GNL20
gamer 20

Q&A: Wat is je het meest bijgebleven van twintig jaar Gamer.nl?

Over ontwikkeling, gezelligheid en meer

Geschreven door Sander Hölsgens op
Gamer.nl bestaat twintig jaar en in die periode is een hele rits aan schrijvers gekomen en weer gegaan. Ik sprak met een aantal spraakmakende oud-redacteuren en huidig hoofdredacteur Lucas en stelde hen de vraag: wat is je het meest bijgebleven van twintig jaar Gamer.nl?

Erwin Bergervoet (redacteur; hoofdredacteur; eindredacteur, 2002-2012)

Ik was 17 jaar oud toen ik in 2002 begon te schrijven voor Gamer.nl en dat heb ik vervolgens bijna tien jaar volgehouden. In die periode heb ik de website zien groeien en professionaliseren. In de beginperiode mochten we blij zijn als uitgevers mondjesmaat hun games ter review beschikbaar stelden. Later werden we geregeld uitgenodigd voor extravagante perstrips. De trip naar de Hitler-bunker Wolfschanze in het noordoosten van Polen, ter promotie van Call of Duty 2, heeft op mij het meeste indruk heeft gemaakt.

Maar nóg gedenkwaardiger waren de crewmeetings die we in de begindagen hadden op het kantoor in Den Haag. We sjouwden een paar kratten Grolsch van de Konmar het kantoor binnen, sloten de SingStar-microfoons aan op de PlayStation 2 en zongen net zo lang tot we schor en dronken in onze slaapzakken kropen. Onze zelfverzonnen spelmodus waarbij het nummer al zingende in het Duits vertaald moest worden, zal ik niet snel vergeten. Ich möchte nie mehr tanzen gehen, schuldige Füße haben kein Rhythmus.

Daniël Verlaan (redacteur, 2011-2015)

Je kan als redacteur heel snel vervallen in het noemen van de redactieborrels, verre trips en lange gamesessies met je collega’s, maar ik denk vooral dat Gamer.nl ervoor heeft gezorgd dat gamejournalistiek in Nederland volwassener is geworden. Langzaamaan werden we als redactie ouder, samen met onze lezers, en dat zorgde ook voor een ander soort artikelen. Verhalen werden meer beschouwend, gingen van ‘het schiet lekker’ en ‘de graphics zien er spectaculair uit’ naar het uitdiepen van verhaalvertelling, filosofische theorieën en cultureelsociologische lagen. Simpel gezegd: wat voor verhaal willen de makers met dit product vertellen? Ik ben ontzettend trots dat ik bij een gamewebsite heb mogen werken waar dit soort verhalen, naast de logische previews en reviews, een plek krijgen.

Iris Kroonstuiver (manager, 2005-2008)

Gamer.nl bestaat 20 jaar, en mijn tijd bij Gamer.nl is alweer 15 jaar geleden! Time flies! En wat een geweldige tijd heb ik gehad, niet normaal! Het lanceren van het nieuwe ontwerp voor de website en het nieuwe (en nog steeds huidige) logo, duizenden gamers in de zaal tijdens onze samenwerking met NCRV voor Games in Concert, honderden of misschien wel duizenden uren gamen om reviews en artikelen te kunnen schrijven en als kers op de taart de vele perstripjes. Het persvent voor Scarface (bagger game trouwens!) spande daarbij de kroon, met limo’s, lijken die uit vliegtuigen werden gegooid en de hele reis ongeveer aan een infuus van champagne te hebben gelegen. Maar man oh man, wat heb ik een fantastische tijd bij Gamer.nl gehad die mij geholpen heeft te komen waar ik nu ben: People & Culture Manager bij GameHouse.

zelda gamer

Lucas May (hoofdredacteur, 2017-nu)

