Guide

Retroconsole aansluiten op je moderne tv 

Hier moet je aan denken

Geschreven door Wesley Akkerman op
Als je net begint met je retroverzameling of benieuwd bent hoe je je oude consoles op je moderne tv moet aansluiten, dan is het soms lastig te bepalen waar je moet beginnen. We nemen je mee langs alle opties, door de SNES als voorbeeld te gebruiken. Veel van de tips in dit artikel gelden voor alle consoles die een tulpenstekker hebben.

Als je thuis geen ouderwetse televisie meer hebt staan, dan kan het lastig zijn om een ouderwetse console er aan te koppelen. Je kunt natuurlijk een miniconsole, zoals de SNES Mini, kopen en daar je voldoening uithalen. Maar zonder dat ding te hacken en er zelf roms op te zetten, ben je aangewezen op de beperkte selectie games die Nintendo voor je uitgekozen heeft. Mogelijk heb je zelf al een uitgebreidere collectie SNES-games liggen die het spelen waard zijn. Maar hoe sluit je die Super Nintendo nou precies aan op je moderne bakbeest?

De SNES aansluiten

Het voordeel van zo’n SNES Mini is dat je hem via de hdmi-kabel aansluit. Je hoeft dan niet te letten op een rca- of scart-aansluiting. Rca staat voor right coronary artery, maar wordt in goed Nederlands ook wel de tulpenstekker genoemd. De stekkertjes komen in de kleuren rood, geel en wit. Sommige televisies bieden tegenwoordig geen rca- of scart-aansluiting meer aan, waardoor het dus moeilijk is om je SNES aan te sluiten (of welke retroconsole dan ook).

Heeft je tv die aansluitingen nog wel? Dan hoef je verder nergens aan te denken. De beste optie is dan een av-kabel. Dat is een kabel met een aansluiting die je op de SNES, Nintendo 64 en zelfs de GameCube tegenkomt. Heb je een GameCube, dan is de kans heel groot dat je die kabel al hebt liggen. Heb je de console niet, dan kun je de stekker voor een paar euro online scoren. Zoek de kabel op bij grote retailers en sorteer op de meest populaire opties. Er bestaat helaas niet echt een merk dat er met kop en schouders bovenuit steekt. Sluit de ene kant aan op je SNES en stop de andere kant in de tv. Spoor het juiste kanaal op en je bent good to go.

Het voordeel van de av-kabel is dat je voor drie spelcomputers één kabel gebruikt. Heb je een gamekamer of laat je de kabel gewoon standaard in je tv zitten, dan heb je er dus maar eentje nodig. Je haalt dan simpelweg de kabel uit de ene console en stopt hem in de andere. Dat scheelt een hoop kabelmanagement voor eigenaars van een gamekamer. Waar je dan wel aan moet denken, is dat je de consoles dicht bij elkaar plaatst én dat je altijd goed bij de aansluitingen kunt komen. Oude consoles van Sega, Sony en andere fabrikanten hebben allemaal hun eigen aansluitingen, maar misschien kun je er nog een paar op deze manier aansluiten.

Geen rca of scart

Maar wat als je geen rca- of scart-aansluitingen hebt op je televisie, of niet gemakkelijk bij die aansluitingen komt? Dan kun je speciale hdmi-converters gebruiken. In dit scenario gaan we ervan uit dat je gebruikmaakt van de hdmi-poorten die vaak aan de zijkant van een tv zitten, omdat die beter bereikbaar is. Het is soms even zoeken, maar ze bestaan weldegelijk. Waar je naar op zoek bent is een rca-naar-hdmi-adapter, mits je voornemens bent slechts één console aan te sluiten via hdmi. En anders is een scart-naar-hdmi-adapter ook een goede optie.

Dergelijke adapters worden ook wel av-hdmi-adapters genoemd en kosten vaak een paar tientjes. De goedkoopste versies bieden veelal dezelfde mogelijkheden als de duurdere varianten. Je kunt het beeld van je SNES (maar dus ook je Nintendo 64 of GameCube) in 720p of 1080p weergeven op je moderne televisie. 720p is high definition, terwijl 1080p full high definition is. Echter, omdat het oorspronkelijke beeld 480p of lager is, kan de kwaliteit van de graphics helaas wat tegenvallen.

