. De mogelijkheid om zelf golfbanen te bouwen kan enige redding bieden, maar dat was ook al mogelijk in PGA Tour 2K21. Voor puristen moeten de grotere selectie aan golfers, banen en opties binnen de carrièremodus genoeg vernieuwing bieden om een aankoop te verantwoorden.

PGA Tour 2K23 lijkt toch vooral weer een simulator voor mensen die enigszins interesse hebben in de golfsport. De toevoegingen om een nieuw publiek aan te spreken lijken te mager om te slagen. De gameplay is echter weer zo strak als het moet zijn. Je gaat op dit moment nergens realistischer golf in gamevorm vinden. PGA Tour 2K23 blijft bij zijn leest en daar is weinig mis mee.

PGA Tour 2K23 verschijnt op 14 oktober voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S, Xbox One en pc. 

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuwe Far Cry 6-uitbreiding en Game of the Year-editie uitgelekt Nieuwe Overwatch 2-spelers moeten oorspronkelijke personages ontgrendelen
0

Reacties op: PGA Tour 2K23 probeert een breder publiek aan te spreken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.