Guide
PS4 500 Million console

Hoe stel je het juiste NAT-type in op je PS4?

Nooit meer gezeur over je NAT

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
Veel gamers ervaren bij het online gamen met hun PS4 irritante problemen: het is onmogelijk om in dezelfde server als je vrienden te gaan, je wordt in multiplayer-games gedisconnect, de voice chat werkt voor geen meter en/of je ping is hartstikke hoog. Gelukkig bestaat er een oplossing, en dat heeft alles te maken met het zogeheten NAT-type van de console. Hieronder volgt een uitleg over hoe connectieproblemen met een paar simpele aanpassingen verholpen kunnen worden.

Voor je van start gaat met het veranderen van je NAT-type is het belangrijk om een paar dingen na te gaan en uit te sluiten. Zo moet je zeker weten dat het niet aan je eigen internetverbinding ligt dat de PS4 problemen ondervindt – hebben de rest van je apparaten ook problemen, dan zal onderstaande oplossing weinig uitvoeren - en is het een aanrader om in plaats van WiFi een ethernetkabel te gebruiken. Dit zorgt er niet alleen voor dat de internetconnectie continu blijft, maar zorgt ook voor een snellere verbinding – zeker als je geen duur modem en/of router in huis hebt staan.

Wat is NAT?

NAT staat voor Network Address Translation en maakt het kort door de bocht gezegd mogelijk voor meerdere apparaten en IP-adressen om aan elkaar verbonden te worden zoals bijvoorbeeld gebeurt bij een multiplayergame op PlayStation 4. Er zijn drie verschillende NAT-types: van een gesloten en erg veilige verbinding tot een compleet open en riskante verbinding:

1. NAT-type 1 (Open)

NAT-type 1 is perfect voor het spelen van online games. Het biedt de snelst mogelijke online ervaring van alle types, maar daar staat tegenover dat het de meest onveilige is. De PS4 maakt op deze manier verbinding met de server zonder tussenkomst van bijvoorbeeld een firewall van je router. Alleen aan te raden als je verstand van zaken hebt, want je bent hierdoor wel kwetsbaar.

2. NAT-type 2 (Moderate)

In de meeste gevallen biedt NAT-type 2 een uitstekende ervaring. De PS4 kan nagenoeg vlekkeloos verbinden met het internet en loopt minimale risico’s op door tussenkomst van beveiligingssoftware.

3. NAT-type 3 (Strict)

Het derde NAT-type maakt communicatie met andere spelers en de servers erg lastig. Vaak is het nog wel mogelijk om verbinding met PSN te maken en downloads/updates binnen te halen, maar andere online functionaliteiten als het spelen van bepaalde multiplayergames worden onmogelijk.

Wat is mijn NAT-type?

Om te achterhalen wat het NAT-type van jouw PS4 is moet je simpelweg de console de internetverbinding laten testen. Dat kan met deze vier korte stappen:

1. Ga op je PlayStation 4 naar ‘Instellingen’.

2. Ga naar ‘Netwerk’.

3. Kies ‘Internetverbinding testen’.

4. Bij de resultaten zie je onder andere “NAT Type” staan, waarachter vermeld staat wat jouw huidige NAT-type is.

Hoe ga ik van NAT-type 3 naar type 2 (of 1)?

Mocht jouw PlayStation 4-console NAT-type 3 hebben, dan kan een aanpassing naar type 2 wonderen verrichten voor je internetsnelheid. Het is niet mogelijk om handmatig te kiezen uit één van de drie types; de aanpassing verricht je door Universal Plug and Play (UPnP) in de instellingen van je router in te schakelen. Bij de nieuwste routers is dit hoogstwaarschijnlijk de standaard, maar UPnP kan ook handmatig geactiveerd worden. Hiervoor heb je wat informatie van je router nodig die te vinden is op de onder- of achterkant ervan, op een sticker of iets dergelijks. Kan je de gegevens niet vinden, zoek je router dan even op op RouterPasswords.com.

1. Open je browser en typ het IP-adres van de router (bijvoorbeeld 192.168.1.1) in de adresbalk. Druk na het vinden van je IP-adres vervolgens op enter.

2.Vul de gebruikersnaam en het wachtwoord van je router in zoals je die vindt op de sticker/achterkant. Bij veel routers is de standaard inlognaam ‘Admin’ en het wachtwoord blanco.

3. Probeer de UPnP-instellingen te vinden. Vaak lukt dit wel door door de verschillende menu’s te klikken, anders kun je altijd de bij je router geleverde handleiding raadplegen.

