Hands-on
age of empires 3 definitive edition

Age of Empires 3: Definitive Edition verbetert een imperfecte rts

Maar is dat genoeg?

Geschreven door Harry Hol op
Hoewel de eerste twee Age of Empires-games op release instant klassiekers waren in het real time strategy-genre, is deel 3 een stuk minder geliefd. Misschien omdat de rts-hype in 2005 eigenlijk wel een beetje voorbij was. Of omdat het spel te veel probeert binnen een te oude infrastructuur. Hoe dan ook krijgt de game nu een tweede kans in de vorm van een Definitive Edition. We speelden met enigszins gemengde gevoelens een previewversie van het spel.

Bij het openen van de game is duidelijk dat deze Definitive Edition wel heel compleet is. Alle campagnes en uitbreidingen zijn aanwezig. Ook is er een nieuwe tutorial en kun je twee nieuwe volken, de Zweden en de Inca’s, besturen. Voor onze hands-on probeerden we de verhaalmissies en enkele skirmishes uit, om zo een idee te krijgen van het gevoel van de game. En dat gevoel is dik in orde.

age of empires 3 definitive edition

De nieuwe tutorial is wel een tikkie omslachtig. Je vindt deze onder ‘The Art of War’ in het hoofdmenu en het wordt gepresenteerd als een cursus met verschillende lessen. Dat is op zich prima, maar voor je het ‘praktijkdeel’ van de tutorial kan doen, moet je per les eerst een video bekijken die je bepaalde begrippen uitlegt. Dit is ook niet optioneel: kijken moet voor je kan oefenen. Dat hadden we graag wat eleganter gezien.. Je hoeft natuurlijk de tutorial niet te doorlopen, maar dan mis je wel behoorlijk wat basiskennis

Hoewel de verhaalmodus met allerlei wendingen en personages best leuk is, blijft de skirmish toch de leukste manier van spelen. In tegenstelling tot de verhaalmissies, is een skirmish een organische ervaring waarbij je in de loop van een potje alle technologieën kunt gebruiken, in plaats van wat de missiebouwers voor jou hebben uitgekozen.

age of empires 3 definitive edition

Houterig

Net zoals de eerdere delen is AoE3 grafisch opgepoetst. Toch komt dit derde deel verouderd over vergeleken met de vorige twee remasters. De belangrijkste reden daarvoor is de animatie van de personages. Die is erg houterig en kunstmatig, waardoor je niet het gevoel hebt dat je naar echte mensen zit te kijken. Gek genoeg waren de 2D-sprites van de vorige remasters geloofwaardiger dan de 3D-poppetjes hier. We zitten blijkbaar diep in de ‘uncanny valley’ door een poging tot realisme die jammerlijk faalt.

Dat wordt versterkt door de wel indrukwekkende natuurkundesimulatie, zoals de manier waarop de soldaten reageren op bijvoorbeeld een kanonskogel of explosie. Dat soort gebeurtenissen worden goed gesimuleerd, wat het idee versterkt dat je met een speelgoeddoos aan het gamen bent in plaats van een echt volk.

Het is interessant om te zien hoe de makers van de game beginnen met een pop-pup venster, dat uitlegt dat deze remaster behalve een technische make-over ook een politieke correctie heeft meegekregen.

Niet erg

Die grafische problemen zijn vooral een kwestie van wennen. Het spel zelf speelt gewoon erg lekker weg. Al snel stuur je dorpelingen achter een kudde bizons aan om het vee richting je eigen dorp te drijven, en ben je voldoende voedsel aan het verzamelen voor de eerste technologische upgrade. Er zit ook een boel plezier in het spelen op ‘makkelijk’ of ‘sandbox’, om vooral te kijken hoe je de economie van je volk op kan bouwen zonder steeds maar in een lastige veldslag verwikkeld te raken.