Duurdere varianten kunnen nog wat helpen bij het opschalen van de beelden (als in: de scherpte en resolutie verbeteren), maar een optimale oplossing is het niet. Het is wel de meest snelle en toegankelijke oplossing. Je moet er rekening mee houden dat veel van die adapters stroom gebruiken. In heel veel gevallen gebruik je daar een (meegeleverde) usb-kabel voor. Je sluit hem dan aan via een stroomadapter, maar kunt ook een usb-poort op je tv gebruiken.

Andere opties

De kwaliteit per av-naar-hdmi-adapter verschilt nogal. Er zijn ook andere opties die kunnen helpen, in de vorm van aftermarketproducten. Dit zijn nieuwe kabels die de tulpenstekkers of av-kabel overbodig maken. Dergelijke kabels hebben aan de ene kant een av-aansluiting voor je SNES en aan de andere kant een ingebouwde hdmi-converter, inclusief hdmi-poort (of soms meteen een hdmi-aansluiting). Ook hier kom je heel veel verschillende resultaten tegen qua kwaliteit, maar over het algemeen haal je hier een betere beeldkwaliteit uit dan wanneer je gebruikmaakt van adapters.

Zo zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden in het gebruik van de producten. Zo worden niet altijd worden alle benodigde kabels meegeleverd. Een ander probleem kan zijn dat de converter uit zichtzelf de beelden weergeeft in een beeldverhouding van 16:9, terwijl de SNES en N64 voornamelijk beelden in 4:3 presenteert. Vroeger hadden we nou eenmaal geen breedbeeldtelevisies, dus games werden ook niet echt gemaakt voor die beeldverhoudingen.

Hoewel het beeld qua scherpte, kleurpresentatie en resolutie vaak van een wat hogere kwaliteit heeft dan wanneer je een adapter tussen de oude av-kabel en de tv positioneert, kan het dus gebeuren dat het beeld opgerekt wordt. Soms is dat een keuze van de fabrikant; de oplossing is dan de tv-instellingen aanpassen. Daarom is het verstandig je goed in te lezen over het product dat je voor ogen hebt. Zoek naar reviews en vooral ook vergelijkende YouTube-video’s.

Nog meer mogelijkheden

Leunen op de oude kabels, gebruikmaken van adapters of hele nieuwe kabels aanschaffen: er zijn opties genoeg voor het aansluiten van je SNES. We hebben het nog niet over de inbouwmogelijkheden of kloonsystemen gehad. De inbouwmogelijkheden zijn wat lastiger, maar presenteren veelal een haarscherp beeld uit de ouderwetse hardware. Een kloonsysteem is waarschijnlijk een optie waar een grote groep mensen wat aan heeft.

Dergelijke systemen zijn niet alleen handig voor mensen met een grote SNES-verzameling zonder werkende SNES. Je kunt zo’n kloonsysteem namelijk prima als eigenaar van een werkende SNES gebruiken, omdat er nou eenmaal een helder en mooi beeld uitgehaald wordt. Denk dan bijvoorbeeld aan de systemen van het merk Analogue, in dit geval de Super Nt. De systemen zijn echter niet goedkoop, waardoor een simpele kabel mogelijk beter voor je portemonnee uitpakt.

Houd je het lekker bij je oude SNES? Dikke prima. Zorg er dan wel voor dat je je console goed onderhoudt. Maak hem - en ’de controllers - even voorzichtig open en check waar je stof en ander vuil (met beleid) weg kunt halen met een theedoek, tandenborstel of wattenstaaf (inclusief wat gedenaturaliseerde alcohol). Daarnaast kan perslucht ook goed helpen voor bijvoorbeeld het moederbord. Na het schoonmaken zou alles weer als nieuw kunnen werken.

Dit artikel delen:

Lees meer

Horrorgame Devotion na twee jaar weer te koop Soundtrack Astro's Playroom nu online te beluisteren
13

Reacties op: Retroconsole aansluiten op je moderne tv 

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  StormFox

  • 15 maart 2021 11:08
  Op ali kun je voor 11 dollar een Hdmi-Compatibel Converter Adapter kopen waarmee je de GC/SNES/N64 kunt aansluiten. Ik heb er nog geen ervaring mee, maar de reviews op youtube zijn goed.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • DjZiggy1

  • 15 maart 2021 11:24
  Heeft je tv die aansluitingen nog wel? Dan hoef je verder nergens aan te denken. De beste optie is dan een av-kabel. Dat is een kabel met een aansluiting die je op de SNES, Nintendo 64 en zelfs de GameCube tegenkomt.

