GNL20
gamer 20

Rons grote lijst met Gamer.nl-trivia

Markante en memorabele gebeurtenissen

Geschreven door Ron Vorstermans op
Jeetje, twintig jaar Gamer.nl. Aangezien ik al twaalf jaar voor Gamer.nl werk is mij gevraagd ‘iets’ te schrijven. Ik kan bijna niet kiezen, dus kies ik voor een rijtje markante en memorabele gebeurtenissen, waarvan er een boel voor het eerst op internet staan.

Deze lijst mag overigens niet worden verward met een andere lijst: Rons Grote Verzameling aan Nagekeken Artikelen. Ergens in mijn Google Drive-mapjes zweeft een Word-documentje rond met memorabele tekstuele foutjes die ik er als eindredacteur tussenuit heb gepikt. De meest voorkomende fout is ‘karakters’ in plaats van ‘personages’, maar omdat ik de laatste tijd bijna geen artikelen meer nakijk, is de lijst inmiddels enorm verouderd. Verder zijn er heel veel dingen die ik beter niet kan vermelden of vergeten ben. Enfin, hopelijk is het grappig om dit te lezen.

De 10 voor Uncharted en de 8 van Michiel

Ik speel nauwelijks een rol in dit verhaal, maar dit hele gebeuren was achteraf best wel raar. Oud-redacteur Mathijs gaf Uncharted: Drake’s Fortune een 10. Achter de schermen had niemand de game uitgespeeld, maar gingen wel wat wenkbrauwen fronsen. Uiteindelijk besloot ex-collega Michiel na het uitspelen van de game een soort van contra-recensie te schrijven. Hij ontleedde ‘de tien’ en sloot af met een eigen cijfer: een 8. Deze tekst is drie weken na het verschijnen van de recensie gepubliceerd.

Da’s raar. Het is een beetje alsof Messi de Gouden Bal wint, maar daarna ook de ‘Zilveren Bal’ omdat iemand in de jury zich niet aan het collectief wilde conformeren. Ik weet overigens niet precies wat ik daar zelf van vind. Beetje leven in de brouwerij heeft ook wel wat, natuurlijk.

Uncharted Drakes Fortune

De eerste bekende Nederlandse game-meme

Het staat niet per se bovenaan mijn cv, maar dit fragment uit mijn YouTube-item over Call of Duty: Black Ops (2010) is de eerste bekende Nederlandse meme over games. Sterker nog, De Wereld Draait Door heeft het fragment zeven keer uitgezonden en opgenomen in de TV Draait Door-hall of fame. Nog sterker nog, op YouTube is het fragment ondertiteld in het Japans. Welke meme dan precies? Het Call of Duty-meisje natuurlijk. “Ik heb vandaag en morgen vrij genomen van school en ik ga ‘m de hele dag spelen en dan AAARGHHHHH!”

Rongeluksdag

Hier hoef ik weinig woorden aan vuil te maken. Deze avontuurlijke dag kun je hier geheel terugbeleven. En jawel, er is ook beeld van:

Bedbugs

Ik weet niet meer welke Gamescom het was, maar het was een memorabele editie. Het begon leuk. Wij allemaal grapjes maken. “Hahaha, er lopen bedbugs door onze Airbnb-kamer!” - natuurlijk niet wetende dat het serieus bedwantsen waren. Twee nachten lang moesten Arthur, Michel en Sander (van Dalsum, nu VICE) en ik elders slapen, en twee nachten lang kwamen we daar op het aller-, allerlaatste moment achter.

We hebben eerst bij collega’s geslapen die lightsabers aan de muur hadden hangen waarmee Arthur en ik zeker niet mochten vechten omdat ze te duur waren, waarvoor excuses, want het laat zich raden hoe dit is afgelopen. De nacht daarop hebben we na uren struinen door Keulen op zoek naar slaapplekken in het Hyatt geslapen (honderden euro’s de neus voor drie uurtjes horizontaal) omdat we opnieuw niet in die Airbnb konden slapen. De appgroep stond dagenlang in vuur en vlam. Met als climax ene Michel Musters die zijn kleren (waaronder de seksjas) thuis heeft verbrand omdat hij bang was dat de waarde van zijn huis zou dalen als hij bedbugs mee naar Roosendaal zou nemen.

Overigens, bonusfeitje: dit was NIET de Gamescom-Airbnb waar er een waslijn met ondergoed door de tuin liep. Deze avond is fameus, en niet alleen vanwege ‘het feestje’, maar ook omdat redacteur Michel Musters besloot zo’n onderbroek van de waslijn te plukken en op zijn hoofd te zetten. Daar maakte ik een foto van, waarna iemand ontdekte dat ik een foto had gemaakt die wel heel erg leek op een World Press Photo van weleer.