Misschien verwacht je hier reisjes naar E3, interviews met prominente figuren uit de industrie of dronken feestjes met de redactie, maar eigenlijk is er vooral een bepaald gevoel dat bij mij naar boven komt borrelen als ik denk aan GNL. Het klinkt misschien een beetje zoetsappig, maar wat ik echt het allermooiste vind aan Gamer.nl, en dit geldt zowel voor toen ik nog als trouwe lezer dagelijks op de site kwam en nu ik werkzaam ben voor de site, is dat je in contact komt met intense gameliefhebbers, die allemaal echt een speciaal soort mens zijn. En dan heb ik het niet over toxic gedrag op social media of van die brulapen die je wel eens bij ons in de comments tegenkomt. Ik heb het over de redacteuren die vol passie schrijven, de collega’s bij zustersites InsideGamer en Power Unlimited met wie we een redactie delen, de stagiairs die hier vol enthousiasme aan de slag gaan en natuurlijk de lezers van Gamer.nl die ik zowel digitaal als in het echte leven heb ontmoet. Het is moeilijk om te ontdekken wat het verschil nou precies maakt, maar ik kan zonder twijfel zeggen dat gamers werkelijk een unieke kijk op de wereld hebben. En om een passie te kunnen delen met zoveel lieve mensen is iets dat ik de rest van mijn leven wil blijven doen.

Pascal Badenbroek (redacteur, 2008-2016)

Wat mij het meeste is bijgebleven, stamt eigenlijk nog uit mijn beginperiode bij Gamer.nl. Ik was net begonnen en mocht van toenmalig hoofdredacteur Michel de Spore-review op me nemen. Dat was in een tijd dat gamen nog zeker niet mainstream was en games die wat anders deden soms juist wel in de mainstream media terecht kwamen. Spore was zo’n game. Het zou een baanbrekend concept bieden, met user-generated content als uniek onderdeel. Uiteindelijk gaf ik de game een 7 omdat ik het verre van een echte game vond. En voor ik het wist zat ik in een radioprogramma uit te leggen waarom ik het geen perfecte game vond en wat Spore dan precies was. Het was ergens best hilarisch dat ik een serieuze discussie aan het voeren was over een game als Spore. Daarnaast was het voor mij ook een soort van erkenning dat games, en gamers, de krochten van bedompte slaapkamers al een beetje ontgroeid waren.

Youri Dechesne (hoofdredacteur; manager games, 2008-2012)

Ik had een interessante relatie met Gamer.nl. In mijn studietijd was het simpelweg dé Nederlandse gamesite, maar aan het einde van die studietijd liep ik stage bij InsideGamer. Dat was destijds de nummer 2 achter GNL. Toen werd GNL de grote concurrent, de nemesis, de site om te verslaan. Uiteindelijk veranderde die strijd volledig, want beide sites werden overgenomen door Sanoma Uitgevers en gingen een verdieping delen. Ik stapte over van InsideGamer naar Gamer.nl, om daar het hoofdredactiestokje over te nemen van Iris. Dat was natuurlijk nog niet makkelijk; dat moet als een vijandige overname hebben gevoeld voor de redactie. Maar het duurde volgens mij niet heel lang voordat we een goede samenwerking hadden en ik gewoon opgenomen was in de GNL-familie. Ik heb warme herinneringen aan die tijd, waarin we met een leuke en hardwerkende redactie Gamer.nl lieten groeien tot de meest toonaangevende gamesite van Nederland.

En nu jij! Wat is jou het meest bijgebleven aan GNL in de afgelopen twintig jaar? Laat vooral een reactie achter onder dit artikel.

Dit artikel delen:

Lees meer

Map getoond op Cyberpunk 2077-boekomslag Nieuwe regelgeving van YouTube staat meer gamegeweld toe
7

Reacties op: Q&A: Wat is je het meest bijgebleven van twintig jaar Gamer.nl?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  dagmardg

  • 3 december 2019 14:19
  Ik ben sinds 4 maanden stagiair bij Gamer en hetgeen wat mij altijd zal bijblijven (om even te koppelen aan Lucas z'n zoetsappigheid) is het gevoel dat ik hier ervaar. Ik ben nog niet zo heel oud, maar heb al heel wat verschillende banen gehad. Maar nergens heb ik mij zo op mijn plek gevoeld als bij Gamer. Mijn Nederlands was niet al te best toen ik hier net begon (het vraagt nog steeds wel wat verbetering, maar goed). Dit was bekend bij Gamer en gelijk vanaf het begin ben ik fantastisch ondersteund. Ik krijg de kans om te schrijven over dingen waar ik passie voor heb en kan ook laten zien wat ik verder in huis heb. Schrijven voor Gamer is wellicht mijn werk, maar ik ga iedere dag met veel plezier weer naar kantoor. Dus wat mij altijd zal bij blijven, is het gevoel van passie wat overal vanaf spat. Alles wat hier gedaan wordt, wordt altijd vol passie gedaan :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  CodyvandenBogert

