Hands-on
anno 1800

Anno 1800: The Passage maakt je warm voor een ijskoude expeditie

Een hoop nieuwe content voor tijdens de feestdagen

Geschreven door Ralph van Dodewaard op
Op 10 december wordt de derde uitbreiding van Anno 1800 gelanceerd, genaamd The Passage. Hierin ga je op expeditie naar het Noordpoolgebied, in wat belooft de grootste uitbreiding voor de game tot nu toe te worden. Gamer.nl werd een paar weken geleden uitgenodigd op het kantoor van Ubisoft en ontwikkelaar Blue Byte in Mainz en mocht alvast aan de slag met de nieuwe content.

Na de Oude Wereld, Nieuwe Wereld en Cape Trelawney, introduceert The Passage het Noordpoolgebied als het vierde speelbare gebied in Anno 1800. De titel van de uitbreiding refereert naar de beroemde Northwest Passage, de doorvaartroute die werd gezocht door het poolgebied van Canada om een kortere route naar het Verre Oosten te vinden. Dit ging echter niet zonder problemen en het verhaal van The Passage begint dan ook wanneer de speler de taak krijgt om een expeditie te sturen naar het Noordpoolgebied. Het doel is om de zoekgeraakte Sir John en zijn bemanning op te sporen.

Anno 1800

Grimmig

Net zoals bij andere expedities in Anno 1800 krijgt de speler verschillende evenementen en keuzes voorgeschoteld tijdens de reis naar het noorden. Dit keer moet er echter niet alleen worden gekozen tussen twee of drie mogelijke oplossingen wanneer de expeditie bijvoorbeeld in een zware sneeuwstorm terechtkomt, maar moet ook worden bepaald welke route het schip neemt door het poolarchipel. Anno 1800 heeft de reputatie nog wel eens een roze bril op te hebben bij het vertellen van de geschiedenis van de 17e eeuw, maar tijdens de zoektocht naar Sir John wordt duidelijk dat de verhaallijn in The Passage een stuk grimmiger is.

Wanneer de expeditie het verlaten kamp van Sir John bereikt, wordt een buitenpost gevestigd dat dient als eerste thuisbasis in het Noordpoolgebied. Deze buitenpost wordt bewoond door twee nieuwe, unieke bevolkingsklassen, de Explorers en de Technicians. De klassen hebben hun eigen behoeften en in de barre weersomstandigheden van het Noordpoolgebied is hierin een grote rol weggelegd voor warmte. Deze warmte wordt geleverd door nieuwe goederen als slaapzakken en parkajassen, of door middel zogenoemde Heaters, een van de 32 nieuwe gebouwen in The Passage. Heaters hebben echter een beperkt bereik en moeten worden voorzien van houtskool, wat een interessante uitdaging toevoegt bij het plannen van de lay-out van de kolonie.

Naast de Heaters zijn er ook andere nieuwe gebouwen en productieketens die zijn afgestemd op het koude Noordpoolgebied. Zo schiet het Ranger Station te hulp wanneer er brand of ziekte uitbreekt en wordt er op walvissen en rendieren gejaagd om bewoners te voorzien van voedsel. Wanneer de dagelijkse obstakels van de zware leefomstandigheden zijn overwonnen, is het bovendien mogelijk om een hangar te bouwen voor luchtschepen. Luchtschepen vormen een nieuwe manier om goederen te ruilen tussen gebieden en kolonies, maar de constructie en hiervan is erg duur en het gas dat nodig is om de ballonnen te vullen kan alleen worden verkregen op afgelegen ijskliffen. Voor Anno 1800-veteranen is dit dan ook het nieuwe ultieme endgame-doel.

Anno 1800

Veelgevraagde toevoegingen

Ook voor spelers die niet van plan zijn om The Passage aan te schaffen, is 10 december een dag om naar uit te kijken. Op de dag dat de uitbreiding lanceert wordt namelijk Game Update 6 uitgebracht voor alle bezitters van Anno 1800. Deze gratis update bevat naast algemene verbeteringen ook twee van de grootste en veelgevraagde toevoegingen tot nu toe, met het statistiekenscherm en een co-op-modus. Het statistiekenscherm biedt nóg meer diepgang in de vorm van uitgebreide informatie en grafieken over onder andere de populatie, economie en productieketens van de verschillende kolonies, terwijl spelers in de nieuwe co-op-modus een team van vier kunnen vormen om samen te bouwen aan hetzelfde rijk. Dit betekent bovendien dat er met vier teams van vier nu zestien spelers tegelijk aan de slag kunnen in de multiplayer.

Omdat de kerstdagen weer voor de deur staan, is vanaf 10 december naast de uitbreiding en gratis update ook een speciale Holiday Pack verkrijgbaar voor Anno 1800. Dit pakket staat in het teken van de feestdagen en voegt 23 cosmetische ornamenten toe aan het spel die geen invloed hebben op de gameplay, vergelijkbaar met uitgebrachte pakketten voor Anno 2070. Met behulp van de ornamenten kunnen spelers hun kolonies decoreren met eigen ontworpen kerstmarkten, bestaande uit onder andere marktkraampjes, kerstbomen en een draaimolen. Hoewel het idee hiervan leuk is, zorgt het specifieke thema van de ornamenten er wellicht voor dat de toevoegingen niet vaak gebruikt zullen worden.

Met de lancering van de nieuwe uitbreiding, Game Update 6 en de Holiday Pack hebben Anno 1800-spelers in ieder geval weer een hoop content om mee aan de slag te gaan tijdens de feestdagen. Ondanks dat het seizoenspas hiermee afloopt, zeggen Ubisoft en Blue Byte nog niet klaar te zijn met de ontwikkeling van het spel. Zo is aangekondigd dat er in 2020 meer grote gameplay-toevoegingen worden uitgebracht voor Anno 1800, al moeten we nog een paar maanden wachten voordat we hier meer informatie over krijgen.

Anno 1800: The Passage, Game Update 6 en de Holiday Pack zijn allen vanaf 10 december verkrijgbaar voor Windows. The Passage is onderdeel van de seizoenspas van Anno 1800, maar kan ook los worden aangeschaft.

Dit artikel delen:

Lees meer

Control komt toch niet naar Xbox Game Pass volgens Remedy-CEO Volgende update Monster Hunter World: Iceborne bevat nieuwe Siege-missie
0

Reacties op: Anno 1800: The Passage maakt je warm voor een ijskoude expeditie

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.