Guide
game boy

Zo vervang je de batterij in een Game Boy-cartridge

Laat je favoriete Pokémon-party niet verloren gaan

Geschreven door Lucas May op
Het spelen van klassieke Game Boy-games is zelfs in 2019 nog een genot. Oké, sommige games zijn op gruwelijke wijze verouderd, maar in veel gevallen is het nog de moeite waard om de Game Boy even af te stoffen voor een uitgebreide speelsessie. Er kan zich alleen een probleem voordoen die je ervan weerhoudt om weer volop in je oude games te duiken: een dode batterij in de cartridges.

Dankzij de recente mods die ervoor zorgen dat je Game Boy of Game Boy Color zijn voorzien van een prachtig scherm met backlight is het weer helemaal hip om te gamen op de klassieke handhelds. Er zijn ook ontelbare games die nog steeds de moeite waard zijn. Met games als Pokémon (Red, Blue, Yellow, Silver, Gold of Crystal), Zelda: Link’s Awakening, Tetris, Super Mario Land 1 en 2 of Metroid 2: Return of Samus hoef je je geen seconde te vervelen, ondanks de leeftijd van deze titels. Misschien heb je nog wel een schoenendoos vol met games liggen, waarbij het alleen al voor de nostalgie leuk is om ze weer even op te starten.

Veel Game Boy-games zijn voorzien van een CR2025 knoopcelbatterij, die ervoor zorgt dat je waardevolle savegame bewaard blijft. Nu de meeste games al meer dan twintig jaar oud zijn, is de kans groot dat deze batterijen op zijn. Dat betekent dat je savegame dus verdwenen is of dreigt te verdwijnen. Wil je dus je oude cartridge nieuw leven inblazen? Of wil je zorgen dat de tweedehands game die je net hebt aangeschaft klaar is voor de toekomst? Volg dan de volgende stappen om je games weer helemaal in orde te maken.

Benodigdheden

 • Game Boy-game die aan vervanging toe is
 • Soldeerbout en een beetje soldeertin
 • Stervormige 3.8 mm schroevendraaier (ook voor NES, SNES en N64) (link)
 • Nieuwe CR2025- of CR1616-batterij met tabjes (link)
 • Eventueel platte schroevendraaier of pincet
game boy

Verschillende batterijen

De meeste oude Game Boy-games gebruiken CR2025-batterijen. Let op dat bij sommige Game Boy-games, zoals Pokémon Yellow, alsmede voor Game Boy Advance-titels, een kleinere CR1616-batterij wordt gebruikt. We raden aan om batterijen met tabjes (soldeerpunten) te bestellen, hoewel het mogelijk is losse batterijen zelf van tabjes te voorzien. Batterijen met tabjes zijn echter vrij makkelijk en goedkoop beschikbaar, zoals op AliExpress of Ebay.

Openmaken

Voor het openmaken van de cartridge gebruik je een stervormige 3.8mm schroevendraaier of bitje. Deze is tevens te gebruiken voor NES-, SNES- en N64-games, mocht het nodig zijn om voor deze consoles de games te voorzien van nieuwe batterijen. Draai de cartridge om zodat het etiket naar beneden ligt en draai de schroef eruit. Vervolgens kun je de achterkant naar boven duwen om de twee helften van elkaar af te halen.

game boy

Het is mogelijk om op een alternatieve wijze een cartridge open te maken. We raden het niet aan, aangezien je schade aan kan brengen aan je game. Bij gebrek aan een geschikte schroevendraaier is het mogelijk om een pen te gebruiken (bij een test werkte een standaard Bic-pen prima). Haal het topje van de pen af, steek deze een paar seconden aan met een aansteker en duw deze vervolgens op het schroefje. Het plastic vormt zich om de stervormige schroef heen en wanneer deze is afgekoeld kan deze (met enige moeite) gebruikt worden als schroevendraaier.

