Hands-on
oculus link

Oculus Link maakt van Quest een volwaardige pc vr-headset

De Switch van vr?

Geschreven door Harry Hol op
De grootste verrassing op Oculus Connect 6 was ongetwijfeld Oculus Link. In november verschijnt een firmware update die de Quest in een pc vr-headset verandert. Het enige wat je nodig hebt is een goede usb-c-kabel. Maar hoe goed werkt het?

Tijdens het speciale evenement rond de lancering van de Rift S en Oculus Quest vroegen we al aan de mensen van Oculus of de Quest ook met een pc is te verbinden. Dit leverde vooral een aantal vage en ontwijkende antwoorden op in de trend van “technisch zou het misschien kunnen, maar dat is niet waar de Quest voor bedoeld is”. Op Oculus Connect 6 onthulde het bedrijf echter precies deze feature: met Oculus Link kun je een Quest aan je pc koppelen en deze gebruiken als een volwaardige pc-headset. In eerste instantie leverde dit wat verwarring op: gaat dit om een adapter? Heb je hier een speciale kabel voor nodig? Gaat dat geld kosten?

Oculus Link is een gratis firmware update die in november verschijnt. Hiermee is de Quest gebruiksklaar voor pc vr en heb je geen speciale adapter nodig. Wel verkoopt Oculus een speciale kabel die vijf meter lang is en ongeveer 80 euro gaat kosten. Deze kabel is op zich niet zo speciaal als je zou denken. Het is een ‘gewone’ usb-c naar usb 3-kabel die echter is ontwikkeld voor hoge bandbreedte. Je kan in principe elke usb-c naar usb 3-kabel gebruiken (het moet wel echt usb-3 zijn), maar de Oculus-kabel bestaat voor een deel uit glasvezel, wat de best mogelijke verbinding oplevert.

Dat de bandbreedte van de kabel belangrijk is, komt omdat Oculus Link eigenlijk een hack is. Een gewone vr-bril verbind je met twee kabels aan de pc: usb en hdmi. De usb-kabel zorgt voor het contact tussen de bril (voor positiebepaling bijvoorbeeld), terwijl de hdmi-kabel het beeldsignaal draagt. De Quest heeft geen hdmi-uitgang, dus zowel het beeld als de technische data moeten door dezelfde usb-kabel van en naar de pc reizen.

Om dit op te lossen wordt het videosignaal op de pc gecomprimeerd en zo als stream via de kabel naar de Quest gestuurd. Zo gebruikt het videosignaal minder bandbreedte. Dat betekent ook dat het signaal minder goed is dan een direct hdmi-signaal. Bij compressie mis je immers een deel van de data. Maar hoe ‘erg’ is dat dan?

oculus link

Heads-on

Wij kregen de kans om de Link uit te proberen met de aankomende Oculus-game Asgarth’s Wrath. Dit is een grote en grafisch indrukwekkende actie-rpg, die dus heel goed kan laten zien wat (en of) je aan kwaliteit verliest.

De demo laat een scène zien in een kroeg waar allerlei Vikingen hun dagelijkse bezigheden aan het uitoefenen zijn. Het valt daarbij totaal niet op dat we een Quest op hebben in plaats van een Rift. Op geen enkel moment is de tracking vertraagd (we schudden wild met ons hoofd om dit te testen) en het beeld is haarscherp. Als er al sprake is van een kwaliteitsvermindering, is die zo gering dat je het niet opmerkt.

Wat wel merkbaar is, is het verschil in comfort tussen een Rift S en een Quest. De Quest is nu eenmaal wat zwaarder en minder goed gebalanceerd dan de S. De Quest heeft immers allerlei onderdelen en een batterij aan boord die de S niet nodig heeft. Maar dat verschil in comfort is voor Quest-bezitters waarschijnlijk een non-issue.

In zekere zin is de Quest hiermee een soort Nintendo Switch voor vr geworden
asgard

Netto

Het netto resultaat van Oculus Link is immers dat de Quest in een volwaardige Rift verandert. Alsof je opeens twee headsets hebt voor de prijs van één (plus kabel). In zekere zin is de Quest hiermee een soort Nintendo Switch voor vr geworden: gebruik hem thuis op de pc, of gooi hem in je tas en speel de mobiele versie van de game waar je maar wil.

De grote vraag is wat vanaf nu de meerwaarde is van de Rift S (die in de Oculus subreddit inmiddels de RIP-S wordt genoemd) als je met de Quest zoveel extra mogelijkheden in huis haalt. Het antwoord van Oculus is hierin niet overtuigend. De Rift S is volgens hen bedoeld voor pc vr-gebruikers die de best mogelijke headset willen. Tja, dat is inderdaad een overweging. Tot je hoort dat John Carmack op Oculus Connect in de wandelgangen een tweede ‘bombshell’ dropt: de Oculus Quest zou de verbinding met pc eventueel ook via wifi kunnen leggen. En dat verandert de potentie van de Quest radicaal: draadloze pc vr!

Uiteraard zou de compressie van het beeld via wifi een stuk groter (en dus zichtbaarder) maken, maar er zullen heel veel mensen zijn die voor hun dagelijkse vr-sessie iets minder goed beeld voor lief nemen als ze geen draden door hun kamer hoeven slingeren.