4. Zorg ervoor dat Universal Plug and Play (UPnP) op ‘geactiveerd’ of ‘enabled’ staat.

5. Sla de gewijzigde instellingen op en herstart je router om ze door te voeren.

6. Ga met de bovengenoemde vier stappen na op je PS4 of je NAT-type nu op type 2 staat.

Mocht het niet geholpen hebben dan kun je overwegen om over te schakelen naar NAT-type 1, maar dit raden we af vanwege mogelijke bijkomende veiligheidsproblemen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Bonuslevel Podcast #4: Het lekt bij Nintendo en Switch vs. next-gen Scammers gebruiken bèta-uitnodigingen voor Cyberpunk 2077
38

Reacties op: Hoe stel je het juiste NAT-type in op je PS4?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  El Ninjo

  • 29 mei 2017 16:28
  Ziggo gebruiker hier, het is mij nooit gelukt om NAT-type 1 te krijgen op de PS4 (DMZ, poorten opengooien etc. geprobeerd)

  Als UPnP nou niet werkt, dan ging ik ervan uit dat je poorten dient open te gooien; is dat tegenwoordig verleden tijd? Dat mis ik anders in dit stuk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaapGoose

  • 29 mei 2017 16:51
  @el-ninjo UPnP zou genoeg moeten zijn. Maar ja, als zelfs DMZ niet werkt heeft het opengooien van poorten óók geen zin (immers, bij DMZ stáát alles open).

  Een van de dingen die je kan checken is je MTU-size. Heb je in je router de standaard MTU (1500 geloof ik) staan, of heb je 'large MTU' (heet ook wel 'jumbo frames') ingeschakeld? Dan die ff uitzetten en herstellen naar default.

  Gebruik je Wifi? Probeer een ander kanaal.. gebruik je bekabeld (voorkeur!) dan moet je even checken of je wel minimaal een Cat5e kabel hebt, even aangenomen dat de rest van je netwerk dat wél heeft. Anders haal je hoogstens 100mbit ipv 1Gbit, heeft ook weer z'n weerslag op de processor van je router e.d. Nu is dat te verwaarlozen voor thuisgebruik, maar wellicht zou je dat eens kunnen checken. Of anders even géén router en je PS4 rechtstreeks aan je Ziggo modem (Ubee?) hangen; gewoon een IP adres vanaf het internet laten krijgen en dan eens proberen wat er gebeurd. Stijgt ie naar NAT 1? Prima - dan ligt het aan je router. Blijft ie op 2 of 3 hangen? Dan je modem uitzetten (30 minuten!) en herstarten. Daarna herhalen. Geen oplossing? Ziggo eens even inschakelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  El Ninjo

  • 30 mei 2017 08:42
  @jaapgoose Ziggo forums staan er vol van, NAT type 1 is niet zo makkelijk te halen bij de PS4 i.c.m. Ziggo. In de praktijk is NAT type 2 prima te doen hoor, de keren dat iemand een melding kreeg dat z'n NAT type op strict stond was het aan hun kant en niet bij mij.

  Mijn PS4 hangt met een cat5 kabel direct aan de nieuwe 'connect-box' modem van Ziggo. Ik wou alleen aangeven dat het minder makkelijk is dan hierboven beschreven.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Inforza

  • 16 juli 2017 02:05
  @el-ninjo mijn ps4 staat in de DMZ, en geeft nog steeds type2 aan bij mijn verbindingsstatus (ps4 — kabel — router = type2).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • dezwarteziel

  • 31 juli 2020 15:04
  @JaapGoose 30 minuten is wat veel. Na 1 minuut is elke condensator wel ontladen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • SVG1985

  • 21 september 2017 14:03
  @el-ninjo Ik heb het een tijdje voor elkaar gehad. Totdat de router/modem werd aangepast voor ziggo hotspots. Toen is de software aangepast en daarmee de pagina waarmee ik de NAT1 voor elkaar kreeg opeens verdwenen uit de router. Ik heb mijn beklag er over gedaan maar volgens hun is het allemaal niet waar.
  Ziggo heeft het op 1 of andere manier toch helemaal dichtgetimmerd.