Leegloop bij Gamer.nl door Eurogamer.nl

Het Nederlandse gamelandschap is niet zo groot, laat staan het Nederlandse landschap met gamemedia. Een grote speler op de internationale markt is natuurlijk Eurogamer, een website die iedere videospelletjesspeler wel kent. Ik ken het wel en wee niet precies en vind het ook niet relevant om oude koeien uit de sloot te halen, maar er was een moment dat bijna de helft van de redactie de overstap maakte naar Eurogamer.nl. Een boel talent liep de deur uit en er was oprecht een tijd dat ik als weifelend jonkie niet wist of Gamer.nl zou voortbestaan. Dat deed het wel, trouwens, net als Eurogamer.nl. Gelukkig werkt Erwin Vogelaar nu gewoon weer bij ons.

Leegloop tijdens een taxirit in Oost-Duitsland

Kijk, inmiddels zijn we allemaal professionals. Dat moge duidelijk zijn. Maar ‘vroeger’ ging het er vaak anders aan toe op industriefeestjes en -gelegenheden. Drank vloeide voorafgaand aan de financiële crisis van de jaren ’00 rijkelijk. Als gevolg zouden wilde dingen verkeren. Zo was er een bepaalde taxirit in Leipzig waarin onderstaande zich niet kon conformeren aan de geldende waarden en normen betreffende vomeren. Het was na en tijdens die taxirit dat redacteur Michel ontdekte dat er al die tijd een begenadigd schoonmaker in hem school.

Ik herinner mij zelf vooral (lees: alleen) de dag erna. Ik had ‘s ochtends een demo van Midnight Club 3 in een klein pershokje. Drie minuten na de inleiding kwam een pr-medewerker naar mij toe om te vragen of ik niet beter naar huis kon gaan. Gênant, maar wat dan wel weer grappig is, die pr-medewerker deelde de avond ervoor zelf de shots uit.

De beruchte schoonmaker

Een van de eerste Gamer.nl-livestreams die ik ooit heb gedaan moet ergens in 2012 hebben plaatsgevonden. Erik ‘7,5’ Nusselder en ik behandelden volgens mij de E3-persconferentie van Microsoft. Het was een hele rare conferentie, maar het was ook een fameus moment in Gamer.nl’s geschiedenis. Het is niet grappig om dit verhaal nu terug te lezen, je had erbij moeten zijn, maar een van de schoonmakers van het toenmalige Gamer.nl-hoofdkwartier in Hoofdddorp besloot om stofzuigend door het beeld te lopen.

Het had iets oprecht treurigs. Erik en ik, met een meer Brabantse tongval dan nu, in 240p, met weinig camera-ervaring, op een compleet lege redactie, en opeens komt er een stofzuigende schoonmaker voorbijlopen. Denk aan tuimelkruid dat over een prairie rolt. Mocht iemand dit fragment nog hebben: laat het even weten. Dit mag niet verloren gaan.

Wat kleine dingetjes

Ik merk dat ik nog uren door kan gaan, dat gaan we niet doen, maar ik pak er nog even paar herinneringen bij om puntsgewijs af te gaan. Verder wil ik iedereen bedanken voor het lezen van mijn artikelen over de afgelopen jaren. Zonder jullie is Gamer.nl nergens.

 • Dit interview met een ontwikkelaar van Army of Two. Ik heb nog nooit een ontwikkelaar zichtbaar zien zweten tijdens een interview. Ik heb het achteraf een beetje venijnig opgeschreven, maar soit, het was een pittig gesprek.

 • Gamer.nl is ooit genomineerd voor Website van het Jaar! In de categorie games…samen met sites als Spelzone en Spele.nl, je weet wel, van die dartspelletjes. De jury had volgens mij dus nog nooit onze site bezocht, maar het was toch een soort van eer.

 • De Gamer.nl Podcast zou ooit gesponsord worden door New York Pizza, maar dat ging niet door. Een van mijn persoonlijke pijnpunten was dat Domino’s net iets lekkerder is. Wisten jullie trouwens dat New York Pizza uit Amsterdam komt en vrijwel alleen in Nederland bestaat? New York…hah.

 • Een van mijn favoriete collega’s (ook bij RTL7 natuurlijk) is Simon Zijlemans. Hij schrijft niet meer vaak over games, en dat is jammer, want Simon is een van de grappigste personen die ik ken. Toen hij vertelde over spokenjagen ben ik bijna flauwgevallen van het lachen. Gelukkig is er een gedeelte bewaard gebleven in verschillende Gamer.nl Podcasts. Het is zeker de moeite waard dat terug te luisteren.

 • Ook raar: Xzibit die op de GamesCom meekeek tijdens mijn speelsessie Crysis 3. Yo dawg!

Lees meer over twintig jaar Gamer.nl:

Dit artikel delen:

Lees meer

Ori-ontwikkelaar werkt aan nieuwe actie-rpg Kom meer te weten over Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
1

Reacties op: Rons grote lijst met Gamer.nl-trivia

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  LifeIsJustAGame

  • 26 december 2019 13:39
  Hi Ron, wanneer komt Simon weer eens een keer als gast in de Gamer podcast uitzending? Wat een gemis na de opgeheven Wall Jump podcast. Shout out naar Simon!

  Btw, dank je Ron voor alle podcasts die je ons gegeven hebt, samen met Erik! Leuk artikel trouwens!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.