Hands-on
fire emblem engage

Fire Emblem Engage gaat terug naar de kern

Lord of the Emblem Rings

Geschreven door Denian Franken op
Three Houses uit 2019 bracht een verrassend frisse Fire Emblem-ervaring naar de Nintendo Switch, en dat sloeg aan. Nog nooit verkocht een game uit de franchise zo goed. Met bijval van een horde aan nieuwe fans wist de titel zelfs de Player’s Voice-award binnen te slepen tijdens The Game Awards. Je zou verwachten dat Intelligent Systems Three Houses als fundament gebruikt voor de daaropvolgende game, maar dat blijkt niet helemaal waar. Voor Engage richt de ontwikkelaar zijn blik juist op het verleden.

In de eerste paar uur van Fire Emblem Engage valt namelijk op dat het spel terugvalt op de titels van weleer. Weg zijn de bataljons en het personaliseerbare klassensysteem uit Three Houses, terug zijn de vertrouwde wapendriehoek en Master Seals om klasses te upgraden. Verder proeven we een beetje Fire Emblem 7 in de kleurrijke en dynamische animaties, en de personages en fantasysetting doen weer sterk denken aan Fates op de 3DS.

Engage lijkt verder vooral op een shōnen-anime, zoals wel vaker het geval is geweest bij klassieke Fire Emblem-games, en put veel minder inspiratie uit westerse cultuurgeschiedenis zoals Three Houses. Of dat prominente Japanse karakter ook in de smaak gaat vallen bij spelers die voor het eerst aanhaakten in 2019 moet nog blijken. Voor fans moet Engage in ieder geval vertrouwd aanvoelen; ten koste van uitgebreide simulatiegameplay wordt het strategiegehalte van Fire Emblem namelijk weer op zijn voetstuk geplaatst.

fire emblem engage

Dat zegt niet dat Intelligent Systems het geliefde sim-aspect de kop indrukt. In Engage krijg je namelijk na elk gevecht de mogelijkheid om terug te keren naar Somniel, een zwevend eiland met een kasteel en een botanische tuin waar jij en je troepen verblijven. Voor deze hubruimte wordt duidelijk inspiratie gehaald uit het Garreg Mach Monastery van Three Houses. Net zoals het Monastery voegt het Somniel een extra laag socializen toe, waarbij je onder andere over koetjes en kalfjes kunt praten onder het genot van een diner. Tegelijkertijd heeft het misschien net zoveel gelijkenissen met het My Castle uit Fates, omdat rondwandelen op het Somniel zeker niet verplicht is. Je kunt er ook gewoon even langsgaan voor een snelle xp-grind, het claimen van supports en het upgraden van je wapens.

Divine Dragon 

Fire Emblem Engage herintroduceert ook een pratende protagonist. Jij speelt als Alear, die na duizend jaar ontwaakt uit een diepe slaap. Naast jouw hemelbed staan ridder Vander en twee jonge stewards Clanne en Framme, die je vertellen dat je eigenlijk een Divine Dragon bent, zoon van de heerser onder de Divine Dragons: Lumera. Een millennium geleden had Lumera nog een cruciale rol in het verslaan van Sombron, de kwaadaardige Fell Dragon die het continent Elyos wilde toe-eigenen. Nu Sombron lijkt te ontwaken en er plots meerdere kwaadwillige groepen in Elyos zijn die hem dienen, wordt jou al vrij snel de taak opgelegd om die wederopstanding tegen te gaan. 

fire emblem engage

Dat doe je overigens niet alleen: je reist het continent af om meerdere koninklijke families om steun te vragen, plus je verzamelt de zogenaamde Emblem Rings die jou extra kracht geven bij de naderende oorlog. Met die ringen kun je namelijk de geest oproepen van legendarische helden, oftewel iconische personages uit eerdere Fire Emblem-games.

In de eerste paar hoofdstukken trek je daarom langs de gewesten Firene en Brodia, waar je een aantal van die Emblem Rings in je handen krijgt gedrukt. De tocht door Elyos kent echter een aantal tegenslagen, aangezien het verraderlijke gewest Elusia ook uit is op de ringen. Elk hoofdstuk in de game gaat zoals gebruikelijk gepaard met een beurtelings gevecht op een map met (onzichtbare) rasters, waarbij elke tactische zet van cruciaal belang is. 

fire emblem engage

De kenmerkende wapendriehoek is daarbij terug van weggeweest: zwaard verslaat bijl, bijl verslaat lans en lans verslaat zwaard. Die regel slaat misschien nergens op, maar het uitdagende aspect van Fire Emblem komt er wel beter mee tot zijn recht. Het valt namelijk nu al op dat we langer moeten nadenken tijdens gevechten dan het geval was bij Three Houses, die mede door het ontbreken van die driehoek toch wat makkelijker waren.