  • 3 december 2019 14:33
  Ondanks ik pas zes maanden voor Gamer schrijf, voelt het hier als een warm bad. Wellicht omdat ik al jaren trouwe lezer ben. Elke ochtend en avond typ ik de G in op mijn telefoon en druk ik vervolgens op enter. Even rustig wakker worden op die mooie rode site, dat is voor mij routine en dat zal ook zo blijven, alleen schrijf ik nu zelf de nieuwtjes.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  kleinekoosjer

  • 3 december 2019 16:58
  Als eerste: Proficiat dames en heren van Gamer.nl!
  Ooit begonnen met Nintendo Power.. Daarna heel lang PU (vanaf de eerste). Totdat de nieuwe uitgever (ik noem geen namen) liep te klungelen met de verlenging was ik er wel klaar mee.. de wereld was inmiddels toch volledig gedigitaliseerd en ik was de PU een beetje ontgroeid. Sindsdien gaan speuren en al vrij snel kwam ik bij Gamer.nl uit. Eerst lezen, toen toch maar lid geworden om af en toe een half boekwerk te tikken in de reacties.. Ondanks de jongere leeftijd van de meeste redacteuren leek het wel meer gericht op een wat ouder publiek dan de PU. Minder poeha zeg maar.

  Ik reageer niet dagelijks. Vind ik ook heel niet nodig. Maar al om al wel zeer leuke tijd altijd op dit platform. Met leeftijdsgenoten (38) mooie herinneringen ophalen vind ik zelf het tofst. Echt praten over de materie en de geschiedenis: Altijd nice.

  De console wars kunnen mij gestolen worden.. akelige kids die op Internet allemaal oogkleppen op hebben en alleen hun keuze door andermans strot willen duwen en alles wat 'anders' is als slecht betitelen.. man man man. . Ik kan er een boek over schrijven. .

  Maar goed; misschien is 'anders zijn dan alle andere' juist een van mijn valkuilen in het leven (Voor PSV zijn terwijl je in Zuid Holland woont: Niet handig. Met je lange haren naar Grunge en Punk Rock luisteren terwijl iedereen om je heen half kaal in een te duur trainingspak loopt: Niet handig. En.. ja ja: Een X-box One bewieroken terwijl (bijna!) iedereen op een 'bepaald platform' net voor 'die andere' console ging… hahaha..
  Mensen ik blijf het zeggen: Het haalt allemaal niet uit; we zijn allemaal gamers, punk rock en grunge zijn nog steeds de geniaalste muziekstromen (stoner ook trouwens) en PSV… ach laten we het daar maar even niet over hebben goed?

  Ga zo door mensen!! Ik kijk nu al uit naar de volgende console war.. ahumm.. . Ik lust jullie rauw ;-)

  Lid sinds: 8 augustus 2007

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  denver

  • 4 december 2019 02:06
  @kleinekoosjer Twee jaar ouder, maar veel overeenkomsten. Lid sinds 2003, maar volgens mij is m’n oorspronkelijke account gebanned. :) Beetje jammer wel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Oxymorphone

  • 3 december 2019 17:25
  Gefeliciteerd Gamer.nl nog vele jaren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  dailu

  • 4 december 2019 12:44
  Het is even geleden, maar de Gamer.nl Skateboard meeting in Utrecht was erg tof! Ik heb geen idee meer welk jaar dit was, maar mijn skateboard hangt toch echt al heel wat jaren aan de wilgen.

  Heb het shirt en longsleeve er nog wel van in de kast hangen/liggen!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  XtraLinkUK

  • 4 december 2019 21:33
  Gefeliciteerd redactie. Ja, dit heb ik al vaker vertelt.

  De review van Erwin van een onbekende game, Bucketman ofzo. Té hilarisch gewoon.

  En natuurlijk de overgang van de oude website naar het nieuwe. 2004 was dat geloof ik

  Ook spendeerde ik regelmatig hele avonden op het forum met het lezen van boeiende verhalen. Goeie tijden waren dat.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.