Hands-on

Far Cry 6 wil heel veel tegelijk

Hopelijk verslikt de game zich niet in z’n eigen content

Geschreven door Wouter Brugge op
In de Far Cry-reeks heerst een despoot meestal over een (tropisch) gebied, waar de rebelse speler een stokje voor steekt. Dit met behulp van een gigantisch arsenaal aan wapens en een kleurrijke cast aan lokale medestrijders. Far Cry 6 houdt zich aan dit bewezen concept.

Wie de Far Cry-serie op de voet volgt, heeft meegemaakt hoe de franchise deel na deel haar vorm vond. Het origineel is ontwikkeld door Crytek en had al een vrij open karakter voor een shooter uit begin jaren 00: spelers kunnen in de jungle op verschillende manieren een missie benaderen, hoewel de binnenlocaties wel lineair zijn. Far Cry 2 is daarentegen écht een openwereldgame en vormt daarmee een blauwdruk voor de rest van de reeks. Vervolgens introduceerde Far Cry 3 een ander belangrijk, terugkerend element: de charismatische antagonist.

Vaas Montenegro is een van de meest interessante schurken in de gamegeschiedenis en sowieso het beste personage dat ooit uit een Ubisoft-studio is gerold. De door Michael Mando geportretteerde slechterik zette een precedent voor de rest van de reeks. Sindsdien verwachten we een kwaadaardige onderdrukker van formaat in een Far Cry-game, op z’n minst een póging tot iemand die Vaas naar de kroon kan steken. Dat is Ubisoft tot op heden niet gelukt, maar mogelijk brengt acteur Giancarlo Esposito’s rol als Antón Castillo daar in Far Cry 6 verandering in. Als íemand in staat moet zijn om een vergelijkbare prestatie neer te zetten als Mando’s Vaas, dan is het Breaking Bad-personage Gus Fring toch wel?

Yara onder het juk

Het eerste uur van Far Cry 6 is dan ook vooral bedoeld om te laten zien hoe intens kwaadaardig Antón Castillo is. De dictator van het fictieve Yara, een land in het hart van de Caraïben, blijkt namelijk niets liever te doen dan zijn onderdanen genadeloos af te slachten in de straten van de hoofdstad Esparanza. Dani Rojas, de al dan niet vrouwelijke hoofdrolspeler van Far Cry 6, weet ternauwernood te ontsnappen van deze moordpartij. Vervolgens belandt ze alsnog in de klauwen van Castillo als ze met een boot denkt te ontsnappen.

Far Cry 6

Ook nu blijkt weer hoe meedogenloos en niets ontziend Castillo is, als hij zelfs bereid lijkt te zijn om zijn in de boot aanwezige, bloedeigen zoon op te offeren voor… tja, wat eigenlijk? De despoot krijgt later in het spel vast nog wel wat diepte, maar aan het begin van Far Cry 6 is hij eerder een karikatuur van een schurk. Hij lijkt op een slechterik van ’actiefilms uit de jaren 90: zij die zonder te knipperen en zonder enige beweegreden, behalve om hun koelbloedigheid te demonstreren aan de kijker, dozijnen onschuldigen omleggen; een harteloze wreedaard die qua moraliteit geen grijs gebied aandoet, maar zich volledig in het zwarte bevindt. Juist in deze tijd, waarin de grenzen tussen antagonisten en protagonisten vervagen – niet alleen in films, maar zelfs in Far Cry 6-dlc Become the Villian – kun je je afvragen of dat nog indruk maakt.

Taaie tutorial

Wanneer de demonstratie van Castillo’s harteloosheid eenmaal voorbij is, doet Far Cry 6 alle functies, regels en systemen uit de doeken. Zo goed als alles wat tot de mogelijkheden behoorde in voorgaande delen is ook hier weer onderdeel van de beleving. Dani kan verschillende soorten kleding vinden die allerlei voordelen met zich meebrengen. Er kunnen nieuwe vaardigheden worden ontgrendeld, er is gezelschap van een selectie aan dieren die meevechten, allerlei soort vehikels kunnen bereden en aangepast worden en een keur aan wapens kunnen op talloze manieren zowel qua uiterlijk als werking veranderd worden. Alleen de wapenslijtage uit Far Cry 2 en de Arcademodus uit deel 5 hebben de ballotagecommissie niet gehaald, maar verder is dit een game die barst van de opties.