Engage Skills 

Naast een snel groeiende groep aan nieuwe, kleurrijke personages, vecht je dus ook zij aan zij met personages van weleer. Als Alear heb je vanaf het begin van de game de Ring of the Hero-King in handen, waarmee je Marth kunt oproepen. Je weet wel, die blauwharige ridder die ook al zo’n twintig jaar meevecht in Super Smash Bros. Diehard fans van Fire Emblem zullen voornamelijk enthousiast worden van de aanwezigheid van personages als Micaiah en Leif, die ook hun eigen ring hebben.

fire emblem engage
fire emblem engage
fire emblem engage

Door een Emblem Ring aan jezelf of een van jouw troepen te koppelen, kun je met de personages ‘engagen’, oftewel samensmelten. Hierdoor krijg je toegang tot unieke wapens uit andere Fire Emblem-games, bijvoorbeeld de Lancereaver uit The Binding Blade, en enkele coole, nieuwe skills die een gevecht soms behoorlijk op z’n kop zetten. Ja, Intelligent Systems durft deze keer meer te experimenteren met ietwat gebroken gevechtsskills die je op een laatste moment nog uit het nauw kunnen helpen.

Het enige voorbeeld wat we van die Engage Skills zullen geven is Warp Ragnarök, de skill van Emblem Celica. Door deze actie in te zetten kan een unit in één zet teleporteren naar een andere locatie op de map en daarna ook nog eens krachtige magische aanval gebruiken. Heb je een zwaardvechter er alleen op uitgestuurd en wordt hij nu platgeslagen door een geharnaste tegenstander met hoge defensie? Dan stuur je er een magiër naartoe om hem met de Ragnarok-aanval te verbrijzelen. In het eerste gezicht lijken Engage Skills veel te sterk, maar in de praktijk valt dat wel mee. Je kunt ze namelijk maar eenmalig gebruiken per keer dat je engaget, en na drie rondjes moet je de engagemeter alweer verversen. Maar vermakelijk om te gebruiken? Dat zijn ze zeker.

fire emblem engage
fire emblem engage

Engage wordt dus weer een klassieke Fire Emblem-game. Het wijkt dankzij een hoog animegehalte en overdreven stijlvolle personages meer af van Three Houses dan we hadden verwacht. Tegelijkertijd gaan de beurtelingse gevechten er flink op vooruit. Zo zijn we al enkele onorthodoxe speelvelden tegengekomen en voegen nieuwe gimmicks als Engage Skills en het breaksysteem (waarbij je wapens van vijanden uit handen slaat door de wapendriehoek na te leven) een extra strategische laag toe aan het spel. En dat is immers waar de franchise om draait.

Fire Emblem Engage verschijnt op 20 januari voor Nintendo Switch.

Dit artikel delen:

Lees meer

AMD onthult eerste RX 7000-gpu's voor laptops Ryzen 7000X3D-cpu's verschijnen in februari
26

Reacties op: Fire Emblem Engage gaat terug naar de kern

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  AgeQned

  • 5 januari 2023 15:33
  Behoorlijk veel zin in deze game gelukkig nu niet al te lang wachten meer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Chinco

  • 5 januari 2023 15:39
  Oh, dat klinkt beter! FE Three Houses heb ik na 15 uur laten liggen omdat het zo afweek van de rest, teveel socializing, tree weinig actie.

  Het klinkt als het mirage systeem uit de vrij onbekende samensmelting tussen FE en Atlus "Tokyo Mirage Sessions FE Encore", waar je ook geesten uit het verleden gebruikt in gevechten. Maar de gevechten zijn daar Atlus style, met een flinke vleug FE in de wapens en upgrades. De moeite ook waard, overigens.

  Waarschijnlijk komt ie dus toch op mijn verlanglijstje…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snoop213

  • 5 januari 2023 15:48
  Waarom doet Nintendo aan een overkill Fire emblem? Dit is inc de spinoff al hun 3e game in 6 jaar Switch plus de overkill aan Fire emblem in Smash Bros. En met 3.82 miljoen verkochte exemplaren is het nou niet zo dat het wereldwijd een mega succes is. Ze zijn een beetje een Jrpg fabriek aan het worden Nintendo. Erg jammer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ramirez-1

  • 5 januari 2023 17:33
  @Snoop213

  Omdat het relatief gezien geen ingewikkelde game is om te maken. In tegenstelling tot een Zelda of 3D Mario.

