Hands-on
PlayStation VR 2

Aan de PlayStation VR2-hardware ligt het niet

PlayStation VR2 en Horizon Call of the Mountain onder de loep

Geschreven door Jacco Peek op
Hoewel de verkoopcijfers van de PlayStation VR in het niet vielen bij die van de bijbehorende console, was Sony’s eerste poging tot virtual reality een relatief succes. Het bood vr met een lagere instapdrempel - die PlayStation 4 had je waarschijnlijk toch al staan. Met de PlayStation VR2 gooit Sony het over andere boeg; die moet mee kunnen doen met de grote jongens in het vr-segment.

Dan hebben we het vooral over de hardware, want die is behoorlijk indrukwekkend. De specificaties spreken voor zichzelf: een paneelresolutie van 2000x2040 pixels per oog, oledschermen, een verversingssnelheid van 90 tot 120Hz en nog veel meer significante upgrades ten opzichte van het vorige model. Het is vooral belangrijk om te weten dat content er haarscherp uitziet, waar je bij andere headsets soms de pixels nog kan tellen.

Oogstrelend

Dat heeft overigens niet alleen te maken met de ruwe specificaties van de bril. Net als een aantal duurdere vr-brillen heeft Sony namelijk eye-tracking van fabrikant Tobii geïntegreerd, dat op een aantal slimme manieren wordt toegepast. Zogenaamde foveated rendering zorgt er bijvoorbeeld voor dat de headset slechts daar waar de speler kijkt het beeld in een volledige resolutie rendert, zodat de bespaarde hardwarecapaciteit kan worden gebruikt voor iets anders.

In de praktijk - in ons geval de demo van Horizon Call of the Mountain - werkt dat uitstekend. Tijdens het spelen heb je vrijwel niet door dat overige delen van het beeld minder scherp zijn, en daarbij registreert de game ook alle oogbewegingen als input. In het menu hoef je slechts te kijken naar de optie die je wilt selecteren, en tijdens het bewegen hoef je niet constant met je hoofd te draaien of de analoge sticks te gebruiken. Beide opties werken behoorlijk intuïtief, maar zijn wel even wennen. Uiteraard is de technologie in het menu van de game uit te schakelen.

PlayStation VR 2

Comfort en immersie

Andere instellingen spreken voor zich. Aan de hand van een aantal camera’s aan de voorzijde van de bril scannen spelers de speelomgeving. Daarbij registreert het niet alleen muren en objecten, maar ook mensen die mogelijk een obstakel vormen (lees: onze creative director gaming Martin Verschoor met een camera). Ook eye-tracking is eenvoudig in te stellen door een stip op het scherm te volgen.

Een zeer welkome toevoeging op de headset zelf is het instellen van de interpupillary distance (PD), de afstand tussen de ogen van de gebruiker. In het verleden klaagden met name vrouwen, die gemiddeld een lagere PD hebben, over duizeligheid bij virtual reality wegens ontbreken van de optie, dus het is fijn dat dit is toegevoegd. Verder keert een groot aantal comfortopties uit het vorige model terug, zoals een band die eenvoudig kan worden aangedraaid en een andere, brede band aan de voorzijde zodat de bril vooral op het voorhoofd in plaats van op de neus rust. In combinatie met een slimme gewichtsverdeling zit de PlayStation VR2 ontzettend comfortabel.

PlayStation VR 2
PlayStation VR 2
PlayStation VR 2

Op het gebied van immersie maakt de headset ook behoorlijke stappen. Zo zorgt de trilmotor in de bril zelf voor extra feedback, zoals wanneer een grote Snapmaw in Horizon de boot omkukelt of wanneer je wordt geraakt door de laser van een Watcher. Nog effectiever zijn de bijbehorende controllers, die een hoop elementen overnemen van de DualSense-controller. Zo bieden ze adaptive triggers, haptic feedback en registreren ze zelfs vingerbewegingen. In Call of of the Mountain komt dat laatste niet tot uiting, maar over het algemeen zorgen de subtiele trillingen en ‘stroevere’ triggers bij het boogschieten voor een extra laag immersie. Zo doen we uit automatisme onze mond open bij het oppakken van een smakelijk ogende appel, een ervaring die we persoonlijk nog niet eerder in vr mee hadden gemaakt.

Prachtige attractie

Qua software lijkt Horizon Call of the Mountain vooralsnog een mooi uithangbord voor de headset te worden. De introductie van de game verloopt grotendeels zoals je zou verwachten: een bootritje door de prachtige wereld van Horizon, omgeven door imposante robotdino’s en kleurrijke natuur. Shadow Carja-krijger Ryas is om onbekende reden gevangen genomen, maar dankzij de eerder genoemde Snapmaw-krokodil staat hij al snel in de wijde wereld. Op naar vrijheid.

