Hands-on
Hogwarts Legacy

Hogwarts Legacy vangt de wind in de rug

Ontwikkelaars hebben gouden snaai in handen

Geschreven door Denian Franken op
Hogwarts Legacy vindt plaats in een tijdperk waarin geen van de bekende Harry Potter-personages een rol spelen, op een enkele klopgeest na. Daarmee moet de game echt jóúw verhaal vertellen, en dat is maar goed ook.

Hogwarts Legacy daagt je in de eerste paar minuten uit om een personage te creëren dat zoveel mogelijk op jou lijkt. Geen onrealistische huidskleuren of platte gezichten zoals in FromSoftware-games, maar wel heel veel verschillende opties voor gezichtskenmerken zoals de kromming van je neus en het aantal vlekjes op je gezicht. Zelfs de diepte van je stem kan aangepast worden. De character creator is enorm divers en inclusief; een goede zaak voor een spel dat straks door heel veel verschillende mensen gespeeld gaat worden. Er zijn immers behoorlijk wat Harry Potter-fans die staan te popelen om het studentenleven van Zweinstein te ontdekken.

Hogwarts Legacy

You’re a wizard! 

Hogwarts Legacy vindt plaats in de Tovenaarswereld aan het eind van de negentiende eeuw, zo’n honderd jaar voordat Harry Potter geboren werd. De wereld had nog geen last van ene Marten Vilijn die alle Dreuzels in het land wilde uitroeien, maar wel van boze kobolden die in opstand kwamen tegen de onderdrukking door tovenaars. Als tovenaar uit een familie van een aloude magische bloedlijn word jij uitgenodigd door professor Firminus Nigellus Zwarts om als zijn pupil toe te treden aan Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. Die uitnodiging komt nogal laat, want je stroomt pas in het vijfde lesjaar binnen. Verwacht dus lastige leerstof en medeleerlingen die je naar alle waarschijnlijkheid met een schuin oog bekijken.

Ondanks dat je al een vijftien- of zestienjarige tovenaar bent, is dit dus de eerste keer dat je het beroemde kasteel van Zweinstein betreedt. Niet letterlijk natuurlijk, want je hoeft maar een beetje Harry Potter-fan te zijn om het kasteel goed te kennen. Daarentegen is het Zweinstein uit Hogwarts Legacy wel de eerste keer dat de school echt in zijn totaliteit is gevisualiseerd. Je kunt werkelijk waar iedere hoek van het kasteel zien, aldus ontwikkelaar Avalanche Software, en dat betekent ook locaties die tot dusver alleen in de boeken verschenen. Denk bijvoorbeeld aan de keukens op de begane grond, waar dagelijks zo’n honderd huiselven de buffetten voor jou maken. In mijn eerste trip door het Zweinstein-kasteel tijdens de previewsessie kwam ik ook langs de Griffoendortoren en de Zweinsteinkassen, waar we in de films slechts een klein deel van zagen, maar die in de game dus veel omvangrijker zijn!

Hogwarts Legacy

Het leven als een leerling op Zweinstein is overduidelijk het visitekaartje van Hogwarts Legacy. Dat is ook logisch, want een hele generatie aan boekenlezers droomt al zo’n twintig jaar lang van de mogelijkheid om van de fictieve school in Schotland hun thuis te maken. Avalanche Software heeft dan ook heel wat informatie uit de films en boeken gehaald om een prachtig, enorm gedetailleerd kasteel te bouwen, zowel van de binnen- als buitenkant. Ik vermaakte mijzelf minutenlang door op mijn bezemsteel rondjes om het gigantische bouwwerk te vliegen, terwijl ik de torens telde en volop genoot van de beeldschone berglandschappen, die eigenlijk precies hetzelfde zijn als de films. Dit is een plek waar je straks heel veel tijd gaat besteden – sterker nog, waar je als liefhebber veel tijd hóórt te besteden.

Hogwarts Legacy

Innerlijke tovenaar-sadist 

Zoals de ontwikkelaars al meermaals aangaven is Hogwarts Legacy echter veel meer dan alleen Zweinstein: namelijk de wereld daarbuiten. Tijdens een van de vele missies die deze game te bieden heeft bevond ik me in een besneeuwd Verboden Bos, op zo’n steenworp afstand van het kasteel. Het voelde hier dan ook gelijk veel gevaarlijker aan, gezien er behoorlijk wat stropers – discutabele tovenaren met Dooddoener-achtige maskers – op de loer lagen. Zo kreeg ik het al vrij snel (letterlijk) aan de stok met een groep van hen, vlak nadat ik had rondgeneusd in een van hun kampgebieden. Wat volgde was een chaotisch tafereel met knetterende spreuken die om de oren vlogen.