Batterij vervangen

Eerst moet de oude batterij worden verwijderd. Dit kan door het soldeertin te verwarmen met de soldeerbout en de batterij weg te trekken of door het soldeertin voorzichtig te breken. Met een kleine platte schroevendraaier of pincet is het mogelijk om de batterij op te tillen. Zorg dat je de overige elektrische circuits in de cartridge niet aanraakt met de soldeerbout of andere gereedschappen, aangezien deze erg gevoelig zijn.

game boy

Plaats vervolgens de nieuwe batterij op de cartridge en zorg dat de plus- en min-contacten goed staan. Je vindt naast het soldeerpunt op de cartridge een klein plusje of minnetje. Ook staat op de batterij aangegeven welke kant plus en min is. Buig indien nodig de tabjes om en soldeer deze vast met de verwarmde soldeerbout en een klein druppeltje soldeertin. Doe eerst de bovenste en vervolgens de onderste. Zodra beide punten vastzitten, moeten deze slechts een paar seconden afkoelen voordat deze goed zijn bevestigd. Indien er iets verkeerd gaat is het altijd mogelijk om de punten opnieuw te verwarmen en de stappen nog eens door te lopen.

Het is ook mogelijk om tape te gebruiken om een nieuwe batterij vast te plakken en zo het solderen te omzeilen. Dit is echter een stuk riskanter, omdat de tape sneller los kan laten en de batterij hierdoor niet meer op zijn plek blijft.

Dichtmaken en testen

Schuif hierna de voorkant weer op de achterkant van de cartridge en draai de schroef er weer in met de 3.8mm schroevendraaier. Start je game op, save deze vervolgens en zet je Game Boy weer uit. Als je savegame nog werkt wanneer je hem weer aan hebt gezet, is het gelukt om de batterij te vervangen. Gefeliciteerd! Je hebt je Game Boy-game van nieuw leven voorzien. De batterij gaat weer vele jaren mee en kan voor genoeg retrogameplezier zorgen.

game boy

Batterij vervangen en savegame behouden?

Heb je nog een game liggen waar een cruciale savegame op staat die je wil behouden? Volg dan de bovenstaande stappen terwijl de open cartridge in een Game Boy zit, je deze stevig vasthoudt, de Game Boy aan staat en je savegame is geladen. Omdat de savegame tijdelijk in het geheugen van de Game Boy staat, wordt deze vervolgens weer op de cartridge geschreven wanneer je weer opslaat. Als je dus opslaat nadat je een nieuwe batterij hebt geïnstalleerd, kan je weer jaren genieten van de savegame. Deze methode is wel enigszins riskant. Als het contact met de Game Boy wordt verloren, is de savegame voorgoed verdwenen.

Een andere manier om een savegame te behouden is door deze te dumpen en vervolgens weer terug te schrijven op de cartridge. Dit kan op allerlei manieren, zoals met de Joey Joebags van BennVenn, een Nintendo DS-flashcart of de Retron 5-console. Meer informatie over backups maken van savegames is te vinden in deze Reddit-post.

Dit artikel delen:

Lees meer

De beste gamedeals van de week - F1 2019 en Black Ops 4 Spelers kunnen in Fifa 20 vrouwelijke managers creëren
5

Reacties op: Zo vervang je de batterij in een Game Boy-cartridge

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Markus88

  • 8 augustus 2019 11:50
  of……. emulator? ;P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MonsterCrab

  • 8 augustus 2019 12:09
  @Markus88 Dat kan zeker, maar het gebruiken van originele hardware geeft voor mij toch een stukje extra plezier. :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  rashura

  • 8 augustus 2019 13:29
  @MonsterCrab En lekker in de tuin of op de bank/bed liggen spelen :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  water

  • 8 augustus 2019 13:10
  Helaas is dit item al telaat voor mijn old school pokemon silver, vaarwel celebii :(

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MonsterCrab

  • 8 augustus 2019 13:22
  @water r.i.p :(

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.