De gameplay van Call of the Mountain bestaat voornamelijk uit klimmen, boogschieten en ontdekken – feitelijk net als in de hoofdgames. Klimmen werkt behoorlijk intuïtief: spelers gebruiken de triggers om rotsen en ander houvast beet te pakken en langzaam een weg omhoog te vinden, om zich vervolgens aan twee houten palen omhoog te trekken. Daarbij is het uitzicht mooi, en voor degenen met hoogtevrees waarschijnlijk extra spannend.

Horizon Call of the Mountain
Horizon Call of the Mountain
Horizon Call of the Mountain

Call of the Mountain lijkt dan ook grotendeels een ontspannende game te worden. Zo liggen er tal van speeltjes in de wereld verstopt om een beetje mee te klooien, zoals trommels, tamboerijnen en een verfkwast om mee op de muur te schilderen. Echte urgentie ervaar je tijdens de gevechten, waarbij de game in een soort van arenamodus gaat. Door te zwaaien met de arm of te bukken, ontwijken spelers aanvallen van robotdino’s, waarbij je altijd in dezelfde cirkel lijkt te draaien.

Dat is prettig, gezien het feit dat een pijl van de rug pakken, de boog aanspannen en raakschieten al behoorlijk wat handelingen vereist. Ook het schieten van deze boog werkt intuïtief – je hebt het gevoel dat je langs de boog kunt kijken en precies kunt mikken op de verschillende onderdelen van de vijanden. Dat maakt ons gevecht tegen een imposante Thunderjaw extra intens, waarbij het concept van langzaam onderdelen demonteren goed uit de verf komt.

Grootste obstakel

De PlayStation VR2 is niet perfect. Zo is het soms even in de war waar onze handen zijn tijdens het klimmen en bij het pakken van een pijl, mogelijk omdat de controllers even uit het bereik van de camera’s zijn. Ook is de kabel, die erg licht en lang is, is voor sommigen wellicht een dealbreaker ten opzichte van vr-modellen als de Meta Quest 2, die ook volledig draadloos te gebruiken is.

Voor de rest lijkt de PlayStation VR2 een mooi stukje hardware te worden. Sony doet duidelijk haar best om te concurreren in het hoogste segment, en vraagt daar zodoende een stevige prijs voor. De adviesprijs van 599 euro vormt dan ook het grootste obstakel voor het nieuwe platform. Zijn gebruikers bereid om dat te investeren, zeker nu de afzet van de PlayStation 5 pas net op gang komt?

Horizon Call of the Mountain

Dat zal vooral afhangen van de software die erop beschikbaar komt. En hoewel Horizon Call of the Mountain een prima vr-game om het platform mee uit te proberen lijkt te worden, blijft het de vraag in hoeverre er een ‘killer app’ op de PlayStation VR2 verschijnt die het grote publiek over haalt. Eén ding is echter zeker: aan de hardware ligt het niet.

De PlayStation VR 2 verschijnt op 22 februari. 

Dit artikel delen:

Lees meer

Fortnite krijgt mogelijk een eerstepersoonsperspectief Twisted Metal-televisieserie komt mogelijk dit jaar uit
23

Reacties op: Aan de PlayStation VR2-hardware ligt het niet

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  witte270

  • 31 januari 2023 16:20
  Ik ben benieuwd wat PSVR2 gaat brengen de komende tijd. Op zich ben ik wel geinteresseerd maar merk vooral dat ik de content die uitkomt nog wat weinig vind. De Horizon game lijkt mij wel tof en Gran Turismo ook, echter kan dit op dit moment de prijs niet rechtvaardigen voor mij. Hopelijk gaan ontwikkelaars met de komst van PSVR2 weer investeren in goede VR games.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snoop213

  • 31 januari 2023 16:51
  Gezien de beperkte line up. Lijkt Sony de Vr ook niet echt serieus te nemen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Bteqq

  • 31 januari 2023 16:54
  @Snoop213

  Er komen wel genoeg games voor de VR hoor. Wellicht niet meteen, maar gaandeweg wel (Ik heb voor de gein eens op YouTube de launchgames van generaties PS en Xbox teruggekeken en dat viel persoonlijk ook tegen). In ieder geval is er best veel VR nieuws over games die in ontwikkeling zijn.

  Het niet serieus nemen van VR vind ik persoonlijk een vreemde uitspraak, gezien de ontwikkelingskosten, aanbod games die gaan komen en het succes van VR1. Denk dat Sony VR juist serieus neemt door VR1 te laten opvolgen.

  Ik ga hem trouwens wel halen na een pricedrop of mooie bundel, want ja, ben het zeker met je eens dat het nu nog niet echt de aankoop rechtvaardigd, maar dat is wel heel persoonlijk voor een ieder. In Cinema Modus films kijken en de games die gaan komen (en in de toekomst zeker nog meer), maken het voor mij in ieder geval een leuke "gimmick".