Toekomst

Het is duidelijk dat Oculus vooral toekomst ziet in de Quest, en dat stand-alone pc headsets niet langer hun prioriteit hebben. Het ligt dan ook in de lijn der verwachting dat de volgende upgrade van de Quest wel degelijk een eigen hdmi-uitgang krijgt, en dat een alles-in-een headset de huidige generatie vr-brillen vervangt. Wanneer dat gebeurt is natuurlijk de vraag: Oculus is nog maar net begonnen met de verkoop van de Quest (die in april dit jaar verscheen) en nu al een Quest 2 uitbrengen is onlogisch.

En overbodig, gezien de kwaliteit van Quest als pc-headset. De iets mindere gewichtsverdeling is gewoon geen issue wanneer je beseft hoeveel vr-mogelijkheden daar tegenover staan. Quest heeft nu al een heel sterk aanbod aan eigen games, en daar komt nu dus toegang tot alle pc vr-games bij, mits je een geschikte pc bezit.

We zijn heel benieuwd hoe vaak we onze ‘gewone’ Rift over een halfjaar nog gebruiken...

Dit artikel delen:

Lees meer

Update: Mobiele Stellaris-game offline door gestolen Halo-artwork Avicii Invector draait om de muziek van wijlen dj
12

Reacties op: Oculus Link maakt van Quest een volwaardige pc vr-headset

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  HunterSeeker

  • 16 oktober 2019 10:48
  gaat er dan ook iets in de store veranderen? Want kan je dan ook Riftgames/software op de quest (af)spelen (die je via het Rift portaal hebt gekocht)?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 16 oktober 2019 11:12
  @HunterSeeker Het spel speel je dus op de PC, welke het beeld dan streamed naar de Quest. Dus je hebt nog steeds wel een PC nodig die het spel fatsoenlijk kan afspelen. Je kunt dadelijk dus in principe alle Oculus Rift spellen spelen en de SteamVR games die je ook al met je Oculus kunt spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 16 oktober 2019 11:16
  Nou, die bombshell van gebruik via Wifi valt dus nog wel mee hoor, JA het kan, maar verwacht wel een hogere latency en zoals al aangegeven meer compressie. EN je bent dus afhankelijk van de kwaliteit van je wifi verbinding, let wel, dit is niet vergelijkbaar met een filmpje afspelen, immers moet er data vanaf de headset richting de PC, en de video/geluid weer terug gestreamed naar de headset met een hogere framerate dan normaal nodig is voor een video te bekijken.. En het feit dat voor fatsoenlijke streaming ze al met die wireless-addon voor de rift al problemen hebben om de framerate goed te houden, dan ga je dus met standaard wifi dit niet lukken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mysticmaus

  • 16 oktober 2019 11:53
  "Maar dat verschil in comfort is voor Quest-bezitters waarschijnlijk een non-issue."

  Hier ben ik het zeker niet mee eens , heb zelf een Quest gehad en retour gestuurd omdat het zo oncomfortabel is vergeleken met de Rift S , die halo band is fantastisch.

  Daarnaast zit ik bijna altijd achter mijn PC dus een Rift S leek mij handiger dan een Quest. , Nu de Quest straks ook Rift games kan spelen is zeer cool maarja comfort gaat voor mij toch voor.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  CroniC

  • 16 oktober 2019 13:11
  @Mysticmaus
  Hier snap ik dus geen bal van. De RiftS zit beter. En aangezien je toch altijd achter PC zit leek een RiftS je beters, maar toch koop je een Quest…

  En ik denk dat het non-issue er om gaat dat de Quest bezitters geen RiftS hebben en dus weten dat deze comfortabeler zit.

  Ik heb laatst de Quest op gehad en zat me prima, dus kan mij juist wel goed voorstellen dat het een non-issue is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mysticmaus

  • 16 oktober 2019 14:04
  @CroniC Ik wou gewoon de Quest is proberen , gewoon omdat het kan, daarom kocht ik hem….snap je het nu? :p

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 16 oktober 2019 22:13
  @Mysticmaus Ugh ben jij er zo 1 die al van te voren bedenkt om het ding toch terug te sturen.. overigens zijn er genoeg mensen die juist de Quest fijner vinden zitten dan de Rift S.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TripleDad

  • 16 oktober 2019 14:27
  Ik vind de Quest inderdaad oncomfortabel. De Halo zoals bij PSVR en Rift S is veel beter.
  Maar dat ik straks PCVR kan spelen met een kabeltje is de klapper waarop ik stiekem al zat te hopen toen ik de Quest kocht.

  Wi-Fi streamen naar Quest kan trouwens al. Alleen nog niet officieel via Oculus. De app virtual desktop werkt best goed.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • pfipf0

  • 16 oktober 2019 17:11
  Maar je kunt je Quest natuurlijk ook modden zodat hij veel comfortabeler wordt (FrankenQuest). En het zou mij niet verbazen als de volgende stap wordt dat Oculus een verbeterde headstrap gaat leveren.

  @Harry Hol : gaan jullie ook nog een review doen van Asgard's Wrath? Ik ben inmiddels zwaar verslaafd aan deze vette VRPG.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TripleDad

  • 16 oktober 2019 21:51
  @pfipf0
  Alleen een batterypack als contragewicht geeft maar weinig verbetering. Als je het goed doet met de vive de luxe audio strap, en de VRcover, ben je 150 Euro lichter. Ook ben je dan de draagbaarheid kwijt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 17 oktober 2019 00:11
  @pfipf0 VR-games worden amper gereviewed hier op Gamer.nl. Jammer maar waar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • pfipf0

  • 19 oktober 2019 17:37
  @clandestine666 klopt maar van AW had ik wel een review verwacht.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.