GNL20
gamer 20

GNL20: De professionalisering van Gamer.nl

Het verleden kan de toekomst vormgeven

Geschreven door Michel Musters op
De game-industrie is het afgelopen decennium volwassen geworden. Dat merk je als je al geruime tijd werkzaam bent bij Gamer.nl extra goed. Als gevolg van die groeispurten is ook de manier waarop we achter de schermen aan de website werken enorm veranderd.

Toen ik in 2007 stage kwam lopen bij Gamer.nl, voelde de game-industrie nog een beetje als het Wilde Westen. Het was de tijd van de Wii, Xbox 360 en PlayStation 3, en gaming was ontploft in de mainstream. Het geld kon niet op bij uitgevers en gameredacteuren werden de wereld over gevlogen; de meest luxe verblijven werden geboekt om tussendoor ook nog even een paar uur een spel te spelen.

Alles leek mogelijk

De filosofie dat alles mogelijk was, drukte ook zijn stempel op de gamemedia – en dus ook op Gamer.nl. Nieuwtjes gingen over van alles en nog wat, zelfs wat voor cijfer die grote internationale gamesite aan een nieuwe release gaf. Artikelen en columns vol met tirades werden niet geredigeerd door een aangestelde eindredactie; ze werden meteen online geplempt. Een eerste Uncharted kon zomaar een 10 krijgen, waarop een andere redacteur een column schreef om te melden dat hij het daar absoluut niet mee eens was, waarop wéér een column volgde, ditmaal door de recensent, waarin de vorige column werd neergesabeld. Ook uitgevers namen geen blad voor hun mond en konden je boos opbellen en je een uur aan de lijn houden nadat je hun gehypte game een dikke onvoldoende had gegeven.

Begrijp mij niet verkeerd: ik praat niet met minachting over die tijd. Het was simpelweg geweldig en wat Jimmy van der Have en consorten hebben opgezet, is niets minder dan ontzagwekkend. En zoals gezegd; alles leek mogelijk. Een uitgebreide videoreeks waarin we Nederlandse gamewinkels bezochten (in de tijd dat winkels nog niet haast allemaal onderdeel waren van grote ketens), meetings met vaste bezoekers, speelse steken naar concurrerende websites, papieren magazines (OK boomer), zelfs gigantische concerten in uitverkochte zalen waarin gamemuziek werd gespeeld!

gamer magazine

Volwassen

En toen kwam de professionalisering. Niet alleen bij uitgevers – ze gingen slimmer met hun geld om, organiseerden minder extravagante perstrips en lieten zich niet zo snel meer op de kast jagen door een onvoldoende – maar ook binnen de Nederlandse gamemedia. We stelden een eindredactie aan die artikelen uitgebreid redigeerde en begonnen nieuws met een journalistieke inslag te brengen, met de nadruk op feitelijke informatievoorziening. Dat leverde zelfs een lange en vruchtbare samenwerking met NU.nl op. En de concurrentie? Daar kwamen we bizar genoeg mee op kantoor te zitten – eerst met InsideGamer, daarna ook met Power Unlimited. Bleken die redacteuren stiekem ook gewoon jofele mensen te zijn. Je verwacht het niet.

We zijn met z’n allen dan misschien volwassen geworden, maar in het gamelandschap stopt het evolueren nooit.

In de afgelopen jaren is Gamer.nl gegroeid naar een goed geoliede machine en een van de grootste gamesites van de Benelux waar mensen dagelijks terecht kunnen voor hun portie gamenieuws, weloverwogen recensies en diepgaande achtergronden. Daar zijn we met z’n allen maar wat trots op. Toch zou ik liegen als ik zou claimen dat ik die tijd van het Wilde Westen soms niet een beetje mis. Af en toe die teugels laten varen; een gekke sprong maken waarna je misschien goed, maar misschien ook helemaal fout terechtkomt.

Het mooie is: daar is het natuurlijk nooit te laat voor. Die unieke kinkslag kan bij wijze van spreken morgen al volgen. We zijn met z’n allen dan misschien volwassen geworden, maar in het gamelandschap stopt het evolueren nooit. Dat nabije onbekende houdt het leuk en spannend: zowel de game-industrie an sich als onze specifieke tak van sport. Hopelijk voor jullie als gamers én Gamer.nl-bezoekers ook.

Dit artikel delen:

Lees meer

'De Xbox Series X is de vetste console' - Gamer.nl Podcast 258 Lost Ember wil de natuur z’n werk laten doen
2

Reacties op: GNL20: De professionalisering van Gamer.nl

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  denver

  • 15 december 2019 10:32
  De professionalisering van Gamer.nl: “Ook uitgevers namen geen blad voor hun mond en konden je boos opbellen en je een uur aan de lijn houden nadat je hun gehypte game een dikke onvoldoende had gegeven (link naar Erwins artikel).”

  En het is ‘kwinkslag’. Kinkslag is meer iets voor in een sekskelder.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DarkraverX

  • 15 december 2019 12:50
  @denver

  Kinkslag, Konkel oftewel draai om de oren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.