Maar hier loop je ook tegen een van de problemen uit de oorspronkelijke game aan: er zit veel diepgang in de manier waarop je je volk kan laten groeien, zodat het aan kan voelen als een real time versie van Civilization. Maar het blijft een real time strategiegame waarbij vechten toch echt de hoofdmoot is. In hoeverre dit hinken op twee gedachten op langere termijn een echt probleem is, konden we op basis van de korte hands-on niet beoordelen. Aangezien het in het origineel een probleem was, stippen we het hier toch even aan.

age of empires 3 definitive edition

Politiek

AoE3 had oorspronkelijk overigens wel meer problemen. Het is interessant om te zien hoe de makers van de game beginnen met een pop-pup venster, dat uitlegt dat deze remaster behalve een technische make-over ook een politieke correctie heeft meegekregen. De oorspronkelijke game, zo stellen de makers, bevatte een aantal racistische stereotypen in de weergave van de inheemse bevolking van Amerika. Deze zijn voor de nieuwe versie in het verhaal en in de graphics en audio aangepast.

Dit is een lovenswaardige stap. De inheemse beschavingen van de Amerikaanse continenten verdienen beter dan een stereotype behandeling. De makers stellen dat ze hiervoor advies hebben gevraagd aan experts en mensen die de oorspronkelijke talen beheersen.

Een herwaardering van de gesproken tekst is overigens duidelijk niet voor alle speelbare volken gedaan. De Nederlanders komen – net als in het origineel - nog steeds raar over. Stuur je een groepje dorpelingen naar een klomp zilver om dit te ontginnen, reageren ze met ‘Handelen!’. Stuur je hen naar wat herten, roepen ze ‘Jager!’. Het lijkt alsof de makers voor onze taal niet verder hebben gekeken dan een zakwoordenboek.

age of empires 3 definitive edition

Historisch recht

Hoewel het spel als rts nog steeds lekker speelt, bekruipt het gevoel dat de game in zijn oorspronkelijke versie al een tikkie te ambitieus was voor zijn tijd, en dat de remaster niet ver genoeg gaat in het moderniseren. Er had gewoon meer gedaan kunnen worden met de animaties om het spel echt naar de moderne tijd te sleuren.

Dat de makers van de remaster duidelijk werk hebben gemaakt van het verwijderen van kwetsende en racistische content is dan weer wel een applausje waard. Want ironisch genoeg betekent het veranderen van de brontekst in dit geval dat de geschiedenis juist wel recht wordt gedaan.

Age of Empires 3: Definitive Edition verschijnt op 15 oktober voor pc.

Meer hands-on:

Dit artikel delen:

Lees meer

De kaart van Cyberpunk 2077 is uitgelekt De eerste teaser van de aankomende Monster Hunter-film
15

Reacties op: Age of Empires 3: Definitive Edition verbetert een imperfecte rts

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Heer Mida

  • 5 oktober 2020 10:06
  Ik ben dan ook geen expert op het gebied van indianen, maar toen ik AoE3 kapot speelde heb ik me niet beziggehouden met hoe realistisch of niet zij werden geportretteerd. Er waren belangrijkere dingen, namelijk uitzoeken hoe ik mijn tegenstander kon verpletteren.

  Hoe opzichtig is de boodschap dat ze dit hebben veranderd?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ghost

  • 5 oktober 2020 10:49
  De Nederlanders komen – net als in het origineel - nog steeds raar over. … Het lijkt alsof de makers voor onze taal niet verder hebben gekeken dan een zakwoordenboek.

  Of Bing translator.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DutchDice

  • 5 oktober 2020 10:52
  Ga hem op zeker weer proberen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Basboss

  • 5 oktober 2020 16:33
  Het nadeel van de game vond ik het level gedeelte. Volgens mij worden je mannetjes nog sterker ook.

  Dit maakt het spel gewoon minder geschikt voor multiplayer. Ooit een potje tegen mijn broers gespeeld. Ik was toen op een gegeven moment een level hoger.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  melody

  • 5 oktober 2020 22:06
  Zit dat kaartsysteem weer in de multiplayer? In het origineel stapte ik na 2 maanden in en was het erg lastig meekomen met de max level spelers door hun overpowerde kaarten….

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Archer83

  • 7 oktober 2020 11:36
  Ik heb deze misschien nog wel meer gespeeld dan 2, dus ik ga hem zeker weer aanschaffen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Corelone

  • 7 oktober 2020 15:39
  De oorspronkelijke game, zo stellen de makers, bevatte een aantal racistische stereotypen in de weergave van de inheemse bevolking van Amerika. Deze zijn voor de nieuwe versie in het verhaal en in de graphics en audio aangepast.