  DIT is de slechtste manier om een oude console aan te sluiten. Waarom? Omdat het signaal wat binnen komt analoog is, en omgevormd moet worden naar digitaal, en dat heeft tijd nodig. Zelfs als je alle beeldbewerking uitzet heb je zo ontzettend veel lag.
  Koop dan bij de kringloop winkel een goede tweedehands TV en game daarop.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ali3n8tor

  • 15 maart 2021 11:42
  Wat een TERGEND slecht artikel als je niet een van het bestaan van een OSSC afweet

  met de Open Source Scanline Converter kun je al je oude consoles in KRAAKHELDER PIXEL PERFECT upscalen (line-doublen) naar 1080p of 4k , lag loos en met of zonder scanlines via HDMI

  (ingangen: scart, component of vga)

  zeg maar als de Framemeister (ook al niet te bekennen in dit artikel) maar dan betaalbaar en voor elke retro freak een must have. Gebruik geen upscale kabels of andere goedkope troep. nooit. never.

  en dan een SuperNT een clone-systeem noemen :D dat is een FPGA oplossing die zo goed als 1:1 met een echte snes overeenkomt , geen emulatie.

  Wellicht lezen we over 10 jaar hier over de MiSTerFPGA : het systeem wat via FPGA zon beetje alle oude consoles al perfect recreëert (niet geemuleerd!) , alles output naar fullhd of 4k , maar ook gewoon op een crt/pvm aan gesloten kan worden voor de meest hedendaagse en authentieke ervaring.

  Sorry hoor gamer.nl maar een beetje over kabeltjes ouwehoeren en totaal niet op de hoogte zijn van een OSSC, het apparaat in retro land, of wat een fpga systeem nou is, ik vind het beschamend.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Dennis..

  • 15 maart 2021 12:44
  @ali3n8tor FPGA is h/w emulatie :) Dus het is wel emulatie. Daarnaast draai je nog steeds roms. En deze worden ook geemuleerd. Een game is namelijk ook h/w, een PCB die ervoor zorgt dat de data op een bepaalde manier naar je board wordt verstuurd.

  Maar ik ben het verder helemaal met je eens hoor. Een MiSTer is eigenlijk gewoon de beste manier om de oude games opnieuw te spelen. dichterbij orginele hardware dan dit kom je niet. Of je nou op CRT of LCD speelt, MiSTer is de oplossing.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ali3n8tor

  • 15 maart 2021 12:51
  @SamuraiPizzaCat hier kunnen we autistisch uren lang over discussiëren of het wel of niet emulatie is, fpga gaat wel veel verder als software emulatie en daarom noem ik het ook recreatie, maar gelukkig zijn we het eens over het laatste gedeelte in je post :) fpga is de toekomst.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Colt

  • 15 maart 2021 12:18
  Zoals in andere comments is te lezen, zijn er nog vele oplossingen die voor veel consumenten meer dan genoeg zijn. Hyperkin maakt bijvoorbeeld HDMI-kabels voor retro-consoles die prima upscalen naar 720p. Van wisselende kwaliteit helaas, maar juist daarom het benoemen waard.

  Mijn persoonlijke ervaring: ik heb de Hyperkin HDMI-kabels voor Nintendo (SNES, N64 en Gamecube, hoewel die laatste niet gegarandeerd wordt met PAL-systemen) en de Dreamcast. Mijn ervaring is dat de Nintendo-versie top is, maar de Dreamcast-versie niet samenwerkt met mijn capture-oplossing. De reden, voor zover ik kan zien, is dat de Nintendo-versie een externe voeding heeft (en daarom kan upscalen) en de Dreamcast-versie niet (blijft 480p).

  Het staat op mijn to-do-lijstje om hier meer onderzoek in te steken, maar dan wil ik ook de kabels voor hun Sega- en TurboGrafx-oplossingen testen.