  Ik game nu op NAT2 en eigenlijk nooit problemen. Maar dit komt wel bij Ziggo vandaan. Wat je ook probeert met je modemrouter. Ook het handmatig toewijzen van een DMZ geeft geen wijziging.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Scream2Late

  • 29 mei 2017 21:54
  Maak er maaf ps4.nl van

  Dit werkt voor elk apparaat heeft niks met een ps te maken

  Type 1 … ik zou meteen alles in de dmz gooien en internetbankieren erop

  Of die sukkels die hun dns aanpassen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Edwin1984

  • 29 mei 2017 23:11
  @scream2late

  Je weet het wel charmant te brengen:D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Inforza

  • 16 juli 2017 02:06
  @scream2late enkel mijn ps4 staat in de dmz, is dat zo erg dan?
  ik gebruik hem enkel voor gamen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Okiedokie

  • 30 mei 2017 11:57
  Ik heb hier ook problemen mee. Alleen met Black ops 3 en Infinite warfare. Die games kan ik niet online spelen. GTA5, Overwatch, Rainbow Six Siege etc. lopen als een zonnetje. Nat type 2 staat ingesteld, UPnP staat enabled. Nat type 1 geprobeerd in te stellen, maar niet gelukt. Irritant is dat mijn ps4 op de wifi bij gamemania geen probleem geeft. Mijn sitecom X8 router zou toch oke moeten zijn…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Daddyseeksinfo

  • 28 augustus 2017 22:03
  Ik ben het kwijt. Mijn zoon kon altijd op zijn ps4 gebruik maken van shareplay (als host) en zo van de een op de andere dag werkt het niet meer. Er is niets veranderd aan opstelling of kabels. Ik heb van ziggo 150mb. Upnp staat aan / nat 2 / zowel handmtige ingesteld op de ps4 als automatisch. En ik krijg bijna standaard de melding dat shareplay niet meer kan. Te lage verbinding. Snelheid testen, die komt niet vaak meer boven de 60 uit. Meestal lager. Ps4 heeft een cat6 kabel direct naar de horizon modembox. Wat doe ik fout of welke opties kan ik nog proberen. Je maakt er mijn zoon in ieder geval heel blij mee. Alvast bedankt

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • SVG1985

  • 21 september 2017 15:44
  @daddyseeksinfo Horizon box niet gebruiken zou bij mij stap 1 zijn. Ik weet niet of je nog een andere modem hebt? Anders zou ik zeker deze even proberen.
  Probeer hem eens dichtbij via wifi te koppelen (5ghz) en dan eens kijken of het nog steeds problemen geeft?

  Wat doet je speedtest via je telefoon? Haal je wel 150mbit op 5ghz? (volgens mij standaard snelheid bij horizon abbo?)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sander999

  • 21 september 2017 12:17
  Waarom wordt dit artikel herhaalt? Dit heeft toch al op Gamer.nl gestaan?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  wootism

  • 5 december 2018 18:45
  @Sander999 Omdat het nog steeds super relavant is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • dezwarteziel

  • 31 juli 2020 15:07
  @Sander999 Waarom schrijf jij herhaald met een "t"?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fappingsnake

  • 21 september 2017 20:13
  Nat type 1 kan niet gehaakd worden met ziggo!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  CroniC

  • 22 september 2017 08:56
  Wat een poepartikel

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • SVG1985

  • 22 september 2017 10:56
  @cronic je ruikt je bovenlip

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  unipro81

  • 25 september 2017 11:02
  Ik zou het artikel beginnen met, hou je van online gamen? Neem dan geen Ziggo…sowieso zou ik voor glasvezel kiezen als je die mogelijkheid hebt, haal je ook niet van die lage poep-upload snelheden zoals in bovenstaand screenshot…verder altijd op de kabel aansluiten en een goede kabel gebruiken, dat lost 95% van de natte issues op.

  Maar goed, het is mijn mening en niet persé gebaseerd op een feitelijke onderbouwing haha

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Mari1970

  • 22 december 2017 19:56
  Vraagje: kun je helemaal niets met nat3? Hier twee jongens met allebei een ps4. De een op nat2 en met online plus. De jongste wil nog niet online plus maar straks vast ook wel. Hij heeft nat3, Het is mij nog niet gelukt om het zodanig in te stellen dat ze allebei nat2 hebben. Ik kan maar voor een ps4 de poorten forwarden. Ze hebben allebei bekabeld ps4, met een redelijke snelheid: 150 download en 25 opload.Niet heel slecht denk ik. Kan hij zo ook online spelen? Of moet ik een extra router of aparte router voor hem plaatsen? Heb met provider gebeld en met psn maar zij kunnen niet helpen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.