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snoop213

  • 31 januari 2023 17:07
  @Bteqq Ja maar echt topgames van het niveau God of War Ragnarok die zie ik nog niet. En ja ze brengen een Vr2. Maar gezien ze het ontbreken van echte must haves niveau Raganarok staat het bij Sony echt plaats 2 naast de Ps5.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Bteqq

  • 31 januari 2023 17:20
  @Snoop213

  Ik vind het eerlijk gezegd niet zo gek dat het plaats 2 krijgt, maargoed, bij een nieuwe Resident Evil VR en Gran Turismo VR heb ik al genoeg te doen haha. Laten we hopen dat je positief wordt verrast!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • lightyears

  • 31 januari 2023 18:39
  @Bteqq Het niet serieus nemen van VR is geen vreemde uitspraak van hem. Hij slaat juist de spijker op zijn kop. Als ze er echt vol voor gingen waren ze met meer exclusives gekomen. Meta gaat vol voor VR. Sony niet. Succes van VR1 vind ik juist een twijfelachtige uitspraak van jou. Het was niet slecht met 6 miljoen. Maar toch ook niet geweldig als je 130 miljorn PS4 verkoopt. Ja Sony zal in het openbaar wel roepen dat het een succes was maar dat moet je ook met een korreltje zout nemen. Marketing praat.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Bteqq

  • 31 januari 2023 19:36
  @lightyears

  Daar mogen we over verschillen! Ik denk dat er genoeg moois gaat komen. Ik denk niet dat je bij 130 miljoen ps4 moet doen alsof 6 miljoen slecht is voor de VR markt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TommyVercetti

  • 31 januari 2023 17:11
  Als ze een exclusieve vr mode maken voor GTA VI, koop ik 'm gelijk. En de aangekondigde San Andreas VR van Meta zou ik ook graag willen zien op de PlayStation VR2.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • lightyears

  • 31 januari 2023 18:56
  @TommyVercetti Hopen dat San Andreas VR naar Sony komt is net zoiets als hopen dat God of War of Super Mario naar xbox komt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TommyVercetti

  • 31 januari 2023 19:31
  @lightyears Dat valt best mee San Andreas is oorspronkelijk eerst op de Playstation 2 uitgekomen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • ebiker

  • 1 februari 2023 08:21
  @TommyVercetti Of een game als Assassins Creed Odessey, in first person VR, dan koop ik de psvr2 meteen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 31 januari 2023 17:17
  Sony neemt vr gelukkig erg serieus dat zie je wel aan de hardware specs.

  Nu alleen nog effe een paar vette games

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Excalibur82

  • 31 januari 2023 19:44
  Welk type lenzen zitten in de PSVR2? Ouderwetse fresnel lenzen of moderne panckake lenzen? Dit bepaalt namelijk hoeveel van het scherm daadwerkelijk scherp te zien is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Jellevdburg

  • 1 februari 2023 15:16
  @Excalibur82 ik zou even dit opzoeken: ''What are Fresnel lenses and what do they mean for PSVR 2?'' van gamesradar, kan de link helaas niet plaatsen. En hoe kan ik btw mijn username veranderen?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Markus88

  • 1 februari 2023 15:21
  @Jellevdburg E-mailtje sturen naar redactie met het verzoek je naam te veranderen. Volgens mij was het redactie@gamer.nl

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Excalibur82

  • 2 februari 2023 19:31
  @Jellevdburg ok, nieuwerweste fresnellenzen dus. Die lossen dan misschien het probleem van de godrays op, maar het artikel zegt niets over de scherpte aan de randen. Het lijkt me sterk dat die qua scherpte gelijkwaardig zijn aan de pancake lensen. Maar hopelijk wel natuurlijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robskeee

  • 1 februari 2023 08:37
  Gemiste kans dit product. Niet aan de PC te hangen, en geen optie tot draadloos zijn echte dealbreakers. Niks is zo 'anti-immersive' als herinnerd worden dat je aan een kabel zit als je een keer met je hoofd draait.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TPpower

  • 3 februari 2023 15:50
  @Robskeee Dat is een beetje logisch waarom ze dat niet doen ik snap dat je dat jammer vind maar ze maken op hardwair eigelijk geen winst of te weinig winst en daarom doen ze dat niet zo en draadloos snap ik dat ze dat niet doen want dan kan je hem ten eerste makkelijker aan pc hangen en maakt hem nog duurder met latere input. en je wifi moet dat maar houden. Maar snap wat je bedoeld 1 kabel valt toch wel mee en door eye tracking heb je dat hooft draaien veel minder je zou hem desnoods ook aan het dak kunnen hangen probleem opgelost ha ha

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ocima

  • 1 februari 2023 08:42
  Ik mis de kinect! Wat een prachtige hardware was dat!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  WinNow

  • 1 februari 2023 13:21
  Blij dat ze voor kwaliteit zijn gegaan, kijk er enorm naar uit na de positieve previews!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.