Far Cry 6

Het kost dan ook wat tijd voordat alles is uitgelegd, de situatie uiteen is gezet en er een vrij uitgebreid gezelschap aan verzetsstrijders annex missiegevers is geïntroduceerd. Voor iemand die bekend is met de reeks of games in het algemeen is deze langdurige tutorial een taaie zit. Maar na een paar redelijk lineaire uren opent de game zich en is er eindelijk keuzevrijheid: er zijn talloze controlepunten te veroveren, vijandelijke basissen over te nemen, luchtafweergeschut te vernietigen en zijmissies te voltooien. Dan blijkt ook algauw dat Far Cry 6 zichzelf niet ál te serieus neemt. Want als we meerdere opdrachten doen voor een kemphaan zo groot als een kalf, waaronder het neerschieten van talloze rottweilers in een trainingskamp voor honden, is het lastig om dit nog als een guerrillasimulator te zien.

Serieus ridicuul

Bijna in de mate waarop Just Cause of latere delen van Saints Row hun eigen concept op de hak namen, lijkt Far Cry 6 soms een soort parodie op een openwereldgame. De missies met kemphaan Chicharrón, een rebels beest dat zichtbaar blij wordt elke keer als de speler met graffiti z’n naam op een hoge, zichtbare plek spuit, zijn daar het beste voorbeeld van, maar er is meer gekkigheid. Ook de ’Supremo’-wapens benaderen het ridicule. Deze rugzakken geven je een soort ultieme, tijdelijke kracht, zoals een ring van vuur waarmee je vijanden verbrandt, een EMP-puls of een barrage van raketten. Daarnaast zijn sommige personages duidelijk voer voor de lachspieren, zoals de veteraanvechter El Tigre, die zegt al sinds 1972 niet meer zijn ballen gevoeld te hebben.

Far Cry 6

Far Cry 6 is daarmee veel tegelijk: met veel bloed en banaliteit wil het een geloofwaardige schurk neerzetten, terwijl de game niet lang daarna met kolderieke kippen de serieuze toon wil doorbreken. Het ene moment ontmoet Dani de doodernstige verzetsstrijder Clara die plechtig beweert dat “when tyranny is law, revolution is order”, het volgende moment breidt ze haar arsenaal uit met Chorizo, een kreupel hondje dat wieltjes in plaats van achterpoten heeft. De game uiterst gewelddadige schietactie en bloederige stealth kills, maar laat je ook vreedzaam vissen of een mak potje Domino spelen. Soms kijk je toe hoe een alligator het afgebeten been van een Yaraan naar je toebrengt en soms ben je een hondje aan het aaien. Far Cry 6 is een groot spel met vele facetten en het is duidelijk dat er een flink team aan gewerkt heeft. Misschien zat niet elk lid van dat team op dezelfde lijn van wat de kern van een Far Cry-game nou precies is.

Kleurrijk Yara

Ondanks de onevenwichtige stijl van Far Cry 6 waren er veel bijzondere momenten tijdens onze speelsessie. In een co-op-sessie met een concullega schoten we een rotswand aan stukken, waardoor er een enorme kei de weg oprolde. In een poging om de natuurwetten van deze enorme steen te testen, reden we onze jeep ertegenaan, die spontaan explodeerde. Toen we op zoek gingen naar het ’Legends of 67‘-kamp, moesten we een route volgen die aangegeven werd doormiddel van een reeks foto’s op Dani’s telefoon. De speurtocht leidde ons van een bijzonder standbeeld van een krab naar een verrassend uitdagende klauterpartij langs een idyllisch uitziende waterval, om uiteindelijk bij een in een rots uitgehouwen haai te belanden. De kleuren spatten van het beeld.

