Hands-on
Overwatch 2

Overwatch 2 gaat Destiny achterna

Eindelijk een verhaal

Geschreven door Bastiaan Vroegop op
Het vervolg op Overwatch biedt iets waar we al jaren naar verlangen: een manier om de game coöperatief te spelen. Daarmee richt de studio stiekem zijn pijlers op Destiny.

Het Overwatch-universum is geweldig. Blizzard heeft met de ene trailer na de andere een uitgebreide superheldenwereld geschetst, die aanvoelt als een combinatie van Marvel en Pixar. Video's van slechts een paar minuten lang krijgen ons op het puntje van de stoel, waarna we niets liever willen doen dan de game spelen.

Van dat universum is in de game maar weinig terug te vinden. Al die gelaagde en tof vormgegeven personages worden immers alleen maar gebruikt om elkaar af te knallen in een competitieve shooter, waarin hooguit een paar one-liners verwijzen naar het achterliggende verhaal.

Dat alleen al maakt de komst van Overwatch 2 zo interessant. Hierin introduceert Blizzard een uitgebreide coöperatieve campagne, die je eindelijk middenin het verhaal van die gave gamewereld gooit. Het vervolg wordt rechtstreeks aan de eerste Overwatch gekoppeld, waarin gratis alle competitieve updates zoals nieuwe helden en spelmodi worden doorgevoerd. Maar als je de coöperatieve missies wil spelen, ben je verplicht het vervolg te kopen.

Overwatch 2

Vroeg level

Op Blizzcon konden we hier al een vroeg level van spelen, waarin Tracer, Reinhardt en Mei naar Rio de Janeiro gaan om de stad samen met Lucio tegen een robotinvasie te beschermen. Qua aankleding zit die demo in elk geval uitstekend in elkaar. Het level begint met een kort filmpje waarin Lucio de robots te lijf gaat, wat er uitziet als een actiescene uit een Avengers-film.

Zijn Overwatch-vrienden schieten hem al snel te hulp, waarna het viertal samen op pad gaat om de robots te verslaan. De verhaalmodus van Overwatch is coöperatief, waarbij je altijd één van de personages die op dat moment centraal staat bestuurt. In het level in kwestie kun je dus niet ineens als bijvoorbeeld Reaper spelen, omdat dit verhaaltechnisch raar zou zijn.

Het level zelf voelt een beetje als verwacht. Je rent door de wereld heen en schiet de rondlopende robots kapot, terwijl dialogen op de achtergrond het verhaal voortzetten. Het lijkt allemaal wat op games zoals Left 4 Dead, waarin je ook coöperatief je een weg door de spelwereld heen knalt.

Overwatch 2 lijkt tegen Destiny aan te schurken. De game draait niet om de constante zoektocht naar betere uitrusting, maar het wordt wel een coöperatieve shooter met een nadruk op online missies.

Personages kunnen exact hetzelfde als in de competitieve modi van Overwatch. Dat beperkte arsenaalaanvallen en vaardigheden is precies genoeg wanneer je tegen anderen strijdt, maar we merkten dat onze verhaaldemo na een tijdje wat simpel begon te voelen. Je hebt maar een enkel wapen en wat speciale vaardigheden. Omdat je kogels nooit op kunnen gaan, heb je ook niet de spanning van een beperkt arsenaal.

Iets later in het level duikt er gelukkig wel wat variatie op: in een schatkist zitten speciale voorwerpen die je een extra vaardigheid geven, zoals een granaat of een turret om te plaatsen. Deze extraatjes zijn eens per anderhalve minuut te gebruiken, waardoor ze de gameplay eigenlijk niet gigantisch veranderen. Het is dus nog de vraag of de uiteindelijke game meer variatie toevoegt om de gameplayloop interessant te houden.