  Te belachelijk voor woorden dat ze weer van alles aanpassen omdat maar een klein gedeelte van de mensen die weer zien als racisme.
  Zo snap ik ook niet waarom ze in de randstad Zwarte Piet afschaffen, terwijl bij ons in de dorpen overal nog Zwarte Pieten zijn. En die zullen ook niet verdwijnen!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 9 oktober 2020 04:32
  @Corelone Ik kom uit twente, en ook hier is er toch echt dit jaar zwarte piet verleden tijd. Dus dat het alleen een randstad gebeuren is, is echt lariekoek.

  Of ik daar voor of tegen ben laat ik in het midden, daar is het hier niet het platform voor. Ik had ook graag gezien dat gamer.nl hier niet een heel punt van had gemaakt. Ik kom hier om over mn hobby te lezen. Politiek worden we al genoeg mee dood gegooid. Gamen is nou net effe die ontsnapping van die echte wereld.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Corelone

  • 9 oktober 2020 13:16
  @darkmanwls Hier in Drenthe zijn alle intochten nog met Zwarte Piet, in de steden dorpen, en op scholen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 9 oktober 2020 17:06
  @Corelone Maar jij had het over de randstad. Ik zeg alleen dat t niet alleen de randstad is

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Corelone

  • 9 oktober 2020 18:20
  @darkmanwls Daar heb je gelijk in. Ik moet zeggen dat het me wel tegenvalt van de Tukkers. Ik dacht dat jullie ook net als ons in Drenthe en de Friezen, niet snel afweken van Nederlandse tradities. Ze zeggen dat Tukkers stug zijn, maar dat valt dus tegen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 10 oktober 2020 03:23
  @Corelone Om heel eerlijk te zijn, ze zoeken t maar uit, ik ben de discussie beu, ik ben zelf al heel lang geen kind meer en ik heb ze ook niet. Het heeft geen invloed op mij. Het zal mij echt aan mijn spreekwoordelijke reet roesten.

  Maar ja, ik ben inmiddels ook al verweten dat niet deelnemen aan de discussie nog veel erger is dan welke kant dan ook. Je moet kiezen, dat weiger ik dus. Laat ze t lekker uitzoeken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Corelone

  • 11 oktober 2020 01:09
  @darkmanwls Ja dat kan ook en is ook prima.

  Zelf heb ik acht kinderen, en ik heb nog de meeste moeite met mensen die zeggen dat het de kinderen niks uitmaakt.
  Vorig jaar waren we met ons gezin in november in Rotterdam, en daar liepen roetveegpieten die bijna totaal blank waren. Toen zeiden onze kinderen, dat zijn geen Zwarte Pieten dat zijn nep pieten.
  Bij ons in een dorp met zeshonderd inwoners is het zeer belangrijk dat Zwarte Pieten blijven bestaan, anders herkennen de kinderen de buurmannen.
  Plus niemand in ons dorp heeft moeite met Zwarte Piet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • PlagueVeritas

  • 9 oktober 2020 11:12
  @Corelone dit was ook mij initiële gedachte. Maar ik heb even gezocht op het internet welke aanpassingen er zijn gemaakt. Die blijken op zich wel hout te snijden. Zo zijn de namen van de indianenstammen aangepast naar hoe zij daadwerkelijk heette en niet hoe zij door de (vroege) Amerikanen/kolonisten werden genoemd. Dat lijkt mij een aanpassing die recht doet aan de historie. Nog even los van het feit of je de oude namen als racistisch moet bestempelen.

  De overige aanpassingen: zoals dat indianen geen grondstoffen delven, vind ik dan weer wat verder gezocht. Het is en blijft een game. Niet alles hoeft in overeenstemming te zijn met historie om het niet racistisch/stereotyperend te laten zijn. Maar puur gametechnisch is het geen verkeerde aanpassing.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ozzy_w

  • 9 oktober 2020 09:05
  Ik ben gewond! Ik kan mij niet bewegen!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.