Far Cry 6

Uiteindelijk moet Far Cry 6, net zoals z’n voorgangers, een flink pakket aan plezier bieden voor een groot scala aan verschillende soorten gamers. Het is duidelijk dat het zesde deel een kind van zijn voorgangers is, waardoor deze game een enorme - en peperdure - productie is geworden waarin een groot aantal ideeën en concepten verwerkt zijn. De vraag is of het er niet té veel zijn. Maar als Far Cry 6 onverhoopt tegen blijkt te vallen, dan heeft het in ieder geval niet aan de acteerprestaties van Giancarlo Esposito gelegen.

Far Cry 6 komt op 7 oktober naar PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S, Xbox One, Epic Games Store, Uplay en Google Stadia.

Dit artikel delen:

Lees meer

EA toont hele vroege beelden van Dead Space-remake Monster Hunter Stories 2: Wings of Ruin-update verschijnt donderdag
24

Reacties op: Far Cry 6 wil heel veel tegelijk

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  coola

  • 31 augustus 2021 18:08
  FC5 deed mij echt helemaal niks, maar FC6 ziet er weer heel vers en fris uit. Best wel zin in deze game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • MikkelR1

  • 1 september 2021 08:07
  @coola ik vond Far Cry 5 zelfs ronduit slecht. Ik had met grote regelmaat geen flauw idee wat ik moest doen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  gotcha123

  • 1 september 2021 20:08
  @coola helemaal mee eens, die US setting deed me niks en die eindeloze missies dat je high bent van die bloem (als ik me goed herinner)… niet uitgespeeld. New Dawn ook niet. Stiekum vind ik fc2 nog een van de beste, heerlijke sfeer. Ben nog wel benieuwd naar primal, eigenlijk. Maar ik laat deze nog even liggen, wordt vanzelf 20 euro. Eerst maar eens horizon zero dawn afmaken!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  The_Stifmeister

  • 31 augustus 2021 18:43
  Ik vond deel 3 heel tof. Ubisoft kennelijk ook want daarna zijn het allemaal kopieen van die game geworden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent 4125

  • 31 augustus 2021 18:46
  'Vaas Montenegro is een van de meest interessante schurken in de gamegeschiedenis en sowieso het beste personage dat ooit uit een Ubisoft-studio is gerold.'

  Heerlijke clickbait voor de plaatselijke dorpsgek in de comments hier.

  Verder is deze hele serie alleen nog maar interessant voor mensen die in het dagelijks leven genieten van hun baan achter de lopende band.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  gotcha123

  • 1 september 2021 20:10
  @Agent 4125 ach nee, ik vind van een spel altijd de opbouw fase leuk, pielen met uitrusting en wapens, punten verzamelen, beetje sluipen en snipen etc. En dan mag het van mij best een zelfde game in een ander jasje zijn. Tenslotte kijk je ook altijd weer diezelfde hollywood meuk in de bios. Of mensen gaan iedere zondag op de tribune zitten om hun cluppie te zien sneuvelen, beetje saai geren achter een bal aan. Gewoon vermaak.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 31 augustus 2021 18:54
  Benieuwd of deze FC m'n interesse in de serie weer een beetje kan aanwakkeren. Na FC 4 was ik er een beetje klaar mee, al die spin-offs die er als twee druppels water op leken.. Dit belooft wel wat vernieuwing en gekkigheid toe te voegen, en ik zoek nog wat interessants op SP-gebied voor m'n PS5. Even afwachten of Kena: Bridge of Spirits iets wordt voor de komende maand, zo niet dan wordt FC6 m'n keuze.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SilentF0rce-1

  • 31 augustus 2021 22:34
  Ik was fan van de Far Cry serie, tot het vorige deel, waar ik echt wel een beetje klaar was met de lage moeilijkheidsgraad en letterlijk op exact dezelfde manier stukjes land te veroveren, een stuk of 40 keer.

  Wat ik lees in deze hands on, is dat het verhaal belangrijk is. Maar is het verhaal ook belangrijk in de Gameplay, of is het eindelijk weer gewoon basisjes overnemen en is het verhaal eigenlijk niet relevant?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  CommanderKeen

  • 31 augustus 2021 22:35
  Lijkt erop dat je in de skill tree dus ook je personage kan ontwikkelen naar een voetballer, die vervolgens een transfer maakt naar een Engelse club.

  'Na-na-na-na-na-na-na-na-na-na-na, Dani Rojas, Rojas, Dani Rojas!'