De gevechten zelf worden naarmate de demo vordert steeds uitdagender, met als hoogtepunt het gigantische vliegtuig waar je met z'n vieren naartoe gaat. Hier vergt de game meer van je dan simpel schietwerk: Reinhardt moet met zijn schild kogels tegenhouden, terwijl de rest van het team zich goed positioneert om robots uit te schakelen. Het zijn de tactieken uit de competitieve multiplayer, maar dan net iets anders. Alles komt uiteindelijk samen tijdens een baasgevecht, waarbij je tegelijkertijd de reactor van het schip moet opblazen. Het level eindigt wanneer je naar buiten rent om te ontsnappen.

Overwatch 2
Overwatch 2
Overwatch 2

Net als Destiny

Het is nog niet bekend hoe lang de verhaalmodus wordt, maar de onderliggende speelstijl gaat een belangrijke rol spelen in Overwatch 2. Speciale Hero Missions laten je met ieder personage spelen, terwijl je samen door levels heen werkt. Naarmate je dat langer doet, ontgrendel je nieuwe extra's, zoals extra vaardigheden en misschien zelfs skins voor je personages.

Daarmee lijkt Overwatch 2 tegen Destiny aan te schurken. De game draait niet om de constante zoektocht naar betere uitrusting, maar het wordt wel een coöperatieve shooter met een nadruk op online missies. Volgens hoofdontwerper Jeff Kaplan bieden de Hero Missions genoeg lol om lange tijd achter elkaar te spelen, net als de competitieve modi.

Hoe de game je zo lang bezig wil houden, moet trouwens nog blijken. Volgens Kaplan wordt er nog hard gesleuteld aan de progressievorm. Vroege beelden laten een paar vaardigheden zien die je op termijn ontgrendelt, maar de ontwerper benadrukt dat dit systeem vermoedelijk nog op de schop gaat.

De komst van Overwatch 2 is daarom nog even spannend. Weet Blizzard de gevechten gevarieerder en spannender te maken? En wordt het onderliggende progressiesysteem boeiend genoeg om je langere tijd bezig te houden? Zo ja, dan wordt Overwatch 2 ineens interessant voor een gigantische groep niet-competitieve spelers. En zo niet, dan kunnen we tenminste eens een verhaal doorspelen in dit gave universum.

Overwatch 2 is in ontwikkeling voor PlayStation 4, Xbox One, pc en Switch. Een verschijningsdatum is nog niet bekend.

Dit artikel delen:

Lees meer

IO Interactive gaat zich meer bezighouden met Hitman 3 Chinese kinderen mogen maar anderhalf uur per werkdag gamen
5

Reacties op: Overwatch 2 gaat Destiny achterna

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Millman7

  • 7 november 2019 13:28
  Mwah… Vind het niet echt een bepaald goede vergelijking.

  Als het destiny achteraan zou gaan zou het de verhalende missies uitbrengen als DLC voor 30-40 euro en de basegame gratis maken.

  Dat het verhalende co-op is, vind ik dat niet perse Destiny-achtig. Er zijn zat games die dat doen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  FRG Hamza

  • 7 november 2019 16:29
  Overwatch 2 gaat Destiny achterna? hoe dan? Het lijk echt totaal niet op Destiny. dat een game coop heeft, hoeft het niet meteen Destiny achtig te zijn. Wat een meme is gamer.nl tegenwoordig.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • 004

  • 9 november 2019 11:37
  @FRG Hamza De game is een multiplayer shooter die nu ook pve krijgt (wat Destiny redelijk uniek maakte). Ik vind ondanks dat de games misschien heel verschillend spelen ze qua niche wel hetzelfde zijn/worden.

  Ik neem aan dat Blizz er ook nog wel iets van een leveling systeem in verwerkt met mogelijke loot die je via pve kan behalen om het interessant te houden en we zijn nog dichter bij Destiny.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Quadpus

  • 7 november 2019 16:57
  Klinkt mij meer als Battleborn, op hetzelfde moment uitgebracht als Overwatch maar toen met al wel een verhaallijn. Helaas een over het hoofd geziene game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 7 november 2019 21:25
  @Quadpus eens. Battle born was een zwaar ondergesneeuwde en vooral ondergewaardeerde game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.