In deze game kom je niet zomaar weg met een genadige Expelliarmus

Vechten in Hogwarts Legacy gaat er behoorlijk ruig aan toe. Zware stenen lanceren, vijanden in de fik steken of zelfs een Verboden Vloek als Crucio gebruiken om je tegenstander letterlijk te laten bezwijken: in deze game kom je niet zomaar weg met een genadige Expelliarmus. De innerlijke tovenaar-sadist komt hoe dan ook naar boven, mocht je nou van Huffelpuf of Zwadderich zijn. Hogwarts Legacy bevat in dat opzicht meer geweld dan je in eerste instantie zou verwachten van een Harry Potter-game, maar tegelijkertijd geeft het wel pit aan een vechtstijl die er eigenlijk altijd best passief uitzag. Een familiegame pur sang is Hogwarts Legacy dus niet.

Hogwarts Legacy
Hogwarts Legacy
Hogwarts Legacy

Duelleren draait grotendeels om het gebruiken van de juiste spreuk op het juiste moment. Naast een standaard aanvalsspreuk kun je vier bijzondere spreuken vastzetten op de actieknoppen van de controller. Die spreuken kies je uit een hele waslijst en zijn gecategoriseerd in vijf verschillende kleuren, welke waarschijnlijk bepalen of het om een offensieve spreuk of een meer behulpzame spreuk gaat. Zo krijgt de zweefspreuk Levioso de kleur geel, en hebben agressieve spreuken als Incendio en Crucio de kleur rood. Tijdens gevechten gebruiken vijanden regelmatig een schildspreuk, waarna hun schild een van die vijf kleuren aanneemt. Het is aan jou om daar vlug op te reageren met een spreuk van de corresponderende kleur. Het wordt dus sterk aangemoedigd om niet steeds op één spreuk te hameren, maar vooral lekker veel actieknoppen te gebruiken en te variëren in wat je op je vijanden afvuurt.

Hogwarts Legacy

Daarbij wordt het maken van spreukencombinaties extra op prijs gesteld. Je kunt echter niet zomaar op knoppen blijven rammen, want op de standaard aanvalsspreuk na heeft elke bijzondere spreuk een korte refresh-meter à la Final Fantasy. Het onder de knie krijgen van de verschillende spreukencombinaties kan nog best wat oefening en geduld vereisen, wat de combat in Hogwarts Legacy verrassend complex maakt.

Wind in de rug 

Hogwarts Legacy is de verhalende Wizarding World-rpg waar fans al heel lang naar snakken en sinds de eerste leaks uit 2018 al actief op zitten te wachten. De game is al langer dan vijf jaar in ontwikkeling en belooft echt een passieproject van Avalanche Software te worden. Of het de doorbraak wordt van deze studio als topspeler op het gebied van openwereld-rpg’s moet nog blijken. Kleine complicaties met rendering en glitchende npc’s verklappen dat de studio vooral op technisch vlak nog niet helemaal klaar is. Maar het fiasco die sommige mensen deze nog vrij onbekende studio aanschrijven, lijkt in ieder geval uit te blijven.

Avalanche vangt de wind in de rug: de game ziet er schitterend uit, de actievolle gameplay biedt behoorlijk wat complexiteit en de ontwikkelaars houden zich in hun vormgeving enorm trouw aan de bronmaterie. Het is maar goed dat we honderd jaar terug de tijd in gaan, ruim voordat een uitgemolken personage als Perkamentus ook maar enige relevantie had. Hogwarts Legacy wordt een persoonlijk avontuur – een eigen boek, in feite – waarin het hoofdpersonage jouw naam draagt en je precies het soort leerling kunt worden die je altijd al wilde zijn.

Voor de preview is de PlayStation 5-versie van de game gespeeld. Op 10 februari verschijnt Hogwarts Legacy voor PlayStation 5, Xbox Series X en S en pc. Op 4 april komt het spel naar PlayStation 4 en Xbox On. Op 25 juli verschijnt er ook nog een versie voor de Nintendo Switch.