  Wat wel snel is benoemd in het artikel: kloonsystemen. Ik game bijna exclusief op mijn Retron5. Mocht het zijn dat je vertraging opmerkt, dan moet je even je tv in de game-modus zetten. Heerlijke ervaring verder voor de gemiddelde consument. Als je echt volledig lag-free wil zijn, dan is de NT een oplossing, maar ook reteduur xD (Polymega schijnt ook interessant te zijn, maar $750 voor een volledige set ligt ietsiepietsie buiten mijn budget)

  Even wat schaamteloze zelfpromotie, maar ik heb een video gemaakt waarin je de verschillen tussen consoles met RCA en de Retron5 duidelijk moet zien: https://www.youtube.com/watch?v=uUdnFiAkaO8
  Een video over de kabels staat op de planning voor later.

  PS: mochten de GNL-goden niet blij zijn met mijn zelfpromotie, dan gewoon deleten ;) No hard feelings

  EDIT: Tevens vind ik de reacties op dit artikel onnodig hard. Vermoedelijk deelt de auteur vooral zijn eigen ervaringen waardoor het geheel incompleet overkomt als je andere oplossingen kent. Misschien lees ik het anders, maar ik krijg het idee alsof dit een serie aan artikelen wordt waarin andere oplossingen aan bod komen. Dit had dan misschien wel iets duidelijker gemogen. (Dat RCA de beste optie is voor nieuwe tv's had ik persoonlijk wel weggelaten).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GoofyZ3

  • 15 maart 2021 13:16
  Heb nog oude nes dacht ik. Een omgebouwde weliswaar haha, dus van die 1000 in 1 spellen etc. Wat zou dat ding waard zijn? Wellicht nog ff 30 jaar wachten om beetje winst te boeken.

  80 euro zie ik net. Is ook niet de moeite waard LoL

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MonsterCrab

  • 15 maart 2021 13:55
  Even voor de duidelijkheid: dit artikel is vooral bedoeld als springplank. In de toekomst nemen we een kijkje naar andere mogelijkheden. Er zijn in ieder geval genoeg suggesties te vinden hier in de comments. Dank daarvoor!

  Kritiek hebben op een artikel kan overigens prima, maar blijf wel respectvol tegenover de schrijver.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MelvinChowder

  • 15 maart 2021 14:13
  @MonsterCrab De zin: "We nemen je mee langs alle opties" deed mij anders vermoeden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Nuage

  • 15 maart 2021 13:56
  Inderdaad een slecht artikel dit. Oude spellen zien er echt niet uit als je ze gewoon met een kabeltje aansluit op een hd tv.
  Voor mij allemaal te omslachtig en duur om er kastjes (Framemeister etc) tussen te zetten, dus ik game alweer jaren op een Raspberry Pi 3. Smoothing en scanlines aan en alle games zien er weer zo mooi uit als ik me ze herinner.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Hubert

  • 15 maart 2021 14:47
  hmmm rca staat voor: Radio Corporation of America… :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Draven

  • 15 maart 2021 15:43
  Het is eigenlijk geen optie om een console uit het SD tijdperk rechtstreeks op een HD televisie aan te sluiten.

  Upscalers in een televisie zijn vaak van mindere kwaliteit. Het omzetten van SD naar HD levert vaak ontzettend veel input lag op, of de beeldkwaliteit is minder.

  Zoals ali3n8tor hierboven al aangeeft ontkom je eigelijk niet aan een OSSC of Retrotink. De goedkope adapters doen ook geen recht aan de beeldkwaliteit. Zelfde voor die av naar HD kabels in één.

  Dan kun je inderdaad beter voor de mini consoles gaan of FPGA. De consoles van Analogue zijn prijzig maar echt geweldig. Alleen is de verkrijgbaarheid een ramp.
  De Super NT is denk ik al meer dan een jaar uitverkocht.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DaFixer

  • 15 maart 2021 18:49
  Beste oplossing is gewoon zo interne HDMI converter die het beeld digitaal aftapt. Voor vele consoles heb je al zo iets, hopelijk ook binnen kort ook de PS2. Sinds kort is het ook mogelijk om met een Raspberry Pi Zero gebruiken als converter om zo hdmi uit een Amiga 500 te krijgen. Verder zijn veel van die goedkope converters (AV to HDMI) bagger en hebben veel lag.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.