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Wiepie

  • 3 september 2021 13:32
  @CommanderKeen Dank je voor deze Ted Lasso referentie. Love it.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  StormFox

  • 1 september 2021 08:33
  Afgezien van FC2 heb ik van elk deel genoten.
  Weet iemand of FC6 story co-op heeft?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Real13

  • 1 september 2021 09:28
  @StormFox Zit erin ja

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  -JK-

  • 1 september 2021 08:41
  Wat hoort er niet thuis?

  despoot
  vehikels
  kemphaan
  veteraanvechter
  gamers


  Antwoord: 1, 2, 3, 4

  Ik stoor me gruwelijk aan game termen die worden "vernederlands"
  Waarom noem je de site dan Gamer.nl, dat is toch ook een term? Speller.nl zou dan passender zijn. En in hetzelfde artikel ook nog gamer te gebruiken is dan weer tegen jullie regels in.

  Aub game-termen gebruiken, laat het aub in het Engels zodat de normale mens het ook kan lezen zonder vraagtekens.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  StormFox

  • 1 september 2021 09:43
  @-JK- jeetje jij zit wel heel vroeg aan het azijn vandaag.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Keesje_NLNL

  • 1 september 2021 13:54
  @StormFox 'Azijn' kan echt niet. Het is 'vinegar' om in 'game-termen' te blijven..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 1 september 2021 10:02
  @-JK- hoi, ik begrijp je kritiek niet zo goed? Dit zijn alle vijf Nederlandse woorden in het Nederlandse woordenboek (ja, ook gamer). Oke veteraanvechter kun je misschien over vallen omdat dat een zelfgemaakte samenstelling is.

  Wat heeft het volgens jou met gametermen te maken dan? Een despoot is iemand die in zijn eentje heerst, dat is toch geen gameterm? Wat zou een kemphaan voor gamejargon in het Engels moeten zijn volgens jou dan?

  We hebben daar geen 'regels' over hoor. We schrijven bijvoorbeeld wel gewoon first-person shooter, dlc en rpg. Over het algemeen schrijven we in het Nederlands, ja. Maar we gaan geen bekende termen krom trekken om maar in het Nederlands te schrijven.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  -JK-

  • 1 september 2021 10:15
  @ErikNus Daar lijkt het in mijn ogen wel op. verder vind ik alle artikel heel goed te lezen, net als deze. Maar dan komt er af en toe zon woord voorbij en dan stoor ik me daar aan. Je zit dan net lekker in de flow van een artikel/verhaal en dan word je daar uitgerukt.
  De woorden uit mijn lijstje klinken voor geen meter, er zijn betere opties te vinden, zelfs in het Nederlands.

  Alleenheerser / dictator
  Voertuig
  Gangster / tuig
  veteraanvechter, tja wtf, context afhankelijk.

  Je hoeft ook niet alles goed te gaan praten, kan niet iedereen te vriend houden natuurlijk. Ik vind het prima als iemand zou zeggen, kut voor je, gaan we niks aan doen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • BerserQ

  • 1 september 2021 10:35
  @-JK- Wat moet jij een ongelofelijk treurig leven hebben if you al here so over can struikelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  -JK-

  • 1 september 2021 10:43
  @BerserQ weer lekker op de persoon aan het bashen, ook nergens voor nodig.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ziminar

  • 1 september 2021 11:01
  @-JK-
  Despoot is gewoon een Nederlands woord wat in de VanDale staat. Een despoot is niet altijd een dictator.

  Vehikels staat ook gewoon in het woordenboek en beperkt zich niet alleen tot auto's, maar omvat ook boten en treinen. Wellicht niet een wat je zelf vaak zal uitspreken, maar misstaat niet in dit artikel.

  Kemphaan wordt hier gebruikt voor een woordgrap: een kemphaan zo groot als een kalf. Geen fout woord en maakt het artikel ook leuker om te lezen. Wat mij betreft dus gewoon op zijn plaats hier.

  De enige waar ik je gelijk in zou kunnen geven is veteraanvechter, maar als dat het enige is vraag ik me af of dat de moeite waard is om je onvrede over uit te spreken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.