  Plus hoeven we ook niet alleen maar sales kanonnen te zien. Of had je liever gehad dat Nintendo de ene na de andere Zelda game uitkakte alla ubisoft met AC?

  3 games in 6 jaar tijd is niet weinig. Maar ook niet perse veel toch? Wees blij dat Nintendo als een van de weinige uitgevers nog investeringen doet in kleinere franchise.

  De rest van de uitgevers doet aan eenheidsworst en kakken steeds hetzelfde uit. Niet dat Nintendo dit ook niet doet. (Hallo Pokemon) maar ze durven tenminste ook kleinere games in de spotlights te zette. Plus FE heeft gewoon een trouwe fanbase die van dit genre houdt. Een genre die al weinig uitgaven kent.

  Metroid of Fire Emblem waren bij alle andere uitgevers al dood verklaard.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snoop213

  • 5 januari 2023 17:46
  @Ramirez-1 Ik vindt dat niet erg Fire emblem is een doelgroep voor. Maar waar mijn probleem ligt dat ze wel de ene naar de andere Fire emblem of Xenoblade of Kirby laten maken. Maar dat een Donkey Kong al in februari 9 jaar geen nieuwe game heeft mogen ontvangen Star Fox al 7 jaar geen nieuwe game meer heeft mogen ontvangen.F zero al 20 jaar. Kid Icarus al 10 bijna 11 jaar. Dus Nintendo is al jaren met 2 maten aan het meten. Wel keer op keer de niet zo geweldig verkopende Fire Emblem en Xenoblade games droppen maar andere franchises al jarenlang structureel negeren. Dat is meer mijn probleem. Dus meer variatie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ramirez-1

  • 5 januari 2023 17:52
  @Snoop213

  Ja en daarvoor hebben andere games al jaren geen nieuwe games gehad en lag er veel focus op weer andere titels.

  Met Donkey Kong geef ik je wellicht een punt aangezien het natuurlijk een populaire character is.

  Punt is gewoon dat ondanks dat Nintendo een gigantische gamefabriek is ze nou eenmaal niet alles kunnen uitbrengen.

  Je zou kunnen zeggen open/koop dan nog meer studios maar dat komt de kwaliteit ook nooit ten goede.

  Er komt vanzelf wel weer een donkey Kong. Misschien dit jaar nog wel en anders vast wel op de volgende console.

  Maar je moet niet doen alsof Fzero en Kid Icarus populaire franchises zijn. Want die zijn beide kleiner dan xeno en Fe. Zelfs Starfox heeft op 1 entree na nooit geweldig verkocht. Maar ooit komen ze wel weer aan de beurt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snoop213

  • 5 januari 2023 17:59
  @Ramirez-1 Of ze te weinig studios hebben weet ik niet. Ze zouden ook sommige ips kunnen uitbesteden. Er zal toch buiten Nintendo wel een studio te vinden zijn die Star Fox of Kid Icarus of F Zero op de kaart kan zetten? Waarom vragen ze in dit soort gevallen geen hulp van buitenaf.

  En ja als het goed is er bij het Mario oddysey team een nieuwe Dk in de maak. Maar het is wel de grootste blamage van het Switch tijdperk dat Dk zolang genegeerd is. Dat mag in de toekomst nooit meer gebeuren

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ramirez-1

  • 5 januari 2023 18:37
  @Snoop213

  De Switch is anders wel de best verkopende console van z’n generatie en verkoopt ook nog steeds beter dan de next gen console ondanks de al giga userbase. En dat alles zonder de games die jij mist.

  Dus mag nooit meer gebeuren. Tja het heeft ze geen windeieren gelegd.

  Uitbesteden van je ip’s gaat vaker fout dan goed. Zie de blamage van Prime 4 en vele andere uitbestedingen.