Dit artikel delen:

Lees meer

Tweede seizoen The Last of Us is aannemelijk volgens Bella Ramsey Not for Broadcast kondigt eerste dlc aan
37

Reacties op: Hogwarts Legacy vangt de wind in de rug

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  mightybundy

  • 25 januari 2023 15:08
  Okee klinkt goed! Dus we kunnen veilig zeggen dat het niet net als CyberPunk kan tegenvallen op release? Ben erg benieuwd naar deze game, maar ik wacht nog even op de reviews.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LarsCornelis

  • 25 januari 2023 15:17
  Maar kun je ook Flipendo gebruiken?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  armilo-theus

  • 25 januari 2023 15:56
  @LarsCornelis of kunnen we hocus pocus zeggen. We zijn eenmaal een wizard

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ardyn

  • 25 januari 2023 19:35
  @armilo-theus
  Ik hoop dat je de grap begrijpt… kan het lastig uit het bericht aflezen, hahaha.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  armilo-theus

  • 25 januari 2023 22:00
  @Ardyn Ik ging verder op de grap.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 25 januari 2023 15:27
  Zo blij dat ik deze game heb gepreorderd

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  The_Stifmeister

  • 25 januari 2023 15:27
  Zin in! Helaas zal ik de PS5 gelijk aan mijn vriendin kunnen overhandigen want die vindt dat ze het recht heeft om de game als eerste (en zoveel mogelijk) te spelen want 'jij zit er toch al zo vaak achter'.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Lavalera

  • 25 januari 2023 16:04
  @The_Stifmeister Wat dat betreft ben ik blij dat vrouwlief haar eigen game pc heeft. We willen allebei dit spel spelen. Dus zij heeft hem op steam gepreordered en ik op de PS5. Kunnen we mooi probleemloos met zijn 2en tegelijk spelen :p

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  RikkieDee

  • 28 januari 2023 23:09
  @Lavalera blijft voor mij een lastig besluit om het juiste platform voor dit spelletje te kiezen. Heb bijvoorbeeld The Witcher 3 met veel plezier op m’n pc gespeeld. Twijfel om deze voor m’n ps5 of series x, of toch gewoon voor m’n pc aan te schaffen. Keuzes keuzes.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snoop213

  • 26 januari 2023 13:12
  @The_Stifmeister Ik mag deze game niet spelen als mijn vriendin in de buurt is. Dus kan hem ook maar beperkt spelen op de Xbox of Ps5 haha. Maar ben wel blij om te lezen dat deze game goed gaat zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mmo-veteran

  • 25 januari 2023 15:31
  Wat mij zorgen baard bij deze game, de ontwikkelaar wil wel HEEL graag laten zien hoe goed alles is, dit is Harry Potter, het verkoopt zichzelf. Waarom moeten ze perse zo mega veel beelden tonen die er zo goed uit zien dat jet het bijna niet kan geloven. Zou het te mooi zijn om waar te zijn, we gaan het zien.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Zut

  • 25 januari 2023 15:48
  @Mmo-veteran Soms als je ergens trots op bent dan wil je dat graag laten zien, heb ik gehoord.

  Heel blij met de previews, was ergens toch een beetje bang ervoor.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Dokter Caspari

  • 25 januari 2023 16:00
  @Mmo-veteran klopt hoor, en ik kijk al die filmpjes ook niet. Ze hebben trouwens ook heel lang niets laten zien, dit is een game waarvan het bestaan lang bekend geweest is, maar de beelden jaren uitgebleven zijn. Ik hoop echt dat het iets tofs wordt. Want wat ik meer hekel is = ach het verkoopt wel, dus laten we er lekker halfbakken onafgemaakte cashgrab van maken KUCH POKEMON KUCH KUCH UCHEUCHEUCHEHDJF kutgamefreak..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snoop213

  • 25 januari 2023 15:57
  Ik ben benieuwd. Ik wacht even met deze game kopen. Want ik heb 2.5 week later door mijn werk in het onderwijs 1 week vakantie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Dokter Caspari

  • 25 januari 2023 16:23
  @Snoop213 wat doe je in het onderwijs? Ben je leerkracht?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 25 januari 2023 16:36
  @Snoop213

  Grappig. Ik werk ook in het onderwijs ( althans ik werk op een basisschool)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snoop213

  • 25 januari 2023 16:54
  @coola Dat is inderdaad grappig. Nee ik werk in het Mbo wel als administratief medewerker want het is een praktijk school en als ik iets niet heb zijn het technische handen haha.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ardyn

  • 25 januari 2023 19:37
  @coola
  Het is redelijk humor dat drie vaste gebruikers van de site in het onderwijs werken.
  Ik werk dan als leerkracht wiskunde op de middelbare (mavo).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 25 januari 2023 21:06
  @Ardyn

  Idd best wel humor ja.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ashalar

  • 26 januari 2023 10:11
  @coola En hier is nummer vier, in het VSO.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.