  Enig goede voorbeeld vind ik Zelda op de Gameboy en F zero GX op de cube. Ik vind wel dat ze hun Ports wat meer kunnen uitbesteden. Het is bijna zonde dat ze zich daar mee bezig houden gezien het talent bij Nintendo.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snoop213

  • 5 januari 2023 18:42
  @Ramirez-1 Metroid Dread is uitbesteed bij een Spaanse studio en heeft geweldig uitgepakt. Mario and Rabbids Sparks of Hope bij Ubisoft heeft goed uitgepakt..Dus als je goed toezicht houd kan het goed uitpakken. En natuurlijk heeft ze het geen windeieren gelegd maar zo schandalig met het Ip omgaan waar het allemaal mee begonnen is natuurlijk een zeer slechte zaak.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ramirez-1

  • 5 januari 2023 19:15
  @Snoop213

  Volgens mij is Mr. Game&Watch Nintendo’s oudste franchise.

  En Mario/rabbits is niet echt hetzelfde als je ip van een nieuwe entree voorzien. Het is slechts een spin-off. Jij wil een main entree van games zien. Slecht voorbeeld dus.

  Dread: een goed voorbeeld. Maar zou je ze een DK 3D avontuur toevertrouwen?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snoop213

  • 5 januari 2023 19:55
  @Ramirez-1 Maar hun kunnen voor de rest van hun tijd het 2D Metroid probleem hebben opgelost. En als Nintendo ze voldoende middelen geeft zou ik hun ook wel vertrouwen met een toffe 2D Donkey Kong. Maar ik vindt dat Nintendo eigenlijk zelf voor Donkey Kong dient te zorgen zoals ze ook voor Mario en Zelda zorgen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Deadspacer

  • 5 januari 2023 20:52
  @Ramirez-1 op dit punt zou ik een DK 3D game aan iedere Nintendo Studio toevertrouwen.

  Denk wel dat je gelijk hebt die IPs komen ook wel weer aan de beurt alleen vind ik dat DK wat meer liefde had mogen krijgen ipv 2D games die ok waren hadden ze ook voor een vet nieuw 3D avontuur kunnen gaan ala DK64. Ieder zn eigen natuurlijk maar als ik aan Nintendo denk dan zie ik bijna automatisch Mario Zelda DK en Metroid.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Iconic

  • 6 januari 2023 12:21
  @Snoop213

  Ik dacht al hoelang gaat het duren voordat de naam Donkey Kong gaat vallen en TADAA!!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snoop213

  • 6 januari 2023 13:06
  @Iconic Om discussie te voeren over bepaalde onderwerpen en nu betreft het Nintendo zul je door het ontbreken van een forum het af en toe onder artikelen als deze moeten doen. En zolang dat met respect naar elkaar blijft is daar niets mis mee. En ook hier mensen die erg uitkijken naar een game als deze veel plezier gewenst alleen uit af en toe in Nintendo gerelateerde artikelen mijn onvrede over de gaming keuzes die het bedrijf maakt. En speciaal voor jou daar behoort het al 9 jaar negeren van Donkey Kong door het
  niet maken van een gloednieuw avontuur dat is van de dingen waar ik ontevreden ben.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Iconic

  • 6 januari 2023 13:34
  @Snoop213

  Donkey Kong aanhalen in een topic over de hands-on van een nieuwe FE is onnodig..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snoop213

  • 6 januari 2023 14:10
  @Iconic Het gaat over Fire emblem en de overkill van deze serie en het ontbreken van sommige prachtige ips waaronder Helaas Donkey Kong En zolang er geen forum is. Is het uiten onder dit artikel de enige optie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Iconic

  • 6 januari 2023 14:22
  @Snoop213

  Jij begint over een overkill van de serie en niemand anders.. Totaal onnodig want iedereen weet allang hoe je denkt!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snoop213

  • 6 januari 2023 14:43
  @Iconic Maar als deze reacties of mijn reacties in het algemeen jou zo ernstig hinderen. Waarom reageer je dan keer op keer op mij. ik heb het tenminste nog over Fire emblem jij al 3 reacties niet. Daarbij nogmaals als ze een forum maken kunnen we daar zo discussie aan echter ontbreekt die dus zeg ik het hier. En of jij dat onnodig vindt het zal best dan negeer je het .

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Iconic

  • 6 januari 2023 18:28
  @Snoop213

  Ik heb er nu 2 of 3x op gereageerd dus keer op keer valt wel mee maar het valt gewoon op! Bij ieder Fire Emblem topic verdraai je het weer naar Donkey Kong dus we weten nu wel hoe je erover denkt!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snoop213

  • 6 januari 2023 18:41
  @Iconic Valt reuze mee. Maar misschien kan Nintendo Donkey Kong eens beter behandelen zodat er geen gezeur meer hoeft te zijn

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.